Yamaha PSR-SX600 review

Yamaha PSR-SX600 review

€749,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha PSR-SX600 review
Yamaha PSR-SX600 review
€749,00

Het nieuwste Yamaha PSR-SX600 workstation keyboard vervangt zijn voorganger, de PSR-S670, en is daarmee het nieuwe instapmodel in de klasse “digitale workstations”, waarvan het vlaggenschip de Yamaha Genos is. De PSR-SX600 biedt 850 geluiden, 415 stijlen, een microfooningang en veel live bedieningsopties voor direct speelplezier. Als kleinste model in de Yamaha PSR-SX serie is het instrument, dat met ongeveer €700 redelijk betaalbaar is, toch ook gericht op professionele gebruikers die waarde hechten aan een hoge geluidskwaliteit, maar de extra functies van de veel duurdere en grotere modellen kunnen missen.

Yamaha PSR-SX600 review

Naast de Genos biedt Yamaha drie modellen aan, de PSR-SX900, -SX700 en -SX600, die in zeer verschillende prijsklassen vallen. De nieuwe PSR-SX600 kost minder dan een zesde van de Genos, maar is duidelijk uit hetzelfde hout gesneden. Het toetsenbord heeft een vergelijkbare gebruikersinterface en veel geluiden en stijlen zijn vergelijkbaar met die van zijn grote broer. Er zitten nu zelfs een paar functies in de PSR-SX600 die niet eens aanwezig zijn in de Genos: Met de UNISON functie in de Style Setting bijvoorbeeld kunnen de begeleidingsinstrumenten van de arrangeur unisono meespelen met de melodie die door de rechterhand wordt gespeeld. Een coole functie om bepaalde frasen meer te benadrukken tijdens de uitvoering. Een ander hoogtepunt: de USB-poort verzendt MIDI en audio (!) in beide richtingen. Als je de PSR-SX600 via USB aansluit op een smartphone, kun je video’s maken met de gratis Yamaha app “rec’n’share”, waarbij het audiosignaal van het keyboard digitaal wordt verzonden. Deze test zal laten zien hoe groot de verschillen zijn met het voorgangermodel PSR-S670 en of de verandering de moeite waard is.

Details

Eerste indruk

Het instrument is vrij compact, weegt slechts 8,1 kg en is gemakkelijk mee te nemen. De behuizing is volledig overgenomen van zijn voorganger, de PSR-S670, en is voornamelijk gemaakt van zwart plastic. De onderkant heeft een houten bodemplaat en de speakerkappen zijn gemaakt van gelakt metalen gaas. Het ontwerp valt op door de basreflexopeningen aan de zijkanten, die het instrument meer druk geven in het lage frequentiebereik. In directe vergelijking met de PSR-S670 is het bedieningspaneel vrijwel ongewijzigd, hoewel sommige knoppen nieuwe labels hebben gekregen. In plaats van het monochrome 4,3″ display biedt de PSR-SX600 een kleurendisplay van dezelfde grootte. Het toont nu vooral de kleuren oranje en blauw in het hoofdmenu, net als de LED’s van de verlichte knoppen. De PSR-SX600 heeft dit kleurenschema overgenomen van de Genos.

Yamaha PSR-SX600 keyboard

Bedieningspaneel

Omdat de PSR-SX600, in tegenstelling tot de Genos of de grotere modellen, geen aanraakscherm heeft, moet hij nog steeds volledig met bedieningsknoppen worden bediend. Daardoor kon het aantal knoppen niet worden teruggebracht. Het display zou echter ook te klein zijn geweest voor een touch display van dit formaat, omdat je de velden van het scherm niet precies met je vingers zou kunnen raken.

bedieningspaneel Yamaha PSR-SX600

Je moet alle functies direct activeren met de corresponderende knoppen of het corresponderende veld op het display selecteren met de cursortoetsen of het datawiel en bevestigen met ENTER. Hierdoor is het frontpaneel relatief overladen met 117 (!) knoppen, waarvan sommige behoorlijk klein zijn. Maar dit was ook het geval bij de voorganger.

Yamaha PSR-SX600 bedieningspaneel

Links van de aan/uit-knop en de MASTER VOLUME knop zitten de twee LIVE CONTROL knoppen, waarvan je de parametertoewijzing kunt veranderen met de ASSIGN knop. De arrangeur heeft zeven STYLE knoppen die verschillende muziekstijlen dekken, van pop&rock tot world. Alle bediening van de begeleidingsarrangementen gebeurt via iets grotere knoppen direct boven het toetsenbord, die net als bij de Genos blauw oplichten en oranje oplichten of knipperen als ze actief zijn. De SONG CONTROL knoppen kunnen worden gebruikt om MIDI songs op te nemen en af te spelen. Belangrijke menu’s zoals SONG FUNCTION, USB AUDIO PLAYER, PLAYLIST (op de S670 nog “MUSIC FINDER”) en MIXER worden opgeroepen door corresponderende knoppen. Overigens heeft de PSR-SX600, in tegenstelling tot zijn voorganger, nu de STYLE SECTION RESET functie. Door op de toets RESET/TAP TEMPO te drukken, kun je tijdens het afspelen de stijl onmiddellijk terugzetten naar de eerste tel.

In het midden, direct onder het display, bevinden zich 16 bedieningsknoppen om door het display te navigeren, rechts daarvan het datawiel, vier cursorknoppen en de knoppen YES (+), NO (-), EXIT en ENTER. Als je op MENU drukt, kom je in een overzicht van twee pagina’s waar belangrijke submenu’s worden opgesomd. Om binnen een submenu van het ene naar het volgende tabblad te gaan, zijn er TAB-knoppen. De acht grote REGISTRATIE GEHEUGEN knoppen zijn gemakkelijk toegankelijk direct boven het toetsenbord, samen met knoppen om de registerbank te selecteren en om een registratie op te slaan. Aan de rechterkant draait alles om de geluiden die worden afgespeeld. De 10 VOICE categorieën zijn iets gewijzigd ten opzichte van de voorganger, waarover later meer. Net als voorheen zijn er vier ONE TOUCH SETTINGS om snel geluiden te vinden die bij het arrangement passen.

De PART SELECT en PART ON/OFF knoppen worden gebruikt om geluiden te selecteren en activeren. De PSR-SX600 heeft twee RECHTS en één LINKS partij, terwijl de grotere modellen drie RECHTS partijen in lagen kunnen zetten. De vier MULTI PAD CONTROL knoppen kunnen worden gebruikt om audio of MIDI frasen in te vliegen. De kleine MIC SETTING knop helemaal rechts opent het menu waar microfooninstellingen kunnen worden gemaakt. Deze knop werd in de voorganger gebruikt voor USB databeheer. Een andere kleine verandering zie je onderaan bij de VOICE EFFECT knoppen. De DSP knop voor het activeren van de digitale effectenprocessor is nu helemaal naar rechts verplaatst en de VARI knop is vervangen door de SUSTAIN knop. Dat is jammer, want nu moet je bijvoorbeeld de snelheid van het rotary effect met je voet veranderen. Dit werkte bij de PSR-S670 ook via deze knop.
De pitch bend en modulatiewielen zijn zoals gebruikelijk links van het keyboard geplaatst. Yamaha heeft de grip van deze speelhulpen vergroot ten opzichte van de voorganger. De grotere PSR-SX modellen en de Genos hebben een joystick op deze positie.

Yamaha PSR-SX600 pitch modulation

Aansluitingen

Naast de stereo hoofdtelefoonaansluiting (grote stekker) en de lijnuitgang in de vorm van twee stekkeraansluitingen, zijn er twee audio-ingangen: een aux ingang in de vorm van een stereo mini-jack aansluiting en een microfooningang (grote stekker). De voorganger had een draaiknop om het contrast van het display aan te passen in plaats van de microfoonaansluiting.

Yamaha PSR-SX600 aansluitingen

Naast de externe voeding kunnen twee pedalen worden aangesloten. Naast sustain, volume en vele andere parameters kan het nieuwe UNISON effect ook worden toegewezen aan een pedaal voor stijlcontrole. Meer hierover in het praktische gedeelte.

Praktijk

Bediening

Het instrument is na een paar seconden klaar om te spelen en het hoofdmenu van de PSR-SX600 lijkt erg op het uiterlijk van de Genos. Het display toont alle belangrijke instellingen, inclusief de ingestelde voices en de namen van de huidige stijl, song, register en multi pad bank. Het scherm is veel scherper en heeft een hoger contrast dan zijn voorganger, de PSR-S670. Toch is de schermdiagonaal van 4,3″ niet bepaald royaal en je hebt een goed gezichtsvermogen of een leesbril nodig om alle subtiliteiten te kunnen zien.

Yamaha PSR-SX600 display

De procedure voor het selecteren van een geluid is als volgt: Stel dat we het geluid van het onderdeel “Rechts 2” willen veranderen. Eerst kun je het bijbehorende veld in het hoofdmenu selecteren. Druk hiervoor op het datawiel of de cursortoetsen totdat het veld van Rechts 2 wit omlijnd is en druk op ENTER. Aan de andere kant is er de mogelijkheid om de geluidsselectie direct te openen via de PART SELECT RIGHT 2 knop. Vreemd genoeg moest ik op de testunit twee keer op deze knop drukken voordat het selectievenster van het huidige geluid werd geopend. Ik denk dat dit een bug is. Voor de uiteindelijke selectie van het nieuwe geluid kun je een nieuwe categorie selecteren met de VOICE categorie knoppen en dan het gewenste geluid selecteren met de cursortoetsen of het datawiel en accepteren met ENTER. Dit proces is een beetje onhandig omdat er geen knoppen rond het display zijn om te selecteren. Niets werkt zonder de Enter toets. Desondanks is de procedure intuïtief, dus je kunt het zonder handleiding af. De selectie van stijlen, songs of multipads is vergelijkbaar. Het hele bedieningsconcept is goed doordacht. Als je de DIRECT ACCESS knop tegelijk indrukt met een bedieningselement, wordt het bijbehorende submenu meteen geopend.

Toetsenbord en luidsprekers

Het 5-octaafs toetsenbord is niet verzwaard, maar laat een goede indruk achter. Omdat de zwarte toetsen een licht geruwd oppervlak hebben, heb je een goede “grip” en kun je ook snelle passages beheersen zonder weg te glijden.

Yamaha PSR-SX600 toetsenbord

De ingebouwde 12 cm luidsprekers, elk met 15 watt vermogen, produceren een krachtig, gebalanceerd geluid. De basreflexopeningen dragen hieraan bij. Dit is voldoende voor zeer kleine geluidsversterkingssituaties, maar zodra een grotere ruimte gedekt moet worden, zou er een versterkersysteem aangesloten moeten worden.

Stemmen

Er is geen twijfel mogelijk: Yamaha heeft echt een tandje bijgezet en het aantal stemmen meer dan verdubbeld. Er zijn veel nieuwe geluiden toegevoegd en een paar oude geluiden van de PSR-S670 zijn verplaatst naar de Legacy map. Met 850 voices, 43 drumkits en de 480 XG voices is de selectie enorm!

Yamaha PSR-SX600 voices stemmen

De indeling in categorieën is iets veranderd: De accordeons werden in de orgelmap gezet, maar gitaren en bassen kregen een eigen categorie. Daarnaast kreeg de map “SYNTH” de toevoeging “&PAD”. De pads zaten al in deze map op de PSR-S670. Met de PSR-SX600 zijn veel zogenaamde Super Articulation (S.Art!) voices toegevoegd. Deze geluiden maken het mogelijk om subtiele, zeer realistische muzikale expressies in realtime te bewerkstelligen, gewoon door de manier waarop je speelt, of door een voetschakelaar te gebruiken. Helaas is er geen normale knop die kan worden toegewezen aan de S.Art! functie.

De nieuwe S.Art! orgels – zoals de “WhiterBars MW” hier – simuleren het schakelen van de rotorsnelheid door het modulatiewiel te bedienen. Dit schakelt tussen de twee samples “slow” en “fast”. Dit schakelen gebeurt vrij abrupt, wat ik vervelend vind. Het schakelen ging veel beter met de “oude” orgelgeluiden zoals “DrawbarOrgan2”, die je nu kunt vinden in de Legacy map: Hier wordt een echt roterend effect gebruikt waarvan de parameter “Speed Control” de snelheid langzaam en niet zo plotseling verandert.

Schakelen gaat met het voetpedaal, omdat de DSP-VARI knop helaas niet meer beschikbaar is op de PSR-SX600. Ik denk dat de PSR-SX600 uitgerust had kunnen worden met een toewijsbare knop voor dergelijke doeleinden.

Gitaar, strijkers/koor en koper/blazers

Alle natuurlijke instrumenten klinken geweldig en zijn verkrijgbaar in een grote variëteit.

Synths/Pads en Perc/Drums

De synthgeluiden zijn aangepast aan de huidige Genos geluiden. Vooral deze geluiden kunnen goed worden “gebogen” met de Live Control knoppen. Veel jaren 80 geluiden zijn toegevoegd en weerspiegelen daarmee de trend van die tijd. Al met al zijn de geluiden van de PSR-SX600 erg goed en sensationeel voor een instrument in deze prijscategorie. Dit is ook te danken aan het feit dat Yamaha’s DAC (digitaal-naar-analoog omzetter) opnieuw is verbeterd. Met de uitgebreide Harmony/Arpeggio functie kunnen de stemmen op een interessante manier harmonisch en ritmisch worden gekoppeld aan de arrangeur. Er is een nieuwe mono legato functie toegevoegd om speciale speelstijlen mogelijk te maken.

Stijlen

Het aantal stijlen is ook bijna verdubbeld tot 415. Dit betekent dat de PSR-SX600 nog meer stijlen aan boord heeft dan de grotere PSR-SX700. Net als bij de stemmen zijn de categorieën enigszins “gereorganiseerd”. Veel nieuwe stijlen zijn in principe bekend van de Genos en hebben nu hun weg gevonden naar het instapmodel. Het geluid van de stijlen heeft ook aan kwaliteit gewonnen omdat er nu een Part EQ is voor alle 27 partijen, waarmee hoge en lage tonen apart kunnen worden ingesteld.

Yamaha PSR-SX600 beats

De stijlen zijn zeer smaakvol geprogrammeerd en het is gewoon leuk om in de vele verschillende genres te duiken. De PSR-SX600 heeft trouwens ook de “Smart Chord” functie, waarmee je met slechts één vinger van de linkerhand de diatonische drieklanken kunt spelen die overeenkomen met de (eerder ingestelde) toonsoort. In C majeur bijvoorbeeld klinkt het spelen van “F” als F majeur, maar het spelen van de noot “D” klinkt als D mineur. Op deze manier kan zelfs de beginner in korte tijd prachtige luisterervaringen opdoen, hoewel de linkerhand alleen de basisnoten van de harmonieën speelt.

Pop, rock en jazz

De PSR-SX600 biedt ook veel nieuwe wereldstijlen om de grote wereldwijde markt te bedienen, waaronder China, Afrika en Brazilië.

World

Met de stijl “Ethereal Movie” is er nu ook een freeplay arrangement dat vrij gespeeld kan worden, zonder beat.

Unison & Accent

Een compleet nieuwe functie van de PSR-SX600 is de Unison&Accent functie van de arrangeur. Deze is nog niet eens beschikbaar in de Genos. Als de unisonofunctie is geactiveerd, wordt de melodie van de rechterhand unisono gespeeld door de delen van de arrangeur.

Yamaha PSR-SX600 Unison&Accent

Dit betekent dat de corresponderende frase wordt benadrukt door andere begeleidende instrumenten zoals bas en gitaar die de melodiestem verdubbelen. Het voetpedaal wordt ingedrukt voor de duur van het unisono effect. Gedurende deze tijd stoppen de begeleidingstracks totdat er links weer een akkoord wordt gedetecteerd. De stijlen die de unisono functie ondersteunen zijn gemarkeerd met de noot “Unison” in het Style Select venster. Met de Accent-functie wordt de melodie van de rechterhand geaccentueerd met accenten – meestal van de drums.

Mixer, balans en kanaal aan/uit

Tijdens het optreden kunnen alle belangrijke parameters in realtime worden gewijzigd. De knop BALANCE kan worden gebruikt om snel de volumebalans van de afzonderlijke parts aan te passen, terwijl CHANNEL ON/OFF (kanaal aan/uit) afzonderlijke style of song parts dempt. Deze twee menu’s worden alleen in de onderste helft van het display weergegeven. Voor meer diepgaande bewerking selecteer je MIXER, dat ook wordt gebruikt om effect routings en bijvoorbeeld de master EQ en de compressor in te stellen.

Yamaha PSR-SX600 Mixer balans en kanaal

Registraties en afspeellijsten

Yamaha is afgestapt van de Music Finder en heeft de handige SET LIST geïntroduceerd. Registerbanken kunnen hier in een lijst worden verzameld, zodat je tijdens het spelen snel van het ene nummer naar het andere kunt overschakelen. Je kunt een “Bonus Playlist for PSR-SX600” downloaden van de Yamaha website, waarin registraties voor talloze bekende nummers zijn verzameld, gesorteerd op genre. Ik heb de video in deze test ook afgespeeld met nummers uit deze afspeellijst.

USB-audiorecorder/speler en sequencer

n de PSR-SX600 kunnen audio-opnamen in WAV-formaat rechtstreeks op een USB-stick worden gemaakt. Alle audiovoorbeelden in deze test zijn op deze manier gemaakt. De aparte sequencer registreert wat er wordt gespeeld in de vorm van MIDI-gebeurtenissen op maximaal 16 sporen, die later kunnen worden bewerkt. Een MIDI song kan tot 1MB aan data bevatten; op de PSR-S670 was dat slechts 300 kB.

Multi-Pads

Er zijn in totaal 188 multi-pad banken beschikbaar als presets. Een multi-pad bank bestaat uit vier multi-pads waarmee je frasen kunt afvuren of loops kunt starten. Multi-pad phrases kunnen ook bestaan uit arpeggio’s die veranderen om bij het gespeelde akkoord te passen. Met de multi-pad creator kun je je eigen multi-pads maken. Met de audiolinkfunctie kun je ook WAV-bestanden op de pads plaatsen. Helaas kunnen deze audiosamples niet als loop worden afgespeeld; dit werkt alleen met MIDI-patronen.

USB audio

Een andere functie die niet aanwezig is in de grotere SX modellen en ook niet in de Genos is de USB audio functie. De USB-to-host poort verzendt niet alleen MIDI data, maar ook stereo audio in beide richtingen tegelijkertijd. Ik heb bijvoorbeeld de video voor deze test gemaakt door de PSR-SX600 rechtstreeks op mijn iPhone aan te sluiten via een USB kabel en een USB-naar-Lightning adapter. Hierdoor blijft alles op het digitale vlak in de hoogste kwaliteit. Met Yamaha’s rec’n’share app kun je zo video’s van je eigen optreden opnemen en direct posten op sociale media. Ik heb dit al uitgebreider beschreven in de review van de Yamaha PSR-E373.

Yamaha PSR-SX600 usb audio

Andere

In tegenstelling tot de PSR-S670 kun je op de PSR-SX600 een microfoon aansluiten via een jack kabel. Er is geen functie voor vocale harmonie, maar je kunt wel reverb, chorus, een 3-bands EQ, een compressor en zelfs een DSP effect toepassen op de stem. Naast de vocale instelling is er een aparte spraakinstelling voor aankondigingen.

De PSR-SX600 biedt ook een “Chord Tutor” die keyboard-beginners de basis van harmonie leert. Hiermee kunnen alle belangrijke drie- en viertonige akkoorden worden weergegeven. Het interne geheugen van 20 MB van de PSR-SX600 is tien keer zo groot als dat van zijn voorganger. Een uitbreidingsgeheugen van 100 MB (voorheen 32 MB) is beschikbaar voor nieuwe golfvormen en aangepaste samples. Om het te gebruiken moet de Yamaha Expansion Manager (YEM) op een computer zijn geïnstalleerd.

Naast de style section reset functie, waarmee je met één druk op de knop de beat terug kunt springen naar de eerste beat, beschikt de PSR-SX600 ook over de half-bar fill-in, die heel belangrijk kan zijn bij het uitvoeren van speciale nummers, ik zeg maar zo: “All Night Long”.

Conclusie: Moet je de Yamaha PSR-SX600 kopen?

De Yamaha PSR-SX600 is een goedkoop, volwaardig arranger keyboard dat veel eigenschappen heeft van de grotere professionele modellen. Zowel de ambitieuze beginner als de professionele gebruiker met een klein budget kunnen als koper worden beschouwd. Het geluid is uitstekend en het aantal en de keuze aan stemmen en stijlen is over de hele lijn overtuigend. De mogelijkheden van het instrument zijn enorm, het bedieningsconcept goed doordacht en intuïtief. Veel functies die niet absoluut noodzakelijk zijn, zijn niet aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld zonder het comfort van een touch display. Een derde rechterdeel is ook zelden nodig. Yamaha heeft de behuizing van de voorganger overgenomen en hoefde geen nieuwe te ontwikkelen. Dit alles betekent dat de PSR-SX600 sensationeel goedkoop is in vergelijking met zijn innerlijke waarden. Voor bezitters van een PSR-S670 is een upgrade erg interessant: de SX600 is volledig compatibel met zijn voorganger en biedt niet alleen een dubbele (!) inhoud met een verbeterd geluid, maar ook veel nieuwe functies: Het goed leesbare kleurendisplay met een grondig herzien besturingssysteem, de nieuwe microfooningang en de USB-audiomogelijkheden plaatsen de PSR-SX600 in een compleet andere competitie.

9.1Expert Score
Beste keyboard voor gevorderden

De Yamaha PSR-SX600 is een zeer goed workstation keyboard. Het aanbod aan geluiden en stijlen is enorm en breed, zodat het keyboard een breed scala aan toepassingen dekt. Qua geluid loop je ver vooruit, en als je op zoek bent naar specifieke extra geluiden, dan kun je die later kopen via Yamaha’s Expansion Manager.
De bediening is soms wat onhandig door het kleine display en in veel situaties wenste ik het touch display dat we kennen van de grotere broers SX700/SX900. Uiteindelijk krijg je met de PSR-SX600 een geweldig keyboard met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding

Positief
  • Breed scala aan geluiden en stijlen
  • Zeer goed luidsprekersysteem
  • Prijs/prestatieverhouding
  • Microfooningang met eigen effecten
Minpunten
  • Gebruikersinterface lijkt overbelast
  • Klein scherm
  • Externe voeding
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste Yamaha keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo