Nord Stage 3 review

Nord Stage 3 Review
8.5

€3.499,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Nord Stage 3 review
Nord Stage 3 review
€3.499,00

We zijn al grote fans van de Nord Stage serie sinds de eerste Stage Compact in 2005 werd uitgebracht en een groot aantal bands hebben ze sindsdien toegevoegd aan hun uitrusting vanwege hun betrouwbaarheid, draagbaarheid, hands-on interface en flexibele concept met meerdere klankbronnen.

In deze Nord Stage 3 review zullen we een kijkje nemen naar de NS3 Compact, het goedkoopste model in de NS3-serie (er zijn ook gewogen versies met 76 en 88 toetsen).


Voor- en nadelen van de Nord Stage 3

Voordelen
  • De toevoeging van echte drawbars maakt het gebruik van de B3-klankbron veel meer inspirerend, daarnaast is er een nieuwe C2D-orgelbron
  • De nieuwe A1-synthbron is een enorme verbetering ten opzichte van de oude NS2 synth.
Nadelen
  • Nog steeds geen XL Rhodes samples of Clavinet met note-off klanken en gedempte sample.

Functies, eigenschappen en vernieuwingen

Net als de NS2 SW73 ervoor (en de originele Stage Compact), is de NS3 Compact voorzien van een zogenaamd half-gewogen 73-noten ‘waterval’ klavier, dat zich uitstrekt over het enorme geluidsbereik dat de NS3 briljant kan produceren. Het biedt net genoeg spanning en precisie voor accuraat piano- en EP-spelen, maar is tegelijkertijd ook licht en nauwkeurig voor synth, klav en orgelwerk.

nord stage 3 review piano keyboard

We spelen met dit waterval klavier liever piano’s en EP’s dan synths, orgels en klavs met een gewogen klavier (maar deze gewogen opties zijn er als je wilt). Dit Compact model is ook het lichtste van de serie met een gewicht van slechts 10kg en het toetsenbereik loopt nu van E naar E, wat praktischer is dan het F naar F bereik van het oude model.

Zoals alle Nords is dit instrument qua kwaliteit gebouwd als een tank. Schakelaars hebben een geruststellende klik, instelknoppen draaien positief en de nieuwe echte drawbars voelen robuust genoeg aan om agressief mee te werken. Het toevoegen van de drawbars is de eerste van de twee grootste fysieke veranderingen aan het Compact model. Voor authentiek Hammond spelen zijn echte drawbars onmisbaar en ze werken hier geweldig (hoewel we de led-drawbars nog steeds gaaf vinden).

nord stage 3 review piano beste digitale keyboard

Een nadeel van echte drawbars is dat wanneer je een patch opslaat, de drawbars bij het terughalen uiteraard niet naar de opgeslagen positie bewegen. Het nieuwe centrale OLED-scherm toont echter een handige drawbargrafiek en er is een handige drawbar Live-knop die het geluid van het orgel onmiddellijk op de werkelijke drawbarpositie instelt.

Daarnaast is de geweldige B3-klankbron van het vlaggenschip C2D-orgel van Norg nu toegevoegd en vergeleken met mijn echte 1958 B3 klinken de rauwe klanken veel authentieker dan het oude model, met daarnaast een sterk verbeterde Leslie emulatie.

Er zijn een paar kleine aanpassingen die we graag hadden gezien in deze Nord Stage 3 review, waaronder het toevoegen van een menu-optie voor de roterende horn balans (zoals bij de Electro), een diepere meer stralende C3 vibrato/chorus, dat de Leslie beter naar mono zou storten en meer verschil tussen de vintage modi.

Zoals het nu echter is, biedt het instrument nog steeds wat je verwacht. Alle andere aanpassingen op het gebied van authenticiteit (waar Nord momenteel aan werkt) zullen een bonus zijn voor die-hard B3-fans zoals ons. Er zijn nu ook pijporgel emulaties toegevoegd.

Een andere vernieuwing, is dat het piano gedeelte nu twee keer zoveel geheugen heeft (zodat je nu nog veel meer prachtige piano samples van Nord op kan slaan) en alhoewel de sneltoetsen voor elke pianocategorie verwijderd zijn in het nieuwe navigatiesysteem (en vervangen zijn door een draaiwiel voor het grotere aanbod aan ingebouwde pianoslots), houdt het OLED-scherm je altijd volledig op de hoogte (duidelijk en beknopt), zodat je je nooit verdwaald voelt en het hands-on gevoel behouden blijft. Ook nieuw in deze sectie zijn handige pianofilters die rechtstreekse EQ-knoppen zijn voor snelle EQ-aanpassingen en daarnaast is de polyfonie verhoogd van 60 naar 120 noten; geweldig voor grote akkoorden en glissando’s!

piano nord stage 3 review beste digitale keyboard

De volgende grote verandering is het synthgedeelte dat direct uit Lead A1 synthesizer van Nord is gehaald. Het klinkt veel beter dan de NS2 synthesizer (meer gedurfd, voller en realistischer) en is veelzijdiger en gebruiksvriendelijker.

piano nord stage 3 review keyboard kopen

Er zijn vooraf ingestelde configuraties voor een snelle set-up van geluiden en daarnaast zijn er nieuwe functies die uniek zijn voor de NS3, waaronder gestapelde supergolven en nieuwe FM-implementaties (en het importeren van samples, wat de A1 mist).

Het bereik van de pitch-bend is nog steeds maximaal +/- 2 halve klanken en er is nog steeds geen poly-glide, maar voor de rest is dit in elk opzicht verbeterd – het feit dat je een volledig uitgeruste Lead A1-klankbron met aftertouch en de mogelijkheid voor het importeren van gebruikerssamples krijgt is op zich al een enorme prestatie.

Tot slot is de populaire NS2 effectenbron verbeterd en hoewel er geen nieuwe effectpedaal/trapbak effecten zijn, heeft de delay nu feedbackfilters en heeft de EQ-sectie nu een filtermodus met resonantie en HP/LP-modi. Bovendien is de reverb nu ook per paneel beschikbaar (met een heldere modus) en is er een nieuwe snelle compressormodus (ook per paneel).


Conclusie van de Nord Stage 3

keyboard kopen nord stage 3 review piano

De al briljante Stage 2 is op alle juiste gebieden bijgewerkt, waardoor dit instrument wederom bestempeld wordt dat dit het meest intuïtieve, authentiek klinkende en prestatiegerichte stage keyboard is.

Daarnaast brengt Nord ook continue nieuwe verbeteringen en updates uit, zodat je er zeker van kan zijn dat de NS3 een geweldige investering voor de lange termijn is en dat hij net als een goede wijn blijft rijpen. En dit is echt een erg goede wijn.

Ondertussen is er ook een opvolger aangekondigd. De Clavia Nord Stage 4
8.5 Totale Score
Authentiek klinkende en prestatiegerichte stage keyboard

De al briljante Stage 2 is op alle juiste gebieden bijgewerkt, waardoor dit instrument wederom bestempeld wordt dat dit het meest intuïtieve, authentiek klinkende en prestatiegerichte stage keyboard is. Daarnaast brengt Nord ook continue nieuwe verbeteringen en updates voor dit keyboard uit, zodat je er zeker van kan zijn dat de NS3 een geweldige investering voor de lange termijn is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo