Yamaha Arius YDP-163 review

OPGELET: Deze piano is vervangen door een nieuwer model. Lees hier de review:

De Yamaha Arius YDP-163 is een 88 toetsen digitale piano. Er zijn verscheidene features die het waard zijn om op te noemen, maar een aantal van de belangrijkste punten die je zou moeten overwegen wanneer je een kijkje neemt naar deze digitale piano, is of hij het hoge prijskaartje waard is, op welke spelers hij is gericht en of hij de concurrentie voor kan blijven. In deze Yamaha Arius YDP-163 review zullen we uitgebreid bespreken wat deze piano allemaal te bieden heeft en we zullen we hem ook vergelijken met andere populaire modellen, zoals de Yamaha YDP-162, YDP-181, YDP-S52 en CLP-525.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Yamaha Arius YDP-163 review:

De Yamaha Arius YDP-163 ontleden

Beste Yamaha Arius YDP-163 ReviewHet is eerste ding dat het waard is om te benoemen over de Yamaha Arius YDP-163 is dat dit een digitale piano is en niet een keyboard. Geloof het of niet, maar er is een verschil. Het verschil is dat een digitale piano probeert om het gevoel en de klanken van een echte piano na te bootsen, terwijl een keyboard gebouwd is om geluiden te emuleren, maar er kunnen grote verschillen zijn in gevoel en gewicht, afmetingen, geluidsopties en nog meer.

Dit is uiteraard geen nieuws voor je als je al jaren met een piano speelt, maar voor iedereen die redelijk nieuw is in de wereld van piano’s en geïnteresseerd is in het maken van een kwalitatieve (en mogelijk dure) eerste beslissing, is het het waard om dit onderscheidt te benoemen.

Nu we dat benoemd hebben wordt het tijd om verder te gaan met deze Yamaha Arius YDP-163 review. Op het gebied van esthetica springt de piano is zeker weten uit. Hij lijkt op een echte buffetpiano, ook al is hij digitaal. Met een gewicht van net iets meer dan 40kg is deze piano zonder twijfel stevig en hij past makkelijk in je huis en kan een aantrekkelijk onderdeel van je meubelstukken zijn.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De YDP-163 is beschikbaar in zwart en satijn wit en de afwerking op de houtnerven ziet er overtuigend authentiek uit. Bij echte buffetpiano’s bevindt de harp (de plaats waar de hamer de snaren raakt) zich in de behuizing achter de toetsen.

Deze piano’s worden ook wel staande piano’s genoemd, omdat de harp letterlijk rechtop staat, in plaats van plat zoals bij een vleugelpiano. De Yamaha Arius YDP-163 bootst deze look na door gebruik te maken van een grote staande klankkast achter de toetsen, welke verbonden is met twee lange, slanke poten die fungeren als de standaard voor het keyboard.

Het verschil is echter dat de kast halverwege open is, waardoor een groot gat in de standaard wordt gecreëerd. Twee houten planken houden de standaard bij elkaar en wanneer je de digitale piano niet tegen de muur aanzet, dan kan je door het gat kijken wanneer je achter de piano staat.

De zwarte schuivende toetsenbescherming verbergt en onthult de ivoren gekleurde toetsen en beschermt ze tegen stof wanneer je de piano niet gebruikt. Het paneel heeft een ingebouwde muziekstandaard, welke dezelfde zwarte houtnerven heeft als de bovenkant van de kast die erachter zit. Deze is stevig en relatief wijd, goed voor het plaatsen van begeleidingen, composities en bladmuziek net beneden ooghoogte, zodat je deze makkelijk kan lezen tijdens het spelen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Beste Yamaha Arius YDP-163 Review

Pedalen van de Yamaha Arius YDP-163 en nog veel meer

De bank die met de digitale piano meegeleverd wordt is stevig, zwart (of satijn wit als je voor die versie kiest) met een lederen kussen aan de bovenkant. Er zitten drie duurzame pedalen aan de onderkant van de standaard, net zoals bij een echte buffetpiano of vleugelpiano.

Voor de personen die niet goed weten wat deze pedalen doen zullen we het kort uitleggen. Het pedaal aan de rechterkant is het sustainpedaal. Het sustainpedaal verwijdert traditioneel alle dempers van de harp achterin de piano, zodat de snaren lang te horen zijn nadat de toets aangeslagen is. Daarom hoor je het geluid een langere tijd wanneer je dit pedaal ingedrukt houdt en een toets loslaat. Haal je voet van het pedaal en het geluid zal stoppen zodra je je vinger van de toets afhaalt. Aangezien er geen harp in de Yamaha Arius YDP-163 zit, wordt dit effect digitaal gesimuleerd.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Het pedaal aan de linkerkant is het una corda pedaal. Deze beweegt de hamers, zodat elke hamer maar een snaar aanslaat. Normaal gesproken slaat een hamer op een groep snaren. Dit zorgt ervoor dat de piano een luid en helderder geluid heeft. Maar wanneer maar een snaar per toetsaanslag geraakt wordt, is het geluid wat zachter en donkerder. Dit is nog een effect dat digitaal gesimuleerd wordt door de YDP-163.

Yamaha Arius YDP-163 ReviewHet derde pedaal, de middelste, is iets meer verwarrend. Deze maakt het mogelijk om alleen bepaalde noten aan te houden gebaseerd op wanneer je ze speelt. Je moet hier zelf mee spelen om te ontdekken wat we hiermee bedoelen, maar meestal speelt men alleen maar met de linker en rechter pedalen. Het middelste pedaal kan echter ook mooie effecten toevoegen.

De toetsen zijn gewogen om het gevoel van een echte piano na te bootsen. De Yamaha Arius YDP-163 verricht erg goed werk op dit gebied. De toetsen voelen geweldig aan en kunnen een gevoel van realisme toevoegen die andere keyboards je niet kunnen geven.

Yamaha refereert aan hun toetsen technologie als Graded Hammer 3 stijl, wat betekent dat er drie sensors verbonden zijn aan elke toets, welke volume en snelheid makkelijk waar kunnen nemen. De GH3 sensor technologie bootst de action van een vleugelpiano na en niet een buffetpiano. Met deze piano luid of zacht spelen is mogelijk vanwege deze soort technologie.

Er zijn 88 toetsen op deze Arius digitale piano, waardoor elke soort speler toegang heeft tot het volle bereik. Jazz, klassiek en popmuziek spelers kunnen volop genieten door elke noot te raken op het wijde keyboard.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De YDP-163 heeft een maximale polyfonie van 192 noten, wat betekent dat je zo’n beetje elk muziekstuk kan spelen zonder dat een noot gemist wordt. Voor echte technische spelers die op zoek zijn naar een mooie digitale piano is dit een belangrijke feature.

De piano wordt geleverd met een oefen metronoom en een recorder welke een liedje per keer op kan nemen met een maximum van twee tracks. Dit is niks spectaculairs, maar kan handig zijn voor personen die willen luisteren naar compositie ideeën of technieken willen oefenen door te horen wat ze net gespeeld hebben.

Zoals gewoonlijk is er een master volume en aan/uit knop. Deze digitale piano consumeert 12W energie en moet aangesloten worden op een stopcontact. De YDP-163 werkt niet op een accu, maar sluit zichzelf wel af als je hem een lange tijd niet gebruikt.

Goedkope Yamaha Arius YDP-163 Review

Hoe klinkt de Yamaha Arius YDP-163

Alhoewel de Yamaha Arius YDP-163 er uitziet als een buffet, is hij ontworpen om de geluiden van een vleugelpiano na te bootsen. De geluiden komen van een Yamaha CF3S concert vleugel (een vleugepiano van 274cm) om enorme, rijke, warme klanken na te bootsen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Omdat de klanken erg dik zijn moet het sustainpedaal met finesse gebruikt worden. Wanneer je het pedaal bij te veel noten ingedrukt houdt zorgt dit ervoor dat alles snel gemengd wordt. Als dat een geluid is dat je wilt, dan moet je daar uiteraard voor gaan, maar anders moet je meer precies zijn met hoe je het pedaal gebruikt.

Een nieuwe feature is dat de YDP-163 (en de YDP-143) verbonden kan worden met een digitale piano controller app, welke je verschillende geluiden laat spelen. De app heeft niet een hoop opties zoals een synthesizer, maar voegt wel iets extra toe aan de mogelijkheden van het instrument, wat altijd fijn is. De app biedt sommige parameters, zoals pitch, effecten en tunen.

Je moet met Bluetooth of een kabel verbinden om gebruik te maken van de app.

Er zijn tien preset klanken in de bibliotheek van de Yamaha Arius YDP-163, welke bestaan uit standaard elektrische pianogeluiden, orgels, snaarinstrumenten en nog meer. De investering die je voor deze piano moet maken is echter voor het primaire geluid en niet de additionele. Deze laatste zijn niet ideaal voor optredens of opnemen, vanwege de beperkingen met het aanpassen van het geluid.

Net als een hoop andere Yamaha keyboards en digitale piano’s kan je dubbele klanken samenvoegen om geluiden te combineren, zoals snaarinstrumenten en piano om een groter geluid te creëren.

De stereoversterker in deze digitale piano is erg goed. De piano wordt geleverd met twee 20W speakers, wat voor het perfecte volume in huis zou moeten zorgen. Aangezien deze digitale piano zo groot en zwaar is zal je hem waarschijnlijk toch niet voor optredens gebruiken, dus het speakersysteem zou voldoende moeten zijn.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De piano heeft ook een koptelefoon aansluiting en een USB naar Host input, als je wilt luisteren met een koptelefoon of de piano wilt gebruiken als een MIDI controller.

Yamaha Arius YDP-163

Specificaties

Dit is een lijst met een aantal noemenswaardige specificaties voor de Yamaha Arius YDP-163:

 • €1029
 • 88 toetsen
 • GH3 gevoelige toetsen
 • Pure CF geluidsbron
 • 3 pedalen
 • 10 klanken
 • 192 noten polyfonie
 • Twee track opname
 • Metronoom (5-280 BPM)
 • Koptelefoon aansluiting
 • USB naar Host
 • 2x 20W speakers (ovaal)
 • PA-300C stoomaansluiting

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De concurrentie

Yamaha Arius YDP-163 vs YDP-162

De YDP-163 is superieur ten opzichte van de YDP-162 (de voorganger) op een aantal manieren. Ten eerste heeft de 162 een polyfonie van maar 128 noten. Ten tweede heeft hij geen GH3 action (hij heeft GH of Graded Hammer action, wat beter dan de GHS action is, maar niet zo goed als de GH3). Hij heeft echter wel een graded hammer gevoeligheid.

Yamaha Arius YDP-163 vs YDP-181

De Yamaha YDP-181 heeft een LED display en meer knoppen aan de voorkant dan de YDP-163. Hij heeft 14 klank presets, maar de sampling is niet van de Pure CF geluidsbron en gebruikt in plaats daarvan een stereo sampling. Hij klinkt nog steeds geweldig, maar is iets minder krachtig dan de YDP-163.

Yamaha Arius YDP-163 vs YDP-S52

De YDP-S52 (€973) is waarschijnlijk de sterkste concurrent van de 163, met de uitzondering dat hij er minder uitziet als een buffetpiano en meer als een keyboard in een standaard. Hij is iets goedkoper, maar consumeert 2W energie meer. Hij is echter lichter dan de 163 en de toetsenbescherming vouwt helemaal over het keyboard (in plaats van een schuif bescherming), waardoor hij iets compacter is wanneer hij gesloten is.

Yamaha Arius YDP-163 vs Yamaha CLP-525

Als je op zoek bent naar iets met een nog hogere maximale polyfonie (256 noten), wat er uitziet als de YDP-163 en ongeveer hetzelfde kost (€1299), probeer dan de CLP-525. Deze Clavinova serie digitale piano lijkt erg op de YDP-163, alhoewel hij wel een CFIII geluidsbron heeft in plaats van een Pure CF.

Goedkoopste Yamaha Arius YDP-163 Review

Moet je de Yamaha Arius YDP-163 kopen?

De Yamaha Arius YDP-163 kost net iets meer dan €1.000 en vanwege deze prijs zou hij echt door personen gekocht moeten worden die serieus piano willen leren spelen en een exceptioneel geluid willen. Amateurs en beginners zouden waarschijnlijk voor iets dat goedkoper is moeten kiezen (zoals de Yamaha P-115 bijvoorbeeld).

Er zijn een hoop beperkingen met deze digitale piano. Er zijn niet veel klanken en het zal zeker erg lastig zijn om hem te verplaatsen. Maar het vleugelpiano geluid dat uit deze piano komt, gecombineerd met het gevoel van de toetsen is een aardig buitengewone prestatie.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Als je het geld hebt en de toewijding en inzet bezit om met een piano te leren spelen, dan dit is zeker weten een instrument die je zou moeten overwegen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Yamaha Arius YDP-163 review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo