Yamaha MOXF8 review

Yamaha MOXF8 kopen
9

€1.834,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha MOXF8 review
Yamaha MOXF8 review
€1.834,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:32 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Een paar jaar geleden introduceerde Yamaha een betaalbare serie van workstations die ook wel bekend zijn als de ‘Yamaha MO’, welke geluiden van de goede oude Motif ES in een goedkoper en lichter instrument toevoegt. Deze strategie werkte aardig goed, aangezien zowel de Yamaha MO6 en MO8 enorm populair werden onder muzikanten die op zoek waren naar een betrouwbaar product in de midden prijsklasse. Sindsdien verschijnt er elke keer een nieuwe MO serie wanneer er een nieuw vlaggenschip workstation uitgebracht wordt. Na de MOX, welke gebaseerd was op het Motif XS workstation, heeft Yamaha nu de nieuwe MOXF collectie uitgebracht. Deze bevatten varianten gebaseerd op het Motif XF workstation met zowel 61 als 88 toetsen. Daarom gaan we in deze review de Yamaha MOXF8 met 88 toetsen bespreken. We gaan het hebben over de bouw, features en geluidskwaliteit en daarna zullen we hem vergelijken met populaire concurrenten om te zien of het hoge prijskaartje van dit model gepast is.

Yamaha MOXF8:

De kleine reus

De Yamaha MOXF8 is verkrijgbaar voor €1599. De onderdelen die in de doos zitten zijn als volgt:

  • Yamaha MOXF8 muziek workstation met 88 toetsen
  • Yamaha PA-150 AC adapter
  • USB kabel
  • Handleiding
  • Online handleiding CD inclusief Steinberg Cubase AI Editie
Yamaha MOXF8 kopen

De overeenkomsten tussen de Motif XF zijn erg makkelijk op te merken als je naar het algehele design van de MOXF8 kijkt, welke dezelfde donkere uitstraling en stijl heeft als zijn grote broer. Het workstation ziet er aardig goed uit ondanks het gebruik van plastic materialen in het chassis. Deze zijn uitgekozen om hem zo lichtgewicht en draagbaar mogelijk te houden. Dit is ook bereikt door een wijze plaatsing van de twee wielen (de modulatie en pitch), welke nu aan de linkerbovenhoek van het paneel zitten in plaats van aan de linkerkant van het chassis (zoals de S90XS) en door de powerunit niet aan het chassis toe te voegen en in plaats daarvan gebruik te maken van een externe AC adapter.

Het interface bevat een backlit LCD display die in het midden is geplaatst, twee schuifregelaars voor het Master Volume en DAW niveau, een sectie met instelbare knoppen waarmee je verscheidene parameters van de tonen kan regelen en ook EQ, effecten en amp simulators. Octave en Transpose kan bestuurt worden met specifieke knoppen, wat ideaal is om het keyboard te gebruiken tijdens live shows. Er zijn ook de Effect en Seq Transport secties, waarbij de laatste vooral handig is om de multitrack sequencer of een externe DAW via een PC/Mac met zes transport knoppen te besturen. Aan de rechterkant zijn een hoop knoppen om door de beschikbare opties en geluiden te navigeren, om een specifiek deel op elke preset te dempen of selecteren, de vier arpeggiators in of uit te schakelen of zelfs vast te houden, om twee geluiden op te delen of lagen toe te voegen en nog meer.

Uitgebreid…. in een flash

De Yamaha MOXF8 heeft dezelfde AWM2 geluidsbron als de Motif XF, met tot wel 741MB wave samples en uitgebreide articulaties. Elk geluid van het vlaggenschip workstation is nu toegevoegd aan de betaalbare versie, met maximaal 128 polyfonen, een 16 deels multitimbrale capaciteit, meer dan dan 1150 beschikbare tonen en de VCM (Virtual Circuit Modelling) motor, waarmee gebruikers lagen kunnen toevoegen tot acht klanken en aan elke een ander effect toe kunnen voegen. Je kan de interne ROM uitbreiden met een grote verscheidenheid aan geluiden of uitbreidingen via het flashgeheugen slot, met een maximale capaciteit van 1GB aan extra geluiden. Dit is een van de echte sterktes van de Yamaha MOFX8. Alhoewel de Motif XF de ruimte heeft voor de additionele flashgeheugens, is het hebben van een setje met geweldige klanken in een product dat meer dan de helft kost en weegt zeker een goed iets voor muzikanten.

De 88 toetsen versie van het nieuwe MOFX workstation bevat het standaard GHS Graded Hammer Standard keyboard (nu met initiële touch), wat de goedkoopste gewogen versie van Yamaha is. Deze verricht aardig goed werk bij digitale piano’s onder de €1000, maar is niet zo goed als alternatieven van de concurrentie, zoals het Korg NH hammer-action keyboard, welke gebruikt wordt in het Krome workstation. Maar nu we dat gezegd hebben, levert de GHS van Yamaha nog steeds een geweldige dynamiek en nuances in alle beschikbare geluiden en dan vooral de akoestische en elektrische piano’s, maar voor de prijs van de Yamaha MOXF8 mag je een iets beter keyboard verwachten.

Features

Goedkoopste Yamaha MOXF8 kopen

De Yamaha MOXF8 heeft zoveel geweldige features dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen, maar een van de meest interessante is de geweldige Arpeggios sectie, wat tot 8000 verschillende onderdelen bevat die zowel in live shows of de sequencer modus gebruikt kan worden. Als je een specifiek patroon nodig hebt om je liedjes wat interessanter te maken, dan zal je zeker wel één vinden in de grote catalogus van het bedrijf. Verschillende genres en instrumenten zijn beschikbaar, maar het geweldigste ding is de mogelijkheid om onmiddelijk een groove aan de 16-track sequencer toe te voegen en veel complexere liedjes te maken. Je begint met een idee en verrijkt het vervolgens met andere instrumenten en patronen. Je kan uiteraard de patronen aanpassen als je dat wilt, effecten toevoegen en dan de USB poort gebruiken om de MOXF8 naadloos te verbinden met een PC of Mac voor een audio interface om je project af te maken met extra plugins en virtuele instrumenten. We moeten echter opmerken dat dit laatste niet eens zo zeer nodig is, aangezien het workstation alle professionele gereedschappen biedt om een volledig liedje te maken van het begin tot het eind.

De beste oplossing uitkiezen

Alhoewel de Yamaha MOXF8 zeker een van de beste beschikbare muziek workstations in de midden prijsklasse is, zijn er ook andere oplossingen voor personen die een ander geluidspalet dan die van Yamaha willen hebben. En ze hebben allemaal een volledig andere benadering voor geluidsprogrammering en live gebruik.

Een van deze producten is de eerdergenoemde Korg Krome, welke een minder complex gebruikersinterface gebruikt dankzij het praktische kleuren touchscreen, een grote verscheidenheid aan geluiden dankzij de geluidsbron die afgeleid is van de Kronos, een beter 88 toetsen hammer-action keyboard en een iets hogere prijs van €1539.

Nog een product om in de gaten te houden is de Roland FA-08. Dit is een nieuw 88 toetsen workstation die afgeleid is van de INTEGRA-7 geluidsmodule en een erg praktisch gebruikersinterface biedt (opgedeeld in een paar intuïtieve secties) met veel realtime besturingen (die voor een erg snelle workflow zorgen tijdens live shows), een groot kleuren LCD display, het Ivory Feel-G toetsenbord (welke niet zo zeer het beste hammer-action keyboard is, maar nog steeds beter dan de GHS van Yamaha) en zelfs een volledige sampler die gebaseerd is op de bekende SP-404SX, wat gebruikers de mogelijkheid geeft om eigen geluiden te maken via de onboard mic/line inputs. De prijs van deze is met €1489 iets lager dan die van de Yamaha MOXF8, dus zeker een keuze die je zou moeten overwegen.

Voor personen die een groter budget hebben voor een ‘betaalbare’ oplossing kunnen een kijkje nemen naar de S90XS. Dit is een muziek synthesizer met 88 toetsen en een gebalanceerd gewogen hammer-action systeem. Dit is de natuurlijke evolutie van de bekende S90ES, welke een geluidsbron heeft van de Motif XS en een aantal exclusieve pianoklanken. Deze krachtpatser is een van de populairste instrumenten die gebruikt wordt door professionele musici, wat komt door de aanwezigheid van een van de beste keyboard actions en geluidssets die beschikbaar is en ook het live managen van verschillende lagen en opgedeelde punten. Ondanks dat het een product van de laatste generatie is, is deze vlaggenschip hybride (tussen een stagepiano en workstation) nog steeds beschikbaar voor €2399.

Kiezen tussen deze producten is zoals altijd een persoonlijke voorkeur en hangt uiteraard ook af van het budget dat je beschikbaar hebt. Maar hopelijk krijg je zodoende een beetje een idee waar de Yamaha MOXF8 tegen op moet boksen.

Goedkoopste Yamaha MOXF8

Conclusie Yamaha MOXF8 review

De Yamaha MOXF8 is een van de beste ‘betaalbare’ workstations die momenteel beschikbaar is op de markt. Dit is volgens ons zo dankzij de integratie van de geluidsbron van de Motif XF, de mogelijkheid om het geluidsset met 1GB extra geluiden uit te breiden, een volledige 16-track sequencer en een hoop andere geweldige features die in een lichtgewicht en compact pakket zitten. Als je van Yamaha producten en geluiden houdt, dan is de kans groot dat je enorm zal genieten tijdens het gebruik van de MOXF8 en daarbij maakt het niet uit welke andere instrumenten de concurrentie aanbiedt.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:32 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
9Expert Score
De beste 'betaalbare' workstation

De Yamaha MOXF8 is een van de beste ‘betaalbare’ workstations die momenteel beschikbaar is op de markt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo