Yamaha NP-32 review

Yamaha NP-32 Review

€324,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha NP-32 review
Yamaha NP-32 review
€324,00

In deze Yamaha NP-32 review zullen we het gaan hebben over een digitale piano van Yamaha met 76 toetsen. Het is een licht, draagbaar keyboard met een aantal erg gave features, maar we zullen het ook gaan hebben over wat voor soort spelers van dit keyboard kunnen profiteren.

Andere keyboards die het waard zijn om te benoemen en te vergelijken met deze, zijn uiteraard de voorganger (NP-31), de erg populaire P-45, YPG-235 en de NP-12. De NP-12 en NP-32 zijn onderdeel van de Piaggero serie, welke bekende Yamaha klanken, gevoel en aanraking op een lichtere schaal bieden voor een redelijke prijs.

Goedkope Yamaha NP-32 Review

Omdat dit keyboard een lagere prijs heeft, zal de gerichte doelgroep ook groter zijn. Als je op zoek bent naar een nieuw keyboard en niet zeker weet of de NP-32 de juiste keuze voor je is, dan zullen we je een overzicht van het keyboard en hoogtepunten van een aantal specificaties geven, hem vergelijken met andere Piaggero keyboards en andere Yamaha keyboards vergelijken en over je budget praten en bepalen of hij je hard verdiende centen waard is.

Aan het einde van deze Yamaha NP-32 review zou je een aardig goed idee moeten hebben of je dit keyboard wilt kopen of je geld aan iets anders zou moeten investeren.

Yamaha NP-32 review:

De Yamaha NP-32 ontleden

Laten we het in deze Yamaha NP-32 review eerst eens gaan hebben over de uitstraling. Om te beginnen ziet hij er erg schoon uit. Hij is dun, minimalistisch en beschikbaar in zowel zwart als wit, afhankelijk van je voorkeur. We geven de voorkeur aan een donkere kleur, aangezien keyboards erg veel stof kunnen vangen (en om een of andere reden is het schoonmaken van witte keyboards een hels karwei). De witte optie ziet er echter wel prachtig uit, dus als je het schoonmaak proces geen probleem vindt, dan is dit zeker een goede optie.

Beste Yamaha NP-32 Review

Als je naar de witte versie van dit yamaha keyboard kijkt, dan zal je de ovale speakers onder de mesh bedekking zien. Ze zien er een beetje raar uit en omdat je door de mesh heen kan kijken op de witte versie, zal je alles zien.

Bij de zwarte versie zijn de speakers verborgen en je kan niet echt zien wat er gaande is tenzij je met een licht door de mesh schijnt. De NP-32 heeft een kleine rode lijn die langs de bovenkant van de toetsen loopt en er aardig luxe uitziet voor een relatief goedkoop keyboard. Het is een mooie toevoeging en springt tussen het zwarte of witte kleurschema uit.

Er zijn maar een paar knoppen en we zullen daar zo iets meer over vertellen, maar omdat er niet veel zijn heeft het keyboard een erg minimalistische, eenvoudige esthetica. Dit kan erg aantrekkelijk zijn voor een hoop personen die de voorkeur geven aan een schone look. Wij vinden keyboards die volzitten met knoppen, draaiknoppen en schuifregelaars mooier, maar dat komt omdat we fans zijn van oude synthesizers. Maar zowel complex als eenvoudig kan mooi zijn. En dit keyboard zouden we zeker bestempelen als eenvoudig.

De toetsen zijn licht. Ze zijn soft graded en gevoelig voor aanraking, dus dat betekent dat hij mogelijk niet voelt als het spelen op een echte vleugelpiano, maar hij kan nog steeds dezelfde dynamiek bieden.

Dus waarom heeft dit keyboard maar 76 toetsen? Op het eerste gezicht lijkt dit een raar getal, maar twaalf verwijderd van een vol keyboard. Daarnaast zou een draagbaar keyboard 61 of zelfs 49 toetsen moeten hebben toch?

Nou, Yamaha biedt ook een versie met 61 toetsen van dit keyboard en deze noemen ze de NP-12. Voor personen die echter dezelfde functionaliteit en opties als de NP-12, maar meer toetsen willen (om dichterbij het volle bereik van 88 toetsen te komen), is dit een beter en idealer keyboard. En ondanks dat er in totaal 15 meer toetsen toegevoegd worden, blijft dit keyboard extreem draagbaar.

Dit keyboard weegt maar zo’n 5,5kg, dus Yamaha wilde waarschijnlijk iets maken dat bijna een vol bereik heeft, maar nog steeds kort genoeg is om met je mee te dragen (in tegenstelling tot een zwaardere digitale piano met 88 toetsen).

Hoe klinkt de Yamaha NP-32?

Alhoewel het keyboard zelf licht aanvoelt om mee te spelen, klinkt hij wel geweldig. De speakers zijn elk 6W (er zijn er twee) en het wordt verrassend luid, vooral wanneer je met het hoogste volume speelt.

Met een polyfonie van 64 noten kan je de meeste composities spelen zonder dat noten overgeslagen worden. Als je echter moeilijke muziekstukken begint te spelen en het sustainpedaal lange tijd ingedrukt houdt, dan zal je uiteindelijk een aantal noten missen.

Goedkoopste Yamaha NP-32 Review

Het vleugelpiano geluid komt van een echte Yamaha concert vleugel en alhoewel we zeker beter gehoord hebben, waren we erg blij met hoe hij tot leven komt als je luid speelt en zachter klinkt wanneer je ook zacht speelt. De gevoeligheid maakt een aantal erg fijne dynamieken mogelijk, alhoewel de toetsen uiteraard wel lichtgewicht zijn. Sommige personen vinden het fijner om met lichte toetsen te oefenen (zoals degene die je krijgt bij de Casio LK-280), omdat ze geforceerd worden om de dynamieken heviger aan te passen.

Zoals bij een hoop piano’s in de Piaggero serie zijn de klanken erg gelimiteerd zodra je af wilt stappen van het vleugelpiano geluid. Als je echter piano wilt leren spelen en een echt goed vleugelpiano geluid wilt (en de andere geluiden niet belangrijk vindt), dan is de NP-32 een goede keuze.

De NP-32 heeft echter een aantal extra klanken die het waard zijn om op te noemen.  Het eerste elektrische piano geluid is een beetje aan de kleine kant (hij klinkt meer dan een bel, dan een piano), maar hij klinkt nog steeds goed.

De tweede elektrische piano is erg vol en warm en zeker weten zachter dan het eerste geluid. Wij geven de voorkeur aan deze, omdat hij een wijder bereik heeft op het gebied van volume consistentie, terwijl de eerste elektrische piano wegvalt bij de lagere octaven.

De orgels zijn leuk om mee te spelen, maar op geen enkele manier realistisch. Ze klinken zonder twijfel als digitale orgels en niet opgenomen tijdens het spelen van een echt orgel. Het is duidelijk op te merken dat Yamaha een hoop moeite heeft gestoken in het vleugelpiano geluid, omdat dit het meest authentieke digitale geluid op de NP-32 is.

De snaarinstrumenten voelen samengetrokken en strak, waarschijnlijk omdat ze hetzelfde volume bij elke noot en octaaf moeten hebben. Ze voelen erg synthetisch, maar dat is niet noodzakelijk een slecht iets. Ze zijn geweldig om samen te voegen onder de piano en je kan dit doen door de layer knop in te drukken, waardoor je twee geluiden tegelijk hoort.

De vibrafoon klinkt ook prachtig. Yamaha heeft volgens ons de geluiden van de xylofoon/vibrafoon echt goed nagebootst. Er is vast een makkelijke manier om het geluid te simuleren, omdat deze veel realistischer klinken dan sommige andere geluiden op de NP-32.

Er is ook een klavecimbel geluid voor het geval je wilt spelen als Mozart.

Noemenswaardige specificaties van de Yamaha NP-32

Dit zijn een aantal andere noemenswaardige features van de NP-32:

  • Demo liedjes om te luisteren
  • Opname (enkele track)
  • Afspelen
  • Metronoom
  • Master volume
  • Tempo controle
  • Custom tunen
  • 1 audio output (koptelefoon)
  • USB naar Host

De USB naar Host optie is altijd een geweldig voordeel. Deze maakt het mogelijk om het keyboard met een computer te verbinden, zodat je het keyboard kan gebruiken om je DAW (Digital Audio Workstation) te besturen of om te verbinden met leer en optreed apps en plugins die je kunnen helpen terwijl je leert spelen.

Hoe presteert de Yamaha NP-32 ten opzichte van andere keyboards?

Zoals zoveel keyboards in de Piaggero serie is de NP-32 lichtgewicht, makkelijk om te gebruiken en perfect voor personen die niet een hoop opties willen of nodig hebben. De NP-12 is bijna identiek ten opzichte van de NP-32 op het gebied van features, geluiden, opties, look en gevoel.

Yamaha NP-32 vs NP-12 vs NP-31

De Yamaha NP-12 is echter een 61 toetsen keyboard. Als een gevolg is hij lichter dan de NP-32 en iets meer draagbaar. Het lijkt erop dat het extra geld dat je betaald echt alleen maar voor de extra toetsen is (€205 ten opzichte van €313). Afgezien van dat zijn ze aardig vergelijkbaar, afgezien van een aantal verschillen in stroomgebruik.

Dus is dit keyboard een verbetering ten opzichte van de Yamaha NP-31? Een van de grootste verschillen, is dat de NP-31 maar een polyfonie van 32 noten heeft. Voor een keyboard met 76 toetsen kan dit een probleem zijn. Dit betekent dat je maar 32 toetsen aan kan slaan, voordat andere noten wegvallen. De knoppen zijn ook iets onhandiger dan de NP-31 en rond in plaats van rechthoekig. De klanken zijn niet net zo goed, alhoewel ze al met al nog steeds oké zijn.

Yamaha NP-32 vs Yamaha P-45

Nu we naar twee andere Piaggero serie keyboards hebben gekeken in deze Yamaha NP-32 review, wordt het tijd om daar van af te stappen en te kijken hoe het keyboard presteert ten opzichte van de Yamaha P-45. Nou, de Graded Hammer Standard action op de P-45 is geweldig vergeleken met die van de NP-32. De klanken zijn echter ongeveer hetzelfde en hij heeft ook een polyfonie van 64 noten.

Dit keyboard heeft echter een vol bereik met 88 toetsen. Vanwege die extra features is de P-45 iets duurder dan de NP-32 (€437 ) en daarom is dit meer een middenklasse dan beginner keyboard. Als je het geluid van de NP-32 fijn vindt, maar het volle gewicht en bereik nodig hebt, dan is de P-45 voor jou.

Yamaha NP-32 vs Yamaha YPG-235

Laten we nu eens naar iets compleet anders kijken in deze Yamaha NP-32 review, de Yamaha YPG-235. Deze is onderdeel van de draagbare vleugel serie. Dit betekent dat hij leerfuncties , een paar honderd klanken, opnemen en afspelen, effecten en een LCD scherm heeft, om te visualiseren welk geluid, liedje of stijl je geselecteerd hebt.

Dit keyboard is een beetje lastig om te vergelijken met de NP-32, welke eenvoudig is, maar er veel meer professioneel uitziet. De esthetica van de YPG-235 mist aardig wat. Hij heeft meerder kleuren, ziet er erg plastic achtig uit en heeft een hoop knoppen.

Wat de YPG-235 echter mist in stijl, maakt hij goed met features en opties. Hij heeft 76 toetsen, maar een paar honderd klanken meer waar je uit kan kiezen en de meeste klinken erg goed. Als je op zoek bent naar iets divers en het niet erg vindt om door een hoop features en geluiden te navigeren en de esthetica van het keyboard niet belangrijk vindt, dan is de YPG-235 mogelijk voor jou.

Moet je de Yamaha NP-32 kopen?

De Yamaha NP-32 is geweldig voor beginners, maar heeft niet dezelfde leerfuncties als andere keyboards. Hij heeft weinig klanken, maar voelt goed en het vleugelpiano geluid is goed gemaakt.

Het is een licht keyboard, wat een voordeel kan zijn voor een muzikant die veel onderweg is. Het is ook niet een erg duur keyboard en je kan hem gebruiken met je computer als je dat wilt.

Voor de prijs (en vooral als hij aan je behoeften voldoet) is de NP-32 het waard. Als je je echter zorgen maakt over de beperkingen, dan kan je misschien beter de Yamaha P-45 of zelfs de P-115 overwegen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Yamaha NP-32 review.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste elektrische piano of ga onmiddellijk de beste Yamaha piano kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo