Beste keyboard kopen? Gebruik onze top 10

Dus je bent klaar om een nieuw instrument in huis te halen? Dat op zich is een opwindend moment, maar alvorens je naar de muziekwinkel gaat zijn er een paar zaken die je moet overwegen.

beste keyboard kopen : Roland V-Combo VR-09

Een instrument is een investering, en je wil zoals altijd waar voor je geld. Overweeg de volgende tips en je zult een piano keyboard kopen dat aan al je wensen voldoet. Lees onze tips verder na onze keyboard TOP 10:

Het beste keyboard kopen? Gebruik onze top 10.

Piano / KeyboardBeste voorAanbieding
Casio CT-S300Beste goedkope draagbare keyboard (onder €200)bekijk prijs
Yamaha PSR-E373Beste beginnerskeyboard (onder €300)bekijk prijs
Roland FP-10Beste Digitale Piano voor Beginners (Onder €500)bekijk prijs
Roland FP-30XBeste Digitale Piano in het middensegment (onder €700)bekijk prijs
Casio PX-870Beste Digitale Piano voor Thuisgebruik (onder €1.000)bekijk prijs
Kawai ES920Beste Professionele Stage Piano (onder €1.500)bekijk prijs
Roland RP701Beste digitale piano voor thuisgebruik (onder €1.500)bekijk prijs
Yamaha CLP-735Beste digitale piano voor thuisgebruik (onder €2.000)bekijk prijs
Roland RD-2000Beste stage piano keyboard (onder €3.000)bekijk prijs
Nord Stage 4Beste voor professionele muzikanten (boven €3.000)bekijk prijs

1. Kijk niet meteen naar de nieuwste technologieën

Ben je een nieuwe student of een ervaren professional?  De nieuwste topmodellen kunnen op gelijk wie indruk maken, maar ze kunnen ook voor afleiding zorgen. Een high-tech keyboard kan verwarrend en intimiderend zijn,  en tegen de tijd dat je het spelen onder de knie hebt kan zo’n keyboard al verouderd zijn.

Je kan vele goede keyboards vinden van goede kwaliteit voor een degelijke prijs. De meeste bevatten grote geluidsbibliotheken en een schat aan opties, zodat je je zeker zal amuseren met je nieuwe instrument. Richt je voorlopig op het leren en beloon jezelf met een glanzend keyboard als je je iets verder in het leerproces bevindt.

2. Zul je in staat zijn de voetpedalen te gebruiken?

yamaha fc3 sustain pedaal

Het gebruik van pedalen is een belangrijke bekwaamheid voor pianisten, en als je van plan bent om uiteindelijk een volwaardige piano te bespelen, dan begin je best nu reeds met je voeten te oefenen.

Veel keyboards kunnen aangesloten worden op externe pedalen. Je kan een standaard platform kopen met drie pedalen, daarvoor betaal je tussen de €40 en de €150, of je kan de pedalen afzonderlijk kopen. Sustain pedalen zijn het populairst, die kosten tussen de €20 en de €75.  Als je meer flxibiliteit hebt in je budget kun je keyboards vinden met ingebouwde pedalen. Zorg er zeker voor dat je plaats hebt in huis want deze modellen hebben vaak een eigen onderstel, ze zijn dan ook moeilijk op te bergen.

3. Weet welke grootte van keyboard piano je zoekt

Standaard piano’s hebben 88 toetsen. Maar er zijn drie andere groottes waaruit je uit kan kiezen.

  • 76 Toetsen:. Een 76-toetsen model spaart je geld uit en zal voldoen tot je op een degelijk niveau zit.
  • 61 Toetsen: Ook dit is een goede keuze. Als beginner zul je de ontbrekende toetsen niet missen, deze modellen zijn geschikt om te oefenen op elk niveau. Na een tijdje zul je de ontbrekende toetsen wel missen, maar deze toetsen nemen niets weg van de integrtiteit van je muziek.
  • 49 Toetsen: Dit is de kleinste standaardgrootte en is  niet geschikt voor dagelijks gebruik; je zukt de ontbrekende toetsen missen binnen het eerste jaar dat je speelt. Als dit je enige optie is, laat me je dan niet ontmoedigen? Deze grootte laat je nog steeds toe om een aantal dingen te leren, en 49 toetsen zijn beter dan geen enkele.

4. Moet je extra geld besteden aan luidsprekers?

De meeste keyboards hebben ingebouwde luidsprekers in hun omhulsel, toch is het goed dat even te controleren alvorens je een piano keyboard kopen gaat. Sommige modellen die iets technischer zijn moeten wel aangesloten worden op externe luidsprekers om geluid te produceren. Dit lijkt misschien overduidelijk maar wordt toch vaak vergeten.

5. Zoek een model met “touch sensitivity” (of aanrakingsgevoelig)

Een keyboard piano met aanrakingsgevoeligheid laat je toe om een luidere noot te spelen door een toets harder in te drukken, zoals dat is bij een akoestische piano. Nog steeds worden vaak keyboards verkocht zonder dit kenmerk, dus als je online een keyboard kopen gaat, hou je er best rekening mee.

6. Zul je in staat zijn volledige akkoorden te spelen?

Een ander karakteristiek is “polyfonie”. Dit kenmerk laat de speler toe om meerdere noten tegelijk te spelen. Keyboards die gericht zijn op een publiek dat ouder is dan 3 jaar beschikken hier gewoonlijk over, alhoewel niet altijd in even grote mate..

Een goede vuistregel is om een keyboard te zoeken met tenminste een polyphony van 10 noten. Op die manier kun je steeds akkoorden spelen met je tien vingers zonder één van die noten te verliezen.

Houd deze dingen in gedachten wanneer je in de winkel bent, maar vergeet vooral niet de instrumenten uit te testen! Dat is de enige manier om te bepalen of de geluidskwaliteit goed genoeg is, wees niet beschaamd – schakel hem aan en test hem uit! Eens je hem horen spelen hebt is het beter dat je online je  keyboard gaat kopen, daar kan je altijd de beste deals terugvinden.

Verschil tussen een Digitale Piano en een Digitaal Keyboard piano

Dus wat is het verschil tussen een digitale piano en een keyboard? Simpelweg heeft een digitale piano gewogen toetsen wat betekent dat de toetsen ontworpen zijn voor oefenende muzikanten of pianisten. Gewogen toetsen helpen de klassieke pianist of elke muzikant om hun vingers te versterken terwijl ze de piano bespelen.

Een digitale keyboard is dan weer een toetsenbord zonder gewogen toetsen? Het keyboard zelf voelt gewoonlijk zeer licht aan en de toetsen zijn meestal gemaakt van plastic. Ook al maken sommige synthesizers nog steeds gebruik van dit soort toetsen, toch wordt er meer gevraagd naar gewogen toetsen.

keyboard kopen top 10

Als je overweegt om klassieke piano lessen te volgen dan zou ik voorstellen dat je zoekt naar een digitale piano met gewogen toetsen of een akoestische piano. Dit is vooral van toepassing als je een beginnende pianist bent die klassieke pianoles volgt.

Hoe helpen de gewogen toetsen mij met het versterken van mijn vingers, vraag je je af? In essentie moeten klassieke pianisten behendigheid oefenen in hun vingers, dat doen ze door toonladders te spelen. Wanneer je een toonladder speelt leer je in essentie om elke vinger op te heffen alvorens je de volgende noot speelt. Je kan het een beetje zien als push-ups voor je vingers.

Als je die toonladders speelt op een keyboard in plaats van een digitale piano (met andere woorden een keyboard zonder gewogen toetsen), dan zullen toonladders je niet helpen om je vingers te versterken en je vingervlugheid en precisie te verbeteren.

Een heleboel grote merken in de wereld van digitale piano’s bieden een specifieke soort gewogen toetsen. Deze verschillen van fabrikant tot fabrikant en de technieken die de respons van een gewogen toets genereren verschillen van merk tot merk.

Sommige topmodellen van digitale piano’s komen heel dicht in de buurt van akoestische paino’s op vlak van aanraking.

LEES OOK:

BesteDigitalePiano.nl
Logo