Kawai KDP90 review

Kawai KDP90 Review
9

€1.090,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Kawai KDP90 review
Kawai KDP90 review
€1.090,00

Wanneer je aan de naam Kawai denkt, dan denk je mogelijk aan een kwalitatieve fabrikant van akoestische piano’s (buffet, vleugel, noem het maar op). Wat je misschien niet weet, is dat er een grote hoeveelheid digitale piano’s van Kawai zijn en in deze Kawai KDP90 review zullen we een kijkje nemen naar deze prachtige digitale piano en of je de Kawai KDP90 kopen moet of beter naar iets anders op zoek kan gaan.

In de discussie over de akoestische piano vs digitale piano is een van de grootste problemen of een digitaal pianogeluid het geluid van een echte piano kan vervangen.

Goedkope Kawai KDP90 Review

Nadat we met de jaren verschillende evoluties van digitale piano’s in onze handen gehad hebben, kunnen we vol vertrouwen zeggen dat het mogelijk is voor een digitale piano om erg dicht in de buurt te komen van het echte pianogeluid en dan helemaal als je hem koppelt aan een goed geluidssysteem. Het zal natuurlijk nooit hetzelfde zijn als de ervaring die je krijgt wanneer je met een prachtige concert vleugel speelt, maar het verschil in prijs zit natuurlijk ergens in.

Kawai KDP90 review:

Eerste indruk

De Kawai KDP90 kan je volgens ons ook in deze categorie van digitale piano’s plaatsen. Zelfs als je alleen maar zijn ingebouwde speakers gebruikt is het geluid geweldig.

En dan hebben we het niet alleen over de pianogeluiden, want ook de andere instrumenten lijken erg op hun originele tegenhangers.

Als je je ogen zou sluiten en gewoon zou luisteren, dan zou je verrast zijn hoe dicht Kawai in de buurt komt om deze verschillende instrumenten na te bootsen. De meeste zouden het verschil niet kunnen merken, dus het is fijn dat Kawai besloten heeft om het onderste uit de kan te halen.

Dus laten we snel verder gaan met deze Kawai KDP90 review en kijken wat dit redelijk geprijsde instrument (verkrijgbaar vanaf (€940) zoal te bieden heeft.

Kawai KDP90 review: Features

Dit wonderlijke muziekinstrument wordt geleverd met veel features die je zou verwachten op duurdere modellen. Een aantal van de meest uitspringende features zijn:

 • 88 toetsen piano sampling
 • Advanced Hammer Action IV-F Graded-hammer action
 • 15 exceptionele instrumentgeluiden
 • Dual en 4-hands modi
 • 192 noten polyfonie
 • Ingebouwde Alfred pianolessen
 • Grand Feel pedaalsysteem
 • Schuivende toetsenbescherming
 • Ingebouwd stereo speakersysteem
 • Audio outputs, MIDI in/out en 2 koptelefoon aansluitingen
 • Rozenhout afwerking

Een ding dat niet meegeleverd wordt met de KDP90 is een bankje, dus je zal waarschijnlijk staand moeten spelen. Er zijn echter voldoende uitstekende bankjes beschikbaar voor een redelijke prijs, dus dit is zeker geen dealbreaker. Vaak kan je bij webshops een digitale piano voor een bundelprijs kopen, waarbij een bankje en/of andere accessoires meegeleverd worden, zodat je wat geld kan besparen.

Beste Kawai KDP90 Review

Harmonic Imaging Kawai KDP90

Kawai noemt hun methode van akoestische piano sampling Harmonic Imaging. Door gebruik te maken van hun eigen 275cm EX concertpiano hebben de geluidsspecialisten van Kawai verscheidene aspecten van dit vlaggenschipinstrument opgenomen met de laatste technologie.

Vervolgens creëerde hun ingenieurs zogenaamde stereo ‘maps’ van het gehele dynamische bereik van de EX en door een proces die ze ‘Harmonic Imaging’ noemen vertaalde ze die ‘maps’ van ‘harmonische data’ op zo’n manier, dat ze een elektronisch instrument produceerde die de mogelijkheid heeft om een naadloze toonkwaliteit te bieden terwijl de speler van pianissimo helemaal naar fortissimo gaat.

Kort gezegd is dit een digitale piano, maar het geluid dat hij maakt klinkt als een geweldige 275cm concert vleugelpiano.

Echte piano ervaring nabootsen

Als je bekent bent met een akoestische piano, dan weet je al dat verschillende gebieden van het keyboard op verschillende manieren gemaakt worden.

Zo gebruiken sommige van de basnoten maar een snaar, vervolgens wordt verder naar boven een tweede snaar toegevoegd en de meeste van de middelste en hoge gebieden gebruiken drie snaren.

De vilt hamers hebben ook variaties in vorm en dichtheid. In het verleden namen bepaalde fabrikanten van elektronische instrumenten alleen maar samples van een bepaalde hoeveelheid toetsen en de data voor de overgebleven toetsen werd als het ware geëxtrapoleerd om te creëren hoe ze schijnbaar klonken.

Maar Kawai heeft opname technieken van gerenommeerde studio’s in Los Angeles en Japan onderzocht en vervolgens individueel een sample genomen van elke toets van hun EX concert vleugelpiano. Dit zorgt voor een geluid dat zo dicht mogelijk in de buurt komt van een echte akoestische piano.

Key action van de Kawai KDP90

Met hun Adavanced Hammer Action IV technologie heeft Kawai er ook alles aangedaan om hun digitale piano’s zoveel mogelijk te laten voelen als hun akoestische neven. Net zoals bij de graded hammer action systemen van andere fabrikanten, zijn de bas noot toetsen het zwaarst gewogen en hoe hoger je gaat op het keyboard, hoe lichter de hamers geleidelijk aan worden, net als bij een echte piano. Daarom gebruikt men ook de term ‘graded’ action.

Geluiden

Met hun 88 toetsen sampling technieken konden de geluidsexperts van Kawai verschillende geluiden naast een traditionele klassieke houten nabootsen.

Bij de KDP90 heb je de keuze uit twee verschillende concert vleugel geluiden en een studio vleugel, plus daarnaast ook nog een pop piano geluid voor de personen die daarvan houden. Daarnaast krijg je ook nog een aantal elektrische piano’s en orgels, klavecimbel, vibrafoon, een paar snaren, een orkest en een aantal synth pads.

Goedkoopste Kawai KDP90 Review

4-Hands modus

Net als sommige populaire stage piano’s kan je de met de KDP90 twee verschillende geluiden tegelijkertijd spelen, zoals piano en snaren bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft hij ook net als sommige van zijn concurrenten een zogenaamde 4-hands modus (welke je ook in de handleiding van de KDP90 terug kan vinden), welke het keyboard indeelt in twee identieke 44 noten secties, waardoor een ideale scene gecreëerd wordt voor het geven van privélessen, zonder dat iemand op hoeft te staan of van plaats hoeft te veranderen.

Pedalen van de Kawai KDP90

Zoals alle digitale piano’s in deze prijsklasse, wordt de KDP90 geleverd met drie pedalen (je typische soft of ‘una corda‘ een stringpedaal aan de linkerkant, de sostenuto in het midden en het sustainpedaal aan de rechterkant).

Het sustainpedaal (welke ook wel demperpedaal genoemd wordt) is zo ontwikkeld dat half-pedaal ook mogelijk is, net als op een akoestische piano. De pedalen op de KDP90 zijn ontworpen om het gewicht van de pedalen op hun EX concert vleugel te imiteren.

Nog een gave feature, is iets dat demperresonantie genoemd wordt, wat een aanpasbare controle van de echo is die je van de snaren van een akoestische vleugel zou krijgen (virtueel gesproken natuurlijk). Je kan de hoeveelheid resonantie aanpassen aan je voorkeuren, wat erg uniek is voor een digitale piano in deze prijsklasse.

Piano leren spelen

Steek je hand op als je ooit eens een muziekstuk gepubliceerd door Alfred hebt gespeeld.

Ja, dat dachten we al.

Of het nu Bach uitvindingen zijn of een soort van muziektheorie curriculum, de kans is groot dat we allemaal wel eens te maken hebben gehad met hun bladmuziek.

Kawai heeft erkent dat Alfred een van de leidende uitgevers is van educatieve muziek en heeft met hen samengewerkt om lessen van hun basis piano cursusboeken 1A en 1B toe te voegen, perfect voor je kleine Mozart.

Concert Magic

Een van de gaafste features die we nog niet op andere vergelijkbare modellen hebben gezien, is wat Kawai ‘Concert Magic’ noemt. Wat dit in principe doet, is je de mogelijkheid geven om een van de Concert Magic liedjes te laden en het maakt vervolgens niet uit welke toets je indrukt, de KDP90 zal de juiste noten voor je spelen.

Dit brengt herinneringen terug van de one touch akkoorden die je altijd kon vinden op elektronische keyboards van vroeger. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen, van klassiek tot kerst, van kindermuziek tot patriottisch en ga zo maar door.

Nu kan je je vrienden verrassen op feestjes en de een persoons band zijn.

Kawai KDP90 kopen

Kawai KDP90 vs de concurrentie

Dus hoe presteert de KDP90 ten opzichte van zijn neven en concurrenten? Nou, hieronder zullen we een aantal vergelijkbare modellen bespreken.

KDP90 vs CE220

De Kawai CE220 is eigenlijk een uitgebreider model vergeleken met de KDP90 in drie categorieën: geluidstechnologie, key action en prijs.

De CE220 biedt Progressive Harmonic Imaging, welke (volgens de fabrikant) een grotere klankdatabase gebruikt dan standaard Harmonic Imaging, om zodoende meer klankdetails te bieden in het dynamische bereik.

Voor ons betekent dit dat ze bij deze piano gewoon meer data gebruikt hebben van wat ze vastgelegd hebben dan bij de KDP90.

Deze piano heeft ook een andere hammer action, welke Responsive Hammer action genoemd wordt. Hierbij hebben ze een soort van simulatie toegevoegd van het gevoel dat je krijgt wanneer je zacht speelt op een akoestische vleugel.

Daarnaast zijn de bovenste lagen van de toetsen van de CE220 gemaakt om als ivoor te voelen. Nu we dat allemaal gezegd hebben, zal je ook een paar honderd euro meer voor de CE220 moeten betalen, dus je moet voor jezelf bepalen wat je belangrijker vindt.

KDP90 vs PX850

De Casio PX850 is nog een instrument die erg lijkt op de KDP90.

Hij heeft een 256 noten polyfonie en 18 ingebouwde klanken. De toetsen zijn zo gemaakt zodat ze als echt ebbenhout en ivoor aanvoelen en hij is verkrijgbaar in zwarte, witte en bruine afwerkingen.

Net als de KDP90 kan je het keyboard opdelen in twee identieke zones voor leerdoeleinden.

Maar in tegenstelling tot de KDP90 biedt dit Casio model USB connectiviteit rechtstreeks naar je computer en met de Camera Connection Kit van Apple voor iPad kan je die twee apparaten met elkaar verbinden.

Nog een gave feature van de PX850 is deksel simulatie, wat betekent dat je hem zo kan instellen dat hij klinkt als een vleugelpiano met de deksel open, gesloten, half open of verwijderd.

De PX850 is ondertussen door de PX860 vervangen, welke een hoop van dezelfde features biedt, plus extra vernieuwingen. Qua prijs is hij net zo duur als KDP90.

KDP90 vs YDP-142

De Yamaha Arius YDP-142 is misschien wel de grootste concurrent. De Yamaha en Kawai bedrijven komen oorspronkelijk ook uit dezelfde stad in Japan.

Het antwoordt van Yamaha op Harmonic Imaging, is wat zij PureCF sampling noemen. Bij Yamaha hebben ze hun wereldberoemde CFIIIS 275cm concert vleugelpiano gebruikt voor de samples.

Ook zij hebben hun eigen versie van graded hammer action ontwikkeld. De YDP-142 heeft echter geen leer tools, zoals de Alfred lessen of de 4-hands modus en ook biedt hij niet zoveel ingebouwde geluiden als de KDP90 (10 ten opzichte van 15).

De YDP-142 heeft echter wel zijn eigen versie van de pedaal demperresonantie feature die je op de KDP90 kan vinden.

Ook de YDP-142 is vervangen en in dit geval door de YDP-143, welke zo’n €100 goedkoper is als de KDP90.

Conclusie van deze Kawai KDP90 review

De KDP90 is een geweldige piano. Wij denken dat het beste ding dat we kunnen zeggen is, dat deze piano genoeg features heeft voor een beginner, dankzij de opties zoals Alfred lessen, maar robuust en verfijnd genoeg is om een pianist met meer geavanceerde vaardigheden blij te maken. Je kan de Kawai KDP90 kopen voor minder dan €1.000.

9 Totale Score
Een geweldige piano

De KDP90 is een geweldige piano. Wij denken dat het beste ding dat we kunnen zeggen is, dat deze piano genoeg features heeft voor een beginner, dankzij de opties zoals Alfred lessen, maar robuust en verfijnd genoeg is om een pianist met meer geavanceerde vaardigheden blij te maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo