Yamaha NP-12 review

Yamaha NP-12 Review

€242,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha NP-12 review
Yamaha NP-12 review
€242,00

We hebben recent de Yamaha NP-12 uitgeprobeerd en net als de NP-11 is dit een digitale piano met 61 toetsen. Er zijn echter een aantal merkbare verschillen tussen deze twee instrumenten die het waard zijn om op te noemen. In deze Yamaha NP-12 review zullen we een kijkje nemen naar de features, geluidskwaliteit, draagbaarheid en prijs van deze piano. Daarna zullen we hem vergelijken met andere populaire keyboards, zoals de NP-11, NP-32 en de PSR-E353, zodat je een weloverwogen koopbeslissing kan maken.

Yamaha NP-12 review

Hoe is de Yamaha NP-12 gebouwd?

Je kan direct zien dat de Yamaha NP-12 goed gebouwd is, vooral wanneer je naar de prijs kijkt (€203). Het schone, minimalistische design bewijst dat de fabrikant een erg specifiek doel had met dit keyboard. Namelijk een eenvoudige gebruikersinterface creëren, zodat spelers kunnen zitten en direct kunnen beginnen met spelen.

Er zitten maar tien knoppen aan de voorkant, terwijl sommige andere keyboard en synthesizers de gebruiker mogelijk zullen intimideren met een grote hoeveelheid knoppen, wielen en schuifregelaars. De aan/uit knop is duidelijk te vinden, zodat je de piano snel aan en uit kan zetten. Het duurt daarnaast ook niet erg lang om dit keyboard aan te zetten, wat zeker een bonus is (vooral gezien de wereld waar we momenteel in leven waar alles steeds sneller moet).

Met 61 toetsen is dit keyboard veel meer draagbaar dan eentje met een vol bereik (88 toetsen), wat een pluspunt kan zijn voor beginners en mobiele spelers vanwege zijn kleinere afmetingen, maar het kan een negatief punt zijn voor klassieke spelers die al die toetsen nodig hebben.

Yamaha NP-12 review digitale piano

De toetsen zelf voelen geweldig aan, alhoewel ze niet volledig gewogen zijn. Ze zijn misschien iets lichter, maar wel gebouwd met aanslaggevoeligheid om een meer realistische piano na te bootsen. Het gebruik van lichtere toetsen brengt het gewicht van het keyboard naar 4kg, wat relatief licht is voor een keyboard. Hij voelt echter stevig genoeg aan om regelmatig met je mee te nemen en we denken dat hij veel aan kan voordat hij breekt.

Dit keyboard wordt geleverd met een standaard 12V stroomadapter, maar kan ook aangedreven worden door 6 AA batterijen. Wij verbinden piano’s en keyboards altijd het liefst met een stopcontact, maar het is altijd fijn om de optie voor batterijen te hebben.

De Yamaha NP-12 wordt niet geleverd met een standaard. Hij past echter op alle normale ‘X’ standaarden en zou ook op andere stijlen moeten passen. Als je nog geen keyboard standaard hebt, kijk dan of je eentje gebundeld met het keyboard kan kopen, zodat je wat geld kan besparen. Als je dit keyboard op een tafel of bureau wilt zetten, dan zitten aan de onderkant rubberen poten om te voorkomen dat hij gaat glijden.

Beste Yamaha NP-12 Review

Yamaha NP-12 review – Hoe klinkt hij?

Op de NP-12 komt het geluid van de vleugelpiano van een echte Yamaha vleugelpiano. Het is erg helder, wat niet verrassend is, aangezien de Yamaha vleugel altijd aardig luidruchtig is. Er zijn twee soorten orgelgeluiden. De eerste is een soort van kleine harmonium, terwijl de tweede meer als een kerkorgel en bijna een pijporgel klinkt.

De elektrische pianogeluiden (er zijn er twee) zijn beide goed uitgevoerd. Het eerste geluid is een mengsel van een Rhodes, MK I en Wurlitzer. Voor het geval je niet weet hoe deze klinken, denk dan aan een oud, warm elektrisch pianogeluid uit de jaren 60 en 70.

Het tweede elektrische pianogeluid is swingend, een soort van bell-synth uit de jaren 80. Hij is enorm helder, maar goed opgenomen en maakt schoon spelen van alle octaven mogelijk. Elke aanslag wordt gestart door een mooie bel klank, gevolgd door een warme gedempte toon die de eerste aanslagen verzacht. Als je het sustainpedaal gebruikt worden deze geluiden wat opgewarmd, aangezien de klanken van de bel kort zijn en de lagere toon is langer en komt naar voren met de sustain.

De snaarinstrumenten klinken goed gebalanceerd. Het is een groot orkest geluid en alhoewel het erg digitaal klinkt, kunnen de aanslaggevoelige toetsen zo gespeeld worden dat de luisteraar overtuigd wordt dat de dynamiek van een echt orkest aanwezig is.

Het geweldige van dit keyboard, is dat je twee geluiden kan samenvoegen. Dus als je de snaarinstrumenten onder het geluid van de piano of elektrische piano plaatst, dan wordt de dikte van de individuele tonen versterkt. Er is een soort Mozart klavecimbel geluid die erg goed bij dit soort muziekstukken past.

Tot slot is er een knop met ‘Vibes’, wat vibrafoon betekent. Een geweldig geluid dat volledig anders is dan de tokkel en snaarinstrumenten. Het is erg schoon en in tegenstelling tot een hoop vibrafoon geluiden klinkt het goed bij alle octaven, wat erg handig is als je meespeelt met een zanger of een ander soort optreden.

Al met al zijn de geluiden schoon, goed gemaakt en gevarieerd genoeg om een hoop plezier te beleven.

Goedkope Yamaha NP-12 Review

Andere belangrijke features

Naast de geluidsknoppen is er een metronoom knop, welke voor een tempo van je voorkeur zorgt, welke je kan versnellen of vertragen, afhankelijk van je voorkeuren. Je kan de meter van de metronoom ook op andere verhoudingen zetten, zoals 3/4, waarbij de meting herhaalt wordt na drie beats in plaats van vier.

De opname functie maakt het mogelijk om je deel op te nemen met of zonder metronoom en je kan een begeleiding over je eerste opname spelen. Het is altijd leuk om jezelf te horen spelen, dus dit is een geweldige feature om te hebben. Je kan ook tien demo liedjes in het keyboard vinden die gebruikt kunnen worden om te oefenen of gewoon voor plezier.

De Yamaha NP-12 is compatibel met een sustainpedaal. Dit is standaard voor zo’n beetje alle keyboards en dus niet echt een verrassing, maar nog steeds belangrijk om te benoemen. De speakers zijn luid genoeg om thuis of in een studio te oefenen. Je hebt echter een versterker nog als je op een podium op wilt treden, aangezien de onboard speakers niet sterk genoeg zullen zijn om boven de luidere elektrische instrumenten uit te komen.

Gelukkig is er een audio output. Het is een 1/4-inch koptelefoon aansluiting, welke ook mono bij een versterker gebruikt kan worden wanneer dat nodig is. Dit keyboard wordt geleverd met een USB MIDI poort, zodat je het keyboard met een computer kan verbinden. Dit is waar meer geavanceerde gebruikers waarschijnlijk gebruik van zullen maken. Het feit dat dit keyboard gebruikt kan worden met alles van iPad apps, tot studie computerprogramma’s tot professionele Digital Audio Workstations (DAW) is een enorm voordeel ten opzichte van andere keyboards in deze categorie die dat niet bieden.

Yamaha NP-12

Specificaties Yamaha NP-12

Hieronder zullen we een aantal noemenswaardige specificaties van de Yamaha NP-12 opnoemen.

  • Aanslaggevoelige semi-gewogen toetsen (61)
  • Tien knoppen, plus een volume wiel en aan/uit knop
  • USB MIDI naar computer
  • 12V stroomadapter voor Yamaha keyboards
  • Batterij aangedreven (6 AA), tot 16 uur batterijduur
  • 64 noten polyfonie
  • 10 klanken
  • Drie tune opties: 414,8Hz, 440,0Hz en 466,8Hz
  • 12cm x 6m x2 speakers

Hoe presteert hij ten opzichte van de concurrentie?

Yamaha is een van de digitale keyboard merken die constant hun producten update en verbetert. Het is geen verrassing dat de NP-12 de opvolger is van de populaire NP-11 en dat hij naast andere nieuwe keyboards in de serie uitgebracht wordt, zoals de NP-32.

Een van de primaire verschillen tussen de NP-11, NP-12 en NP-32, is dat de NP-11 geen opname functie heeft, terwijl de andere twee dat wel hebben. Als je op zoek bent naar redenen om over te stappen vanaf je NP-11, dan is dit een goede reden om dat te doen.

Nog een noemenswaardig verschil, is dat de NP-11 een polyfonie van maar 32 noten heeft, terwijl de andere twee 64 hebben. Dit is een extra voordeel voor spelers die deze extra ruimte nodig hebben om meer noten tegelijkertijd te spelen. Alhoewel de polyfonie van de NP-11 voldoende is voor beginners, is het mogelijk niet genoeg voor middenklasse of expert spelers.

Alhoewel de NP-12 en NP-32 beide USB naar Host hebben, is dat niet geval bij de NP-11. In plaats daarvan heeft hij een MIDI IN/OUT, welke je niet makkelijk kan verbinden met een computer en je zal een hoop problemen hebben om te verbinden met apps en andere computersoftware die een USB verbinding nodig hebben.

De NP-32 is iets duurder (€319) aangezien hij 76 toetsen heeft, terwijl de andere twee maar 61 toetsen hebben. Als je een speler bent die dichter in de buurt van de 88 toetsen nodig heeft, dan moet je iets meer spenderen om die extra toetsen te krijgen.

Gezien de extra energie die nodig is gebruikt de NP-32 18W in plaats van de standaard 8W van de NP-12. Alle keyboards kunnen echter via batterijen aangedreven worden naast de standaard stroomvoorziening. Maar gezien het lagere energieverbruik van de NP-12 haalt deze de langste batterijduur met 16 uur, ten opzichte van de 8 uur van de NP-32 en 6 uur van de NP-11.

De PSR-E353 van Yamaha heeft een vergelijkbare prijs als de NP-12 (€199), maar er zijn een aantal verschillen. De eerste en meest onderscheidbare karakteristiek is de hoeveelheid klanken, liedjes en de meespeel feature. De PSR-E353 heeft een paar honderd klank en geluidsopties, welke uit een lopen van vergelijkbare als de NP-12 tot drums, synthesizers en geluidseffecten. De meespeel feature geeft je de mogelijkheid om met stijlen, beats en tempo’s mee te spelen en je kan ze zelfs volgen op het kleine LCD scherm, welke je laat zien welke noten aangeslagen worden.

De PSR-E353 is uitstekend voor beginners en heeft meer features om spelers te helpen die net beginnen dan de NP-12. Er zijn echter wel een aantal minpunten. De toetsen voelen niet zo stevig aan als die van de Yamaha NP-12 en het design ziet er iets meer plastic uit dan de solide zwarte of witte opties van de NP-12.

Maar voor een vergelijkbare prijs heeft dit keyboard zeker weten meer opties dan de NP-12.

Goedkoopste Yamaha NP-12 Review

Moet je de Yamaha NP-12 kopen?

De NP-12 wordt zoals gezegd vanaf €203 verkocht. Alhoewel dit keyboard betaalbaar is, is dit nog steeds een investering. Je uiteindelijke keuze hangt af van wat je behoeften zijn.

Dit keyboard is geweldig voor beginners, alhoewel de PSR-E353 meer opties heeft voor een vergelijkbare prijs. Als je echter op zoek bent naar een beter design, kwalitatief geluid en speelcomfort, dan is de NP-12 een betere optie voor je.

Alhoewel er minder functies voor beginners zijn, is het nog steeds een geweldig keyboard om op te leren (zolang je begrijpt wat je niet krijgt met dit keyboard, namelijk gewogen toetsen). Op esthetisch gebied geven we de voorkeur aan de NP-12 vergeleken met de PSR-E353.

Als je denkt dat je meer dan 61 toetsen nodig hebt, kies dan voor de NP-32. Voor de rest presteert de NP-12 net zo goed en misschien nog wat beter vanwege het lichtere gewicht.

Vergelijk nu prijzen bij:

Conclusie Yamaha NP-12 review

Niemand gaat naar de bioscoop om Transformers te kijken om een Citizens Kane ervaring te verwachten. En niemand zou de Yamaha NP-12 moeten kopen en verwachten dat hij presteert als een Yamaha Clavinova instrument.

Maar met een lage prijs en aardig goed design krijg je goede waarde voor je geld. De Yamaha NP-12 heeft genoeg features voor een beginner om te starten. Mogelijk zal je na verloop van tijd er achter komen dat je een iets uitgebreider keyboard nodig hebt (vooral gezien er maar 61 toetsen zijn), maar dit is een geweldige piano om te beginnen.

Alhoewel er beperkingen zijn, zoals een gebrek aan geluidsopties en geen volledig gewogen toetsen, wegen de voordelen zeker weten zwaarder dan de nadelen met deze prijs.

We hopen dat je van deze Yamaha NP-12 review hebt genoten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo