Yamaha YDP-165 Arius review

digitale piano Yamaha YDP-165 arius
9.5

€1.169,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha YDP-165 Arius review
Yamaha YDP-165 Arius review
€1.169,00
Uitstekend toetsenbord
Briljant geluid
Bediening met Smart Pianist app

De Yamaha YDP-165 is het topmodel van de huidige Yamaha Arius serie en biedt veel piano voor je geld. Naast een briljant pianogeluid is hij ook uitgerust met een uitstekend toetsenbord en intuïtieve bediening via de “Smart Pianist” app.

Ontdek waarom de YDP-165 een uitstekende keuze is voor ambitieuze beginners en gevorderde spelers in deze gedetailleerde review.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 1:24 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De Yamaha YDP-165: digitale piano voor in je woonkamer

De Yamaha YDP-165 Arius presenteert zich in het bewezen design van een huiskamerpiano en wordt geleverd met de gebruikelijke uitrusting van een digitale piano voor in de woonkamer: een hamerklavier met 88 toetsen, twee ingebouwde stereoluidsprekers en drie pedalen.

Yamaha Arius YDP-165

De elegante kast is verkrijgbaar in vier verschillende houtafwerkingen: klassiek zwart, modern wit, palissander en essen wit. Met zijn moderne ontwerp past hij goed in elke woonomgeving.

Tot slot is er voor kleinere ruimtes een compacte versie, de Yamaha YDP-S55, met hetzelfde binnenwerk maar een slankere behuizing.

De Yamaha YDP-165: digitale piano voor gevorderde spelers

De Yamaha YDP-165 is een digitale piano ontworpen voor ambitieuze beginners en gevorderde spelers. Daarom heb ik voor deze test speciale aandacht besteed aan de vier belangrijkste criteria voor een uitstekende digitale piano voor gevorderde spelers:

 • Gebruiksgemak
 • Klavier met uitgebreide pianistische mogelijkheden
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Goede prijs-prestatieverhouding
yamaha ydp-165 arius review

Eenvoudige bediening met app

Wat elke pianospeler wil, is een eenvoudige en intuïtieve bediening.

In de Yamaha YDP-165 is dit voorbeeldig opgelost: de bediening vindt plaats via zeer weinig bedieningselementen of nog eenvoudiger en intuïtiever met Yamaha’s piano app “Smart Pianist”.

Met behulp van de app kunnen de klanken van de piano heel eenvoudig worden veranderd of kunnen effecten, splits en lagen bijzonder handig worden ingesteld.

Smart Pianist kan ook worden gebruikt om de pianostukken in de geïntegreerde muziekbibliotheek weer te geven als digitale bladmuziek. Dit is praktisch, omdat het oefenmateriaal snel bij de hand is.

Yamaha biedt de Smart Pianist piano app gratis aan voor alle smartphones en tablets. Zowel iOS als Android besturingssystemen worden ondersteund.

Een USB-kabel en een geschikte adapter is alles wat nodig is voor aansluiting.

Yamaha YDP-165 Arius elektrische piano

Hoe speelt de Yamaha YDP-165?

Het toetsenbord is een van de belangrijkste punten bij het kopen van een elektrische piano, omdat het cruciaal is voor het speelgevoel.

In tegenstelling tot het technisch verwante Yamaha YDP-145 model, maakt de YDP-165 gebruik van het meer uitgebreid gebouwde Graded Hammer Keyboard (GH3).

De term “graded hammer” betekent dat de toetsen van de lagere noten meer gewicht hebben dan de toetsen in de hogere registers. Dit is een belangrijke eigenschap voor het spelen, omdat het de YDP-165 het gevoel geeft van een akoestische piano.

Het GH3 keyboard is vooral interessant voor gevorderde spelers, maar natuurlijk kun je er ook als ambitieuze beginner je voordeel mee doen. Dit toetsenbord is uitgerust met een 3-wegs sensor die een nog nauwkeurigere regeling van de aanrakingsrespons mogelijk maakt.

De drievoudige sensor breidt de pianistische expressiemogelijkheden aanzienlijk uit, vooral voor pianissimo en het snel herhalen van dezelfde noten.

Daarnaast is het klavier ook uitgerust met synthetische ivoren en ebbenhouten klankborden. Door het geruwde oppervlak van de witte en zwarte toetsen biedt het GH3 keyboard een veel beter speelgevoel dan op gladde toetsen.

Natuurlijk en realistisch speelgevoel

Tijdens het spelen geeft het toetsenbord van de Yamaha YDP-165 meteen een natuurlijk en genuanceerd gevoel, dat erg lijkt op een akoestische piano.

De toetsen hebben een prettig gewicht en de aanslaggevoeligheid kan ook op drie niveaus worden ingesteld: zacht, medium en hard.

Al met al is dit een zeer overtuigend toetsenbord dat genuanceerde pianistische expressie mogelijk maakt.

Yamaha YDP-165 digitale piano

Hoe klinkt de Yamaha YDP-165?

Naast een goed toetsenbord is het belangrijkste bij een digitale piano het geluid.

Vergeleken met de Yamaha YDP-164 biedt de YDP-165 twee doorslaggevende verbeteringen in het geluid:

 • Net als in het vorige model YDP-164 zorgt het geluid van de Yamaha CFX concertvleugel voor het goede geluid in de nieuwe Yamaha YDP-165 Arius. Maar dankzij de toevoeging van Virtual Resonance Modelling Lite (VRM Lite) komt de klank van de Yamaha YDP-165 nu nog dichter bij die van een akoestische piano.
 • Yamaha heeft het nieuwe model ook een verbeterde kamergeluid gegeven door middel van “Tone Escapement“.

De CFX concertvleugel staat bekend om zijn briljante en sprankelende klank en wordt gebruikt op grote concertpodia over de hele wereld. Nu profiteren niet alleen de high-end Yamaha Clavinova en AvantGrand modellen van dit geweldige geluid, maar ook de piano’s uit de meer betaalbare Arius serie.

Briljante klank van de CFX concertvleugel.

De heerlijk sprankelende vleugelklank is absoluut de belangrijkste reden waarom de Yamaha YDP-165 nog steeds de eerste keuze is onder de digitale piano’s in deze prijscategorie. Hoe briljant en dynamisch verfijnd deze klank kan worden gespeeld, kun je goed horen in dit korte fragment:

De hoogwaardige klank van de CFX Grand Piano wordt aangeboden in drie versies. Naast de “CFX Grand Piano Standard” is er ook een warmer gestemde “Mellow” en een assertieve “Pop” pianovariant.

Update met virtuele resonantiemodellering

Het rijke geluid van de YDP-165 heeft ook te maken met twee innovaties in geluidsverfijning.

Met de update van de YDP-164 naar de YDP-165 zijn alle modellen in de Arius serie nu uitgerust met Virtual Resonance Modeling Lite (VRM lite). Deze technologie, die Yamaha oorspronkelijk ontwikkelde voor de high-end Clavinova piano’s en de AvantGrand serie, komt nu ook ten goede aan de instapmodellen.

Bij deze technologie gaat het erom de karakteristieke klank van een vleugel zo authentiek mogelijk na te bootsen. Om dit te bereiken wordt het complexe samenspel van de snaren en de resonanties in het instrument gesimuleerd.

Je kunt dit zeker horen in de vernieuwde YDP-165, want het geluid van de vleugel is nu nog gedetailleerder en genuanceerder.

De tweede nieuwe functie, genaamd “Tone Escapement”, dient ook om het geluid te verbeteren. Dit is een opening aan de achterkant van de kast die ook het geluid van binnenin de piano uitstraalt.

Gevarieerde klanken

De Yamaha YDP-165 is uitgerust met in totaal 10 klanken. Naast de drie vleugels zijn er nog eens 7 klanken geïntegreerd, die zeker thuishoren in een goede digitale piano voor beginners.

Naast twee elektrische piano’s is er ook een klavecimbel, een vibrafoon, een kerkorgel, een jazzorgel en een strijkensemble. Kortom, dit zijn goed gemaakte, smaakvolle variaties die gevarieerd gebruikt kunnen worden tijdens de dagelijkse praktijk.

Alle klanken zijn beschikbaar met een polyfonie van 192 stemmen. Dit is professioneel niveau en bovendien kunnen complexe klassieke of jazzy stukken worden gespeeld zonder bang te hoeven zijn dat individuele noten worden afgekapt.

Je kunt ook kiezen uit vier verschillende galmeffecten om het geluid te versterken. De intensiteit van de nagalm kan worden geregeld in twintig gradaties, zodat de sterkte en weelderigheid kan worden aangepast aan de eisen van elk nummer.

Krachtig geluidssysteem

De luidsprekers dragen ook bij aan het goede geluid. Ze klinken zuiver in de hoge tonen en uitgesproken in de bassen. Zelfs bij hoog volume wordt het geluid zonder vervorming weergegeven.

In tegenstelling tot zijn zustermodel, de Yamaha YDP-145, is de YDP-165 uitgerust met een veel krachtiger geluidssysteem dat 2 x 20 watt vermogen produceert.

Hierdoor kan de YDP-165 een weelderig geluid leveren voor grotere woonkamers.

Optimaal geluid dankzij Stereophonic Optimizer

De YDP-165 is ook uitgerust met twee geluidsoptimalisatiefuncties die heel zinvol zijn:

 • Het effect van de Stereophonic Optimizer is duidelijk te horen als er een hoofdtelefoon wordt gebruikt. De piano klinkt dan alsof hij vlak naast je oren staat.
 • De Intelligent Acoustic Control is speciaal ontworpen voor spelen op laag volume. Het werkt dan als een equalizer en versterkt de hoge en lage tonen.
Yamaha YDP-165 huiskamer piano

Welke extra’s heeft de Yamaha YDP-165 te bieden?

Drie pedalen zoals op een akoestische piano

De YDP-165 wordt geleverd met drie pedalen die in een pedaalstang zijn ingebouwd en stevig met de kast zijn verbonden.

Zowel de twee demperpedalen als het sostenuto pedaal werken goed, ze stuiteren zacht en soepel zonder te piepen. Zelfs half pedaal spelen wordt ondersteund, waardoor zelfs gevorderde spelers een realistische speelervaring krijgen zoals op een akoestische piano.

Praktische functies voor elke dag

Daarnaast biedt de Yamaha YDP-165 vele andere functies die je goed kunt gebruiken tijdens het dagelijkse oefenen:

 • Recorder: om je eigen nummers of composities op te nemen is een 2-sporen MIDI recorder geïntegreerd. Dit is handig voor zelfcontrole en om samen met jezelf piano te oefenen, of je nu een vierhandig stuk speelt of éénhandig oefent.
 • Duomodus: Als je pianoles geeft, kun je het toetsenbord in twee secties verdelen met hetzelfde bereik. Op deze manier kan je leraar je gemakkelijk begeleiden met een persoonlijke demonstratie.
 • Met de duomodus (ook wel lagenmodus genoemd) kun je twee klanken combineren.
 • Metronoom: Naast het tempo kunnen ook de maatsoort en het volume van de metronoom worden aangepast.
 • Transpositie en stemming: De toonhoogte kan worden veranderd in halve toonstappen in het bereik van +6 tot -6 halve tonen. De stemming van het toetsenbord kan worden veranderd in stappen van 0,2 hertz. Beide zijn interessant als je van plan bent om met andere instrumenten of zangers te werken.

Uitgebreide oefenliteratuur

Om je te helpen bij het leren pianospelen is de YDP-165 ook uitgerust met oefenliteratuur. De 353 pianostukken zijn beschikbaar als gedrukt muziekboek of in digitale vorm in de Smart Pianist app.

Naast het “Classical Music Masterpieces” muziekboek met een verzameling van 50 bekende pianostukken uit het klassieke muziekrepertoire, is er ook een oefenbibliotheek met veelgespeelde etudes en oefenstukken van Burgmüller, Czerny en Hanon inbegrepen.

Yamaha YDP-165 arius woonkamer

Welke aansluitingen biedt de Yamaha YDP-165?

 • Voor het oefenen met een hoofdtelefoon heeft de YDP-165 twee stereo jack-aansluitingen ingebouwd. Deze kunnen ook worden gebruikt als line-outs om de piano aan te sluiten op externe versterkers of luidsprekers.
 • De USB TO HOST aansluiting aan de onderkant verbindt de piano met een PC, smartphone of tablet. Het is ook de poort die je gebruikt om de YDP-165 aan te sluiten op de Smart Pianist app.
 • Twee andere aansluitingen zijn voor het pedalenbord en de meegeleverde voeding.
digitale piano Yamaha YDP-165 arius

Conclusie: Moet je de Yamaha YDP-165 kopen?

De Yamaha YDP-165 Arius is een eersteklas digitale piano voor in de woonkamer en is bij uitstek geschikt voor ambitieuze beginners en gevorderde spelers. Hij overtuigt vooral met deze punten:

 • Hij biedt een eenvoudige en intuïtieve bediening via een paar bedieningselementen of de Smart Pianist app.
 • De pianoklank is uitstekend en wordt met aanwezigheid gereproduceerd door het krachtige geluidssysteem.
 • Het Graded Hammer klavier met 3-weg sensor biedt een speelgevoel zoals op een akoestische piano.
 • De prijs-prestatieverhouding is erg goed.
9.5Expert Score
Eersteklas digitale piano voor in de woonkamer

De Yamaha YDP-165 Arius is een eersteklas digitale piano voor ambitieuze beginners en gevorderde spelers. Hij overtuigt met zijn briljante pianoklank, een uitstekend toetsenbord en de intuïtieve bediening via de “Smart Pianist” app. De prijs-kwaliteitverhouding is top!

Positief
 • Uitstekend toetsenbord
 • Briljant geluid
 • Bediening met Smart Pianist app
Minpunten
 • Geen audio-ingang

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 1:24 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Overzicht:

 • Beschikbaar sinds: mei 2022
 • Toetsenbord: 88 toetsen, Graded Hammer 3-klavier
 • Polyfonie: 192 stemmen
 • Leveringsomvang: voedingseenheid, muziekstandaard, gebruiksaanwijzing, muziekboek
 • Piano app: Smart Pianist (gratis beschikbaar voor iOS en Android)
 • Fabrikant: Yamaha piano

Yamaha YDP-165 in vergelijking

 • Yamaha YDP-145 vs. YDP-165: Voor beginners is de bestseller van Yamaha, de Yamaha YDP-145, ook een zeer interessante keuze. Het toetsenbord is solide, maar eenvoudiger en de piano biedt minder geluidsvolume. Verder biedt hij dezelfde technische eigenschappen.
 • Yamaha YDP-S55 vs. YDP-165: De Yamaha YDP-S55 biedt dezelfde functies als de YDP-165, maar het grootste verschil is zijn slankere constructie en stijlvolle ontwerp. Bovendien maakt het compacte en slanke ontwerp hem geschikter voor kleinere kamers.
 • Roland FP-30X Home Bundle vs. Yamaha YDP-165: Een prijstip is de Roland FP-30X Home Bundle. Hiermee kun je een uitstekende digitale piano voor thuis en onderweg samenstellen. In totaal zijn er 56 instrumenten geïntegreerd in de Roland FP-30X, plus het veelgeprezen PHA-4 standaard klavier met drukpuntsimulatie en Ivory Touch. Een Bluetooth verbinding met iOS of Android apparaten zorgt voor een snelle draadloze verbinding.
  De bundel combineert de Roland FP-30X met de Roland KSC-70 digitale pianostandaard en de Roland KPD-70 pedaaleenheid.

Ook interessant

Tests van aanbevolen digitale piano’s kun je ook vinden in deze artikelen:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo