Yamaha NP-V80 review

Het is echt opvallend en leuk om te zien hoeveel van de makers van digitale piano’s verschillende lijnen creëren voor verschillende type piano’s die ze aanbieden. Het geeft de consument een idee over hoeveel verschillende types van digitale piano’s er zijn. Wanneer je naar iets op zoek bent, lijkt dit meestal op een voorgaand aangekocht product, dus dan volstaat het om enkel te kijken binnen dezelfde serie voor een upgrade.

Yamaha heeft lange tijd veel van de beste digitale piano’s op de markt geproduceerd en een van de specifieke lijnen die ze anbieden is hun draagbare pianolijn, of de “Piaggero” serie. “Piaggero” is een cool woord – zoek het gerust eens op – omdat het een combinatie is van twee Italiaanse woorden: piano en leggero (wat ‘licht’ betekent). De Yamaha NP-V80 is een draagbare digitale piano en één van de beste in deze serie.

Voor wie is de Yamaha NP-V80 bedoeld?

Yamaha NP-V80

Ik zou de NP-V80 niet per se als een piano voor beginners classificeren. Maar als je op zoek bent naar iets dat “een stapje verder is” dan het beginnersniveau, dan is dit een geschikt keyboard voor jou. Het heeft ook enkele schitterende educatieve modussen voor wie een piano echt iets nieuws is. Maar hier komen we later nog op terug.

Wat echt fantastisch is aan deze piano zijn de features, de technologie en de bouw. Maar  deze zijn ook niet uitgewerkt tot op een niveau waardoor een beginner overdonderd zou zijn. Ook al valt de piano onder deze categorie, dat betekent niet dat beginners of gevorderde spelers er niet eens gek mee kunnen doen. Zeker omdat de piano makkelijk draagbaar is en zeer veel features aanbiedt.

Een simpel design

De NP-V80 ziet er niet slecht uit, maar het is ook niet de mooiste piano die je ooit al gezien hebt van Yamaha. Eigenlijk ziet de piano er een beetje saai uit met de mest essentiële knoppen en een 3.6″ op 1,6″ LCD-scherm.

YBNP76-large

De piano heeft een simpel zwart design met een rode aflijning waar de toetsen zijn. Verrassend genoeg is er een modulatiewiel aan de linkerkant van het keyboard wat echt een leuke extra is voor een piano zonder al teveel features.

Aan beide kanten zitten boxen van 4.7’’ op 2.3’’, versterkt met een versterker van 6 watt. Dit is genoeg sound om wat over te brengen ook al is het instrument vrij klein. Ook het gewicht van deze piano is echt indrukwekkend: hij weegt slechts 7,1 kg, wat deze piano tot een echt lichtgewicht maakt.

De Yamaha NP-V80 is zo licht en compact waardoor je het niet met een keyboard staander moet aankopen. Er zijn wel een aantal goeie accessoires waar je naar zou moeten kijken, zoals de Yamaha Piaggero Series Keyboard Bag en de Yamaha FC4 Piano Style Sustain Pedal.

yamaha-fc4-piano-style-sustain-pedal

De zak is echt een geweldige accessoire omdat deze jouw dierbare muzikale investering beschermt tegen alle elementen van het weer. De zak bevat ook een extra compartiment voor extra materiaal en aan de binnenkant bevat de zak riemen zodat de piano op zijn plaats blijft zitten. Het is dus eigenlijk gewoon een geweldige tas en ook geschikt voor de NP-V60, NP-30 en de NP-31, mocht je geïnteresseerd zijn in deze modellen.

De Yamaha FC4 sustain pedaal is goed voor elke jonge speler die wil leren hoe het is om als een echte professionele pianospeler te spelen. De pedaal voegt ook veel toe aan de beleving van de muziek. Al deze accessoires en assortiment modellen zijn online te vinden.

Stemmen en tonen

De NP-V80 heeft een fantastische selectie aan tonen en stemmen. Deze piano bevat heel wat potentieel voor zo’n klein instrument.

Er zijn meer dan 500 stemmen beschikbaar waaronder 127 panel stemmen, 361 Yamaha exclusive XGlite stemmen en 12 drums en SFX kits. Dit is een indrukwekkend gamma aan sounds en perfect voor de reizende muzikant die snel moet kunnen switchen tussen sounds, naargelang de mood van het moment.

De exclusive XGlite zijn sounds die speciaal gecreëerd zijn voor kleinere instrumenten die ook technisch gezien minder aankunnen zodat er toch ruimte is voor polyfonie en song sequencing. De meeste sounds van XGlite zijn opgebouwd uit slechts één sample, iets dat nodig is omdat het layering van sounds de beschikbare polyfonie expontentieel doet dalen.

Voor de spelers die niet zo gewend zijn aan de term “polyfonie“, dit betekent het aantal noten die tegelijkertijd gespeeld kunnen worden klinken zonder verlies van sound.  Bijvoorbeeld, als je een 48-noten polyfonie hebt en je speelt drie sounds bovenop elkaar, dan kun je enkel 16 noten op hetzelfde moment spelen voordat er een paar noten vantussen zullen vallen.

Naast stemmen en tonen zijn er ook 165 begeleidingsstijlen beschikbaar op de NP-V80, en ook de mogelijkheid voor eigen gebruikersstijlen. Deze stijlen en ritmes zijn perfect voor muzikanten die willen leren hoe ze met verschillende genres en instrumentaties moeten samenspelen, en ze geven de pianist een goed idee van hoe verschillende instrumenten gebruikt worden. Ze geven de avontuurlijke pianist ook de steun van een begeleidingsband, als hij met zijn talent de wereld in zou trekken en zelf zou optreden.  

Bouw en gevoel

Aangezien deze piano zo draagbaar en licht is, ga je er waarschijnlijk niet meteen zware machinerie of technologie in terugvinden. De Yamaha NP-V80 komt met 76 ‘Box type’-toetsen, met Graded Soft Touch Keyboard action. Voor onervaren gebruikers: de toetsactie bij digitale piano’s wijst gewoonlijk op het gewicht en de techniek achter de toetsen, iets wat vele instapmodellen niet eens hebben. De meeste beginnerspiano’s hebben toetsen zonder gedoseerde of gewogen actie, dus het GTS-systeem op dit model is welkom!

Hoewel de toetsen niet bepaald gewogen zijn, zijn ze wel gedoseerd, wat wil zeggen dat de zwaardere toetsen eerder richting de bas geplaatst worden, en de lichtere richting de hogere tonen, net zoals bij een echte piano. Deze piano heeft een opvallend lage maximale polyfonie van 32 noten, wat het aantal stemmen die tegelijk over elkaar geplaatst kunnen worden ernstig beperkt.

Belangrijkste eigenschappen

De NP-V80 heeft allerlei interessante features. Eén van hen is het Performance Assistant Technology (PAT)-systeem, dat effectief de noten van de gebruiker corrigeert terwijl hij of zij aan het spelen is, en zo de beginnende pianist de juiste techniek aanleert.

Yamaha NP-V80 connectivity

Een andere eigenschap is de connectiviteit van USB tot DEVICE en van USB naar HOST, een fantastische feature die je toelaat om te verbinden met een ander toestel als een iPad of een computer, waardoor je uitvoeringsgegevens kan overzetten naar een andere locatie, of songs kan importeren in het geheugen van de piano.

De piano beschikt ook over Reverb, Chorus, DSP en Master EQ effects, dus je kan jezelf geweldig amuseren met het samenstellen van je eigen geluiden en ze op een bijzondere manier te spelen. Het heeft ook een opnamesysteem voor vijf songs en zes tracks, wat geweldig is voor zij die wat meer neigen naar de productiekant van het pianospelen.

Hier is de handleiding voor de Yamaha NP-V80, voor iedereen die ze nodig heeft of erin geïnteresseerd is alvorens het keyboard aan te schaffen.

In vergelijking

Vier fantastische digitale piano’s die vergelijkbaar zijn met de NP-V80 zijn de Yamaha PSR E433, NP-V60, Yamaha NP-31 en de Casio WK-7500.

Yamaha PSR E433

In vergelijking met de PSR E433 wint de NP-V80 volgens mij moeiteloos, omdat het het Graded Soft Touch Keyboard heeft, dat pakken beter blijft dan de standaard aanraakgevoelige toetsen van de PSR – ook al is het niet wereldschokkend. Ze beschikken beide over dezelfde hoeveelheid polyfonie, maar de PSR heeft gevoelig minder stemmen om uit te kiezen, met 206 stemmen, 462 XGlite-geluiden en 23 drum- en SFX-kits.

NP-V60

De NP-V60 komt uit dezelfde stal als de V80, dus er zou op het eerste zicht weinig verschil moeten zijn, en de V80 zou een verbetering moeten zijn. Wanneer je echter de eigenschappen van deze twee piano’s naast elkaar legt, zie je dat ze in essentie exact hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat de NP-V80 de Intelligent Arpeggiator feature en USB naar DEVICE connectiviteit heeft, terwijl de NP-V60 enkel over USB naar HOST beschikt. Dus, als het verbinden met je iPad iets belangrijks voor je is, dan zul je voor de NP-V80 moeten gaan.

NP-31

De NP-31 is een andere geweldige draagbare piano. Ze hebben beide GST-actietoetsen en AMW Sampling-toongeneratie. Het grote verschil is echter dat de V80 een verbazingwekkende selectie aan geluiden heeft, terwijl de NP-31 eerder gericht is op klassieke pianisten en slechts 10 uitstekend gedefinieerde geluiden heeft.

Casio WK-7500

De Casio WK-7500 is een betere piano, aangezien hij een 32 noten grotere polyfonie heeft, een betere geluidsbron met Casio’s Tri-element AHL, 300 meer stemmen en tonen, en ook een song sequencer voor 16 tracks en 5 songs. Het heeft ook eenvoudige set patroonsbewerkingsmogelijkheden voor acht tracks (intro, normal, normal fill-in, variation, variation fill-in, ending), en ook 16 MIDI-compatibele kanalen en SD-geheugenkaartcapaciteit. Dit is echter een workstation, dus het is best moeilijk om een volledige en eerlijke vergelijking te geven van de specificaties van elke piano.

De Yamaha NP-V80 is een geweldige draagbare piano die online kan gekocht worden voor minder dan €500. Als deze piano toch niet bij je zou passen, is hier een lijst met vergelijkbare piano’s die je wel leuk zou kunnen vinden:

  1. Yamaha Piaggero NP-31
  2. Yamaha Piaggero NP-V60
  3. Yamaha DGX-230
  4. Yamaha PSR-E433
  5. Yamaha Piaggero NP-11

Lees ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo