Yamaha NP-31 review

Onderstaande review is echter nog steeds van toepassing voor de nieuwe NP-32.

Yamaha is één van de sterkste en meest gevestigde muziekbedrijven op de markt, en hun sterkte en trots komt bij hun digitale piano’s echt tot uiting. Er doen zich niet veel vooroordelen de ronde omtrent Yamaha producten, enkel dat ze goeie producten maken. In dat opzicht moeten ze zich niet te veel uitsloven om een product te maken dat iedereen tevreden stelt, maar gewoon voor een product zorgen dat op alle vlakken goed is onder alle omstandigheden.

De Yamaha NP-31 piano is in die opzet geslaagd. Hij maakt deel uit van de Yamaha ‘Piaggero’ serie, welke één van Yamaha’s vele series is. Piaggero is een samenvoeging van ‘piano’ en ‘leggero’ – Italiaans voor ‘licht’- en is een perfecte combinatie van Yamaha’s stereo vleugelpianostijl met een goede draagbaarheid, welke de rode draad is doorheen het toestel. De NP-31 is zelfs beschikbaar in een miniversie, de NP-11.

Door al de aandacht die in deze twee eigenschappen gekropen is, is het begrijpelijk dat andere delen van deze digitale piano misschien niet zo goed ontwikkeld zijn. In het geval van de Yamaha NP-31 kan dit pijnlijk duidelijk worden. Dit hangt echter allemaal af van de wensen van de persoon die de piano koopt. Sommige mensen zien misschien de draagbaarheid en functionaliteit van de NP-31 en zijn meteen verkocht. Anderen zijn misschien teleurgesteld omdat ze er meer van verwachtten.  Maar het is in ieder geval een betrouwbaar toestel die al de basistaken kan volbrengen waar een pianospeler nood aan heeft.

En nu je onze review van de P155 en de Yamaha CP-33 al gezien hebt, kunnen we verder gaan met de specificaties en eigenschappen van de Yamaha NP-31 digitale piano!

Specificaties en eigenschappen Yamaha np-31 piano

Laten we eerst kijken naar de sterke punten van deze Piaggero. De NP-31 is opmerkelijk licht, met een uitstekend gewicht van 5,7 kilogram. Voor elke rondreizende muzikant die moet omgaan met zware pianosets, is dit een welkome verandering. Sommige grote piano’s wegen door hun serieuze grootte ongeveer 11 kilogram en soms wel 22 kilogram. Met zijn gewicht van 5,7 kilogram kan je de NP-31 gedurende grote afstanden gewoon onder de arm dragen. Een vriend van mij, die muzikant is, kocht hem om die exacte reden omdat hij zijn piano soms wel 6 straten ver moest dragen om op te treden.

De NP-31 is ook één van de weinige digitale piano’s die een volwaardige onafhankelijke batterij heeft. Deze Piaggero heeft geen elektriciteitsaansluiting nodig, en kan zes uur werken op maar 6 AA batterijen. De beschrijving van de officiële website stelt luchtig dat je ‘kerstmuziek op de Noordpool kan spelen zonder een generator’. Hoewel ik zeker ben dat ik in de nabije toekomst niet naar de Noordpool reis, vind ik de mogelijkheid om te spelen zonder AC adapters of stroomdraden wel handig op bepaalde momenten. Maar door deze optie is Yamaha ook wat gierig geworden, want als je een stroomadapter wil moet je deze apart kopen.

De piano heeft 76 toetsen, en zijn miniversie, de NP-11, heeft 61 toetsen. Dit is een stap terug tegenover de meeste digitale piano’s van traditionele grootte, welke 88 toetsen hebben, maar als beginner of wanneer je gewoon wil oefenen kan het wel zijn dat je de 88 toetsen sowieso niet nodig hebt. Er is ook geen gegradueerde hamer-actie, en de toetsen zijn op zich niet ‘gewichtig’. De toetsen hebben een toetsrespons van variabele weerstand, wat wil zeggen dat ze niet aan zullen voelen als een speelgoedkeyboard, met zachte terugspringende toetsen, maar ze zullen ook niet aanvoelen als die van een echte vleugelpiano. Niettemin zijn de toetsen wel gradueel ingedeeld, dus zal de weerstand die je wel voelt gradueel oplopen van de bas naar de boventonen.

De 76 toetsen zijn vergezeld van een 32-stemmige polyfonie. Dit is een serieuze stap terug tegenover de meeste digitale piano’s, welke een 40-, 60- of zelfs 128-stemmige polyfonie hebben. Maar laten we de NP-31 hier niet op afstraffen, en gewoon aanvaarden dat hij niet probeert een Privia of zelfs een Yamaha P-95 te zijn.

De NP-31 gebruikt Yamaha’s Advanced Wave Memory Stereo Sampling technologie – of simpel gezegd AWM- wat de gepatenteerde methode is van het bedrijf voor het opslagen en aan elkaar rijgen van samples. Dit is de eerste generatie van deze technologie, andere modellen beschikken over AWM2, dus laat de klank van de piano misschien wat te wensen over. Ik merkte op tijdens het spelen dat er redelijk wat irritante klikgeluiden aanwezig waren wanneer de stukken geavanceerder en complexer worden, ik ben niet zeker of dit met de technologie te maken heeft of met de opbouw van de toetsen.

Deze yamaha digitale piano heeft een ingebouwd stereosysteem, met twee 12 x 6cm luidsprekers. Eerlijk gezegd was het luidsprekersysteem totaal niet indrukwekkend wanneer ik deze piano bespeelde, maar ik ondervond dat het veel beter presteerde in samenwerking met andere apparatuur. Met een keyboardversterker begin je echt pas de kwaliteit van de pianotonen te horen, iets wat je ook merkt als je gebruik maakt van een koptelefoon. Dit kan echter een afknapper zijn, omdat keyboardversterkers al gauw € 150 kosten, en als je hier de gewone of soldenprijs van de NP-31 nog bij telt ben je al snel beter af met het kopen van een betere digitale piano.

De NP-31 heeft USB/MIDI in- en uitvoermogelijkheden, dus doet hij het goed als MIDI controller om aan te sluiten op andere instrumenten of computers. Toch heb ik ook gemerkt dat er wat verwarring is omtrent de volledige MIDI mogelijkheden, met name het verbinden met bepaalde MIDI interfaces, dus is het belangrijk om te checken welke data en opdrachten de NP-31 wel of niet kan ontvangen.

De piano beschikt over 4 verschillende types nagalm, met dual- en laag-functies, maar geen choruseffecten. Een minder bekende eigenschap van de piano is zijn ECO energiebesparende modus, welke de piano automatisch afsluit na 30 minuten inactiviteit.

Conclusie

Veel mensen die ik ken die ervaring hebben met de Yamaha NP-31 piano hebben of een liefde- of een haatverhouding met de piano. Ofwel zijn ze compleet weggeblazen door zijn lichte gewicht en draagbaarheid, ofwel haten ze hem voor al de eigenschappen waarover hij niet beschikt. Toch is zijn betaalbaarheid een groot pluspunt. Je kan dit toestel makkelijk vinden voor €300 of minder, en voor dat bedrag beschik je dan over een heel behoorlijke digitale piano.

 

Nog steeds aan het twijfelen over de Yamaha NP-31 piano?

Luister dan eens naar wat de grote Jamie Cullum ( bekend om zijn liedjes “Wheels” en “Everything you didn’t do”) te zeggen heeft over de vele eigenschappen van deze yamaha digitale piano :

2 Opmerkingen
  1. I have a question; is there a rhythm section in the device?

  2. If you mean by rhythm section, samples of sounds. It do has a small portion of voices available

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo