Casio CDP 230R review: goedkope draagbare piano

Wil je de Casio CDP 230R kopen? Lees dan eerst deze review.

Een goedkope draagbare piano voor minder dan €500

De nieuwe Casio CDP 230 is een instapmodel digitale piano met 88 toesten en een gewogen aanslag bedoeld voor beginners en mensen die in hun vrije tijd spelen. De CDP230R is een model uit 2015 dat beschikbaar is over heel de wereld.

Casio CDP 230R review digitale piano

Het Casio piano bedrijf is een intelligente firma. Aangezien de CDP 230R, in plaats van het wiel heruit te vinden, eerder gewoon een combinatie is van een aantal van hun populaire goedkopere keyboards met 76-toetsen en een ongewogen veeraanslag die ze verkopen voor minder dan €300 (met vele digitale features), gecombineerd met een eerder instapmodel met 88-toetsen en een gewogen aanslag, met een krachtig intern speaker systeem.

De CDP230R krijg je in een eerder lichte en compacte case met een gewicht van amper 12kg, en hoewel hij beschikbaar is in twee kleuren (zwart en zilver), is enkel de zwarte versie beschikbaar in Europa. Casio heeft eigenlijk twee CDP modellen, waarbij één de nieuwe CDP 130 is, die herleid is tot een basisversie (met bijna geen extra digitale features) van de CDP230R.

De Casio CDP 230R is een behoorlijke upgrade vergeleken met de CDP130 en het prijsverschil is relatief gezien zo klein dat de CDP230R een veel betere aankoop is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Overzicht Casio CDP 230R review:

Digitale features

De Casio CDP230R heeft zoveel digitale features dat het je bijna versteld doet staan! Maar dat is omdat die features in hun keyboards zitten en Casio stond altijd al bekend om het volstoppen van hun keyboards met meer leuke features dan je ooit zou kunnen gebruiken:). Onder die leuke features valt het gamma van 700 instrumenten sounds (wauw!),

 • 200 drum ritme akkoord stijlen,
 • meer dan 300 muziek presets om de piano meteen in te stellen voor de beste sound combo’s,
 • meer dan 150 ingebouwde playalong/singalong liedjes,
 • 32 geheugens voor klantenopslag van gebruikersinstellingen,
 • reverb en hal echo’s,
 • een hele variatie aan bewerk functies,
 • layer & split,
 • transponeren,
 • automatische arpeggio,
 • automatische harmonie op melodieën in de rechterhand,
 • en een multi-stage piano les systeem om mee te spelen, met zichtbare les liedjes op een gigantische gebruikers LCD display.

Het piano aanleersysteem omvat een gigantische bibliotheek aan bekende klassieke, volkse en andere liedjes, met vingernummer weergave voor beide handen op het display scherm, samen met sol- en fasleutel notenbalken om alles visueel weer te geven. De liedjes worden verdeeld in stukjes of zinnen en je leert dan één stukje per keer, om ze dan allemaal samen te voegen om zo het volledige lied mee te spelen.

Casio CDP 230R digitale piano

Het is een vrij intelligent systeem, en beschikbaar in vele van de goedkope Casio keyboards. Het is vrij leuk en nuttig tot op zekere hoogte, maar zorgt er wel voor dat de student of speler voortdurend naar het scherm kijkt, in plaats van naar de muziekstand, waar je eigenlijk zou moeten kijken. Het kan dus vervelende gewoontes veroorzaken als je het te vaak gebruikt, of er teveel afhankelijk van wordt, maar om mee te beginnen is het leuk, en het kan je doen denken dat je kan spelen, wat niet noodzakelijk iets slechts is.

De piano heeft ook een ingebouwde voice sampler met de mogelijkheid een (niet inbegrepen) microfoon op aan te sluiten en daardoor te zingen of spreken, terwijl het Casio interne sample geheugen je stem opslaat in een deel van het geheugen. Je kan dan je zinnen of gezongen noten afspelen door op de toetsen te drukken! Dat is reuzeleuk voor het hele gezin en hoewel die technologie al jarenlang bestaat, vind je het meestal niet in digitale piano’s, maar vooral in keyboards.

De Casio CDP 230R kan ook optredens terug afspelen en opnemen, en slaat ze op op een SD geheugenkaart. Dat is een erg coole feature die je niet vindt bij een andere piano voor minder dan €500. Daarbuiten kan de CDP230R ook General MIDI liedjes afspelen voor samenspel met cursussen die muziekleerkrachten gebruiken. Die mogelijkheid om mee te spelen is erg nuttig als je het ritme en de timing van een specifiek liedje probeert te doorgronden, en ook hoe het algemeen moet klinken. Het is een goed toestel om te oefenen en ik gebruik dat soort zaken ook in mijn les studio. De CDP230R heeft ook een ingebouwde metronoom die aangepast kan worden aan verschillende tempo’s en maatsoorten.

»» klik hier voor de beste prijs & gebruikersreviews »»

Sounds

Voor wat betreft instrumenten sounds, kan het niet anders dat je iets vindt dat je leuk vindt, aangezien je er over 700 kan beschikken. Noem het en deze piano heeft het, zoals piano’s, elektrische piano’s, hoorns, houtblazers, koperblazers, strijkers, koren, synths, drums, percussie instrumenten, gespecialiseerde instrumenten en de lijst gaat door. De drum ritmes omvatten ook alle typische keyboard patronen zoals rock,

Casio CDP 230R review piano

Latin, jazz, blues, wals, mars, volks, big band, swing, 50’s, 60’s, enz., en meer. De auto-akkoord feature laat je toe een enkel of drievingerig akkoord te spelen zodat je gewoon akkoorden kan spelen met je linkerhand en de melodie met de rechterhand, terwijl de piano akkoorden aanvult in de linkerhand. Dat is een goed systeem voor oefeningen van volwassenen, maar is niet noodzakelijk gepast voor kinderen om piano te leren spelen.

Het meest fundamentele als je piano speelt of leert spelen, zal altijd neerkomen op de authenticiteit van de aanslag, het realisme van de piano sound en de dynamieken, en het realisme bij gebruik van de pedalen. Die drie fundamenten van het piano spelen moeten altijd centraal staan als je iets wil kopen, want al dat ‘coole gedoe’ op de piano gaat na een tijdje vervelen (dat gebeurt vaak), het gaat echt op het piano spelen, want dat is wat echt telt en wat de meeste mensen willen doen. Als je al dat leuke gedoe wil, koop dan gewoon een goedkoper keyboard voor €200-€300. Het moet steeds gaan om de beste piano ervaring, en de andere digitale features komen pas daarna. Ik raad families altijd aan niet de fout te maken een leuk ‘speeltje’ te kopen, verkleed als piano, als het piano gedeelte niet zo goed is.

Casio CDP 230R met pianobank en koptelefoon

Als het komt op de CDP 230R, zijn die fundamenten van de piano over het algemeen goed voor zijn prijs. Als je echt beperkt bent tot het spenderen van minder dan €500, dan is de CDP230R zo ongeveer het beste dat je kan krijgen als het aankomt op iets waarop je piano kan leren spelen, of waarop je gewoon kan spelen omdat het leuk is. Als je mee in overweging neemt dat je een bijhorende houder krijgt, een partituurstand, een a/c adapter en een vouwbaar bankje, kan je voor €449 echt niet klagen. Geen enkel ander merk kan met dit model concurreren binnen deze prijscategorie. Maar met dat gezegd zijn er een aantal dingen die ik merkte aan de fundamenten die wat misten of eerder goedkoop overkwamen.

»» klik hier voor de beste prijs & gebruikersreviews »»

Toets aanslag

Casio CDP 230R piano led scherm

Toets aanslag: Die is goed, maar kan wat lawaaierig zijn. Sommige van de toetsen maken een duidelijk hoorbaar klopgeluid als ze neergaan, en hoewel sommige toetsen zo stil zijn als zou moeten, zijn andere dat niet. Het is wat willekeurig welke toetsen eronder lijden, maar het is vooral merkbaar als de piano zachter wordt gespeeld, of met de hoofdtelefoon op. Ik weet niet of dat toetsengeluid erger wordt doorheen de tijd, en of het andere toetsen gaat beïnvloeden, maar ik maak me er wel zorgen over. Het gewicht van de toetsen en het algemene aanvoelen is eigenlijk veel beter dan je zou verwachten voor deze prijs en eigenlijk goed genoeg voor beginners, al zou ik het niet aanraden voor serieuze studenten die willen doorgroeien naar een tussenniveau en verder. De toets aanslag voelt veel meer als een piano dan als een keyboard, met de zwaardere gewogen piano aanslag tegenover de goedkope veer-aanslag in keyboards. De afwerking is wit plastic, tegenover het nieuwe synthetische ivoor op de witte toetsen dat bij de betere Casio digitale piano’s aangeboden wordt.

Piano Sound

Piano sound: Het realisme van de piano sound is vrij goed over het algemeen voor een instrument binnen deze prijscategorie. Hoewel de bassen (linker toetsen) een vrij realistische piano sound hebben, klinken de toetsen in het midden en rechts helaas vrij digitaal, zoals bij goedkopere keyboards.

Casio CDP 230R display piano

De Casio CDP 230R heeft 48-klanken polyfonie die verwerkt hoeveel tonen er tegelijk kunnen gespeeld worden met pedaal en bij het piano spelen. Hoewel 48-klanken polyfonie het maximum is, en dat genoeg kan zijn voor beginners, is de piano sound stereo, en stereo heeft slechts een 24-klanken polyfonie (mono heeft de volle 48 klanken) wat erg zwak is, maar nog steeds genoeg is voor basis beginnende studenten. Maar als de leerling vooruitgang boekt, zal een hoger aantal klanken polyfonie veel beter zijn, en ook nodig zijn om op een hoger niveau te spelen. De polyfonie kracht van de iets duurdere Casio Privia digitale piano’s is een 128-klanken polyfonie en je zal niet zo snel moeten upgraden naar een andere piano als je één van die betere modellen koopt. Ook het echte akoestische piano sample van de CDP 230R heeft een erg korte “loop” in de klank. Dat betekent dat in bijna alle digitale piano’s de klank van een echte piano is opgenomen en dat die klank in kleine stukjes wordt gekapt, die dan samen gelooped worden zodat het kan blijven spelen (zichzelf continu herhalend) terwijl jij de toets of de sustain pedaal ingedrukt houdt.

Dat wordt gedaan omwille van het beperkte sample geheugen van dit goedkoop geprijsde instrument. De Casio CDP230R heeft een erg kleine piano sound loop en het loop punt van die sound (waar de sound samen wordt gevoegd) is erg merkbaar, vooral bij de lagere basnoten. Het is bijna alsof er een wah-wah klank aan de piano sound is toegevoegd als die steeds weer in een lus gaat. Met andere woorden, de piano sound is niet natuurlijk of vloeiend en als je een goede kwaliteit van piano klank op prijs stelt, zal je waarschijnlijk na een tijdje ontevreden worden over de piano klank van de CDP230R. De piano klank en andere organische aspecten van een akoestische piano zijn veel beter bij de Casio PX Privia digitale piano’s en bij een aantal andere digitale piano’s van Yamaha & Roland. Over het algemeen krijg je waar voor je geld wat betreft een goede, realistische pianoklank.

Het dynamisch bereik van de piano klank gaat eerder breed als je de toetsen zacht indrukt en geleidelijk meer druk geeft tot je hard speelt. Onder het dynamisch bereik wordt het volume en de toonveranderingen verstaan doorheen de tijd als je de druk op de toetsen opvoert bij het spelen. Het dynamisch bereik is verrassend goed bij de CDP230R, en kan concurreren met, of is zelfs beter dan digitale piano’s van andere merken die €200-€300 meer kosten, waaronder een aantal nieuwe Yamaha keyboard, alle Korg modellen, alle Williams modellen (bah), Artesia (bah), en een aantal anderen. De Casio doet het dus erg goed wat betreft dynamisch bereik van de piano klank… ook gekend als de expressieve mogelijkheden die de speler toelaten zichzelf uit te drukken met dynamische veranderingen in volume en toon, vergelijkbaar met wat een piano doet.

Pedalen

Wat betreft het pedaalwerk, de sustain pedaal toon en duur, die is maar net acceptabel, maar dat verbaast me niet. De erg dunne plastic sustain pedaal die je bij dit model krijgt laat helemaal geen realistische pedaal ervaring toe, en is naar mijn mening gewoon geldverspilling als je echt wil leren hoe je een pedaal correct moet gebruiken. Het is dan beter om te investeren in een geüpgraded vervangpedaal te kopen, die het beter zal doen en makkelijker te gebruiken zal zijn. De pedaal sustain tijd van de CDP230R en de sustain tijd bij het ingedrukt houden van een toets (hoe lang de piano klank blijft duren voordat hij wegsterft) is aan de zwakke kant (sterft vrij snel weg) en afhankelijk van het stuk dat je speelt kan het de sound wat droog maken omdat de sustain tijd zo beperkt is.

piano pedalen

Het volstaat zeker voor een beginner, en een beginner zal waarschijnlijk ook die tekortkoming niet opmerken tot hij verder raakt en muziek begint te spelen die een meer realistische pedaal en response nodig hebben. Bovendien kan de CDP 230R geen ‘halve-pedaal’ functie reproduceren, die toelaat een meer graduele hoeveelheid sustain te geven, in plaats van het gewoon wel of niet te doen. Die halve-pedaal feature bij het pedaalgebruik is belangrijk als je vooruitgaat in je spel en vind je bij een aantal (niet alle) digitale piano’s die meer dan €500 kosten. Maar bij dit model krijg je dus enkel aan of uit, en niets meer. Je kan ook geen 3-pedalen unit aansluiten op de CDP230R, zoals je dat vindt bij piano’s van meer dan €500. Dus als je ooit een volledige 3-pedalen ervaring wil, zal je dat niet kunnen krijgen bij de Casio CDP 230R.

Aansluitingen

Een aantal handige connectiviteit features van de CDP 230R omvatten de mogelijkheid te verbinden met een iPad of computer door zijn USB-compatibele output te gebruiken voor de verbinding. Zo een extern toestel aansluiten kan erg handig zijn, en er zijn een aantal geweldige iPad studeer apps en computer pianoles software te vinden die leuk zijn om te gebruiken. De CDP230R heeft ook een audio input mini jack om een extern toestel aan te sluiten dat je dan kan horen via de speakers van de piano, zoals een iPad, iPod, computer, en elk toestel dat je zo wil verbinden.

Casio CDP 230R met pianobank en koptelefoon

Andere aansluiting features omvatten een SD geheugenkaart input, microfoon input met volume controle, sustain pedaal input, en koptelefoon output/audio out, en natuurlijk een a/c adapter input. Het ingebouwde speaker systeem is eigenlijk vrij luid vergeleken met andere digitale piano’s voor die prijs, en de piano kan makkelijk gehoord worden in een kamer van normale grote. De speakers lijkt bij luider volume niet te gaan verdraaien, en de twee interne speakers zijn naar boven gericht, zodat ze makkelijk te horen zijn. Er zijn bij mijn weten geen goede digitale piano’s binnen deze prijsklasse die al die connectiviteit input en output features hebben samen met die audio output kracht. Dat is belangrijk als je die features wil gebruiken.
De gebruiker display en controle paneel knoppen zijn vrij intuïtief en er wordt veel info weergegeven op het grote oplichtende LCD scherm. De knoppen op het controle paneel zijn ook goed gestructureerd en lijken van hoge kwaliteit, ze zijn stil als je erop drukt, en makkelijk te gebruiken. Zoals ik eerder al zei, als het aankomt op veel technologie in een digitaal keyboard stoppen, biedt Casio je steevast waar voor je geld, en ze hebben zeker de CDP230R niet tekort gedaan. Hij doet veel meer dan de meeste mensen ooit zullen gebruiken, en gebaseerd op mijn jarenlange ervaring als piano leerkracht, professioneel muzikant en digitale piano expert, zou het me verbazen moest de gemiddelde piano koper meer dan 25% gebruiken van wat dit keyboard kan.

Ik persoonlijk weet hoe ik ongeveer alles ervan moet gebruiken. Ik kan deze piano dingen laten doen die maar weinig andere mensen kunnen, behalve dan misschien de mensen van Casio :). Maar ook als je nooit zal profiteren van de meeste leuke ‘speeltjes’ die je in deze piano vindt (en de meeste mensen zullen dat niet doen), is dat nog steeds OK, want zolang je plezier beleeft bij wat je doet, is het zeker het geld waard.

Conclusie Casio CDP 230R review

In de uiteindelijke analyse raad ik de Casio CDP 230R aan binnen zijn prijscategorie, zolang je je bewust bent van zijn tekortkomingen. Voor een digitale piano met 88 toetsen is hij eigenlijk vrij goed, maar zeker niet van een niveau waar je ver mee raakt wat het piano spelen betreft. Als je een digitale piano wil kopen die je waarschijnlijk een tijdje kan houden, kijk dan eerder naar de Casio Privia PX150, PX350, PX750, PX780, en AP250, allemaal voor minder dan €1000. Ook de Yamaha DGX650 & P105 zijn goede opties voor tussen de €500 en €800. Al deze modellen zijn merkbaar betere piano’s wat betreft het piano spelen, dus als dat echt belangrijk is voor je, dan kan je beter één van deze opties overwegen. Het is ook belangrijk op te merken dat vele van de betere digitale piano’s een garantie van 3 jaar hebben op fabrieksonderdelen en werk, waar de CDP230R maar 1 jaar garantie heeft.

Als je het feit meeneemt dat je voor €499 bij de CDP230R allerlei ingebouwde ‘goodies’ krijgt die het doen klinken als een heel orkest, een grote synthesizer en een leuk toestel om mee te spelen en te zingen, en daarbovenop 88 gewogen toetsen in een elegante stand met stand en bankje, is het een goede deal. Wel moet vermeld worden dat waar de stand vrij goed is, het bankje dat niet echt is. Het is goed genoeg voor één klein persoon, heeft één zithoogte die voor veel mensen te laag is, en is niet stabiel (of comfortabel) en kan omvallen als je er niet goed op zit.

Met dat in gedachten heeft het bankje naar mijn mening maar weinig waarde en gaat het echt enkel om de piano en de stand. Je kan beter een betere bank ergens anders kopen als je kan. Persoonlijk zou ik liever iemand een betere digitale piano die wat duurder is zien kopen, met ingebouwde digitale features, of een betere digitale piano met maar weinig ingebouwde digitale features, om dan een extra goedkoop keyboard te kopen voor al dat extra gedoe:) Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen, vooral als ze nog op school zitten, dat op lange termijn de meesten van hen piano zullen spelen, en niet zullen rommelen met alle honderden andere features die het op korte termijn leuk maken, maar op lange termijn misschien vooral afleidend werken en/of wat saai worden. Maar als je niet meer dan ongeveer €500 kan spenderen, koop dan de Casio CDP230R is, want het is beslist het beste dat je kan krijgen voor die prijs, en je zal veel waar voor je geld krijgen, en uiteindelijk gaat het allemaal om muziek spelen en genieten van de ervaring!

LEES OOK: Welke is de beste digitale piano voor beginners?

8 Totale Score
Aanrader binnen zijn prijscategorie

In de uiteindelijke analyse raad ik de Casio CDP 230R aan binnen zijn prijscategorie, zolang je je bewust bent van zijn tekortkomingen. Voor een digitale piano met 88 toetsen is hij eigenlijk vrij goed, maar zeker niet van een niveau waar je ver mee raakt wat het piano spelen betreft

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo