Nord Electro 6 review

Nord Electro 6 Review
8.5

€2.351,25

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Nord Electro 6 review
Nord Electro 6 review
€2.351,25

De Nord Electro 6 kopen?

We hadden het geluk dat we de kans kregen om met de nieuwe Nord Electro 6 elektronische keyboardserie te spelen (waarschijnlijk veel te lang) en in detail te bespreken. Omdat we grote fans zijn van Nord in het algemeen, en in het bijzonder van hun Electro serie als geheel, waren we erg enthousiast over de nieuwe 6.

Voor degenen die niet op de hoogte zijn, Nord is een van onze favoriete stagepiano en synthesizer merken. We hebben ze om goede redenen talloze malen op onze website besproken, dus we zijn blij dat we dit vandaag kunnen schrijven.

Dus wat hebben ze toegevoegd? Weggenomen? Is het de upgrade waard? Je ontdekt het allemaal in deze Nord Electro 6 review.

Belangrijkste kenmerken van de Nord Electro 6

De Nord Electro 6 is in 3 verschillende uitvoeringen beschikbaar. Hieronder hebben wij de hoogtepunten opgesomd.

 • Uitgebreid geheugen tot 512 MB voor Nord Sample Library
 • 3-delig multi-timbraal
 • Split/layer voor alle 3 de secties
 • OLED-scherm
 • Reverb met heldere modus
 • Groot scala aan andere studio-effecten (aanpasbaar)
 • Synth: Uitgebreidere polyfonie (30 klanken)
 • Synth: Aparte sample synth sectie
 • Synth: Attack, Decay/Release en andere dynamische besturingen
 • Piano: 1 GB voor Nord Piano bibliotheek met filters
 • Piano: Uitgebreidere polyfonie (120 klanken)
 • Piano: Sympathische snaarresonantie en 4 dynamische curves
 • Orgel: B3 Bas en Tonewheel, Vox en Farfisa
 • Orgel: 2 Pijporgels
 • Orgel: Model 122 ouderwetse rotary speaker
 • Orgel: 6D (61 en 73) modellen hebben fysieke drawbars
 • Orgel: 6D (61 en 73) modellen hebben een half-moon-schakelaar voor rotary speaker besturing

Op het gebied van uitspringende functies voor de nieuwe Electro 6, wordt er zoals je kan hierboven in deze Nord Electro 6 review zien een hoop geboden. Zo vinden we de nieuwe updates ten opzichte van hun Electro 5 serie erg goed. Naadloze overgangen, een nieuwe gestroomlijnde gebruikersinterface, 3-delig multi-timbraal en optionele split point crossfades voor meer flexibiliteit en gevoel.

 

nord electro 6 review digitale piano

De piano sectie, evenals enkele filters en uitgebreidere polyfonie, de sample synth voegt 512 MB uitgebreid geheugen toe voor hun Sample Memory en een uitgebreidere polyfonie ook in deze sectie. Het orgel voegt 2 extra pijporgels toe en een handig dubbele orgel modus die de voorganger niet had. Tot slot zijn de effecten over het algemeen hetzelfde (stereo-effecten met tube overdrive, vibe, aparte reverb/delay, en standaard tremolo, pan, ring-mod en wah-wah (met besturingspedaalcompatibiliteit). Maar deze Electro 6 serie geeft ons een (zeer mooi klinkende) reverb met heldere modus.

keyboard nord electro 6 review digitale piano

Moet je dus overstappen van de Electro 5? Nou, we zullen nooit nee zeggen als je het geld hebt. Echter, als je net de Electro 5 hebt gekocht en aangezien deze serie nog redelijk jong is, dan zouden we zeggen dat je nog wel even kan wachten. De toevoegingen zijn natuurlijk mooi, zoals we verderop in deze Nord Electro 6 review uitgebreider toe zullen lichten. Maar het is niet noodzakelijkerwijs nodig om een compleet nieuwe Electro 6 te kopen. Als je een van de gelukkigen was om te wachten, dan heb je geluk. Veel personen dachten dat deze in 2019 uit zou komen, maar aan het einde van 2018 was hij al verkrijgbaar.

Velen stellen dat deze Electro 6 simpelweg een aantal gewilde verfijningen toevoegt. Wij zijn het hiermee eens en we zijn blij dat Nord niet te rigoureus te werk gaat om zonder noodzaak dingen aan te passen. Dit instrument is dus meer bedoeld voor personen die nog geen Nord Electro hebben of eigenaren van de 1, 2 of 3 serie.


Bouwkwaliteit

De toetsen van alle drie de Electro 6-modellen zijn mooi, zoals in veel Nord-modellen en concurrenten, in het bijzonder in deze prijsklasse. De 6D 61 en 73 hebben half-gewogen toetsen, terwijl de 6 HP hammer action biedt. Dit is altijd een pluspunt in de Nord-serie, omdat ze ons niet alleen opties geven voor het aantal toetsen, maar ook voor de soort toetsen. Zodoende kan je een model kiezen die perfect bij je stijl en uiteraard budget past.

keyboard nord electro 6 review digitale piano

Nog iets om in gedachten te houden tijdens deze Nord Electro 6 review, is het gebruik van hun ‘waterval klavier’ voor zowel de Electro 6D 61 en Electro 6D 73. Voor degenen die zich er niet van bewust zijn, betekent dit dat de toetsen afgeronde achterzijden hebben en recht naar beneden vallen. Dit komt vaak voor bij orgels en is bijzonder efficiënt bij bepaalde bewegingen. We hielden van het gevoel hiervan tijdens het spelen. Ze waren gemakkelijk om mee te bewegen, konden fijn naar beneden glijden en na een goed gevoel voor ze te krijgen waren we niet meer te stoppen.

Afgezien van de toetsen is de Nord bouwkwaliteit gewoonweg uitstekend. De behuizing van je keyboard is ideaal voor lange termijn investeringen en natuurlijk is hij draagbaar; pas natuurlijk wel op. Je kan hem in een handdoek verpakken, maar we raden aan om een speciale koffer te kopen om hem te beschermen tijdens het verplaatsen. Deze instrumenten zijn natuurlijk niet goedkoop. De draaiknoppen, schuifregelaars en knoppen lijken allemaal op die van de vorige Electro-serie en daar is niks mis mee, want die waren echt uitstekend. Voor het geld krijg je een van de beste elektronische keyboards op de markt, ongeacht het model dat je kiest. En alle drie zijn draagbaar, dus breed inzetbaar.


Het Nord Electro 6 geluid

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste punt van deze Nord Electro 6 review, hoe klinken ze? Je vindt hier geen goedkope gefilterde synth, piano en orgel. Het is allemaal het echte werk. We hadden de kans om met alle drie te spelen en vonden ze allemaal geweldig. De nieuwe dual-orgelmodus was erg leuk om mee te spelen, maar wat ons echt opvalt (net als bij de andere legendarische Electro’s) is dat orgel. Volgens ons en onze oren zijn orgels het altijd net niet bij de meeste synths, samples (ja, ook VST’s) en andere elektronische keyboards. We konden echter niet stoppen met spelen en alleen omdat er meer mensen waren die wilden spelen besloten we om te stoppen.

keyboard nord electro 6 review kopen

Naast de gebruikelijke ingebouwde geluiden, moet je er rekening mee houden dat je hier altijd je eigen geluiden in het interne geheugen kan uploaden, zodat je niet alleen vastzit aan wat er met het keyboard geleverd wordt. Je kan je eigen samples gebruiken, maar let ook op dat velen niet weten dat Nord het hele jaar door volledig gratis geluiden en samples uitbrengt, zodat je altijd kan zien wat ze aanbieden om mogelijk aan je Electro 6 toe te voegen. Je voegt ze gewoon toe aan het keyboard met behulp van de gratis software van Nord en je kan ze gebruiken.

1 GB voor de pianobibliotheek en 512 MB voor sample, waar we zeker wat klachten over hebben gehoord tijdens deze Nord Electro 6 review dat het lang niet genoeg is. Er zijn een aantal equalizer secties in de piano als je er de voorkeur aan geeft om wat helderheid toe te voegen of het geluid naar wens te verzachten. Waarom niet?


Electro 6 prestaties

Een groot pluspunt van de prestaties van de Electro 6 is de nieuwe toevoeging van naadloze overgangen. Dit is altijd een pluspunt voor degenen die optreden of een aantal overgangselementen na willen nabootsen in hun liedjes. Het veranderen van geluiden of programma’s tijdens het spelen is altijd een pluspunt (en we zijn blij dat dit tegenwoordig vrij standaard is toegevoegd).

nord electro 6 review digitale piano kopen

Layers en splitsen was geweldig in vorige Electro keyboards. In deze versie kunnen de orgels, piano’s en sample synths tegelijkertijd gebruikt worden als layer of split. In tegenstelling tot de oudere series met splitsing en layer per sectie afzonderlijk, kun je nu alle drie combineren. Je hebt 6 splitpunten en splitpunt cross-fade functionaliteit (oorspronkelijk geïntroduceerd in de Stage 3) voor geweldige overgangen tussen twee splitzones.

Je kan ook de cross-fade breedtes aanpassen (tot 3;klein, groot of uit) en het wordt aangegeven door het led-scherm met kleuren.Tot slot is het programmadeel een beetje verfijnd. Bij het gebruik van dit deel van het keyboard tijdens deze Nord Electro 6 review waren we in staat om te kopiëren, te plakken en te verplaatsen in iets wat ‘organize modus’ wordt genoemd. Het hielp ons om programma’s vrij gemakkelijk te organiseren. Je kan alles ook verder organiseren met een ‘Page View’ optie, die vooral handig is voor artiesten om je flow te verfijnen tijdens een set voor betere aanpassingen en overgangen tijdens je optreden.


Conclusie van deze Nord Electro 6 review

Het is moeilijk om ooit dicht in de buurt te komen van muggenziften bij een Nord product, gezien het feit dat ze om een reden in de topklasse vallen. We hebben geen klachten of minpunten tijdens deze Nord Electro 6 review als je de Electro 6 neemt voor wat hij is (een digitale piano, elektronisch keyboard, een soort synthesizer met high-end geluiden en een al met al stabiele en betrouwbare constructie voor draagbaarheid naar optredens of studio’s).

nord electro 6 review digitale piano

De enige klacht die we van andere gebruikers hebben gehoord, is dat het samplegeheugen maar 512 MB is. Ons argument is, wil je dit echt kopen om mee te samplen? Voor ons is het meer een kers op de taart en een lichte toevoeging aan een keyboard dat je koopt voor gevoel, bouw en onboardgeluiden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat Nord constant gratis samples en geluiden uitbrengt. Sommige personen hebben ook hun ongenoegen geuit over het ontbreken van een nieuwe Nord Lead met 61 toetsen, in tegenstelling tot uitbrengen van wederom een standaard elektronisch keyboard. Misschien dit jaar? Misschien zien we in latere modellen enkele verbeteringen aan het orgel, zoals een microtoonsimulatie? De tijd zal het leren.

Al met al moet de concurrentie wederom rekening houden met de Nord Electro 6 serie. En en met hun slogan “onze krachtigste en meest flexibele Electro ooit”, zouden we zeggen dat we het daarmee eens zijn. Je kan natuurlijk een kijkje nemen naar de reviews van andere stage piano’s en digitale piano’s op onze website, maar niets komt in de buurt van een Nord als je het geld voor de prijsklasse hebt.

8.5 Totale Score
Krachtig en flexibel

Als je de Nord Electro 6 neemt voor wat hij is (een digitale piano, elektronisch keyboard, een soort synthesizer met high-end geluiden en een al met al stabiele en betrouwbare constructie voor draagbaarheid naar optredens of studio's), dan ga je er veel plezier van hebben.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo