Yamaha YDP V240 review

Als kleine jongen groeide mijn liefde voor piano’s door het kleine simpele Casio keyboard dat mijn ouders voor mij gekocht hadden. Ik kon echt genieten van dat keyboard, en het kwam het dichtst in de buurt van de vleugelpiano’s waar ik soms eens op kon spelen, hetzij in de hal van de school hetzij in de muziekwinkel. Mijn klein Casio keyboard had alles wat ik nodig had, en ik dacht niet dat er iets was dat hem kon overtreffen.

Tijdens een weekend in de zomer, toen ik op vakantie was bij mijn nonkel, had ik de kans om zijn kerk te bezoeken. Ik was altijd al een muziekfanaat, dus toen de dienst gedaan was baande ik mijn weg naar voor om wat instrumenten uit te proberen. Opeens stond er een soort piano voor mijn neus dat ik nog nooit bespeeld had. Hij zag er zeer mooi uit, had veel knoppen en regelaars, en bevond zich in een mooi kabinet. Hij klonk als een vleugelpiano, maar zag er helemaal anders uit. Het was een Yamaha Clavinova digitale piano. Ik was vol ontzag.

Klik hier voor de ratings & prijzen op bax shop >>>

Clavinova en Arius piano’s

Net zoals de Clavinova mij versteld deed staan, doen consolepiano’s dit met anderen door hun vele mogelijkheden en prijs in vergelijking met echte, authentieke piano’s. Yamaha heeft enkele verschillende lijnen van digitale consolepiano’s, waaronder de Arius, maar ook de Clavinova Grands, Clavinova Ensembles, MODUS Designer Piano’s en vele andere. Ze hebben het uitzicht, feel en de prestaties van echte piano’s, en de Yamaha YDP V240 piano is hier geen uitzondering op.

 

Uitzicht en feel van de Yamaha YDP V240 piano

De Yamaha Arius YDP V240 piano is echt een lust voor het oog. Bij mijn eerste kennismaking met  deze piano was ik eigenlijk verrast dat je deze piano zelf in elkaar kan steken. Zijn mooie, stevige houten frame doet je denken dat hij recht uit een fabriek komt. Het hout heeft overal een mooie, rozenhouten afwerking. Na de opbouw heeft de piano een behuizing voor de console  met een muzieksteun daarbovenop en poten die met elkaar verboden zijn en een houten achterwand om zo het kabinet te vormen. Een drie-pedaalunit is ook geïnstalleerd langs de onderste plank, en er zit ook een bankje van de juiste hoogte in het pakket. Hij heeft zelfs een schuivend afdekpaneel dat de piano tegen stof beschermt. Deze piano is een droom van elke pianist.

Deze piano is echter niet makkelijk draagbaar. Met zijn lengte van 1,37 meter, en een hoogte van bijna 91 centimeter, zul je zeker wat plaats moeten vrijmaken in je kamer, hal of andere kamer waar je hem wil plaatsen. De Yamaha V240 heeft een opgegeven gewicht van 49 kilogram, dus laat je ofwel een handelaar de piano volledig geassembleerd leveren, ofwel bepaal je eerst een plaats waar je de piano wil zetten en steek je hem daar in elkaar. Naast al de knoppen en regelaars zal je zeker het mooie 4,5 inch LCD scherm opmerken dat midden in de interface geplaatst is. Dit scherm zorgt er voor dat deze digitale piano luxueus aanvoelt, en door zijn monochrome kleur is het makkelijk te bekijken en te gebruiken.

Eigenschappen van de Yamaha Arius YDP V240 piano

De Arius beschikt over Yamaha’s Graded Hammer Standard (GHS) technologie welke de wonderbaarlijke hamer-actie bevat die je ook vindt in echte piano’s. Dit is het toetsenbord dat je veel terugziet in duurdere producten van Yamaha, en de YDP-V240 maakt er dan ook gretig gebruik van. Het is niet zo sterk als wat je vindt bij sommige Clavinova’s, maar het is toch vergelijkbaar en ik vond dat het echt goed speelde. Sommige mensen durven weleens te klagen dat GHS soms nogal luidruchtig is, maar ik heb er in elk geval geen last van gehad.

De V240 heeft ook Yamaha’s Advanced Wave Memory Stereo sampling technologie, welke drie verschillende lagen van voortreffelijke vleugelpianosamples gebruikt en dan gebruik maakt van zijn technologie om deze exact aan te passen aan de manier waarop jij speelt. Of je nu pianissimo of fortissimo speelt, Yamaha’s AWM systeem zal er voor zorgen dat het instrument je blijft volgen en geweldige klank produceert.

Eens je wat begint te experimenteren met de klanken van deze machine, begrijp je maar pas wat sommige van deze digitale consolepiano’s van elkaar onderscheidt. Veel van de digitale piano’s en stagepiano’s die ik al getest heb beschikten niet over veel klanken, sommigen hadden er zelf maar acht. Dit is niet het geval bij de YDP-V240. Deze zware jongen heeft meer dan 500 instrument-, synthesizer en drumklanken, dus zelfs wanneer het lijkt alsof je achter een groot klungelig toestel zit heb je een groot scala aan opties tot je beschikking.

De vleugelpianoklank van deze machine is niets minder dan geweldig. De luidsprekers worden geruggensteund door 20-watt versterkers dus je hoort meteen al het werk dat in deze piano steekt. Terwijl mijn vingers over de toetsen gleden hoorde ik dat elke noot perfect gesustained werd, zonder dat er één noot wegviel. De 64-stemmige polyfonie kon alles aan waar ik hem aan onderwierp. Ik heb ook wat geëxperimenteerd met de laag-functie en heb een concertpianotoon bovenop een string sectie geplaatst. Het klonk echt hemels.

Naast de aangeboden instrumenten op deze digitale consolepiano is er het extensieve digitale effectensysteem, welk in de vorm komt van hun Digital Signal Processor, oftewel DSP. Er zijn al 35 soorten nagalm en 44 soorten choruseffecten naast het DSP, dus is er een veelheid aan atmosferen en kamereffecten beschikbaar zonder gebruik te maken van DSP. Maar je kan een hele nieuwe wereld binnengaan als je gebruik maakt van de opties die DSP je geeft. Er zijn 238 verschillende soorten effecten om mee te experimenteren, en deze kunnen toegepast worden op al de hoofd- en dualtonen.

De verbindingsmogelijkheden van de yamaha arius V240 zijn ook geweldig, je kan door de USB-mogelijkheden deze piano makkelijk aansluiten op andere toestellen of computers en zo de opgenomen data makkelijk doorsturen of de piano als MIDI controller gebruiken. De piano beschikt ook over Yamaha’s Easy Song Arranger and Performance Assistance Technology, welke je liveoptredens zal verbeteren en je toelaten om elke keer het perfecte liedje te spelen

Conclusie van de Yamaha YDP V240 review

De sfeer tijdens het praten over deze piano verandert alleen als je over de prijs begint te praten. Het is echt een prachtig toestel, dus kost hij ongetwijfeld veel geld. Veel consumenten die op zoek zijn naar een digitale piano zoeken echter naar een waardige vervanger voor een echte akoestische of staande piano, dus klinkt €2,000 veel beter dan €20,000 tot €50,000 voor de meeste mensen. Afhankelijk van de winkel en het bundelpakket moet je de Yamaha V240 piano kunnen vinden voor ongeveer €2,000 voor het totaalpakket, of zelfs maar €1,000 als je alleen de piano zonder kabinet wil.

Klik hier voor de ratings & prijzen op bax shop >>>

 Demo introductie:

Lees ook volgende post: Welke yamaha digitale piano is de beste?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo