Hoe kies je de beste Yamaha Arius piano?

Yamaha-LogoDe Yamaha Arius piano, een entry-level serie, biedt diegenen die van de piano houden het beste van twee werelden. Met deze serie krijg je het gevoel en geluid van de geweldige akoestische piano’s, en heb je tegelijkertijd digitale opnamemogelijkheden, koptelefoonuitgangen en een keuze aan instrumentklanken tot je beschikking. Hoewel sommige modellen in de serie geschikter zijn voor beginners en andere voor meergevorderde pianisten, bieden alle modellen hoge kwaliteit en zijn ze aantrekkelijk gebouwd.

Er lijkt een oceaan aan digitale pianomogelijkheden op de markt te zijn tegenwoordig. Zelfs binnen de  Yamaha Arius serie zijn er verschillende features, specificaties en mogelijkheden. Het is niet moeilijk om door de bomen het bos niet meer te zien als je verschillende pianomodellen bekijkt. Gewapend met de hier volgende informatie zou je echter gevoel moeten krijgen voor de verschillende keuzes die je hebt en de piano kunnen kiezen die het beste bij je past.

 

De beste Yamaha Arius piano’s hebben de volgende features:

 • 64-stemmige polyfinie (sommige met 128-stemmige polyfonie)
 • User Song Record
 • Verstelbare Touch Response
 • Key Cover
 • pedaalframe
 • dubbele koptelefoonuitgang
 • 3 pedalen in pianostyle
 • Layer voice
 • Reverbs/Chorus
 • Muziekboek “50 Greats For The Piano
 • 50 ingebouwde Piano Repertoire Songs
 • Midi In/Out

Laat me nu verschillende piano’s uit de Arius serie met elkaar vergelijken en steeds een paar dingen over de features nader toelichten. Ik heb de verschillende modellen ondergebracht in twee categorieën, namelijk piano’s met  de Graded Hammer Standard toetsaanslag en die met Graded Hammer effect toetsaanslag.

Op zoek naar prijzen & klantenratings? Dit is uit mijn ervaring de shop met steeds de beste prijs & service >>>

 

Digitale piano’s met graded hammer standard toetsaanslag

Yamaha gebruikt het Graded Hammer Standard (GHS) toetsenbord om een toetsaanslag te genereren die dicht bij die van een akoestische piano ligt. Bij een akoestische piano moeten de toetsen voor de lagere tonen langere snaren aanslaan en is de hamer zelf langer dan bij de hogere tonen. Bij de hogere tonen zijn de snaren dunner en is de hamer kleiner. 

 • Yamaha heeft onlangs een basismodel voor beginners gelanceerd, de Arius YDP-S31. Dit is het goedkoopste model. Het keyboard heeft 88 toetsen en kan geluiden opnemen en afspelen. Zoals alle piano’s in de Arius serie heeft de  YDP-S31 twee uitgangen voor koptelefoons, zodat je in alle rust ’s morgens vroeg of ’s avonds laat kan spelen (ook samen met een vriend). Je kan op je gemak een stuk oefenen voordat je het aan anderen laat horen of stukken instuderen terwijl anderen de krant lezen, tv kijken, of huiswerk doen. Een van de beste features aan de YDP-S31 is dat hij klein en compact is en er nog steeds aantrekkelijk uitziet met elzenhouten afwerking en mat-grijze pedalen.
 • De Arius YDP-141 en de nieuwere Arius YDP-142 zijn een upgrade op de YDP-S31, nog steeds met een GHS toetsenbord, maar met twee opnametracks in plaats van een. Deze instrumenten zijn ook groter en zien er meer uit als meubelstukken dan als een bijzettafeltje zoals de YDP-S31. Al met al zijn deze piano’s simpel in het gebruik. Het geluid van de YDP-142 is net iets beter. Met een knop kun je door de voice opties bladeren (zes stuks op de YDP-141 en tien op de YDP-142). Deze twee worden niet gezien als draagbare keyboards en zijn groot genoeg om de kamer een fraai accent te geven, maar klein genoeg om ook in kleinere kamers te passen. Bekijk hier de prijzen, ratings & klantenbeoordelingen >>>

 

De Arius YDP-V240 verschilt behoorlijk van de YDP-S31 en de YDP-141/142 in die zin dat de piano uitgebreidere digitale features heeft en een groter volumebereik heeft. Net als de YDP-S31 heeft hij echter een GHS toetsenbord, vandaar dat hij in dit rijtje staat.

Yamaha Arius YDP-V240 digitale piano zijkant

Bovendien is de gevoeligheid van deze piano instelbaar, zodat je de piano kan afstemmen op je eigen voorkeur. Sommige gebruikers hebben melding gemaakt van een lichte vertroebeling van het geluid. Als dit je stoort, kunnen apart speakers of een koptelefoon helpen om de helderheid van het geluid te herstellen.

De YDP-V240 maakt gebruik van Advanced Wave Memory (AWM), waarbij digitale technologie wordt ingezet om geluiden met verschillende intensiteit op te nemen. Wanneer je een akoestische piano bespeelt, hangt het geluid dat de piano maakt af van de kracht waarmee je de toetsen aanslaat. AWP bootst dit na.

Met de AWM Dynamic Stereo Sampling worden de nuances van geluidsverschillen die gespeeld zijn op een akoestische piano opgevangen en nagebootst in de YDP-V240. Er zijn meer dan 500 verschillende instrumentklanken beschikbaar, waaronder verschillende drumpatronen, wat een behoorlijke upgrade op andere modellen is (die vaak maar 6-14 mogelijkheden hebben).

De YDP-V240 laat je ook zes verschillende versies van dezelfde track opnemen, ze samenvoegen en allemaal tegelijkertijd afspelen zodat je een orkestregistratie hoort van de track die je hebt opgenomen. Dit model heeft ook een USB device optie, waarmee je met digitale pianosoftware kan werken, zoals opnamesoftware, educatieve software en muzieknotatiesoftware.

Deze piano draait helemaal om het creatieve proces. Het kan wat tijd kosten voor je er klaar voor bent om van alle mogelijkheden gebruik te maken, maar de opties zijn talrijk en geven je de vrijheid om op meerdere niveaus muziek te creëren en te verfijnen. Klik hier voor prijzen, info & klantenbeoordelingen >>>

 

Digitale piano’s met graded hammer effect toetsaanslag

In plaats van een GHS toetsenbord hebben de onderstaande piano’s een Graded Hammer effect (GH) en grotere gevoeligheid. Deze upgrade op het GHS systeem maakt dat het toetsmechanisme minder lawaai maakt en je snellere en ingewikkeldere stukken makkelijker kan spelen. Hoewel GH zeker geschikt is voor alle niveaus, is het vooral van belang voor studenten die ingewikkeldere stukken op hoger niveau willen spelen.

Yamaha YDP 162De Arius YDP-161 is een stevige en zware piano. (De nieuwere Yamaha YDP-162 lijkt erg op de YDP-161, maar heeft een net iets beter geluid en is iets hoger) Hij neemt niet zoveel ruimte in als een akoestische piano, dus het is een prima keuze voor mensen die een beetje op de ruimte moeten besparen.

Hoewel hij een smaller frame heeft dan een akoestische piano, is het een fraai meubelstuk met een donkere rozenhouten afwerking (de YDP-162 is ook in zwart walnotenhout verkrijgbaar), sliding keyboard cover en gouden pedalen.

Het geluid en gevoel, met tien instrumentklanken (o.a. klavecimbel en orgel) zijn uitstekend en maken de switch tussen akoestische en digitale piano moeiteloos. Er zijn twee recording tracks en opties om verschillende lagen aan te brengen, waardoor je twee verschillende instrumentklanken tegelijkertijd kan spelen. De digitale controls op de YDP-161 zijn niet zo gebruikersvriendelijk als die op de YDP-181, dus als je van plan bent om gebruik te maken van veel van de digitale opties, kun je het beste de YDP-181 (zie verderop) in overweging nemen.

 • De YDP-181 is weer een stapje beter dan de YPD-161. Hoewel hij dezelfde GH toetsaanslag heeft, hetzelfde geluid en dezelfde fraaie donkere rozenhouten behuizing, heeft de YDP-181 veertien verschillende instrumentklanken in plaats van tien, een helderheidssetting (zodat je de klank van het instrument van donker naar helder kan aanpassen, afhankelijk van de muziek die je speelt) en een USB-poort waarmee je je opgenomen muziek op je computer kan opslaan. Misschien wel een van de beste features op de YDP-181 is het LED-scherm en het knoppenselectiesysteem. Controleer of het scherm goed werkt voordat je de piano mee naar huis neemt, of zodra je hem thuis uit de doos haalt – verschillende gebruikers hebben problemen met het scherm gemeld. De digitale opties op deze piano is gebruikersvriendelijker dan op de meeste andere Arius modellen, dus als je van plan bent vaak met de digitale opties te werken, overweeg dan de YDP-181. Als je hem online wil kopen? Dan beveel ik je Bax Shop aan, uit ervaring weet ik dat deze partij de beste prijs & service levert.

 

Hoewel er waarschijnlijk niet 1 model uit de Arius serie als de beste kan worden beschouwd (omdat ze allemaal goede kwaliteit leveren en hun eigen pluspunten hebben), is er ongetwijfeld een die het beste bij jou past. Bestudeer de hier besproken opties, ga langs bij muziekwinkels en laat je handen over de toetsen glijden.

Richt je op datgene waar je naar op zoek bent, of het nu een fraai meubelstuk is waarmee je de muziek kan spelen waarvan je houdt of een instrument dat barst van de digitale mogelijkheden dat niet kan wachten tot jij een meesterwerk componeert.

De prijzen in de Yamaha Arius piano serie zijn vergelijkbaar, al springt de YDP-S31 eruit als de goedkoopste en is de YDP-V240 wat duurder dan de rest. Een digitale piano van Yamaha biedt je schoonheid en kwaliteit en zal voor jaren achtereen een aanwinst voor je huis zijn!

Op zoek naar prijzen & klantenratings? Dit is uit mijn ervaring de shop met steeds de beste prijs & service >>>

 

Op zoek naar iets anders? Bekijk ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo