Yamaha CLP-525 review

REVIEW – Yamaha CLP-525 Clavinova Digital Piano – Aanbevolen

Yamaha CLP-525 review pano

Yamaha maakt enkele geweldige muzikale producten, en dit weet ik maar al te best. Ik bezit een akoestische Yamaha digitale piano, Yamaha gitaren, Yamaha keyboards en andere Yamaha-producten. Het zijn betrouwbare producten en ik heb ze al vele jaren. Yamaha is zeker niet de enige goede naam op het gebied van digitale piano’s, je hebt namelijk ook Kawai, Roland, Casio, en enkele anderen. Men kan wel met enige zekerheid stellen dat Yamaha het bekendste merk is voor digitale piano’s, en dat komt deels omdat ze jaarlijks duizenden akoestische piano’s fabriceren voor studenten, recreationele spelers en professionals – en dat nu al voor decennia.

Het nieuwe Clavinova-model CLP-525 is Yamaha’s nieuwe goedkopere digitale piano voor 2014  Zover ik weet is de CLP525 in principe een Yamaha Arius YDP162 (met korting op het internet) maar de GH3 heeft dan weer een extra sensor in iedere toets, ten opzichte van de twee sensors in de YDP162, en 256 noten polyfonie chip ten opzichte van 128 noten polyfonie bij de YDP162.

Het extra polyfonie-geheugen is vooral nuttig als je complexere muziek wil maken. Hoewel, het 128-polyfonie geheugen (afhankelijk van hoe het wordt toegekend) volstaat voor de meeste spelers, vooral in deze prijsklasse.

GH3 sensor

Review Yamaha CLP 525 digitale piano

De bijkomstige sensor (GH3) in iedere toets is erg belangrijk, daar die ervoor zorgt dat er betere elektronische respons is voor snellere toetsbewegingen. Er zijn ook andere merken die gebruik maken van 3-toets-sensoren (Casio, Kawai, Roland), dus Yamaha is niet de enige onder 1500 euro. Beide Yamaha-piano’s lijken op elkaar, met uitzondering dat de CLP-525 een ander Yamaha logo op de voorkant heeft en de voorpoten werden toegevoegd aan de CLP525, wat hem eleganter maakt en meer op een meubelstuk dan een piano doet lijken, in vergelijking met de Arius162, die geen poten heeft.

De Yamaha CLP-525 is beschikbaar in 3 aantrekkelijke kleuren (met bijpassende bank); donker satin rosewood met gesimuleerde houtkorrel, satin zwart en geblonken ebbenhout, net als de YDP162. De kleur van de toetsencover is verschillend op de CLP525 in vergelijking met de YDP162. Ik merkte dat in bepaald licht de donkere satin rosewood bijna zwart lijkt. De afwerking met blinkend ebbenhout van de CLP525 zal waarschijnlijk voor €230 – €300 meer verkopen dan de satin colors, afhankelijk van de dealer.

Toetsactiebeweging

De fysieke toetsactiebeweging op de nieuwe Yamaha CLP525 voelt voor mij hetzelfde aan als die op de Yamaha YDP162. De toetsactie is het belangrijkste om op te letten bij een piano, en hoewel de toetsactie solide en stil is bij het bewegen, ik moet toegeven dat ik geen groot fan ben van de GH/GH3’s plastieken toetsactie, omwille van de weerstand bij het indrukken van de toets vanuit stilstand.

De actie is de GH-serie, wat staat voor graduele hamer. Zowat alle goede digitale piano’s in deze prijsklasse zijn hiermee uitgerust, wat betekent dat de toetsen wat zwaarder zijn aan de linkerkant en lichter worden naar de rechterkant toe. Hoewel, het volledige gewicht of de zwaarte van alle toetsen wanneer je ze indrukt, dat bevalt me niet, in vergelijking met andere merken dan. Dit gewicht of de extra weerstand heet statisch toetsgewicht. Wat ik opmerkte aan deze GH3-actie is dat de toetsen meer druk nodig hebben om ingedrukt te worden wanneer je vingers zich vooraan de witte of achteraan de zwarte toetsen bevinden.

Yamaha CLP-525 keybed

Als je bijvoorbeeld de toetsen indrukt op de Yamaha NU1 met echte houten actiebeweging, dan zie je meteen hoeveel gemakkelijker die toetsen zijn. Zo hoort een goede piano te zijn, maar de Yamaha CLP525 en de goedkopere Arius YDP162 hebben toetsacties die veel stugger zijn, zelfs in vergelijking met andere merken in deze prijsklasse. Dus met dat in het achterhoofd, ik hou er zelf niet zo van de GH/GH3 plastieken toetsacties te spelen ten opzichte van de nieuwere Kawai, Roland en Casio.

Ik kan ze bespelen en wat goede muziek maken, maar ik heb liever toetsen die sneller reageren en gemakkelijker in aanraking zijn. Wist je dat de toetsacties op een goede grand gemakkelijker te spelen zijn dan op een rechte piano? Ja… Het is waar, dus met dat in gedachten, de Yamaha GH/GH3 toetsactie benadert de grand piano toetsactie bij verre niet, maar daar werd hij ook niet voor ontworpen. Daarbij, ik hou van de betrouwbaarheid en stilte van de toetsactie alsook het gevoel van de toetsen, omwille van de synthetisch ivoren toetsen, wat beter aanvoelt dan plastiek. Hoewel, de meeste akoestische modellen hebben niet dat gesimuleerde ivoren toetsen-gevoel, dus dat is een leuk extraatje, maar zeker niet noodzakelijk.

Pedalen

De pedalen zijn vrij goed, met 3 volledige pedalen op redelijke hoogte die normale akoestische pedaalfuncties bedienen, zoals demper met half-pedaal, sostenuto en soft pedaal. Het soft pedaal triggert andere functies, zoals de mogelijkheid om de gesimuleerde speakerklank van de jazz-orgeltoon te versnellen en vertragen wanneer die toon geselecteerd is. Dat is een coole functie als je van jazz houdt, en je vindt hem ook op enkele Kawai-modellen. De ‘piano pedal decay sustain time’-functie is ook goed, en dat is belangrijk wanneer je in legato of trager speelt. Het pedaal is koperkleurig op de rosewood, chroom op het zwarte model, dit voegt wat charme en klasse toe aan de piano’s.

Voices

Yamaha CLP525 review piano

Er zijn 10 uitstekende basisklanken op deze CLP-525, 3 zijn akoestisch (helderder, zoeter). Er zijn ook enkele goede orgelklanken (Kerk, Hammond B3 jazz/rock), snaarinstrumenten, clavecimbel, enzovoort. De stereo akoestische piano is geweldig gesimuleerd en er is een goede sustain en resonantie. Yamaha maakt gebruik van iets wat ze “smooth release” noemen, wat helpt om een natuurlijkere sustain te verkrijgen bij het loslaten van de toetsen, in tegenstelling tot staccato. Beide modellen (CLP525 en YDP162) sampleden hun akoestische klanken van Yamaha’s CF serie Grand Pianos (Dit is het geval voor alle goedkopere digitale Yamaha piano’s tot ongeveer 450 euro) en beiden piano’s klonken in dat opzicht hetzelfde, mijns inziens.

Sommige functies op dit model kunnen 2 instrument klanken combineren om live piano te spelen, 2 instrumenten/tracks tegelijk op te nemen en 1 liedje op te slaan in MIDI-formaat. (er is geen wav.recording). je kan ook de pitch veranderen en noten aanpassen zonder de noten die je speelt te hoeven veranderen. Of in duetmodus spelen, zodat twee muzikanten tegelijk kunnen spelen. Dit splitst het keyboard op in twee gelijke delen met dezelfde noten en pitch, en ook de metronoom kan afzonderlijk afgesteld worden, om te helpen met timing, tellen en de gevoeligheid van hard naar zacht in te stellen, hoewel dat niets verandert aan de fysieke toetsweerstand en stevigheid.

De Yamaha CLP-525 laat je basis MIDI-liedjes van de computer op een digitaal geheugen in de piano plaatsen, maar deze zijn beperkt tot gewone MIDI-bestanden en de meeste liedjes komen in General MIDI/Multi-Instrument-formaat, wat je niet kan correct kan afspelen op de CLP525, dus je bent beperkt tot piano- en orgelmuziek.

Aansluitingen PC of iPad

Yamaha CLP-525 close

Je kan de piano ook aansluiten op een iPad of computer, dankzij de USB-output aan de buitenkant van de piano, handig om software te gebruiken of muziek of educationele apps te downloaden, handig voor in de studio. Er zijn geen audio output of inputs, dus de piano kan niet verbonden worden met externe audiosystemen, op hoofdtelefoons na dan. (Hier heb je twee plugs voor) Ik vind persoonlijk dat dat beperkingen oplevert.

Als je de iPad met de piano verbindt is het wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je interne speakers gebruikt om het geluid te horen dat uit de iPad of de apps komt. In de meeste gevallen is de klank door de iPad helaas te weinig en onhoorbaar zolang je op de piano speelt. Als de piano audio-jacks zou hebben dan kon je de iPad-klank door het speakersysteem sturen en de iPod duidelijk door de stereo horen, wat handig zou zijn. Indien dit mogelijk zou zijn zou je ook de hoofdtelefoon kunnen aansluiten op de iPad en de iPad ook door de hoofdtelefoon gebruiken, alsook de apps.

Dit is niet het geval bij de CLP-525 en dat vind ik jammer, vandaag de dag vooral, voor dat geld. De extra ingebouwde functies op de CLP525 moeten ook geopend worden via een speciale functieknop op de piano, gebruikmakend van een menu in de handleiding. Dit maakt het wel erg complex. Maar dit is het geval voor andere merken en modellen in deze prijsklasse, ik had desalniettemin toch wat meer verwacht van de CLP-525 op het gebied van intuïtieve besturing. Aan de andere kant is het gebrek aan knoppen een manier om de prijs te drukken, niet echt goed wanneer je er probeert achter te komen hoe je bij de functies komt.

Geluid

Het interne geluidssysteem van de CLP525 wordt aangedreven door 40 watt (20 x 2 stereo) door twee aparte speakers, en dit is zeker voldoende voor de meeste kamers, ook 40 watt is erg normaal voor modellen in deze prijsklasse. De goedkopere Arius YDP162 heeft hetzelfde interne speakersysteem, dus geen verschil daar. Er zijn ook goede digitale piano’s in deze lagere prijsklasse (minder dan 1500 euro) met minder audio dan 40 watt, maar dit is vaak ook meer dan voldoende volume voor de meeste kamers, dus 40 watt is niet noodzakelijk om piano te spelen of luisteren. Stel me een vraag voor meer info hierover.

Zoals ik al eerder zei, deze nieuwe Clavinova CLP-525 is in werkelijkheid een combinatie van de Arius YDP162 in een mooier jasje, met voorpoten, een beter polyfoniegeheugen van andere Yamaha Clavinova’s, inclusief de 3-toets-sensor. Dit is een goedkopere Clavinova dan voorgaande modellen, maar al bij al is het een erg basic piano die doet wat hij moet. Dit is voornamerlijk een model voor mensen die piano willen spelen… en iets minimalistisch willen, met gewoon wat extra functies en een basis, maar vrij eenvoudig controlepaneel voor minder dan 1500 euro, de prijsklasse voor de meeste spelers.

Het is voor het eerst in lange tijd dat Yamaha Clavinova’s zo competitief waren in deze lage prijsklasse, dat is een grote stap voor Yamaha met dit model. Ik beveel de nieuwe CLP525 aan als een goed instrument dat vele mensen zal bekoren, van alle levels; met zijn kwalitatieve functies, hoewel ik eerder al vermeldde dat ik persoonlijk niet zo gek ben op de toetsbeweging, in vergelijking met andere merken en modellen in dezelfde prijsklasse. Zoals de Kawai CE220 (1450 euro), Kawai CN24 (1370 euro), Kawai KDP90 ( euro), Casio PX850 (875 euro) en de nieuwe Roland RP401R (840 euro).

Conclusie Yamaha CLP-525 review

Naar mijn mening had de CLP-525 voor zijn prijs meer handige technologie kunnen bevatten, zoals ingebouwde audio-opnemer, USB flashdrive, audio-connectiviteit, multi-instrument MIDI-lessenpakket, ritmische begeleidingen die helpen ritme en timing te trainen en keyboard split-functie, zoals enkele andere modellen onder 1500 euro.

Deze eigenschappen en functies kunnen best nuttig zijn, ik heb deze zaken al studenten en spelers zien motiveren. Dit zou de piano competitiever maken, en een groot voordeel bieden ten opzichte van andere merken. Zoals hij nu is, is hij best aangenaam, maar hij had beter kunnen zijn voor die prijs. Om enkele van de geüpgrade eigenschappen te krijgen kan je nog altijd het volgende model in de Clavinova-lijn overwegen, maar die kost meer dan 1500 euro. Of je kan enkele interactieve iPad-apps gebruiken met de CLP525, of een ander merk zoeken met meer digitale functies voor minder geld, maar met meer realistische toetsactie-beweging en pianoklank (naar mijn mening dan), zoals de populaire Kawai

Het komt er uiteindelijk op neer wat jouw muzikale noden bevredigt, wat voor soort kast je wil, en hoeveel je kan spenderen. Hoewel er veel goede opties zijn, en ik weet dat het verwarrend kan zijn, zoek dingen op, en voor specifieke vragen mag je me altijd bereiken.

 

8 Totale Score
Een goede piano

Naar mijn mening had de CLP-525 voor zijn prijs meer handige technologie kunnen bevatten, zoals ingebouwde audio-opnemer, USB flashdrive, audio-connectiviteit, multi-instrument MIDI-lessenpakket, ritmische begeleidingen die helpen ritme en timing te trainen en keyboard split-functie, zoals enkele andere modellen onder 1500 euro.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo