Yamaha P155 piano review

OPGELET: Deze piano is vervangen door de nieuwe Yamaha P255.  

De wereld van digitale piano’s is heel interessant en divers, en des te meer je leert over de verschillende soorten instrumenten, des te meer de instrumenten veranderen en verder ontwikkelen. Elke digitale piano heeft zijn eigen karakteristieken, en bepaalde ontwikkelaars ontwikkelen bepaalde delen van de piano meer dan anderen. Yamaha Corporation bezit een unieke positie, in het opzicht dat ze de piano op veel vlakken goed kunnen ontwikkelen en zo een mooi afgewerkt product kunnen afleveren.

De Yamaha digitale piano’s hebben altijd al bekend gestaan voor hun professionaliteit en toegewijde productie. Ze hebben enkele verschillende series, met onder andere de Piaggero’s, Portable grands en de Clavinova’s. De P-series is weer een nieuwe toevoeging aan hun digitale pianolijn, en naar mijn mening is de Yamaha P-155 digitale piano één van hun betere modellen. Met dank aan mijn vrienden van de lokale muziekwinkel had ik de mogelijkheid om deze piano eens te testen.

>>> Klik hier voor foto’s, prijzen & reviews >>>

Specificaties en eigenschappen van de Yamaha P155 piano

Er was een speciale versie van de piano die me opviel, namelijk een mooie witte piano met houtstructuur die Yamaha de “Silver & Cherry” editie noemde. Voor mij is dit een welkome afwisseling van de anders droge en monotone uitzichten van de meeste digitale piano’s, welke meestal volledig zwart zijn. De handelaar zei me dat er twee andere kleurmogelijkheden zijn, een “Black & Ebony” afwerking en een “Black & Mahogany” afwerking.

De piano stond op een mooie bijpassende Yamaha L-140 standaard, welke er volgens mij voor zorgde dat de mooie opbouw van de piano goed tot uitspraak kwam. Het is in elk geval heel wat anders dan de stoffige ‘X’-stand die hier thuis staat. Ik zou nooit zo’n mooi toestel op dat stuk rommel zetten. Hij beschikt ook over de Yamaha FC4 sustainpedaal, en mijn vriend zei me dat er nog 3 of 4 andere soorten pedalen zijn die je kan bestellen.

De hele tijd dat ik experimenteerde met de Yamaha P155 piano wou ik altijd de mogelijke verschillen met de P-140 en CP-33 in gedachte houden. Soms slagen fabrikanten er in om je te overhalen een product te kopen dat je eigenlijk al hebt. Ik beschuldig Yamaha hier niet van, maar ik had veel vrienden die zeiden dat er deze piano niet zo verschillend was  van de P-140 of de Yamaha CP-33. Maar eerlijk gezegd heb je geen andere keuze dan deze te kopen, want de P-140 wordt niet meer gemaakt en ze zijn dus moeilijk te vinden.

Één van de eerste dingen die ik opmerkte was de verbetering van de luidsprekers. De P-155 beschikt nu over redelijk stevige 12 watt luidsprekers, welke volgens mij een hele verbetering zijn tegenover de 6 watt luidsprekers van de 140. Hoewel je niet weggeblazen zal worden door 12 watt luidsprekers, zijn ze veel beter voor mensen die deze piano gebruiken om te spelen in zalen zoals een kerk of een concerthal.

Zoals de meeste andere piano’s/keyboards met 88 toetsen, heeft dit toestel ongeveer dezelfde afmetingen. Hij is 1,32 meter lang en ongeveer 33 centimeter breed, dus zou het geen problemen mogen geven om hem ergens in je woonomgeving te plaatsen. Toch was ik verbaasd wanneer ik de Yamaha P-155 vast nam. Ik dacht even dat ik een I-profiel optilde! Hij heeft een officieel gewicht van ongeveer 19 kilogram, maar het is zeker en vast één van de zwaardere digitale piano’s waar ik al mee in contact gekomen ben. Tel hier nog een pianokoffer bij en het zou wel eens lastig kunnen worden om deze piano rond te dragen.

Ondanks dit alles begon ik me wel te amuseren eens dat ik de piano bespeelde. De toetsen van de P-155 voelen echt wonderbaarlijk en realistisch aan, en mijn vriend begon toen de Yamaha GHE (Graded Hammer Action) technologie uit te leggen die er achter zat. Hij haalde zelfs een klein showmodelletje boven, dat er uitzag als een doorsnede van de pianotoetsen, maar ze toonden wel de werking van de hamers die achter het functioneren van de toetsen zaten.  Het model was geweldig, en het toonde ons dat er echte hamers aan de toetsen bevestigd zijn die reageren  zoals bij een echte piano, terwijl heeft elke toets ook een ander gewicht, afhankelijk van hun locatie. De toetsen bootsen de graduele indeling van een echte piano na, met zwaardere toetsen aan de linkerkant waar de bas zich bevindt, en lichtere toetsen richting de boventonen aan de rechterkant. Hij zei me ook dat de betere modellen van Yamaha exact dezelfde technologie hebben, daarom is het geweldig om deze technologie ook terug te vinden in de P-155.

De Yamaha P155 piano heeft ook dezelfde AWM Dynamic Stereo Sampling technologie als de Yamaha P-140 en de CP-33, maar Yamaha heeft er hier nog een schepje bovenop gedaan door nog een laag piano samples toe te voegen aan de 155. De meeste andere modellen met AWM, of Advanced Wave Memory, hebben maar drie lagen van perfecte vleugelpiano samples, welke AWM gebruikt om zich vlekkeloos aan te passen aan de manier waarop jij de piano bespeelt, of dit nu hard of zacht is. Maar de Yamaha P-155 heeft nog een extra vierde laag, waardoor het geluid nog grootser klinkt. Ik heb ondervonden dat luisteren via een koptelefoon of het aansluiten van een versterker het geluid nog helderder maakt.

Naast de vleugelpianotoon zijn er nog 16 andere vooringestelde tonen, van de gewoonlijke elektrische piano’s en orgels, tot strings, klavecimbels en bassen. De piano heeft een geweldige 128-stemmige polyfonie wat zeker voldoende moet zijn, want de CP-33 en de P-140 heeft maar een 64-stemmige polyfonie. Je kan de verschillende tonen op elkaar layeren, en je kan het keyboard in verschillende instrumenten opsplitsen. Er is ook een transponeer- en metronoomfunctie beschikbaar, wat het tempo tussen de 32 en 280 beats per minuut houdt.

De Yamaha P-155 heeft een USB/MIDI aansluiting waardoor je hem makkelijk kan aansluiten op een computer of afzonderlijk MIDI apparaat. Je kan je composities ook opnemen en opslaan op een interne harde schijf om ze later terug af te spelen. Via de auxiliaire ingang kan je jouw composities op eender welk toestel opslaan.

 >>> Klik hier voor de ratings, prijzen & reviews >>>

Conclusie Yamaha P155 piano

Met een catalogusprijs van €1,600 is het begrijpelijk dat de meeste mensen zullen proberen om hem ergens goedkoper te vinden. In feite zou je omwille van al de andere mogelijkheden op de markt niet meer dan €1,400 mogen betalen voor de P-155. Er is een overvloed aan bundelpakketten met externe accessoires voor minder dan €1,200. Als je meer spendeert kan je beter een digitale piano kopen van hoger niveau.

1 Reactie
  1. Ik ben op zoek naar een standaard voor de Yamaha P140. Dus de L-140 als ik het goed begrepen heb. Hebben jullie die te koop?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo