Casio Celviano AP-420 piano review

OPGELET! Deze piano is niet meer leverbaar.
Lees hier de review van zijn vervanger: Casio Celviano AP-460 review

 

Casio heeft al veel succes gehad met het promoten, aanprijzen en verkopen van hun digitale pianoreeksen. Twee van hun bekendste lijnen zijn de Privia- en Celviano-reeks. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze twee reeksen rechtstreeks aan elkaar gebonden zijn. Casio heeft al veel succes gehad met de Privia’s, dus hebben ze besloten om de laatste technologie van deze instrumenten over te brengen naar een traditioneel kabinetdesign. En zo werd de Celviano-reeks een feit.

Ik ben van mening dat de Celviano piano’s wonderbaarlijke toestellen zijn. Ik denk ook dat ze een directe reactie zijn op het grote succes van de wereldwijd bekende Yamaha Clavinova digitale piano’s. De Clavinova’s hadden groot succes en zijn een ideaal voorbeeld om te bestuderen. Hoewel dit gewoon mijn mening is, denk ik niet dat dit noodzakelijk slecht is. Er is niets zo geweldig als competitie. Als één merk de markt compleet zou domineren, hou kunnen zij dan gemotiveerd zijn om een geweldig toestel te produceren? Dat is exact wat er gebeurd is in het geval van de Casio Celviano digitale piano, en ik vind dat ze dat moeten blijven doen.

De Casio Celviano AP-420 piano is één van de koplopers van de Celviano-reeks, samen met de AP-220 en het vlaggenschip, de AP-620. Elk van deze digitale piano’s heeft steeds meer functionaliteit eigenschappen met de 420 die op dat vlak tussenin de 620 en 220 staat. Toch is elk van deze instrumenten geweldig op zijn manier, en hangt de keuze gewoon af van de wensen van de consument.

>>> Klik hier voor ratings, prijzen & reviews >>>
op bax shop

Grootte en luidsprekers van de AP-420

De AP-420 inclusief doos  is redelijk zwaar met een gewicht van 64 kilogram. In de doos zitten alle onderdelen van de piano, een bankje, studio koptelefoon en een voetpedaal. Eens je hem uit de doos hebt gehaald en in elkaar hebt gestoken, weegt hij nog 37 kilogram, wat minder is dan sommige modellen, maar wat zeker niet licht te noemen valt. Hij is met 1.37 meter een klein beetje langer dan sommige piano’s met 88 toetsen, maar heeft een gebruikelijke hoogte van ongeveer 81 centimeter. Eens je een goede plek vindt voor de piano zou het geen probleem mogen zijn om hem in te passen in je meubilair. Er zijn maar twee kleurvarianten, een gewone zwarthouten afwerking en een eikenhouten afwerking.

Eén van de grootste veranderingen die de 420 onderscheidt van andere digitale piano’s en consoles is zijn enorme luidsprekersysteem. Twee grote 20-watt versterkers drijven beide 12 centimeter grote luidsprekers aan, en bieden een helder en knallend geluid welke deze piano een grandioze aanwezigheid geeft. Ik was zelf een klein beetje geschokt door zijn power en kracht, en ik begreep daarom ook snel de nood aan een koptelefoon bij een machine zoals deze. Deze Celviano staat makkelijk zijn mannetje in een echt optreden in een concerthal, dus zou iets dat zo krachtig is makkelijk de kinderen, of zelfs de hele buurt, wakker maken als hij in een woonkamer staat. Gelukkig beschikt hij niet over één, maar twee aansluitingen voor hoofdtelefoons zodat jij en een vriend, student of leraar tegelijk kunnen genieten van de hemelse geluiden van deze piano.

>>> Klik hier voor ratings, prijzen & reviews >>>

 

De klank van de Casio Celviano AP-420 piano

De AP-420 wordt geleverd met 16 ingebouwde tonen, welke bestaan uit tonen van vleugelpiano’s, strijkers, elektrische piano’s, orgels en bassen. Het neusje van ze zalm was vleugelpianotoon wat mij betreft. Dit geluidsysteem bracht een vleugelpiano naar buiten zoals ik het nog nooit gehoord had van een staande piano, maar toch kon ik nog altijd de helderheid van de hoge en lage tonen horen.

Deze klank wordt geruggensteund door Casio’s AiF Linear Morphing system. AiF is de voorganger van Casio’s Acoustic and Inteligent Resonance sound source system dat je veel terugvindt in de betere Privia’s. De AiR is in staat drie keer meer geheugen te gebruiken dan de AiF, maar dat wil niet zeggen dat de AiF niet sterk uit de hoek kan komen. AiF is nog steeds uitstekende technologie die kracht put uit vier verschillende samples van een vleugelpiano, waarbij de toetsen aan verschillende intensiteit aangeslagen worden. Er wordt ook gebruik gemaakt van linear morphing om de breaks vlotter te laten verlopen en zo de piano volledig naar jouw maat in te stellen. In principe gaat de piano ten allen tijde klinken als een echte piano, of je nu pianissimo of fortissimo speelt.

 

Andere eigenschappen

De Casio Celviano AP-420 piano heeft een 128-stemmige polyfonie, wat volgens de meeste pianisten genoeg is bij een digitale piano. De piano is ontwikkeld om overweg te kunnen met de moeilijkste pianostukken met veeleisende opeenvolgingen van verschillende noten. Een polyfonie van 128 noten zorgt er voor dat je nooit uit de toon valt of het geluid vermengt wanneer je de pedalen gebruikt om het geluid te onderhouden. Bekijk het zo: Zelfs wanneer je in staat zou zijn om met 12 mensen tegelijk op deze piano te spelen, zou de AP-420 alle noten perfect verwerken zonder er één te laten vallen.

Het gevoel van de toetsen is echt wonderbaarlijk, en ze worden geruggensteund door Casio’s Tri-Sensor Scaled Hammer Action system. Deze hamer-actie technologie bootst prachtig de actie van een echte akoestische piano na door het gewicht en de hamerslag van echte toetsen te reproduceren. Drie sensoren ingebouwd in het mechanisme van elke toets meten de snelheid van de hamer tegenover de kracht waarmee de pianist speelt, waardoor de toetsen een geweldige respons hebben. Ook niet te vergeten is de mooie matte afwerking van de zwarte toetsen, wat de AP-420 een stijlvolle uitstraling en feel geeft.

De AP-420 heeft een USB-poort zonder nood aan de installatie van drivers, waardoor je hem op elke computer en MIDI-toestel kan aansluiten en meteen kan beginnen, hierdoor kan je informatie doorsturen van je piano naar de computer. Als je niet graag werkt met een USB-poort kan je ook gebruik maken van een handige SD-kaart. De AP-420 heeft ook briljante laag- en split-functies, waardoor je de piano in twee gelijke delen kan verdelen, wat ideaal is voor leraren en studenten.

 

Conclusie

In het geheel gezien is de Celviano AP-420 digitale piano een geweldige machine die uitstekend is voor elke pianist die op zoek is naar de uitstraling en feel van een echte piano aan een veel lagere prijs. Hij heeft een catalogusprijs van €1,400, maar je moet hem in een bundelpakket voor veel lagere prijzen van €1,100 tot zelfs €1000 kunnen vinden.

 

>>> Klik hier voor ratings, prijzen & reviews >>>
op bax shop


Vergelijk nu prijzen bij:
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo