Yamaha YDP-143 review

In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar de Yamaha Arius YDP-143, wat hopelijk iedereen die momenteel nadenkt over het kopen van een digitale piano meer kennis geeft over deze specifieke piano. In deze Yamaha YDP-143 review zullen we bespreken hoe de YDP-143 eruit ziet, gebouwd is, klinkt en speelt en tot slot zullen we hem ook vergelijken met een aantal andere piano’s in de Arius-serie – namelijk de Yamaha YDP-103 en Yamaha YDP-163.

Yamaha YDP-143 review:

Hoe de YDP-143 eruit ziet

Yamaha YDP-143

Qua afmetingen doet de YDP-143 me denken aan een spinet, wat hem makkelijk om te verplaatsen maakt en hij neemt niet veel ruimte in beslag. Met een gewicht van zo’n 38kg heb je niet te maken met de obstakels die meestal geassocieerd worden met het verplaatsen van een akoestische piano.

Of je hem nu verplaatst naar een nieuwe kamer of een nieuw huis, dit model heeft ideale afmetingen. Als je je zorgen maakt over ruimte, dan zal hij perfect passen bij je woonkamer of studiomuur.

Hij is beschikbaar in een rooshout, zwarte walnoot of witte afwerking, wat hem een meer echte houten uitstraling geeft. Piano’s met een meubelstijl zijn altijd een geweldige manier geweest om een kamer af te maken en de YDP-143 is geen uitzondering.

Noemenswaardige accessoires en functies

Hij wordt geleverd met een console waar je alle drie traditionele pedalen op terugvindt. Dit vindt ik erg fijn, omdat er geen losse kabels zijn, zoals het geval is bij de meeste pedaalaccessoires of toevoegingen (en we krijgen uiteraard de zacht, demper en sostenuto).

Goedkope Yamaha YDP-143 Review

De pedalen geven je de mogelijkheid om meer dynamisch te spelen dan een digitale piano met een enkel pedaal. De kabel van de pedaal wordt grotendeels verborgen door het console, gaat naar boven aan de achterkant en wordt op zijn plaats gehouden met clips. Ik weet dat mijn thuisstudio meer kabels dan instrumenten heeft (ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik hier over gestruikeld ben), maar bij de Arius YDP-143 hoef je je alleen maar zorgen te maken over de stroomkabel.

Je krijgt ook een comfortabele bank, muziekstandaard en een schuifbare deksel voor de toetsen. Een accessoire die niet meegeleverd wordt, maar het mogelijk wel waard is om in te investeren, is de Yamaha UD-BT01, wat een Bluetooth USB MIDI-adapter is. Dit hangt uiteindelijk af van hoe (of) je muziek wilt versturen naar een tablet of computer.

Het enige minpunt is dat Yamaha de voorkeur geeft aan Apple producten, dus dit werkt alleen maar met een Mac of iOS-apparaat. Op het eerste gezicht lijkt het dat je hem rechtstreeks verbind met de USB-poort, maar je moet hem eigenlijk verbinden met je piano verbinden via een USB-kabel en vervolgens verbind je je apparaat met een stroomkabel in een stopcontact (dezelfde die je gebruikt voor je smartphone).

Dit betekent dat je een extra stopcontact moet hebben. Voor mij heeft dit alleen voordeel als je opneemt via op iPad gebaseerde apps.

Functies en specificaties van de Yamaha YDP-143

De functies van deze digitale piano passen bij de behoeften van iemand die personen piano leert spelen of iemand die nieuw is in de wereld van thuis opnemen. Hij heeft een USB-poort en een intern geheugen voor opnames van 900KB (11.000 noten), welke allemaal compatibel zijn met MIDI. Ik vind het erg fijn dat elke Arius digitale piano een USB 2.0 poort heeft.

Wanneer ik Cubase gebruik om op te nemen, dan wordt de MIDI-track die ik opneem soms overladen of hapert deze soms. Als je dit probleem hebt, dan kan je rechtstreeks opnemen op de YDP-143 en het vervolgens importeren in je opnamesoftware. Je hoeft je niet langer zorgen te maken over rommelige MIDI-kabels en het balanceren van je geluidsinterface en digitaal audiomontagesysteem (DAW) software.

Neem simpelweg op en verstuur het.

Of als je voorkeur geeft aan het rechtstreeks opnemen op je DAW, dan zal de USB-kabel de MIDI date live versturen. Hij heeft tien klanken, vijftig van tevoren ingestelde liedjes en werkt met verscheidene Yamaha apps, waaronder:

  • Digital Piano Controller
  • My Music Recorder
  • NoteStar
  • Piano Diary
  • Visual Performer

Al deze apps kan je downloaden in de Apple App Store, maar jammer genoeg niet via Google Play (zie je wat ik bedoelde met de voorkeur voor Apple?), dus Android gebruikers worden over het hoofd gezien bij deze functie.

We moeten eerlijk zijn dat Yamaha een aantal apps op Google Play heeft, maar zover ik weet werkt geen van deze op dit model. Als je echter opneemt op een multi-track of Windows computer met een AB type USB-kabel (Yamaha raadt een van minder dan drie meter aan), dan kan je de muziek versturen naar je apparaat of computer.

Goedkoopste Yamaha YDP-143 Review

De USB-poort, dubbele koptelefoon aansluiting en pedaal aansluiting kan je allemaal onder de piano console terugvinden, wat gedaan is om het instrument er minder elektronisch uit te laten zien. De pedaal aansluiting zit meer richting de achterkant voor een makkelijke assemblage. Dit is een geweldige esthetische en praktische keuze, en makkelijk toegankelijk.

De mastervolume en aan/uit knop zitten rechtsboven op het console en de piano/klank functies, van te voren ingestelde liedjes, metronoom en opnemen en afspelen knoppen uiterst links.

In tegenstelling tot sommige digitale piano’s en keyboards heeft de Arius YDP-143 niet een scherm, dus je vertrouwd volledig op de knoppen, meestal in combinatie met de keyboardtoetsen, om functies aan te passen. Dit maakt het mogelijk om de aanslaggevoeligheid van de Graded-Hammer-Action (GHA) gewogen toetsen en pedalen aan je voorkeur aan te passen. Je kan ook een dubbele functie inschakelen die de klank van de piano aanpast voor leren, zodat je volledig kan profiteren van de dubbele koptelefoon aansluiting.

Yamaha YDP-143 vergeleken met andere Arius modellen

YDP-143 vs. YDP-103

De Arius-serie bestaat uit veel verschillende modellen die uiteenlopen in afmetingen, stijl en functies. Zijn kleine broer en het meest basis Arius model, de YDP-103, heeft niet de opname mogelijkheden van de YDP-143 en de rest. Hij heeft echter net als alle andere Arius modellen een USB-poort en deze kan gebruikt worden om op een computer op te nemen.

Alle Arius modellen worden ook geleverd met een bank, console met drie pedalen, dubbele koptelefoon aansluitingen en 88 gewogen toetsen. In tegenstelling tot de YDP-143 en daarboven heeft de YDP-103 maar tien van te voren ingestelde demo’s en liedjes.

Hij heeft ook niet dezelfde geluidskwaliteit, maar hij heeft ook niet de slechtste. De YDP-143 maakt gebruik van de Pure CF geluidsmotor van Yamaha, terwijl de YDP-103 gebruik maakt van AWM Stereo Sampling. Dit zorgt er voor mij voor dat de YDP-103 een leger geluid heeft, maar dit is een persoonlijke voorkeur. Het kan dus heel goed zijn dat je het hier niet mee eens bent.

Yamaha YDP-143 vs YDP-163 vs YDP-103

Het grootste verschil tussen de Yamaha YDP-163 en de YDP-143 zijn de afmetingen.

De YDP-163 is groter, maar heeft een aantal van dezelfde functies als de 143. Nu we dat gezegd hebben, is het belangrijk om te weten wat de YDP-143 een GHS (Graded Hammer Standard) keybed heeft, terwijl dit bij de YDP-163 de betere GH3 is (wat een Graded Hammer keybed met 3 sensors is).

De YDP-103 is wat je mag verwachten van een basismodel. Het is een geweldig instrument om op te leren en kan gebruikt worden om op te nemen, maar als je een multi-track recorder gebruikt, dan is de kans groot dat je de geluidskwaliteit van de YDP-103 niet fijn vindt.

Is de Yamaha YDP-143 het juiste instrument voor je?

Beste Yamaha YDP-143 Review

Dit is uiteraard een kwestie van mening en het budget dat je beschikbaar hebt. Op het moment van schrijven van deze Yamaha YDP-143 review kan je hem voor nog geen € 800 vinden (€ 799 om precies te zijn) en elk model gaat een stapje hoger in prijs. Yamaha heeft goedkopere modellen, maar je krijgt waar je voor betaald gaat bijna altijd op in deze gevallen.

Dit is zeker niet een verkeerde prijsklasse voor een Yamaha, maar ik zou persoonlijk goed rondkijken naar wat er nog meer te vinden is. Als je geïnteresseerd bent in een digitale piano als een leraar of professionele muzikant, dan wil je mogelijk overwegen hoe lang het duurt voordat je het geld van je instrument hebt terugverdiend. Je moet mogelijk tientallen lessen geven om de uitgave van je nieuwe digitale piano terug te verdienen.

Dat is een hoop tijd die je moet spenderen aan metronoom lessen.

Als geld echter niet een enorme prioriteit voor je is of je niet het gevoel hebt dat je het geld terug moet verdienen dat je aan deze digitale piano gespendeerd hebt, koop dan zeker deze piano als je denkt dat hij aan al je persoonlijke (of professionele) behoeften voldoet.

Conclusie van deze Yamaha YDP-143 review

Toen ik ging zitten om te spelen met de YDP-143 verwachtte ik niet veel. Ik vond de schuivende deksel een fijne toevoeging en deze gleed makkelijk naar achteren. Ik deed de piano aan en draaide aan de mastervolume draaiknop. Ik begon met spelen en was aangenaam verrast met het geluid.

De toetsen voelden ‘realistisch’, wat een pluspunt was, aangezien ik ook met Yamaha modellen met erg stijve GHA-toetsen gespeeld heb. Ik vind de USB-poort fijn en hetzelfde geldt voor de console met drie pedalen en de bank.

Wat me teleurstelde was het ontbreken van een LCD-scherm. Een hoop functies kan je toegang toe krijgen via een combinatie van knoppen en pianotoetsen, wat niet ongewoon is voor Yamaha, maar desalniettemin vervelend is (vooral als je overstapt van een piano met een LCD-scherm).

Alhoewel hij alles heeft voor basis pianogebruik, zou ik dit model persoonlijk overslaan. Als ik zou investeren in een digitale piano, dan zou ik iets meer spenderen voor betere functies (voor net in de €1.000 kan je bijvoorbeeld al een aantal betere modellen vinden met veel meer klanken en geluiden om uit te kiezen).

Vergelijk nu prijzen bij:

7 Totale Score

Alhoewel hij alles heeft voor basis pianogebruik, zouden we dit model overslaan. Als we zouden investeren in een digitale piano, dan zouden we iets meer spenderen voor betere functies (voor net in de €1.000 kan je bijvoorbeeld al een aantal betere modellen vinden met veel meer klanken en geluiden om uit te kiezen).

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo