Casio CDP 130 review: beste beginnerspiano

Casio CDP 130
9

€409,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Casio CDP 130 review: beste beginnerspiano
Casio CDP 130 review: beste beginnerspiano
€409,00

In 2015 onthulde Casio een nieuw product voor hun instapmodellen van digitale piano’s, welke de moeilijke taak heeft om een van de beste betaalbare oplossingen van de fabrikant te vervangen, de bekende CDP 120. Om een van de best verkopende piano’s te vervangen zal vast een moeilijke uitdaging geweest zijn voor Casio, maar het Japanse bedrijf heeft wederom iedereen verrast door de nieuwe Casio CDP 130 te onthullen. Dit is een digitale piano met 88 toetsen die alle features van het vorige model biedt, de hoeveelheid geluiden verdubbelt, een aantal interessante opties toevoegt en verkrijgbaar is voor een nog lagere prijs dan zijn voorganger.

Laten we de primaire features van deze nieuwe digitale piano van Casio eens bekijken en hem vergelijken met de CDP 120 en andere populaire digitale piano’s. Je leest er alles over in de Casio CDP 130 review.

Casio CDP 130 review

Wat wordt geleverd met de Casio CDP 130?

Deze digitale piano is verkrijgbaar voor €399 en voor die prijs krijg je het volgende:

  • CDP 130 digitale piano met 88 toetsen
  • AC adapter
  • SP-3 sustainpedaal met switch stijl
  • Muziekstandaard
  • Handleiding

Als je een soort van déjà-vu gevoel had toen je de CDP 130 voor het eerst zag, dan komt dat omdat het chassis in principe hetzelfde is als die van CDP 120. De twee piano’s hebben zelfs hetzelfde klankbord, toetsenbord en connectiviteitsopties, dus het is erg makkelijk om de twee door elkaar te halen als je ze naast elkaar zet. Het product wordt geleverd met twee verschillende afwerkingen, namelijk in zwart (CDP-130BK) en zilver (CDP-130SR) en beide producten kunnen omgetoverd worden in een meubelstuk door de Casio CS-44P toe te voegen. Deze is apart verkrijgbaar voor zo’n €50.

Casio CDP 130 kopen

De primaire interface van de Casio CDP 130 bestaat uit een power knop, volumeschakelaar, demo modus, de multifunctionele functie knop, twee knoppen om de vleugelpiano of elektrische piano tonen te selecteren, de nieuwe metronoom modus (wat het mogelijk maakt om met het tempo te oefenen) en de vernieuwde galm sectie waar nu een dieper Hall model inzit die gebruikt kan worden om de pianogeluiden te verrijken. Andere geavanceerde functies zoals de Touch Response, de Transpose, de ingebouwde DSP (om de galmintensiteit en de koordiepte te veranderen) en het metronoom tempo kunnen bestuurt worden door de functie knop en de gewenste toets op het toetsenbord in te drukken. Het toppaneel bevat twee 8W ovale speakers en een aansluiting voor het plaatsen van de muziekstandaard. Tot slot vindt je op het achterpaneel de aansluiting voor de koptelefoon, de aansluiting van het sustainpedaal, een USB poort voor MIDI connectiviteit en de aansluiting voor in het stopcontact.

De features van de Casio CDP 130

Net als de oude CDP-120 heeft de Casio CDP 130 de klassieke AHL geluidsbron, welke nu tien klanken biedt (ten opzichte van de vijf klanken van het vorige model) en dezelfde hoeveelheid polyfonie, waarbij het maximum 48 noten is. Dit maakt het mogelijk om erg complexe klassieke muziekstukken te spelen, zoals arpeggio’s of toonladders terwijl je het sustainpedaal indrukt. Dezelfde feature kan handig zijn tijdens het spelen van grote akkoorden in Layer modus, zonder het risico van vallende toetsen. Ook het ‘hammer-action’ toetsenbord met 88 toetsen is weer terug en is een uitstekende manier voor studenten om de basis van pianospelen en de belangrijkheid van dynamiek te leren. Dit komt door een veerloos hammer systeem die een zwaarder contact biedt op de lagere noten en een lichtere op de hogere noten, net als een echte vleugelpiano. De mogelijkheid om een verschillende respons van de toetsen in te stellen (kiezen tussen drie gevoeligheidsniveaus of het zelfs uit te schakelen als je de standaard goed vindt) is een geweldige manier om de verschillende dynamieken onder de knie te krijgen, die een vleugelpiano kan bieden wanneer je luider of zachter speelt.

Ondanks het instapmodel concept en het draagbare design van de Casio CDP 130, biedt de nieuwe digitale piano een realistische ervaring die niet alleen geweldig is voor pianostudenten en beginners, maar ook voor musici die een goed klinkende en compacte digitale piano willen voor hun evenementen, dankzij een extreem lichtgewicht chassis (maar 11 kg).

De verschillen

Met de lancering van de nieuwe Casio CDP 130 hebben verscheidene webwinkels de prijzen van de oude CDP-120 verlaagt en deze is nu voor dezelfde prijs beschikbaar als de CDP-130. Maar wie wil er nu hetzelfde betalen voor een oud product dat minder features en klanken biedt? Volgens ons kan je beter je geld spenderen aan het nieuwere model, omdat deze dezelfde specificaties als de CDP-120 heeft en daarnaast krijg je ook nog eens vijf extra klanken, de metronoom en de nieuwe Hall Reverb. Voor het oude model kiezen is niet aanbevolen tenzij je er een kan vinden voor een veel lagere prijs of een goed aanbod voor een tweedehands model ziet.

Casio CDP 130 review

Het verhaal verandert als je de Casio PX-130 aan de vergelijking toevoegt, wat een betere oplossing is voor middelgrote en professionele spelers die minder dan €1000 willen spenderen en meer functionaliteiten willen hebben.

De PX-130 heeft een beter toetsenbord (het bekende Tri-sensor Scaled Hammer-action toetsenbord met 88 toetsen), een meer krachtige geluidsbron (de Linear Morphing AIF, met 16 geweldige klanten en maximale polyfonie van 128) en een meer overtuigende mix van opties en features, waarmee gebruikers hun pianogeluiden nog meer kunnen aanpassen en een veel meer realistische ervaring krijgen. Uiteraard is de PX-130 verkrijgbaar voor een hogere prijs van €499 en wordt niet geleverd met het 3 pedalensysteem of de meubelstandaard (beide optioneel), dus als je het complete pakket wilt, dan moet je er rekening mee houden dat je veel meer dan de initiële prijs zal spenderen.

De concurrenten van de Casio CDP 130

De eeuwige concurrentie tussen Casio en Yamaha heeft letterlijk het niveau van instapmodel digitale piano’s verhoogt op het het gebied van kwaliteit. In de laatste paar jaren hebben we voldoende aanvullingen van de goedkopere modellen gezien, welke steeds meer evolueren in meer professionele instrumenten. Dit is het geval met de nieuwe Casio CDP 130 en Yamaha P-45. Beide instrumenten zijn vernieuwingen van oude modellen door verscheidene innovaties toe te voegen. Maar welke van de twee is het beste 88 toetsen instapmodel?

Als de geluidsbron het belangrijkste voor je is, dan biedt Yamaha mogelijk iets extra dankzij de AWM Stereo Sampling, dat snel de standaard in de industrie is geworden en nu een maximanle polyfonie van 64 klanken biedt (ten opzichte van 32 klanken van de oudere P-35). Net als de CDP-130 biedt de Yamaha P-45 tien verschillende klanken en alle van deze zijn een geweldige kwaliteit voor de prijs, alhoewel het beste geluid zeker weten de akoestische piano stereo sample is. Als echter de toetsenbord actie belangrijker voor je is, dan is de Casio CDP 130 mogelijk een betere keuze. Het toetsenbord van Casio is zeker weten beter dan die van Yamaha. Hij is minder luidruchtig en op een progressieve manier gewogen (harder naar lichter), net als een echte piano.

Bij Casio kan je met een iets hoger budget de betere Casio PX-130 aanschaffen met features zoals de nieuwe Tri-sensor toetsenbord. Je krijgt bij Yamaha niet meer waarde op dit gebied als je een duurder model onder de €700 aanschaft, want modellen zoals de P-105 of de nieuwe P-115 bieden nog steeds hetzelfde GHS toetsenbord als de goedkopere modellen. De hogere prijs van de P-35 en P-45  komt doordat een aantal exclusieve modes aangeboden worden, zoals de Duo (wat het toetsenbord in twee aparte delen opdeelt, wat erg handig is voor leraren die met hun studenten willen spelen) en de halve pedaal ondersteuning (beschikbaar met de optionele FC3-A demperpedaal) welke alle mechanische geluiden van een echte piano nabootst. Geen van deze features zijn beschikbaar op de Casio CDP 130 en CDP 120, maar zoals we eerder al zeiden, als je €100 meer investeert, dan krijg je al deze features en nog meer met de PX-130 digitale piano.

Goedkoopste Casio CDP 130

Conclusie

Casio heeft zijn instapmodel verbetert door nog meer opties in een digitale piano te stoppen en welke verkocht wordt voor een lagere prijs dan de voorganger. De Casio CDP-130 biedt tien goede klanken, een geweldig hammer-action toetsenbord met 88 klanken en geweldige modes. Om echter de perfecte oplossing voor beginners te zijn moet Casio andere belangrijke features toevoegen, zoals de halve pedaalondersteuning en een soort van leermodus. Maar nu we dat gezegd hebben is de Casio CDP 130 zeker de beste digitale piano voor beginners op dit moment.

Score: 4,5/5

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze welke digitale piano de beste is van dit moment of kijk ook eens naar het beste digitale piano Casio
9 Totale Score
Goede instap piano

De Casio CDP-130 biedt tien goede klanken, een geweldig hammer-action toetsenbord met 88 klanken en geweldige modes. Om echter de perfecte oplossing voor beginners te zijn moet Casio andere belangrijke features toevoegen, zoals de halve pedaalondersteuning en een soort van leermodus. Maar nu we dat gezegd hebben is de Casio CDP 130 zeker de beste digitale piano voor beginners op dit moment.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo