Yamaha YDP 162 review & YDP 142 & YDP S51 review

OPGELET: Onderstaande piano’s zijn vervangen door nieuwere modellen. Lees hier hun review:

 

Yamaha Arius Digitale piano’s YDP142, Yamaha YDP162, Yamaha YDPS51 – Enkele zeer aardige verbeteringen

Yamaha is a een geweldig muziekbedrijf dat al heel lang akoestische en digitale piano’s bouwt. Professionals, leraren, studio’s, kerken en gezinnen zijn in het bezit van Yamaha piano’s. Yamaha maakt twee mainstream lijnen van digitale piano’s. Een is de Clavinova serie en de andere lijn is de goedkopere Arius serie. De Arius modellen zijn al vele jaren op de markt en worden in winkels en op internet verkocht voor minder dan € 1500, terwijl de Clavinova’s minstens € 1500 kosten en soms wel meer dan € 7300 kosten.

 

De Arius modellen Yamaha YDP 142, YDPS51 & YDP162 review.

Yamaha YDP142 keybedMet uitzondering van het design, het interne geluidssysteem en de toetsaanslag zijn deze drie modellen identiek wat features en digitale technologie betreft. Alle drie worden ze geleverd met een bijpassende kruk. De Yamaha YDP 142 en Yamaha YDP 162 zijn zowel in satijnzwart walnoot als in donkerbruin rozenhout verkrijgbaar online en de YDPS51 is verkrijgbaar in satijnzwart of satijnwit. In mijn ogen zijn al deze modellen aantrekkelijk, al ben ik niet zo’n grote fan van de behuizing van de YDP-S51 en van hoe deze piano eruit ziet wanneer de key cover geopend is. Ik vind het design van de YDP142 en de YDP162 mooier. Dat is echter enkel mijn mening, jij zou er heel anders over kunnen denken.

De Yamaha YDP 142 gebruikt hetzelfde standaard GHS key action systeem, dezelfde audio power (12 watt) en dezelfde speakers als de voorgaande YDP141. De YDP142 heeft de grootste upgrade ten opzichte van de andere modellen, in die zin dat het voorgaande model, YDP141 slechts een 64-stemmige polyfonie had en de nieuwe YDP142 een 128-stemmige polyfonie heeft met 10 aardige, maar basale, instrumentklanken zoals klavecimbel, strijkinstrumenten, orgels, enz., terwijl het voorgaande model slechts 6 verschillende instrumenten had. Dat is voor  € 800 een grote verbetering voor Yamaha in vergelijking met hun lager geprijsde voorgaande modellen. De plaatsing en het design van de volumeknop en de aan/uit knop op de YDP142 (en de andere twee modellen) is ook veranderd en wel ten goede.

 

>>> Bekijk hier de prijzen online & ratings van gebruikers >>>

 

Verbeterde pianoklant, de Pure CF sound engine

Yamaha YDP 162 reviewAl deze drie nieuwe YDP modellen hebben nu een 128-stemmige polyfonie, een verbeterde pianoklank sample chip (genaamd “pure CF sound engine”) met merkbaar realistischere pianoklanken dan voorheen, en bovendien met enkele toffe features die op eerdere YDP modellen niet te vinden waren. Onder deze features zijn de mogelijkheid de piano via een USB-poort te verbinden met iPad en computer in plaats van de standaard MIDI-poorten (het werd wel eens tijd!!) en duo/duet play zodat twee mensen tegelijkertijd op de piano kunnen spelen. De YDP142, YDP162 en Yamaha YDP S51 hebben net als hun voorgangers de mogelijkheid om

 • twee geluidslagen te combineren,
 • half-pedaal sustain controle en over het algemeen een goede pedaalfunctie,
 • galm,
 • MIDI recording
 • en playback op 2 onafhankelijke tracks waarbij je 1 lied op kan slaan, metronoom,
 • 3 niveaus in toetsgevoeligheid
 • en een key cover.

Digitale piano Yamaha YDP162Zowel de Yamaha YDP 162 en de Yamaha YDP S51 hebben de betere Yamaha GH graded hammer key action (tegenover de standaard GHS action in de YDP142), die veel meer gegradeerd is zoals een akoestische piano en ook meer solide is en minder lawaaierig dan de YDP142 standard GHS action. Echter, zoals ik al in andere recensies over Yamaha piano’s met het GH systeem geschreven heb, is het wel lastiger de toetsen vanuit rustpositie in te drukken dan op normale akoestische piano’s. Met andere woorden, het vergt meer druk van je vingers om de toetsen in te drukken dan nodig zou moeten zijn. Hoewel het GH systeem stabiel en stil is en zeker meer gegradeerd is zoals een akoestische piano, is de vingerkracht die nodig is om de toetsen vanuit een rustpositie te bespelen niet natuurlijk en daarom ben ik geen fan van de manier waarop het GH systeem werkt. Dit is mijn persoonlijke mening, maar het stoort me als ik speel en dat geldt ook voor het GHS systeem.

De speakers

De speakers in de YDP162 en de YDPS51 hebben elk 40 watt aan audio power, vergeleken met de in totaal 12 watt op de YDP142, maakt de extra power een vollere, diepere klank mogelijk, wat absoluut fijn is om te hebben op een piano en wat een aanzienlijk verschil maakt in beleving. Het 12 watt sound system in de Yamaha YDP142 piano is absoluut kleiner en magerder in vergelijking met een 40 watt systeem, vooral in de basregionen.

Acoustic optimizer

Yamaha YDP 162 digitale piano keyboardYamaha heeft ook een nieuwere digitale technologie die door Yamaha “acoustic optimizer” genoemd wordt en die het pianogeluid in alle nieuwe meubelpiano’s verder zou moeten verbeteren. Of je dit verbeterde geluid persoonlijk opmerkt als “beter” is enigszins subjectief, maar het is altijd goed om meer behulpzame technologie te hebben dan minder. De Yamaha YDP 142 is ook uitgerust met deze optimizer en klinkt over het algemeen goed, maar, zoals ik al zei, de 12 watt versterker in de YDP142 is zeker aan de lage kant en de 40 watt audio power is een grote upgrade op de andere modellen en geniet mijn voorkeur.

 

De Yamaha YDP 162 piano

De YDP 162 is mogelijk de populairste van deze drie nieuwe modellen omdat hij net onder de € 1100 kost en slechts € 300 duurder is dan de YDP142 maar veel betere features heeft, naar mijn mening. De piano heeft een heel fraai, nieuw, opnieuw ontworpen behuizing ten opzichte van YDP161 en ziet er in zijn nieuwe behuizing stijlvoller uit. Zeker een verbetering op dit vlak. De oudere YDP161 zag er net zo uit als de YDP141/YDP142 en nu ziet de nieuwe YDP162 er opvallend beter uit dan de YDP142, vooral door zijn hogere profiel (meer dan 3 cm hoger). De YDP162 draagt bovendien niet meer de naam “Arius” pontificaal op de muziekstandaard en heeft in plaats daarvan de naam “Yamaha” in 3D letters net boven het keyboard staan. Een zeer fraaie verandering die er goed uitziet. De YDP142 heeft ook de naam “Arius” vervangen door “Yamaha” op dezelfde plek, wat niet zo fraai is als bij de YDP162.  De Yamaha YDP S51 ziet er voor mij een beetje gek uit als de key cover open is. (Ik vind vooral de kleine muziekstandaard in combinatie met de open key cover niet mooi) De piano ziet er verder echter aantrekkelijk en compact uit als de key cover dicht is. Maar je kan de piano dan weer niet bespelen met een gesloten key cover…

>>> Klik hier voor meer info, prijzen & ratings van de YDP 162>>>

Yamaha YDP-S51 reviewDe YDP162 heeft iets nieuws dat Yamaha piano’s onder de € 1500 nog niet eerder hadden en dat is de “ivory feel” toetsbekleding op de witte toetsen. Voor deze goedkoopste Yamaha piano met dit feature was de Clavinova CLP440 de piano met dit feature. Deze piano wordt verkocht voor ongeveer € 2200 in lokale Yamaha winkels. De Ivory feel toetsen geven de vingers een oppervlak dat een betere en minder plakkerige speelbeleving bevordert. Het hangt er echter maar net vanaf hoe belangrijk dit voor je is en of het echt een verschil maakt, want in werkelijkheid vind je op gewone akoestische staande piano’s en vleugels van Yamaha, Kawai en Steinway ook gewone witte toetsbedekking van plastic en ik hoor professionele pianisten daar nooit over klagen als ze die toetsen bespelen.

De Arius 142/162/S51 maakt geen gebruik van de 3-sensoren toetsaanslag die je vindt in de duurdere Yamaha Clavinova serie, maar al met al heeft de Arius voor zijn prijsklasse een vrij goed dynamisch bereik en repetitie in de toetsaanslag en merk je een 3-sensoren systeem alleen op als je een gevorderde speler bent en snel achter elkaar de toetsen aanslaat.

 

De toetsaanslag van de piano’s

Yamaha YDP 142 pianoToetsaanslag is het belangrijkste waar je op moet letten als je een digitale piano koopt, gevolgd door pedaalfunctie, pianoklank, functies, digitale features, USB/MIDI verbindingsmogelijkheden en design/kleur. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is een toetsaanslag te vinden die wedijveren kan met die van een akoestische piano. Ook al verschilt de toetsaanslag van een akoestische piano van merk tot merk (en zelfs binnen hetzelfde merk), er is een aantal fundamentele dingen waar je op moet letten. Zoals eerder gezegd is een van de belangrijkste onderdelen van toetsbeweging de statische aanslag. Als je voor het eerst een zwarte of witte toets aanslaat die nog niet in beweging was, vergt het een zekere mate van kracht van je vingers om de toets in te drukken. Zowel de Yamaha GH action  en GHS (zoals te vinden in de Yamaha YDP 142) heeft een merkbaar stijve toetsaanslag wanneer je zacht of licht speelt. Hoewel je misschien niet weet hoe het zou moeten voelen, moet je gewoon eens proberen een toets op een willekeurig Arius model licht in te drukken en vervolgens een fijne akoestische piano uitproberen, of een andere digitale piano van een goed merk en dan zal het verschil je waarschijnlijk wel opvallen.

Casio, ook een zeer goed merk, gebruikt nu 3-sensoren toetsaanslagtechnologie in al zijn piano’s onder de € 1500, samen met een gegradeerde toetsaanslag waarvan veel mensen vinden dat die beter is dan de Yamaha GH action, vooral omdat de onnodige weerstand bij het indrukken van de toetsen er niet is. Bovendien is er een gloednieuw 2014 model Kawai dat net is uitgebracht, genaamd KDP90, dat naar mijn mening een geweldig pianorealisme met zich meebrengt in vergelijking met de Yamaha Arius serie wat betreft toetsaanslag, akoestische pianoklanken en pedaalfunctie. Ik heb dit model al vele malen bespeelt en vond het werkelijk superieur. Het heeft een traditioneel design, vergelijkbaar met de YDP142/162.

Yamaha YDP 162 digitale piano keyboardRoland, Casio en Kawai hebben elk een aantal digitale piano’s in hun goedkopere assortiment onder de € 1100 die vrij aardig zijn, maar ik raad je slechts de Casio en Kawai modellen aan, omdat ik persoonlijk het Roland Ivory feel-G key action (in die prijsklasse) niet goed vind en zowel de Casio als de Kawai modellen uitstekende toetsaanslag hebben op alle noodzakelijke vlakken, naar mijn mening. Roland heeft absoluut goede toetsaanslagsystemen, maar niet in piano’s die nieuw en tegen discountprijs minder kosten dan € 1500. Casio heeft een zeer indrukwekkende lijn van nieuwere modellen genaamd de Privia PX serie, die ik erg goed vind in deze lagere prijsklasse. Ik zou je aanraden de reviews op mijn blog te lezen die ik over deze piano’s geschreven heb. Deze piano’s zijn ook aanzienlijk minder duur.

 

>>> Bekijk hier de prijzen online & ratings van gebruikers >>>

 

De Yamaha P 105 ?

Je moet ook weten dat Yamaha een draagbare uitvoering van de nieuwe Arius modellen uitgebracht heeft onder de naam P 105. Ik heb een review over dit model geschreven die je hier kan lezen: Yamaha P105 piano review. Het interessante aan de P105 is dat hij op een aantal vlakken meer en betere features heeft dan de nieuwe Arius meubelpiano’s, wat ik erg vreemd vind. Normaal gesproken (niet altijd) zal een producent zijn modellen altijd upgraden naar mate hij ze duurder maakt, maar dat was dus niet het geval met de P105 in vergelijking met de nieuwe Arius modellen. Hoewel de P105 gebruik maakt van dezelfde goedkopere standaard GHS action als de YDP142 heeft de P105 de volgende betere features die geen van de YDP’s heeft:

 • 10 goed klinkende drumpatronen voor ritmetraining en om op mee te spelen;
 • 14 instrumentklanken in plaats van slechts 10;
 • 10 piano akkoordarrangementen om liedjes te leren en voor de lol mee te spelen;
 • Individuele control panel knoppen boven de toetsen om individuele functies in te kunnen schakelen in plaats van knoppen aan de linkerkant waarmee je slechts een paar functies/geluiden kan bedienen;
 • Audio aansluitingen voor verbinding met externe speakers;
 • 4 speaker sound system in plaats van slechts 2 speakers;
 • 14 watt aan audio power in plaats van de slechts 12 watt in de Yamaha YDP 142.

Yamaha YDP S51 pianoDe P105 klinkt verrassend vol en luid in zijn draagbare behuizing door het interne speakersysteem, dus het zou zelfs een betere optie kunnen zijn dan de nieuwe YDP142 (op de behuizing na dan). Je kan er een optionele standaard in meubelstijl bij kopen en een pedalenset (3 pedalen) om de P105 te veranderen in een meubelpiano die er beter uitziet dan zonder de optionele standaard en pedalenset. De enige elektronische functie die de P105 bij mijn weten niet heeft is de “acoustic optimizer” functie, maar dat komt doordat de behuizing van de P105 piano niet groter is en deze functie daarom nodig nog effectief is. Ik had graag gezien dat Yamaha alle extra features van de P105 ook verwerkt had in de nieuwe Arius serie, maar om onduidelijke redenen heeft Yamaha helaas besloten deze features achterwege te laten. Was dat om geld te besparen?… het zou kunnen, maar het kan niet veel bespaard hebben, afgaande op wat ik andere fabrikanten in het verleden heb zien doen. Soms maken fabrikanten ogenschijnlijk vreemde beslissingen, dit is daar zeker een van. Nuja, je kan waarschijnlijk niet alles hebben… Maar deze extra features hadden de Arius serie zeker iets extra’s gegeven, zelfs een X-factor die ze eerder niet hebben, en die ze nu ook nog steeds niet hebben zoals de P105 die heeft. De P105 maakt gebruik van het standaard Yamaha GHS key action, wat dus last heeft van het issue dat ik al besprak, maar dat is nu eenmaal de manier waarop Yamaha dit maakt en sommige mensen vinden deze toetsaanslag prettig. Persoonlijk zou ik liever iets anders hebben, als ik toch geld moet uitgeven.  Het hangt er maar net vanaf wat de alternatieven in de verschillende prijsklassen zijn.

 

De YDP 142, YDPS51 & Yamaha YDP 162 review conclusie

Zoals gezegd zijn deze nieuwe Yamaha Arius modellen een aantal fraaie verbeteringen verwerkt ten opzichte van oudere modellen. Ze zien er goed uit, voelen over het algemeen goed aan (behalve dus de eerder besproken problemen met de toetsaanslag), klinken met hun verbeterde pianogeluid en pedaalfunctie vrij realistisch in vergelijking met een echte akoestische piano en hebben een aantal nieuwe en nuttige features. Van deze drie modellen raad ik de YDP162 aan, gevolgd door de YDP142 en als laatste de YDP S51, in die volgorde, op basis van opmerkingen die ik van mensen gehoord heb over features, prijs en design.  Ik vind Yamaha piano’s erg fijne piano’s, die ik al vele jaren bespeeld heb en die ik zeer kan aanbevelen. Het komt erop neer dat je in de prijsklasse onder de € 1500 waarschijnlijk gelukkig kan zijn met elk van deze instrumenten en daar gaat het om, jouw muzikale geluk.

>>> Bekijk hier de prijzen online & ratings van gebruikers >>>

 


Vergelijk nu prijzen bij:
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo