Yamaha NP 11 piano review

OPGELET!

De NP-11 is vervangen door de Yamaha NP-12. Lees hier onze uitgebreide review van de Yamaha NP-12.

De beste dingen komen in kleine verpakkingen. We hebben deze slagzin al veel gehoord, in de gang van de middelbare school net voor een gevecht of op televisie voor het beschrijven van een kleine atleet. Iedereen heeft bepaalde momenten in zijn leven die hem tonen dat een persoon of ding niet op zijn uiterlijk kan beoordeeld worden, en dat een ding eigenlijk een grootte waarde kan herbergen vanbinnen.

Ik heb echter ondervonden dat dit niet altijd het geval is. Sommige dingen zijn gewoon klein en hebben niet veel in huis. Soms verwachtten we van kleine dingen dat ze beter zijn dan wat ze eigenlijk waard zijn, en hebben we de spreekwoordelijke ‘behuizing’ correct beoordeeld. Dit is ook het geval bij de Yamaha Piaggero NP 11 piano. Ik twijfel of ik hem wel een digitale piano zou noemen, omdat de Yamaha NP 11 over veel karakteristieken beschikt die doen denken aan niets meer dan een opgehemeld keyboard.

Yamaha NP-11 piano vs de NP-31?

De Yamaha NP11 is de jongere broer, en eigenlijk de miniversie, van de Yamaha NP 31. Hij behoudt veel van de eigenschappen en eigenlijk onderscheiden alleen het gewicht en de prijs de twee van elkaar. Dus is het logisch dat de goede en slechte punten van de NP-31 ook van toepassing zijn op de NP-11.

De Piaggero-reeks van Yamaha legt de nadruk op draagbaarheid en stijl, en de NP-11 en de NP-21 behoren tot de eerste en belangrijkste producten van deze reeks. Piaggero is eigenlijk een slim bedachte samentrekking van ‘piano’ en ‘leggero’, waarvan laatstgenoemde ‘licht’ betekent in het Italiaans. De Yamaha NP 11 met 61 toetsen doet zijn naam alle eer aan, met een gewicht van maar 4,5 kilogram. En met een lengte van 1,01 meter en een breedte van 25 centimeter is dit één van de lichtste en meest compacte piano’s waar ik al mee in aanraking gekomen ben. Ik hou wel van dat mooie, strakke en simpele pianodesign van dit toestel, met een geheel zwarte afwerking en een mooie rode lijn bovenaan het toetsenbord.

Eigenschappen van de Yamaha NP-11 piano

Verrassend genoeg heeft de Yamaha NP11 dezelfde luidsprekers als de Yamaha NP-31. Beide hebben ze twaalf op zes centimeter grootte luidsprekers. Het zijn de versterkers van de NP-11 die minder krachtig zijn dan die van zijn grotere variant, met maar 2,5 watt in plaats van 6 watt. Toch produceert hij nog een heel behoorlijke klank als je de grootte van het toestel in rekening brengt. Het stroomverbruik wordt geregeld door een PA-3C adapter, maar de NP-11 heeft net zoals de NP-31 eigenlijk geen stroom nodig. De NP-11 kan draadloos aangedreven worden door zes AA batterijen, welke voor een werktijd van zes uur zorgen. In tegenstelling tot de NP-31 zijn er wel NP-11 bundelpakketten beschikbaar waarbij de adapter inbegrepen is.

De klanken worden gegenereerd door middel van Yamaha’s gepatenteerde Advanced Wave Memory Stereo Sampling technologie, welke de eerste versie is van Yamaha’s technologie met betrekking tot toongeneratie. Met maar 10 vooringestelde tonen en een maximum polyfonie van 32 noten, is er niet veel om mee te werken voor het sampling systeem. Eens je de piano bespeelt voel je meteen de mindere kwaliteit tegenover sommige andere digitale piano’s, maar hij produceert toch nog een heel behoorlijke klank. De tien tonen bestaan uit twee vleugelpiano’s, twee elektrische piano’s, twee pijporgels, twee klavecimbels, een vibrafoon en een string section.

De Yamaha NP 11 heeft net zoals zijn grotere broer geen indrukwekkend toetsenbord met gegradueerde hamer-actie, waarover veel andere Yamaha piano’s wel beschikken. De beschrijving van de piano is wat misleidend wanneer men spreekt over ‘pianoachtige toetsen’. Deze toetsen lijken me een beetje kleiner dan die van een echte piano, en zijn zeker niet gewichtig of gegradueerd zoals de toetsen van een echte piano. Ze hebben wel variabele toetsrespons, de NP-11 voelt dus aan hoe hard of licht jij de toetsen indrukt.

De NP-11 heeft maar één aansluiting voor een koptelefoon, dit is wat teleurstellend omdat deze piano toch aanvoelt als een instapmodel. Ik weet dat veel mensen die voor een toestel als deze kiezen niet veel verwachten, dus willen ze gewoon een toestel waarop ze kunnen oefenen en hun vaardigheden aanscherpen. Van een instrument zoals deze verwacht ik toch een dubbele koptelefoonaansluiting, wat helpt bij pianolessen laat op de avond of wanneer de student niet wil dat iemand hem hoort spelen.

De Yamaha NP-11 werkt goed als MIDI controller wanneer je hem probeert te verbinden met andere MIDI instrumenten of computers. Er heerst echter wat verwarring omtrent hoeveel MIDI mogelijkheden deze machine nu werkelijk heeft. De waarheid is dat het zeker en vast geen masterkeyboard is, maar de mogelijkheden zijn wel goed genoeg om tot 16 kanalen te controleren.

Net zoals de Yamaha NP-31 heeft de NP-11 4 verschillende types nagalm. Dit is net genoeg naar mijn zin, en de effecten kunnen de atmosfeer van een kleine kamer of die van een grote concerthal nabootsen. Hij heeft ook dual- en laag-functies, waarmee je een mooie vleugelpianotoon bovenop een prachtige string section kan plaatsen. Spijtig genoeg is er geen choruseffect aanwezig om het een mooie, volle klank te geven. De Yamaha NP11 beschikt, net zoals de NP-31, over een ECO energiebesparende modus, welke een innovatieve eigenschap is die het toestel automatisch afzet na een periode van inactiviteit van 30 minuten. Dit is geweldig, zeker als je gebruik gaat maken van de batterijfunctie, omdat je dan op een effectieve manier de batterij kan sparen.

Conclusie van de Yamaha NP 11 review

Net zoals bij de NP-31 houd je van de Yamaha NP11 piano, ofwel heb je er een hekel aan. Je houdt van de draagbaarheid en functionaliteit van het kleine toestel, ofwel haat je hem voor het feit dat hij wat goedkoop is en hierdoor niet alle eigenschappen heeft waar je naar op zoek was. Wat je er ook van vindt, de Yamaha Piaggero NP-11 digitale piano is nog steeds een mooie aankoop voor zijn prijs. In de winkel kost hij €270, maar op websites zoals Coolblue,  Amazon.com en Bax-Shop moet je hem kunnen vinden tussen de €190 en €240.

 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo