Yamaha YDP-144 review

Yamaha YDP-144
8

€859,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha YDP-144 review
Yamaha YDP-144 review
€859,00

Moet je de Yamaha YDP-144 kopen?

De Yamaha YDP-144 is één van de nieuwere digitale piano’s van de populaire Arius-serie. Hij vervangt de bekende Yamaha YDP-143 en is bedoeld om het succes van zijn voorganger voort te zetten, terwijl tegelijkertijd een paar nieuwe functies worden toegevoegd om potentiële kopers over te halen.

Kan hij echter de hype waarmaken? In deze Yamaha YDP-144 review zullen we ons uitgebreid verdiepen in het antwoord op die vraag en alle noemenswaardige aspecten doornemen.

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 1:24 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Yamaha YDP-143 vs Yamaha YDP-144: geluidsverschillen

Eén van de dingen waar de gemiddelde persoon het meest in geïnteresseerd is (vooral wanneer je een nieuwe digitale piano met zijn voorganger vergelijkt), is hoe goed hij presteert op het gebied van geluid. Persoonlijk vinden wij dat de YDP-144 best indrukwekkend is op dit gebied.

yamaha ydp-144 vergelijken

Bij de Yamaha YDP-143 kreeg je de Pure CF geluidsengine, die gebruikmaakte van opnames van de Yamaha CFIIIS concert vleugelpiano. Bij de YDP-144 is dit echter bijgewerkt om het geluid van de Yamaha CFX vleugelpiano toe te voegen, welke niet beschikbaar was bij de voorganger. Het is een krachtig en stoutmoedig geluid, dat echt geweldig klinkt.

Aanvullende geluiden

Om eerlijk te zijn biedt de Yamaha YDP-144 niet veel op het gebied van klanken. Wat je krijgt is echter goed en dat is het belangrijkste volgens ons. Naast de Yamaha CFX vleugelpianoklank, krijg je ook een erg mooie ‘Mellow’ vleugelpiano. Je zal merken dat dit echt een prachtige, nostalgische en zachte klank geeft. Als je graag klassieke muziek speelt, dan zal je het geluid van deze piano erg op prijs stellen.

Verschillende modellen

De volgende is een Pop vleugelpiano. Hierbij krijg je meer een jazzgevoel en het geluid hiervan zal je waarschijnlijk associëren met artiesten zoals Billy Joel of Elton John. Als je dus hun muziek wilt spelen of gewoon popmuziek wilt creëren met de YDP-144, dan is dit de vleugelpianoklank waar je voor moet kiezen.

Dat zijn de akoestische pianoklanken, maar er zijn nog een aantal andere geluiden die je kan verwachten op de YDP-144. De zeven aanvullende klanken die je krijgt zijn als volgt:

  • Elektrische stagepiano
  • DX elektrische piano
  • Klavecimbel
  • Vibrafoon
  • Pijporgel (geweldig als je kerkmuziek wilt spelen)
  • Jazzorgel
  • Snaarorgel

Samen met de akoestische pianoklanken krijg je dus in totaal 10 klanken. Dit is niet veel, maar biedt ongetwijfeld de basis van wat je van een digitale piano verwacht.


Toetsen en action op de Yamaha YDP-144

Dit is een piano met 88 toetsen en de zwarte toetsen hebben een matte afwerking. Dit is een fijne aanvulling, omdat dit zal helpen om vocht te absorberen. Als je dus zweet (door de omgeving of de zenuwen), dan hoef je je geen zorgen te maken dat je vingers van de toetsen afglijden.

toetsen van de yamaha ydp-144

De action die je krijgt is de zogenaamde Graded Hammer Standard, wat één van de goedkoopste actions is die Yamaha biedt. Hiermee bedoelen we echter niet dat deze action slecht is. Je krijgt namelijk gewoon gewogen toetsen. Hiermee bedoelen we dat de toetsen zwaarder aanvoelen bij het lagere uiteinde en richting het hogere uiteinde steeds lichter worden. Het doel hiervan in een digitale piano, is om het gevoel van de echte hamers in een akoestische piano na te bootsen.

Qua polyfonie is er niet veel veranderd. Je krijgt een polyfonie van 192 noten bij de Yamaha YDP-144, wat hetzelfde aantal is als de YDP-143. Alhoewel er digitale piano’s zijn (zoals de YDP-184) die een polyfonie van 256 noten hebben, zal je erachter komen dat 192 noten meer dan voldoende is. Ook als je na een beetje ervaring meer complexe stukken gaat spelen, hoef je je nog steeds niet druk te maken.


Luidsprekers en versterking

Qua luidsprekers en versterking is ook een kleine upgrade uitgevoerd ten opzichte van de YDP-143. De YDP-144 is iets krachtiger op het gebied van geluid vergeleken met zijn voorganger.

yamaha ydp-164

Het luidsprekersysteem van de YDP-143 bestaat uit twee luidsprekers van 6 watt (een totaal van 12 watt). Bij dit nieuwe model krijg je twee luidsprekers van 8 watt (voor een totaal van 16 watt). Dit is uiteraard geen flinke upgrade, maar toch belangrijk om te benoemen.


Andere noemenswaardige functies

Aangezien de Yamaha YDP-144 verkrijgbaar is voor iets minder dan € 800, is het goed om te weten dat hij nog een aantal aanvullende functies heeft om hem dit bedrag waard te maken. Eén van deze functies is de stereofonische optimizer. Deze functie is vooral geweldig voor personen die regelmatig met een hoofdtelefoon spelen.

toetsen van de yamaha ydp-144

Als je je aangesproken voelt, dan is dit een functie die je zeker op prijs zal stellen. Je kan namelijk hiermee het geluid dat je in je koptelefoon hoort aanpassen. Hiermee kan je de ruimte van het geluid en de piano in je hoofdtelefoon veranderen. Dit helpt om het geluid een erg inlevende en bijna een soort van surround kwaliteit te geven.

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 1:24 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Het doel van deze functie, is je het gevoel geven dat het geluid uit het instrument komt en niet simpelweg uit je hoofdtelefoon. De stereofonische optimizer is dus een beetje te vergelijken met de geluidsbalken die je bij sommige televisies krijgt.

Sommige geluidsbalken spelen simpelweg het geluid af, terwijl andere de ervaring van een surroundgeluid proberen te creëren. Dit laatste is wat deze functie probeert te doen. Dit is geweldig wanneer je vaak een hoofdtelefoon gebruikt om je familie, vrienden of buren niet te storen tijdens het spelen.

Ook krijg je iets wat Yamaha ‘Key Off Sampling’ noemt. Dit zal je kort gezegd helpen om sommige nuances te creëren die je mogelijk hoort op een akoestische piano bij het indrukken en loslaten van een toets.


De Yamaha YDP-144 en Smart Pianist app

We hebben bij eerdere testen al kennis gemaakt met de Smart Pianist app van Yamaha en vinden wat geboden wordt geweldig. Het is daarom erg mooi om te horen dat de Yamaha YDP-144 ook compatibel is met de app. De app werkt met een Apple iPhone of iPad. Om te verbinden moet je een camera adapterkit gebruiken en deze simpelweg met je iPad of iPhone verbinden.

Zodra je dit hebt gedaan kan je de gehele piano met je smartphone of tablet aansturen. Je kan klanken selecteren, opnames creëren en ook je instellingen wijzigen en opslaan. De app heeft zelfs een functie die ‘Chord Chart’ genoemd wordt. Deze functie zal je favoriete liedjes analyseren en akkoordsymbolen op het scherm weergeven. Zodoende kan je meespelen met je favoriete muziek.

smart pianist app yamaha ydp-144

Je krijgt ook meer basisfuncties met de Smart Pianist app, zoals splitsen en samenvoegen. Als je echter geen gebruik van de app kan maken, dan is het volgens ons belangrijk om snel te bespreken hoe je geluiden kan samenvoegen zonder je smartphone of iPad.

Om dit te doen moet je eerst op de ‘Voice’-knop drukken. Vervolgens selecteer je één van de toetsen in de tweede octaaf. Elke toets is gekoppeld aan een ander geluid. Als je dus twee geluiden wilt samenvoegen, dan moet je twee toetsen tegelijkertijd indrukken.

Wanneer één klank dus gekoppeld is aan toets A en een andere aan toets C, dan zullen deze twee klanken samengevoegd worden als je de twee toetsen tegelijkertijd indrukt. Als je hierna een noot speelt met de piano, dan zal je merken dat beide klanken tegelijkertijd afgespeeld worden.


Yamaha YDP-144 vs YDP-164

Alhoewel de Yamaha YDP-164 duurder is dan de YDP-144 (zo’n € 200), zijn er verrassend genoeg niet een hoop verschillen. In dit gedeelte van deze recensie zullen we de verschillen echter bespreken, zodat je voor jezelf kan beslissen welk model beter bij je past. De grootste verschillen tussen deze twee modellen vind je terug op het gebied van geluid, vermogen van het luidsprekersysteem en het klavier.

Yamaha YDP-164

yamaha ydp-144 vergelijken

Lees review

De YDP-164 biedt 20 watt per luidspreker (voor een totaal van 40 watt). Zoals eerder aangegeven krijg je in totaal 16 watt bij de YDP-144. Een ander noemenswaardig verschil is de action van de toetsen. Bij de YDP-144 krijg je de GHS action. Dit is zoals we al aangaven de goedkoopste action die Yamaha momenteel biedt, al is het prima voor beginners. Bij de YDP-164 krijg je een Graded Hammer Action 3 (GH3) klavier. Naast gewogen toetsen, heeft dit klavier ook een configuratie met drie sensors. Dit biedt meer authentieke expressie en controle wanneer je de noten speelt.

Het is het ook waard om te benoemen dat je gesimuleerde ebbenhouten en ivoren toetsen krijgt bij de YDP-164. De YDP-144 biedt simpelweg matte-zwarte toetsen. De YDP-164 probeert je dichter in de buurt te brengen van de authentieke houten toetsen van een akoestische piano.


De beste digitale piano voor beginners?

Je vraagt je nu mogelijk af of de Yamaha YDP-144 de beste digitale piano voor beginners op de markt is. En om eerlijk te zijn is dat een lastige vraag. Er zijn zeker goedkopere digitale piano’s beschikbaar die prima zijn voor beginners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Yamaha DGX-660, Casio PX-160 of de Yamaha P-125. Als je echter iets wilt dat ook een mooie afwerking voor je in huis heeft, dan moet je iets meer geld neerleggen.

Yamaha YDP-144 met pianist

Dat is precies waar de YDP-144 naar voren komt. Het is zeker geen goedkope piano, maar nog steeds betaalbaar en eenvoudig genoeg zodat een beginner er echt het maximale uit kan halen. Daarnaast krijg je een echt goede geluidsversterking en toetsen action op deze piano. Je krijgt echt uitstekende waarde voor je geld. We denken dat een relatieve beginner kan groeien met deze piano en er wordt zelfs genoeg geboden voor een iets meer gevorderde speler.

Er zijn natuurlijk altijd betere piano’s op de markt. De YDP-144 is echter niet te duur om er je eerste pianojaren mee door te brengen en daarna over te stappen op iets dat significant beter (en duurder) is. Wanneer je de Yamaha YDP-144 ontgroeid bent, dan zal je mogelijk echte houten toetsen willen hebben, zoals bij een akoestische piano. Als dit het geval is, dan kies je mogelijk uiteindelijk voor een piano met een NWX action (Natural Wood X). Een klavier met deze action heeft naast houten toetsen ook een echappement mechanisme. De duurdere Clavinova-serie van Yamaha biedt dit, zoals in de Yamaha CLP-545.


Alternatieven

Mocht je interesse hebben om ook alternatieven te overwegen, bekijk dan de reviews hieronder van vergelijkbare digitale piano’s.

Yamaha P-125
Yamaha P-125
Yamaha DGX-660
Yamaha DGX-660
Casio PX-160
Casio PX-160


Conclusie

De Yamaha YDP-144 is een erg goede digitale piano die voldoende kwaliteit op het gebied van geluid, gevoel en functies biedt. Om deze reden is dit volgens ons één van de digitale piano’s in 2019 die de beste waarde voor je geld biedt.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 1:24 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
8 Totale Score
Geweldige waarde

De Yamaha YDP-144 is een erg goede digitale piano die voldoende kwaliteit op het gebied van geluid, gevoel en functies biedt. Om deze reden is dit volgens ons één van de digitale piano’s in 2019 die de beste waarde voor je geld biedt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo