Yamaha P35 review

digitale piano yamaha P35 review
Yamaha P35 digitale piano

Ik was op zoek naar een specifiek Yahama-model dat goed scoort op prijs, type, design en kwaliteit. Ik heb geen enkele twijfel meer dat de Yamaha P 35 mijn verwachtingen zelfs overtreft. Ik zag deze piano bij mijn lokale muziekwinkel, en vanaf het moment dat ik erachter ging zitten had ik het gevoel dat ik niet meer op zou kunnen staan.

Meestal begin ik mijn reviews met een beschrijving van het design en de stijl van de piano, maar in dit geval moet ik beginnen met iets dat me totaal verraste: de geluidskwaliteit. Ik realiseerde me dat je soms niet het beste geluid uit een piano krijgt, omdat je gewoon niet goed genoeg weet hoe je de piano moet bespelen. Soms deed ik maar wat!

Toen ik in de winkel was, speelde een van de verkopers op de Yamaha P35 en het klonk alsof hij de liefde met de piano bedreef. Zo goed klonk het. Ik dacht altijd dat ik zelf best aardig piano kon spelen, maar het leek bij de verkoper echt of de piano zong.  Hij gebruikte de tweede elektrische pianoklankkleur en het klonk alsof hij een echte Fender Rhodes bespeelde.

Sounds van de Yamaha P35

digitale piano yamaha P35 review

De Yamaha P 35 heeft in totaal 10 klankkleuren en het was niet alleen de elektrische piano waarvan ik onder de indruk was. Het eerste vleugelgeluid is werkelijk fantastisch. Het klinkt exact als een akoestische piano en is door Yamaha samengesteld op basis van opnames van concertvleugels. De Yamaha P 35 heeft nog een vleugelgeluid, met een helderder en moderner gehoor.

De eerste elektronische piano heeft een moderne FM synthesis opbouw, en de tweede, die ik in de winkel hoorde, heeft een metalen vintage geluid. Er zijn twee prachtige pijporgels, twee klavecimbels, en een vibraphone.

De piano wordt niet met veel toeters en bellen geleverd, maar heeft wel een aantal interessante effecten. Er zijn vier typen reverb– helaas geen chorus effecten – met een twee-lagen system, transponentiefunctie en metronoom.  Ik heb een hoop lol gehad toen ik aan het spelen was met de verschillende lagen. Ik voelde me – heel kort – net Herbie Hancock. Heel even…

De klanken worden ondersteund door  Yamaha’s eigen Advanced Wave Memory (AWM) Stereo Sampling technologie. Yamaha’s AWM brengt drie lagen samples van concertpiano’s tot leven, die tot je beschikking staan met een druk op de knop. Wie er ook op de piano speelt en of je nu pianissimo of fortissimo speelt, het AWM systeem reageert op je toetsaanslagen en levert de best mogelijke geluidskwaliteit. De Yamaha P 35 kent slechts een 32-stemminge polyfonie, maar toen ik erop speelde ondervond ik daar geen last van.

Klankkleuren, Keybed en andere specificaties

De simple klankkleuren van de Yamaha P 35 zijn recht-voor-z’n-raap, wat past bij het strakke design van de piano.

Yamaha P35 piano

Deze piano heeft net als vele andere digitale piano’s een minimalistisch design, in die zin dat hij niet veel knoppen heeft. Je bestuurt de piano met een functieknop en een klein aantal andere knoppen. Bovenop de piano vind je de aan/uit-knop, een volumeknop, een concertpianoknop, het Yamahalogo en twee gleuven voor de speakers. Dat is voor sommigen misschien niet genoeg, maar ik vind dat het uitstekend bij deze piano past.

Het keybed van de P-35 wordt ondersteund door Yamaha’s Graded Hammer Standard (GHS) action system, waardoor je met een natuurlijke toetsaanslag kan spelen, zonder op geluidskwaliteit in te boeten.

Hoewel GHS niet Yamaha’s meest geavanceerde system is (dat is de GH3), slaagt dit systeem er goed in de toetsaanslag van een akoestische piano na te bootsen. De lagere tonen hebben, net als bij een akoestische piano, een zwaardere toetsaanslag dan de hogere tonen.

De P-35 heeft de standaard 88-toetsen afmetingen. lso has standard, 88-key digital piano size to it. Hij is 132,6 cm lang en heeft een diepte van 29,5 cm. De  piano weegt 11,5 kg, dus het zou geen problem moeten zijn om een plekje in je huis te vinden voor de P-35, of er mee op reis te gaan.

Je kun teen aantal accessoires kopen bij de Yamaha P-35, waarvan een aantal iets toevoegen aan het design van de piano. De P-35 wordt is fraai uitgevoerd in zwart, dus de Yamaha L-85 standaard zou er uitstekend bij passen.

Voor ondersteuning kun je het Yamaha FC4 piano-style pedaal of het FC5 Foot Switch Style pedaal aanschaffen. Beide zijn naar mijn mening goede keuzes. Bij de piano zit een standaard headphone poort, dus voor een betere luisterervaring zou je ook kunnen overwegen professionele headphones te kopen.

Helaas heeft de P-35 geen USB-poort. Hij heeft echter wel MIDI-poorten, dus je kan de piano met iedere computer of tablet en zelfs een ander MIDI device verbinden. Met 16 verschillende MIDI-kanalen kun je de piano ook als prima MIDI-controller gebruiken.

Conclusie van de Yamaha P35 review

Om eerlijk te zijn, denk ik niet dat iedereen zo enthousiast zal zijn over de Yamaha P 35. Dat verwacht ik ook niet. Dat is het mooie van muziekinstrumenten: inspiratie en een bepaalde klik tussen pianist en piano kunnen je zomaar overvallen en je kan er nooit precies de vinger op leggen waar het door komt. Maar, ook al heeft niets in deze Yamaha P35 review je overtuigd, de prijs van € 450 (of minder), die zeer laag is voor een piano van deze kwaliteit, wekt misschien zelfs de interesse van de grootste scepticus.

4 Opmerkingen
 1. Leuke review. U schrijft dat de p35 geen USB aansluiting heeft. Wat kun je met een USB doen?
  Groetjes,
  Fem

  • Hey Fem, bedankt.
   Je hebt 2 soorten USB aansluitingen. Een eerste soort is voor het aansluiten van externe opslag (bvb een usb stick). Waar je dus je gespeelde spel kan in bewaren. De tweede soort maakt het mogelijk om je piano (via usb aansluiting) te koppelen aan externe toestellen zoals bvb een computer.

 2. Ik ben geinteresseerd in deze piano.
  Kunnen klanken gemengd worden, bijvoorbeeld piano + orgelklank?
  Is er een transponeer-knop?
  Met dank,
  Hetty Bosveld

 3. Hallo allen,

  Wegens studie van mijn dochter is onze Yamaha P35 te koop. Zo goed als nieuw.
  inclusief: pedaal, oplader, standaard, koptelefoon, bladstandaard voor op de piano, stoftas en superdegelijke vervoerstas!
  vraagprijs 400 euro.
  mail: stephanie.timp@gmail.com

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo