Clavia Nord Stage 2 HA88 review

Laten we starten met onze Nord Stage 2 HA88 Review. Iedereen die de Nord Stage 2 HA88 heeft gezien kan getuigen dat dit keyboard niet voor de gemiddelde gebruiker is weggelegd. Hoewel de instellingen vrij gebruiksvriendelijk zijn is dit model duidelijk niet geschikt voor beginners zonder enige ervaring.

Clavia Nord Stage 2 HA88

De HA88 volgt Clavia’s traditie met de bloedrode afwerking en de interface met zware toetsen. Dit geeft dit keyboard dat retrogevoel van een synthesizer uit de jaren 60-70. Je zou verwachten dat zo’n geavanceerd instrument zwaarder zou zijn, met al die functies, maar je zal verrast zijn te merken dat dit monster slechts 18,4 kilo weegt. Akkoord, dat is nog steeds vrij veel, maar in vergelijking met andere modellen, zoals de HA88, valt dat heus wel mee.

Hou in gedachten dat dit een stage piano is, niet een model om thuis wat op te tokkelen. En in deze review zetten we de eigenschappen van dit model even op een rijtje, en vergelijken het met de SV-1

Eigenschappen van de Nord Stage 2 HA88

Alvorens we in detail treden over wat de HA88 allemaal kan, laten we een kijkje nemen naar de meest indrukwekkende eigenschappen.  Zoals ik al eerder zei is deze piano niet voor de gemiddelde gebruiker weggelegd, deels omwille van de technische kant, en dan vooral de functies. Als die eigenschappen allemaal nieuw voor je zijn is dit misschien niet de piano die je zoekt. Kijk dan best even naar onze andere piano reviews.

HA88 Piano-Opties

Clavia Nord Stage 2 HA88 display

Hoewel je de migelijkheid hebt klanken te verwijderen en toe te voegen aan de databank van je HA88, bekijk liever eerst de voorgeprogrammeerde instellingen voor je je daaraan waagt. Sommigen zijn zeker de moeite waard om te bewaren.

Deze vooraf ingestelde pianoklanken zijn onder meer akoestische Steinway piano’s, een mix van zowel elektrische als akoestische Yamaha’s (de akoestische C7 en M5J en de elektrische CP80), de Wurlitzer, de Rhodes en de Hohner Clavinet.

De akoestische piano samples zijn standaard stereo, maar je hebt ook de mogelijkheid tot mono, en ze spelen tot 40 noten polyfonisch. Alle elektronische samples worden in mono-formaat bewaard en staan je tot 60 noten polyfonie toe. Hoewel 40 en 60 minder is dan de traditionele 64 noten polyfonie, dit is meestal ruimschoots voldoende, tenzij voor die-hard muzikanten die van layers houden.

Naar mijn mening is “sustained release” één van de grootste pluspunten van de HA88’s piano samples. Met eerdere en andere modellen eindigt de klank vrij abrupt zodra je het pedaal laat gaan. Maar dankzij die sustained release technologie klinken de tonen meer als die van een akoestische piano en duurt het wat langer voor de noten wegsterven.

Ook leuk om te weten is dat de HA88 drie clavecimbelopties aanbiedt voor zij die de barokperiode maar niet achter zich kunnen laten. Hoewel de geluidskwaliteit buiten kijf staat zal de die-hard clavecimbel-fan niet onder de indruk zijn.

Clavia Nord Stage 2 HA88 aansluitingen

Onze Verkoopgids voor Piano

Hieronder vind je de interactieve piano-gids, ontworpen om het hele proces wat te vergemakkelijken. Vergelijk de geweldige Nord Stage 2 HA88 met de beste piano’s in zijn soort, op basis van gewicht, prijs, klasse, en lees de reviews.

Enkele van de voornaamste kenmerken van de HA88 zijn onder andere:

  1. 88 gewogen toetsen met hameractie, zoals een akoestische piano Hoe harder je de toets aanslaat, des te dynamischer de noot
  2. Meerdere geluidsopties voor piano, orgel en synthesizer
  3. Mogelijkheid tot USB en MIDI
  4. LED-Schuifknoppen
  5. Werkt met Nord’s piano- en sample databanken, zo kan je meerdere opties op je instrument plaatsen.
  6. Een uitgebreide catalogus met effecten, om je klank volledig te bewerken

HA88 Orgel-Opties

Clavia Nord Stage 2 HA88 display

Net als de pianosamples zijn de vooringestelde orgelopties zeker de moeite waard voor je dingen toevoegt of vervangt. Nord biedt je drie fysieke modelopties voor orgel; de Vox Continental, de Hammond B3 en de Farfisa Compact.

Inplaats van fysieke schuifknoppen beschikt de HA88 over LED-schuifknoppen. Aan de ene kant is dit geweldig, dit maakt de schuifknoppen meer zichtbaar, ideaal wanneer je snel het geluid moet bijstellen. Je moet er wel wat aan wennen; ze werken verschillend naargelang de samples die je geselecteerd heb.

Met de Vox en Hammond zal het indrukken meer lichtjes doen branden en opdrukken heeft het tegenovergestelde effect. Wanneer je de Farfisa gebruikt zullen de lichtjes enkel dienst doen als tabs, net als bij een echt Farfisa-orgel.

Helaas beschikt de HA88 niet over een pijporgel-functie, en dat is zeker een groot minpunt voor iedereen die een uitgebreid gamma aan orgels wil, zoals andere reviews ook al vermeldden. De aangeboden functies werken naar behoren en klinken erg waarheidsgetrouw.

HA88 Synth Opties

Clavia Nord Stage 2 HA88 synth

De synthesizer-opties voor de HA88 bestaan uit een combinatie van wavetables met analoge oscillatoren en FM-operatoren. Met de timbreknop vind je gemakkelijk een weg door een flink aantal geluidsgroepen. De programma’s maken het gemakkelijk geluiden op te slaan in synth-, pas-, en bass-categorieën.

Een andere geweldige functie van deze synth is de sampler die je in staat stelt vooraf opgenomen geluiden af te spelen. Ondanks het geweldige aanbod aan uitstekende samples op Clavia’s website heb je ook de keuze samples te laden van andere websites.

Ook kan je je eigen samples maken en laden. Hou er rekening mee dat je voor al deze opties speciale software op je computer moet installeren.

Vergelijkingen

Clavia heeft een waar beest geschapen met de Stage 2 HA88-serie, er zijn namelijk niet veel modellen op de markt die te vergelijken zijn met deze gigant en de precisie van zijn opties. Hoewel, als je toch op zoek bent naar iets soortgelijks dan kan je maar beter de Korg SV-1 Stage Vintage bekijken.

In vergelijking met de HA88 richt dit model zich meer op piano sampling. De SV-1 heeft zowel meer akoestische als elektrische pianoklanken, maar minder andere samples, dit brengt het totaal aan voorgeprogrammeerde geluiden naar een miezerige 36. Hoewel, als je weet waar je mee bezig bent en op zoek bent naar een model om piano op te spelen is dit zeker een goede kandidaat. De SV-1 telt helaas maar 76 toetsen in plaats van 88.

De HA88 geeft de SV-1 het nakijken wanneer je kijkt naar de gesofisticeerde orgels. Het biedt zes opties voor orgel (Allemaal vrij degelijk) zonder schuifknoppen of tabs om het geluid aan te passen. Het is dus alles-of-niets met de SV-1 wanneer je met de orgelinstellingen speelt.

Indien je je afvraagt hoe de Nord Stage 2 HA88 het doet ten opzichte van de Nord Stage 2 HA76 lees je best onze review.

Clavia Nord Stage 2 HA88 achterkant

Conclusie Clavia Nord Stage 2 HA88 review

Het lijkt erop dat hoe complexer het instrument is des te meer accessoires je zal nodig hebben, en de HA88 is hier geen uitzondering op. Hoewel het aanbod aan add-ons zowat eindeloos is voor dit geweldige instrument, je zal bovenal een demperpedaal nodig hebben.

Gezien het gewicht is het misschien ook een goed idee te investeren in een stevige stand voor dit instrument, vooral als je lichtere toestellen gewend bent.

Een Nord Stage 2 HA88 is niet iets wat je zomaar even grofweg aanschaft. Het is zeker één van de beste digitale piano’s met 88 toetsen op de markt, maar met een prijskaartje van ongeveer €3700 is het ook meteen een flinke investering.

Aan de andere kant zal je niet snel een instrument vinden met dezelfde multifunctionaliteit en zoveel mogelijkheden om de instellingen te wijzigen als de HA88.  Deze piano is zeker bedoelt voor live optredens van hoge kwaliteit, maar ik wil daarmee ook niet uitsluiten dat hij ook prima in een opnamestudio past, of eender waar professionalisme vereist is.

Hieronder kan je de geweldige demo van de HA88 bekijken. Zo kan je dit apparaat zelf zien en horen!

1 Reactie
  1. “In vergelijking met de HA88 richt dit model zich meer op piano sampling. De SV-1 heeft zowel meer akoestische als elektrische pianoklanken” , de Nord beschikt over 10 verschillende grand piano’s en 9 verschillende upright piano’s (via nord piano librarie site). Ook bevat nord 15 elektrische piano’s tegenover de 18 van de SV1. Je kan dus wel zeggen dat Nord zich meer richt op piano sampling dan de SV1

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo