Hammond XK5 review

Beste Hammond XK5 Review
9

€3.965,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Hammond XK5 review
Hammond XK5 review
€3.965,00

De expertise van Hammond met digitale orgels blijft ons verrassen en verwennen. Dit is een bedrijf dat wil dat elke muzikant aan een authentiek B3-klinkend model van een keyboard kan komen. Zo fungeert de Hammond SK1 bijvoorbeeld als een beginpunt en geeft de beginnende speler een authentiek B3-geluid die ze mogen verwachten van Hammond, maar zonder het hoge prijskaartje. Vanwege zijn betaalbaarheid biedt hij maar een fractie van de functies en eigenschappen die geboden worden door de nieuwe Hammond XK5, welke ik in deze Hammond XK5 review uitgebreid onder de loep zal nemen.

De Hammond XK5 is het vlaggenschipmodel van Hammond, die ontwikkeld is om een echt, modern B3-orgel te zijn. Elk orgelmodel die Hammond tot op heden heeft uitgebracht, heeft een vergelijkbaar doel; de gebruiker authentieke B3-geluiden bieden voor een fractie van de afmetingen en kosten. De XK5 neemt deze missie een stapje verder, aangezien dit keyboard bedoeld is als een moderne vervanger van de klassieke B3, niet alleen maar een goedkope namaak. Wat Hammond geproduceerd heeft is indrukwekkend en praktisch, want maar weinig muzikanten zullen hun eigen ouderwetse B3 bezitten. Laten we snel verder gaan met deze Hammond XK5 review.

Hammond XK5 review:

De esthetica

Hammond volgt met de XK5 de esthetische trend van hun vorige modellen, zoals de XK3. Hammond weet wat hun imago is en hoe het visuele ontwerp van hun keyboard dit moet versterken. De woorden die bij mij opkomen wanneer ik het Hammond merk probeer op te sommen zijn ‘moderne klasse’.

Beste Hammond XK5 Review

De Hammond keyboards hebben houten paneelwerk op de achterkant en een strakke, zwarte behuizing rond de toetsen en drawbars. Deze uitstraling werkt echt en het helpt om het keyboard toepasselijk te houden voor elk evenement, ongeacht of dit op een buitenpodium of in een kerk is. Ik denk dat het belangrijk is voor zo’n divers orgel dat je elk orgelgeluid kan reproduceren waar je aan denkt, een diverse esthetica heeft en binnen elke context past.

Achter dit keyboard zitten voelt comfortabel aan. Moderne keyboards kunnen vaak ontmoedigend aanvoelen met hun ingewikkelde systemen van knoppen, draaiknoppen, draaiwielen en andere toeters en bellen. De Hammond XK5 voelt geschikt complex aan, en alles wat je aan moet sturen is logisch voor je ingedeeld. Hij smeekt je bijna om te experimenteren met de verschillende opties en je hoeft geen encyclopedie aan instructies te lezen om te beginnen met het bouwen van je eigen pianogeluiden; het is eenvoudig om te beginnen. De moderne klasse esthetica moedigt je aan om te spelen in plaats van te lezen.

Het gevoel

De speeltechniek voor een Hammondorgel is anders dan andere keyboardinstrumenten, zoals piano’s en synthesizers. Hammer action digitale piano’s proberen de fysieke mechanica van akoestische piano’s na te bootsen en imiteren de hamers met behulp van nauwkeurige mechanische constructies in het keybed.

Orgels proberen niet om dat systeem na te bootsen, omdat akoestische orgels totaal anders werken. De verschillende fysieke systemen die voor het geluid van een instrument zorgen, bepalen uiteindelijk de verschillende speelstijlen.

Goedkope Hammond XK5 Review

Een van de belangrijkste ontwikkelingsfuncties van alle Hammond keyboards, is het ‘waterfall’ toetsenontwerp. Dit design moedigt snelle glissando’s of palmslides aan, welke een van de meest karakteristieke geluiden van orgelspelen geworden zijn. De Hammond XK5 is niet anders en de toetsen voelen ongelofelijk comfortabel aan. De XK5 bevat een nieuw contactsysteem die bedoeld is om het gevoel van een originele B3-orgel na te bootsen.

De toetsen springen erg snel terug nadat ze je hebt ingedrukt, wat die prachtige, ritmische, vuile orgelgeluiden mogelijk maakt, die het beste klinken op een B3. De toetsen voelen levendig aan wanneer je ze speelt en springen altijd terug voor de volgende beurt. Nadat je een tijdje aan het jammen bent, voelt het net of je een choreografische dans uitvoert met de toetsen.

Boven het keyboard heb je de andere cruciale helft van het orgel; de drawbars en geluidsbewerkingsopties. Er zijn vier setjes van drawbars en ze voelen allemaal comfortabel aan om mee te experimenteren. Elk knop en draaiknop voelt stevig en voorzichtig ontwikkeld aan. Al met al is dit een comfortabel orgel om mee te spelen, en Hammond heeft het erg makkelijk gemaakt voor iedereen om direct uit de doos gewend te raken aan klassieke B3-geluiden.

Het geluid van de Hammond XK5

Er is een reden waarom Hammond nog altijd de toonaangevende fabrikant op het gebied van orgels is. Geen enkel merk komt zo dicht in de buurt als Hammond om de geluiden van een klassieke B3-orgel na te bootsen. Ze produceren hun producten erg voorzichtig en hun oog voor detail is duidelijk te merken wanneer je met de orgelgeluiden van de Hammond XK5 speelt.

Hammond XK5 piano orgel review

Alhoewel Hammond ook met hun vorige modellen uitblinkt op het gebied van orgelgeluid, brengt de Hammond XK5 dit geluid naar een geheel nieuw niveau, wat grotendeels komt omdat dit een ‘nieuw origineel’ B3-orgel moet worden. Dat is een moeilijke plek om in te nemen, maar de XK5 slaagt hier uitstekend in en kan zonder twijfel het nieuwe vlaggenschip orgelmodel van Hammond genoemd worden.

Hammond heeft er alles aan gedaan om een B3-orgel te creëren met de XK5, waarbij ze oude blauwdrukken en originele diagrammen van het klassieke instrument bestudeerd hebben. Ze hebben nieuwe technologieën ontwikkeld om het ‘gat in realisme’ te sluiten tussen het originele orgel en het nieuwe digitale model. Ten eerste hebben ze het zogenaamde ‘Hybrid Multiple Key Contact System’ ontwikkeld. Dit betekent dat als je een toets op de XK5 langzaam indrukt, je de verschillende harmonieën een voor een naar voren zal horen komen. Dit voegt zeker aan het realisme van spelen toe, wat een echt, mechanisch orgel simuleert, in plaats van een op MIDI gebaseerd digitaal orgel.

De experts van Hammond hebben ook de toonwielgenerator op de originele B3 onderzocht om hun design van de XK5 te beïnvloeden. Ze hebben nauwgezet de fysieke processen van de toonwielgenerator gecreëerd en gesampled, om zodoende de frequenties van alle 91 toonwielen op het originele orgel vast te leggen.

Dit is maar een klein voorbeeld van het werk dat Hammond in de XK5 heeft gestopt om de klanten de best mogelijke B3-orgelervaring te geven met een nieuw instrument. De focus op de mechanische details van de originele orgels is duidelijk te merken van je met de XK5 speelt en het geluid is geweldig.

Goedkoopste Hammond XK5 Review

Achter de XK5 zitten en jammen voelt echt alsof je terug gaat in de tijd en de klassieke B3-geluiden produceert met elke beweging van je vingers. Het harde werk dat Hammond heeft gestopt heeft in het opnieuw ontwerpen van hun digitale orgels heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen en elke aanslag voelt authentiek en vol met diepte aan. Het voelt intuïtief aan om de perfecte balans van harmonie, vibrato en verstoring te bereiken. Het keyboard stelt niet teleur en het is mogelijk het beste digitale orgel waar ik ooit meegespeeld heb.

De optie voor een tweede manueel vergroot de mogelijkheden en potentie voor de XK5, wat gesplitste geluiden over manuelen voor extra timbrale interesse mogelijk maakt. Een tweede manueel heeft ook MIDI-mogelijkheden, zodat de VST’s van je computer speelbaar zijn. Als je niet extra geld uit wilt geven voor de tweede manueel, dan heeft het enkele keyboard ook de mogelijkheid om doormidden te splitsen, zodat je je wandelende bas in de linkerhand kan spelen, terwijl je solo speelt met de rechter.

Voor een volledige, niets tegenhoudende B3-orgel ervaring, kan je het XPK250W voetpedaal aanschaffen, wat je keyboard omtovert tot een echt orgel. Dit is de optimale opstelling voor de XK5 en voelt echt dat je met een klassieke B3 speelt. Uiteraard zal de prijs de lucht inschieten zodra je deze accessoires toevoegt, maar als een echt B3-orgel hetgeen is wat je wilt, dan is dat hoe je het krijgt.

Doelgroep en conclusie van deze Hammond XK5 review

orgel piano Hammond XK5 review

De Hammond XK5 is een indrukwekkend instrument en bootst echt de authenticiteit van een origineel B3-orgel na. Dit is een instrument voor de speler die op zoek is naar dat echte B3-geluid, zonder een nier te hoeven verkopen om een gerestaureerd origineel model te kopen. Vorige Hammondorgels, zoals de SK1 en XK3, verrichte uitstekend werk om het B3-geluid naar moderne spelers te brengen voor een redelijke prijs. De XK5 bevindt zicht echter op een totaal ander niveau en representeert het harde werk van de ontwikkelaars die de blauwdrukken en diagrammen van de originele B3 bestudeerd hebben.

Vanwege de indrukwekkende hardware van de XK5, is het logisch dat het prijskaartje hier ook naar is. Dit zal de primaire factor die veel potentiële klanten afschrikt. Voor personen die niet tegen de €4.000 willen betalen voor een digitaal orgel, zou ik aanbevelen om een kijkje te nemen naar de Hammond SK1 of zelfs de XK3. Alhoewel deze niet de innovaties van de XK5 bevatten, zijn het nog steeds geweldige keyboards die de moderne klasse en kwaliteit van Hammond bevatten. De XK5 is duidelijk bedoeld voor personen die bereid zijn om groot geld neer te leggen voor een echt B3-orgel.

Dit zijn een aantal van de grootste verkooppunten van de XK5:

  1. Multiple Key Contact System
  2. Perfect keybed ontwerp
  3. Innovatieve geluidsmotor
  4. Indrukwekkende Leslie speaker simulator
  5. De beste B3-geluiden op de markt

Op het gebied van leercurve denk ik zelfs dat beginners snel het maken van orgelgeluiden met de XK5 onder de knie zullen krijgen. De logisch georganiseerde drawbars, vibrato/chorus en lcd-scherm maken het eenvoudig voor nieuwkomers om te beginnen met het bouwen van geluiden en te experimenteren.

Qua digitale orgels is er niks op de markt dat ook maar in de buurt komt van de Hammond XK5. De marketingtitel ‘nieuw origineel’ B3-orgel is een gedurfde statement, maar hij voldoet aan alle verwachtingen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Hammond XK5 review.

9 Totale Score
Indrukwekkende piano

De Hammond XK5 is een indrukwekkend instrument en bootst echt de authenticiteit van een origineel B3-orgel na. Dit is een instrument voor de speler die op zoek is naar dat echte B3-geluid, zonder een nier te hoeven verkopen om een gerestaureerd origineel model te kopen.

Waar kopen?

LEES OOK:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo