Nord Lead A1 review: betaalbare analoge synthesizer

Nord Lead A1 review

€1.604,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Nord Lead A1 review: betaalbare analoge synthesizer
Nord Lead A1 review: betaalbare analoge synthesizer
€1.604,00

Verrassend snel na de release van de Nord Lead 4, werden we begroet door een nieuwe kleine rode Zweedse synth van Clavia: de Nord Lead A1. Deze analoge modeling synthesizer vol draaiknoppen (zoals dat geprint staat op het front paneel) is de laatste in een nagenoeg 20-jaar lange geschiedenis van Nords digitale “virtueel analoog” technologie, die ernaar streeft de sound, gevoel en ervaring van een analoog instrument na te bootsen. In feite is het zelfs zo dat als de originele Nord Lead de term “virtueel analoog” coinde, ze het zeker algemeen bekend maakte bij keyboard spelers. Clavia wijst er snel op dat de A1 geen opvolger is op de Nord Lead 4, maar eerder een meer gestreamlined en betaalbaar lid van de familie – een beetje zoals hiervoor de relatie tussen de Lead 3 en de Lead 2X. Het is niet gewoon een kwestie van het wegknippen van features. In feite voegt de A1 zelfs nieuwe functionaliteit en sonische traktaties die we tot nu toe nog niet hadden gezien in een Nord Lead.

Nord Lead A1 review

Overzicht

De Nord Lead A1 huist in een bekende vorm, met een vier-octaven ongewogen synth-aanslag keyboard met snelheidsgevoeligheid (maar geen aftertouch), de kenmerkende houten pitch-bend stick van Nord en het puimsteen modulatie wiel, en controls geclusterd aan de linkerkant van het voorpaneel. Er zijn LED schermen voor programma nummer, oscillator wave, en oscillator configuratie (meer daarover verderop). Het achter paneel heeft vier 1/4″ audio outputs, een koptelefoon uitgang, MIDI I/O, USB en control pedaal en sustain pedaal input. Het chassis (inclusief eindkappen) is een stevige maar toch lichte constructie en de unit weegt een erg gig-vriendelijke 5kg. De Lead A1 is een 26-stemmen polyfone en vierdelige multi-timbraal. Er is ook een MIDI module versie, de A1R, voor rek of tafel gebruik.

Nord Lead A1 synthesizer b

Rivaliteit tussen Zusjes

Terecht of niet, zullen keyboardisten zonder twijfel de A1 vergelijken met haar wat duurdere grote zus, de Lead 4, die momenteel ongeveer €2299 kost. De Lead A1 claimt dat ze de laatste analoge modeling engine heeft van Nord, die een “totaal analoog signaal pad recreëert”. De sound doet denken aan de Lead 4, en heeft meer een analoge vibe dan de eerdere modellen (die allemaal hun eigen charme en geluidsidentiteit). Alles bij elkaar klinkt de A1 robuust, warm en veelzijdig, terwijl ze nog steeds een zekere netheid vasthoudt die we zijn gaan verwachten van een Nord Lead. Zelfs de reverbs, hoewel ze proper en zuiver zijn, doen denken aan de soorten reverb tonen gebruik in vele klassieke analoge synth opnames.

De A1 is geprijsd voor €500 minder dan de Lead 4, maar heeft toch meer polyfonie; simultane reverb en delay effecten; en koor, ensemble en flanger – die allemaal handig zijn voor retro string machine en jaren 80-geïnspireerde Roland Juno-achtige patches. Eenmaal de tweaking begint, zal een ervaren synthesist opmerken wat de Lead 4 heeft dat de A1 niet heeft: de amplitude en filter enveloppes bestaan uit drie etappes (attack-decay-release of attack-sustain-release) tegenover de beproefde vier-etappes ADSR enveloppes van de Lead 4. Er zijn nog afwegingen, maar het is duidelijk genoeg dat de A1 niets mist in diepte als het aankomt op synthese kracht.

Oscillator Configuraties

Nord Lead A1 synthesizer console

De essentiële analoge waves (zaag, sinus, vierkant, driehoek) worden weergegeven op het voorpaneel. Je krijgt hier ook toegang tot de andere waveforms: “uitgebreide” analoge waves, fixed-pulse breedte waves (de A1 heeft geen pulse width modulatie), bellen en tanden, single-cycle digitale waveforms, en een aantal EP en Clavinet waveforms. Waves van negen populaire drawbar orgel instellingen zijn bijgevoegd als een aangename verrassing. Niemand zou de A1 met een Electro of ander clonewheel verwarren, maar je zou makkelijk die sounds door één van de vier audio outputs van de A1 kunnen routen in een Leslie of simulator van je keuze, als dat zou moeten.

Als je meerdere oscillators in een programma wil layeren, zal je zoektocht naar oscillator 2 controls je leiden naar “Oscillator Configuraties”. Die configuraties zijn shortcuts voor het implementeren van onmiddellijke wijzigingen in zowel enkelvoudige als dubbele oscillator programma’s. De configuraties laten je toe de pitch te wijzigen, een noise oscillator toe te voegen, FM en AM te doen, de tweede oscillator binnen te brengen, en meer. De oscillators zullen geen gesamplede waves spelen van de Nord Sample bibliotheek of de Nord Piano Bibliotheek, maar dat doen die van de Lead 4 ook niet.

Filters en Meer

Eén van de beste kwaliteiten van de Lead 4 was de selectie van fantastische-klinkende filters, vooral de Minimoog en Roland TB-achtige emulaties. De A1 heeft ze bijna allemaal (behalve de 48dB-per-octaaf lowpass) en ze klinken fantastisch. Vele van de erg goed gemaakte presets doen denken aan een Switched-On Bach vibe, en bieden veel gladheid en veelzijdigheid. De filter drive is ook effectief gemodelleerd, voor nog meer vintage gruis.

Nord Lead A1 review close

Volgende op de lijst is de “Like” knop van de A1. Ondanks de niet te vermijden koude rilling bij de “Facebookificatie van alles”, blijkt dit best wel handig te zijn. Wanneer je werkt aan een sound en op punten komt dat je wat je hoort leuk vindt, maar er toch nog aan wil werken, dan kan je drukken op de Like knop om tot wel 50 versies van een patch tegelijkertijd op te slaan. Je kan dan door de Like buffer scrollen, je favorieten kiezen, en die opslaan op een echte geheugen plaats. Het programmeren van elke synth heeft de valkuil dat je het juiste punt voorbijschiet en het sound verliest dat je was aan het zoeken, en dit is een slimme manier om dat te vermijden.

In Performance mode, kan de A1 tot vier programma’s tegelijkertijd laten klinken, met keyboard splits en/of layers. De multi-focus feature laat je toe parameters van alle programma’s binnen een performance tegelijk te wijzigen. Als je bijvoorbeeld een vierdelige layer hebt en je wil de attack time van het algemene sound wijzigen, dan laat multi-focus je toe dat te doen met één enkele draaiknop aanpassing. We hebben dit soort “snelle algemene wijziging” functionaliteit al in verschillende synths en workstations gezien, en het is een zegen voor live optredens.

Wil je nog meer opties? Gebruik de Mutator functie om automatisch een nieuw programma te creëren op basis van de huidige instellingen, of de Randomize functie om een – je raadde het al – programma met random parameter waarden te genereren.

Conclusies

De Nord Lead A1 is een prachtig klinkende synthesizer. De presets alleen al laten duidelijk haar mogelijkheden zien om zowel de analoge synths van vroeger weer te geven, als de meer propere, moderne sound die de Lead reeks haar identiteit en aantrekking heeft gegeven. Afhankelijk van wat jouw voorkeur is, wegen de toevoegingen misschien op tegen wat er af is gehaald ten opzichte van de Lead 4, wat de A1 toch serieus te overwegen maakt. We beklaagden ons de afwezigheid van aftertouch (de sound engine reageert er zelfs niet op via MIDI); ondanks het feit dat dit het meer betaalbare product in de reeks is, is het nog steeds een premium synth met een straatwaarde van €1799. Dat gezegd, is de A1, net als haar grote zus de Lead 4, een inspiratie machine. De voorinstellingen alleen al smeken je om jezelf te verliezen in de muziek, en er is genoeg geluidspotentieel om ervoor te zorgen dat je nog lange tijd nieuwe geluiden blijft ontdekken en creëren.

PROS: Excellente Nord sound voor een lagere prijs. Verhoogde polyfonie (26-stemmig) met vierdelige multitimbrale performantie. Meer simultane multi-effecten inclusief koor en ensemble. “Like” knop voor het vergelijken van meerdere sound bewerkingen. Leuke filter emulaties. Oscillator configuraties breiden geluidspotentieel snel uit. Constructie van hoge kwaliteit.

CONS: Geen aftertouch, ofwel van keys of via MIDI. Enveloppe generatoren bestaan uit drie etappes (ADR of ASR) in plaats van vier etappe ADSR. Geen trillingsbreedte modulatie. Geen audio input.

Bottom Line: Laat de lagere prijs je niet misleiden; de Nord Lead A1 heeft een hoop synthesis kracht in een gestroomlijnd geheel.

Nord Lead A1 review

Lees ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo