Casio CDP 120 & CDP 130 review

UPDATE 07/2015
Het nieuwe model de CASIO CDP 130 is uit.
Dit model vervangt de CDP 120. De Casio CDP 130 heeft een upgrade gekregen met meer instrument voices (10 in plaats van 5 bij de CDP 120), een digitale metronoom (een handige feature), en een grotere hall effect.  Het piano geluid, toetsaanslag en pedalen gebruik is identiek bij de 2 modellen. Lees hieronder onze Casio CDP 120 review om de Casio CDP 130 te leren kennen (of ga naar onze aparte Casio CDP 130 review pagina)

Gedurende een lange tijd dachten mensen dat Casio speelgoed of goedkope toestellen van lage kwaliteit produceerde die niet geschikt waren voor serieuze pianisten. Ga eens langs bij eender welke plaatselijke Mediamarkt of speelgoedwinkel en je begrijpt onmiddellijk waarom. Toch zet Casio een stap in de goede richting op vlak digitale piano’s, door kwaliteitsvolle piano’s te maken die perfect zijn voor iedereen die ambitie heeft om het pianospelen onder de knie te krijgen.

De Casio CDP 120 / CDP 130 piano zet zichzelf stevig op dat lijstje van digitale piano’s. Als opvolger van de CDP-100 levert deze piano een beter totaalpakket voor ongeveer dezelfde prijs als zijn voorganger. Om eerlijk te zijn tegenover jullie, lezers en potentiële kopers, is deze piano waarschijnlijk niet geschikt voor de meeste kopers. Als je geen akoestische pianospeler bent die het gevoel van een echte piano wil nabootsen, en daarbij nood heeft aan een simpel toestel zonder toeters en bellen, dan is deze piano misschien niet voor jou geschikt. Lees verder voor de Casio CDP 120 / CDP 130 review.

Ik kwam deze pracht van een toestel tegen terwijl ik aan het rondkijken was in mijn plaatselijke muziekwinkel, en ik was wat verbaasd in wat ik hier gevonden had. Het eerste dat ik opmerkte was zijn strak en simpel design. De piano is volledig zwart met een mooie samenhang over de gehele lengte van het oppervlak. De piano staat op zichzelf en heeft een keyboardachtige opbouw, hij heeft namelijk geen poten. Je weet dus automatisch dat je er nog enkele dingen extra bij moet kopen, zoals een pianostandaard of een pianokruk.

Specificaties en eigenschappen van de Casio CDP 120 / CDP 130

klik om te vergroten

De piano zelf is ongeveer 1.07 meter lang, 28 centimeter breed en 13 centimeter hoog. Dat zijn vrij mooie afmetingen voor wie op zoek is naar een voortreffelijk toestel dat ergens in je kantoor, woonkamer of slaapkamer past. Het enige punt dat mensen misschien afschrikt is het gewicht. De piano weegt ongeveer 11 kilogram, wat niet zo slecht is, maar als je van plan bent om hem regelmatig te dragen kan dit lastig zijn. Vele van mijn vrienden dachten dat hij minstens 16-18 kilogram of meer woog.

Er staat een totaal van 8 knoppen over het hele toestel, dus je weet meteen dat deze piano je niet wil verbazen met vele toeters en bellen of onnodige functies. Het enige dat je nodig hebt is de volumeknop, de aan/uitknop, de demo/functieknop en de andere knoppen die de verschillende tonen vertegenwoordigen. Dit is wat veel mensen zo charmerend vinden aan deze piano, hij stelt je tevreden zonder dat hij onnodig ingewikkeld is.

Tegelijk kan dit ook de beslissende factor zijn die mensen wegdrijft die wat extra willen. de piano beschikt over maar liefst 5 tonen: vleugelpiano 1 & 2, elektrische piano, clavecimbel en strijkers. Ik was vooral weggeblazen door de geweldige kwaliteit van het geluid dat bij elke toon hoort, vooral dat van de ‘vleugelpiano’ toon. Ik zou zelfs durven zeggen dat je voor de prijs van de Casio CDP 120 piano geen beter klinkende pianotoon vindt.

Als je hier nog niet mee tevreden bent, beschikt de piano ook over een strakke USB-poort, welke plug-and-play toelaat. De handige plug-and-play functie laat je toe om automatisch te verbinden met eender welke computer, de computer herkent de piano zonder het downloaden van drivers of installatiewizards. De USB midi poort laat je toe om te verbinden met je iPad, waardoor je eender welke externe toon kan verkrijgen.

De USB-poort is één van de vier aansluitingen aan de achterkant van de piano. Wanneer je recht naar de achterkant van de piano kijkt is de USB-poort de eerste van links, naar rechts volgen dan in volgorde het demppedaal, DC aansluiting en een ¼” koptelefoonaansluiting.

Een demppedaal is nog iets dat je misschien apart moet aankopen als je dit nog niet hebt. Het zorgt  ook voor één van de zeldzame problemen met deze piano. Hoewel de tonen van het toestel bijna perfect zijn, is de sustain dat niet. Het is een klein detail dat vele beginnende spelers niet zullen horen, maar geavanceerdere spelers die op zoek zijn naar de meest realistische ervaring zullen dit zeker merken. De sustain is heel kort in vergelijking met echte akoestische piano’s; zo onrealistisch dat het geen probleem is om je voet er gewoon heel de tijd op te laten staan. Als dit probleem je te erg stoort is het moet je misschien overschakelen op een iets beter model.


De ¼” koptelefoonaansluiting zou misschien ook een probleem kunnen veroorzaken. Het is een
Enkele nieuwigheden waarover de verbeterde Casio CDP120 beschikt zijn een uitgebreide polyfonie, transponeer- en aanraakfuncties, toetsenbordkanaal, en lokale controlefuncties. De 48-stemmige polyfonie is een upgrade tegenover de 32-stemmige polyfonie van de 100. Het toetsenbordkanaal werkt samen met de MIDI functies om digitale data te versturen naar om het even welke computer die jij aansluit. De lokale controle laat je toe om het geluid uit te zetten van de piano terwijl je die data uitwisselt.perfecte eigenschap voor pianisten die een akoestische piano willen ervaren, maar hun kinderen niet willen wakker maken of de bovenburen niet willen lastigvallen. Voor mensen die de 120 willen gebruiken om op te nemen kan het gebruik van deze aansluiting wat lastig zijn. Hij biedt niet de beste geluidskwaliteit, en geavanceerdere digitale piano’s zoals de Privia bieden concurrentie met meerdere ¼” aansluitingen.

Conclusie van de Casio CDP 120 / CDP 130 review

Alles bij elkaar was ik zeer tevreden met alles wat de Casio CDP120 op tafel gooide als digitale piano. De simpliciteit en functionaliteit van dit kunstwerkje maakt dat deze machine een geweldige aankoop is voor de beginnende pianist. Met een leuk prijskaartje ergens tussen de €400-€450 in de winkel, en misschien zelfs €100 minder als je ergens een koopje vindt, is deze Casio CDP 120 piano een prachtige keuze voor iedereen die op zoek is naar de ervaring van een akoestische piano in zijn persoonlijke omgeving.

Voor nog meer van mijn reviews omtrent de digitale piano van Casio, lees dan zeker ook de volgen

  1. Casio CDP-230 (het nieuwe model)
  2. Casio Privia PX-130
  3. Casio Privia PX-150
  4. Casio Celviano AP-420
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of kijk ook eens naar het beste Casio digitale piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo