Yamaha YDP-164 review: een verbetering

Yamaha YDP-164
8

€1.215,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha YDP-164 review: een verbetering
Yamaha YDP-164 review: een verbetering
€1.215,00

Moet je de Yamaha YDP-164 kopen?

De Yamaha YDP-164 is één van de nieuwere modellen van de Yamaha Arius-serie en vervangt de YDP-163. De Arius-serie is om verschillende redenen populair, maar voornamelijk om het bieden van kwalitatieve digitale piano’s met een goede toetsen action en geluid voor een betaalbare prijs. Het zijn ook goede beginnerspiano’s voor personen die op zoek zijn naar hun eerste piano waar ze hun eerste jaren mee willen groeien.

Kan de YDP-164 echter aan alle verwachtingen voldoen? In deze Yamaha YDP-164 review zullen we die vraag beantwoorden door uit te leggen wat deze nieuwe piano te bieden heeft. Ook zullen we mogelijke minpunten benoemen.

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:

  • Mooi afgewerkte piano
  • Geweldige geluiden uit speakers
  • Fijne gewogen pianotoetsen
  • Verbinden met Smart Pianist App mogelijk

Negatief:

  • Geluid presets gelimiteerd (10)
  • Geen bluetooth
  • De Pianist app werkt niet altijd even goed bij complexe muziek

Yamaha YDP-164 vs YDP-163

Als je bekend bent met de Yamaha YDP-163 (of hem zelfs in huis hebt), dan vraag je je mogelijk af wat er verbeterd is in deze opvolger. Misschien wil je ook weten of hij de iets hogere prijs waard is. We zouden je graag vertellen dat er een grote hoeveelheid updates uitgebracht is die de YDP-163 op elk vlak verbetert. Dat zou echter een leugen zijn. De YDP-163 was echt een geweldige digitale piano zonder een overweldigende hoeveelheid minpunten, dus er hoefde niet zoveel aangepast worden bij de YDP-164.

beste digitale piano yamaha ydp-164 review


Aan de ene kant is dat natuurlijk hartstikke mooi. Als je echter gehoopt had op grote verbeteringen ten opzichte van de voorganger, dan is dit mogelijk een teleurstelling. Er is echter zeker wel iets dat noemenswaardig is en dat heeft betrekking op het geluid. Bij de YDP-163 kreeg je een geluidsengine met de Yamaha CF vleugelpiano. Bij de YDP-164 is deze vervangen door de Yamaha CFX vleugelpiano. Het geluid van deze laatste is veel rijker en levendiger dan de CF.


Aanvullende klanken en action

Een Yamaha digitale piano heeft kwalitatieve klanken nodig en dat krijg je zeker weten met de 164. En alhoewel je maar 10 klanken krijgt, zijn ze allemaal kwalitatief. Naast de CFX vleugelpiano kan je genieten van een Pop vleugelpiano. Dit is een helder geluid dat ons een jazzgevoel geeft. Daarnaast krijg je ook de Mellow vleugelpiano, welke een zachte en erg levendige gevoeligheid heeft.

yamaha-ydp-164 review digitale piano

Aanvullende klanken bestaan uit een jazzorgel, vibrafoon, pijporgel, jaren 80 elektrische piano, klassieke DX, klavecimbel en snaarinstrumenten. Je kan uiteraard twee klanken samenvoegen. Je kan dit handmatig doen via het instrument zelf of met de Smart Pianist app (waar we het verderop over zullen hebben).

Als je de app niet wilt (of kan) gebruiken om klanken samen te voegen, dan is dit handmatig ook erg eenvoudig. Je druk simpelweg op de ‘Voice’-knop en vervolgens op de juiste toetsen in de tweede octaaf. Elke toets is gekoppeld aan een andere klank en als je twee tegelijkertijd indrukt, dan kan je ze samenvoegen. Als je dus de Mellow vleugel met de snaren wilt spelen of een elektrische piano met het pijporgel, dan is dit mogelijk.

De hamer action blijft hetzelfde als bij de YDP-163. Dit is echter niet een minpunt, aangezien deze al erg goed was op de voorganger. Je krijgt dus de Grand Hammer Action 3 (GH3). Naast gewogen toetsen, welke ervoor zorgen dat de toetsen in het lagere uiteinde zwaarder aanvoelen dan in het hogere uiteinde, biedt de YDP-164 ook een configuratie met drie sensors in de toetsen. Dit maakt een progressievere speelervaring mogelijk, die veel meer aanvoelt of je met een akoestische piano speelt.

Je krijgt ook de gesimuleerde ebbenhouten en ivoren toetsen. Deze bieden redelijk wat grip. Als je vingers dus beginnen te zweten, dan hoef je je geen zorgen te maken dat ze van de toetsen afglijden en je optreden verpesten.


De Smart Pianist app gebruiken met de Yamaha YDP-164

Als je een iPhone of iPad hebt, dan is het een goed idee om de Smart Pianist app te downloaden. Hiervoor moet je een camera adapterkit gebruiken om je apparaat te verbinden met het instrument. Zodra je dit hebt gedaan kan je de app openen en alle functies en instellingen van de piano bedienen met je smartapparaat. Als je klanken wilt veranderen, samenvoegen, splitsen of een opname wilt maken, dan is dit allemaal mogelijk via de app.

smart pianist app yamaha ydp-164

De app is ook geweldig als je piano wilt leren spelen, aangezien er een handige functie is die ‘Chord Chart’ genoemd wordt. Dit geeft de app de mogelijkheid om een aantal van je favoriete liedjes te analyseren. Vervolgens worden de akkoorden weergegeven op het scherm, zodat je naast je favoriete nummer kan spelen.

Dit is natuurlijk een erg leuke manier om te leren spelen, omdat je direct je favoriete liedjes leert, het op kan nemen en dit vervolgens af kan spelen om te beoordelen of je het goed hebt gedaan. Je kan zelfs gebruikmaken van de Split functie, je linkerhand opnemen terwijl je de juiste akkoorden van je favoriete liedje speelt, de opname terugluisteren en vervolgens hetzelfde proberen te doen met je rechterhand.

goedkope yamaha ydp-164 beste digitale piano

Zoals je ziet kan je de app dus op veel verschillende manieren gebruiken. Eén minpunt is dat Chord Chart niet alle nummers kan analyseren en weergeven. Als je liedje ‘harmonisch complex’ is, dan zal deze functie waarschijnlijk niet werken. Als je echter meer ‘eenvoudige’ nummers hebt, zoals Thinking Out Loud van Ed Sheeran, dan zal de functie waarschijnlijk prima werken.

Nog een minpunt is dat er op het moment van schrijven geen ondersteuning is voor Android. Als je dus bijvoorbeeld een Samsung smartphone hebt, dan kan je de app helaas niet gebruiken met de piano. Gezien het feit dat Yamaha sinds de implementatie van smartondersteuning alleen maar ondersteuning biedt voor apparaten van Apple, denken we ook niet dat hier snel verandering in zal komen.


Yamaha YDP-164 vs YDP-144: welke is beter?

De Yamaha YDP-164 is ongeveer € 200 duurder dan de YDP-144 (respectievelijk rond de € 1000 en € 800). Je denkt waarschijnlijk direct dat een hogere prijs ook direct beter betekent. Dat is echter niet noodzakelijk het geval, aangezien de twee instrumenten meer overeenkomsten hebben dan je mogelijk denkt. Beide hebben dezelfde polyfonie (192 noten) en dezelfde hoeveelheid klanken (10, waarbij ze ook beide de klank van de CFX vleugelpiano hebben). Beide werken ook goed met de Smart Pianist app.

Er zijn echter twee noemenswaardige verschillen tussen de twee piano’s. De eerste is de toetsen action. De YDP-144 is uitgerust met een GHS of Graded Hammer Standard klavier. Hoewel alle toetsen gewogen zijn, biedt de GHS-action een lagere kwaliteit. Het is nog steeds goed, maar kan niet aan sommige andere piano’s van Yamaha tippen.

Yamaha YDP-144

yamaha ydp-144 vergelijken

Lees review

De YDP-164 is uitgerust met een GH3 of Graded Hammer Action 3 klavier. Dit klavier heeft niet alleen gewogen toetsen, maar ook een configuratie van drie sensors. Hierdoor krijg je meer controle en expressie wanneer je de noten speelt. Ook krijg je gesimuleerde ebbenhouten en ivoren lagen voor de toetsen, welke meer grip bieden. Dit helpt om zweet van je vingertoppen te absorberen, zodat deze niet wegglijden tijdens het spelen.

Daarnaast zijn de luidsprekers die je krijgt bij de YDP-164 veel krachtiger. Daardoor zal het geluid veel luider zijn en makkelijker een kamer vullen dan de YDP-144. Bij de YDP-164 krijg je twee luidsprekers van elk 20 watt voor een totaal van 40 watt. Bij de YDP-144 is dit 8 watt per luidspreker voor een totaal van 16 watt. Dat is een flink verschil. Hoe belangrijk dit is zal echter afhangen van waar je de digitale piano voor wilt gebruiken.


Is de Yamaha YDP-164 goed voor beginners?

Eén van de mooiste dingen van de digitale piano’s van de Arius-serie, is dat het mooie piano’s zijn die kwaliteit in uitstraling en functies bieden, maar tegelijkertijd betaalbaar zijn. Het woord ‘betaalbaar’ is vooral voor beginners belangrijk. Deze personen willen namelijk niet een vermogen uitgeven aan een instrument waar ze nog niet 100% zeker mee door willen gaan.

beginners digitale piano yamaha ydp-164 review

Wat we mooi vinden aan de YDP-164, is dat het een mooie piano voor beginners is. Je krijgt 88 volledige toetsen, de Smart Pianist app maakt gebruik van de piano makkelijker en leuker, je wordt geholpen bij het piano leren spelen met verscheidene functies en het instrument is uitgebreid genoeg om de eerste jaren met je mee te groeien en je vaardigheden te verbeteren.

Zal de YDP-164 je enige piano zijn? Nee, zeer waarschijnlijk niet. Wanneer je je vaardigheden verbetert en echt piano leert spelen, dan is de kans groot dat je over wilt stappen op houten toetsen. In zo’n geval zal je waarschijnlijk kiezen voor bijvoorbeeld de Yamaha CLP-545, van de Clavinova-serie. Tot dan biedt de YDP-164 echter meer dan genoeg. Zolang je de ruimte en het geld hebt natuurlijk.


Conclusie

yamaha-ydp-164 review digitale piano

Met tien geweldige klanken, een polyfonie van 192 noten en de mogelijkheid om bijna elk aspect van de piano via een iPhone of iPad app aan te sturen, is de Yamaha YDP-164 een prachtige digitale piano die geweldig is voor beginners, maar ook nog voldoende biedt voor meer geavanceerde pianisten.

Alternatieven zijn er ook. De Yamaha YDP-163 en de Yamaha YDP-144 zijn vergelijkbare digitale piano’s met veelal dezelfde karakteristieken. Ben je niet zeker over je keuze, bekijk dan zeker ook de reviews van die piano’s.

8 Totale Score
Goede middenklasse piano

Met tien geweldige klanken, een polyfonie van 192 noten en de mogelijkheid om bijna elk aspect van de piano via een iPhone of iPad app aan te sturen, is de Yamaha YDP-164 een prachtige digitale piano die geweldig is voor beginners, maar ook nog voldoende biedt voor meer geavanceerde pianisten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo