Kan ik mezelf piano leren spelen?

Misschien was het het gevoel van pure ontspanning terwijl je naar een bekwame pianist in je favoriete restaurant luisterde. Of misschien wat het de ontzag en een beetje jaloezie die je had terwijl je zag dat een vriend van je iedereen vermaakte met piano klassiekers.

Ja, je voelt je als een ontluikende pianist die probeert te ontsnappen, maar op een of andere manier kan je niet vrijkomen. Je vraagt je mogelijk af hoe je net zo goed als iedereen kan beginnen met piano spelen.

Misschien heb je al een prachtige piano in je huis staan, die gewoon smeekt om gespeeld te worden of je bent recent begonnen met het overwegen om een digitale piano te kopen. Hieronder zijn een aantal redenen (en excuses) die sommige personen geven voor het niet piano kunnen spelen:

 • Ik heb geen tijd of geld voor dure pianolessen
 • Ik wil geen honderden of duizenden euro’s betalen voor een dure digitale piano, zonder dat ik zeker weet dat ik hem zal gebruiken.
 • Ik wil zelf piano leren spelen, maar voel we overweldigd door de grote hoeveelheid informatie die online gevonden kan worden. Ik weet gewoon niet waar ik moet starten.

Klinkt dit bekend in de oren? Zo ja, maak je dan geen zorgen. Omdat het in dit artikel ons doel is om je te helpen bij het begin van je opwindende en vervullende muzikale reis. In dit artikel zullen we onder andere de volgende punten bespreken:

Comfortabel voor de toetsen zitten

Dat klopt, binnen de komende paar minuten zal je leren hoe je voor een piano moet zitten, met de juiste positie van je handen en zelfs alle witte toetsen op de piano kunnen spelen en benoemen.

Waarom zelf leren een geweldig alternatief is voor pianolessen

We zullen uitleggen waarom zelf leren hoe je met een keyboard of digitale piano moet spelen een geweldig idee is. Vooral als je overwogen hebt om lessen van een instructeur te volgen.

Een aantal hulpmiddelen

Alhoewel je zelf leren om piano te spelen voor een groot deel afhangt van je eigen wilskracht, zijn er verscheidene software pakketten beschikbaar die je kunnen helpen om sneller en met meer vertrouwen te kunnen spelen.

Piano houding

Comfortabel voor de toetsen zitten

We willen eerst even kort de mensen toespreken die momenteel nog geen piano hebben. Voor veel potentiële pianisten is het kopen van het instrument het grootste struikelblok. Als geld geen probleem voor je is, koop dan gerust de mooiste akoestische piano die je kan vinden. Wanneer je echter op zoek bent naar een meer betaalbare optie, dan is de digitale piano markt vaak een veel beter alternatief.

Nu we dat gezegd hebben komt natuurlijk de vraag naar boven welke digitale piano je moet kopen. Prijzen verschillen uiteraard een hoop en de specificaties van elke piano lijken voor veel beginnende muzikanten op algebra.

Ons advies is simpel: koop comfortabel binnen je budget. Veel bekende en geliefde muzikanten begonnen in hun slaapkamer met een oude tweedehands Casio keyboard. Dus onthoud dat een geweldige pianist worden niet afhangt van de waarde van je piano, maar hoeveel een muzikant worden waard voor je is.

Perfecte piano houding

Nu we beginnen is er iets belangrijks dat je zou moeten weten. Weten wat de juiste piano houding is, is cruciaal. Het zal je niet alleen helpen tijdens je presentatie, maar het zal ook je risico verminderen dat je last krijgt van pijntjes en overbelastingen die zo vaak voorkomen in de wereld van muzikanten.

Daarnaast is het natuurlijk ook niet verkeerd dat je er meteen uitziet als een professional.

Daarom zou je voor je piano moeten gaan zitten en de volgende eenvoudige stappen opvolgen:

 • Houdt je rug recht
 • Laat je armen zachtjes van je schouders vallen (geen opgetrokken schouders graag)
 • Zorg ervoor dat je ellebogen iets hoger zitten dan de toetsen (je moet mogelijk je stoel/bank aanpassen)
 • Zorg ervoor dat je voeten volledig vlak op de grond staan

Perfect. Laten we nu een kijkje nemen naar de handen.

Juiste plaatsing van de handen

Het is normaal dat je handen in het begin een beetje gespannen voelen, maar de juiste plaatsing van je handen zal zulke spanning snel elimineren en ervoor zorgen dat spelen altijd ontspannend is. Onthoud ook dat het bijna onmogelijk is om je handen goed te plaatsen als je houding verkeerd is.

Leg voor nu beide handen op de piano, waarbij alle vijf vingers op een witte toets rusten. Lift je handen omhoog en beeld je in dat er een bal of bubbel onder zit. Je zou op moeten merken dat je vier vingers met hun toppen op de toetsen rusten, terwijl de duim comfortabel op zijn zij ligt.

Zo, dat was niet te moeilijk toch? Nu zie je er uit als en professional, dus laten we verdergaan en de toetsen spelen.

De witte toetsen leren

Voor een beginner die voor een piano zit kan het lijken dat er veel te veel zwarte en witte toetsen zijn om deze te leren en laat staan onthouden. De waarheid is echter dat het leren van alle witte toetsen op de piano net zo makkelijk is als het leren van het alfabet.

Het muzikale alfabet bestaat echter uit maar zeven en niet 26 letters. De letters die je moet kennen zijn als volgt:

A, B, C, D, E, F, G

Nu we dat besproken hebben wordt het tijd om je te laten zien hoe je kan beginnen met spelen. Begin helemaal aan de linkerkant van de piano (die heerlijke lage geluiden) en druk de eerste toets in.

Je hebt net een A noot gespeeld.

Het patroon is simpel. De volgende witte toets is B, dan C, D, E, F en G.

Na de G gaan we weer terug naar de A noot en dit patroon gaat maar door tot het einde. Begin links en ga helemaal naar rechts, terwijl je elke de witte toets opnoemt die je indrukt en let op waar de noot ligt tussen de zwarte toetsen.

Wie had gedacht dat zelfs een complete beginner alle witte noten op de piano binnen vijf minuten op kan noemen.

Muzikaal alfabet

Waarom zelf leren een geweldig alternatief is

Nog niet zo heel lang geleden associeerde we het worden van een pianist met jaren gespecialiseerde lessen, uren schalen spelen en over het algemeen een dure en tijdrovende hobby.

Mogelijk vergaten we tijdens de examens, vingeroefeningen en andere oefeningen een simpel, maar cruciaal feit. Het leren van de piano zou ten eerste moeten gaan over het genieten van het instrument.

Alhoewel pianolessen uiteraard een hoop voordelen hebben, heeft zelf leren ook een hoop positieve punten, zoals:

 • Niet nodig om een vaste tijd en dag vrij te maken voor lessen
 • Mogelijkheid om te focussen op de stijl van spelen die jij fijn vindt
 • Veel goedkoper
 • Gevoel van zelfverwezenlijking

Dankzij onze moderne wereld van software en technologie, hoef je je zeker weten niet in de steek gelaten te voelen terwijl je je muzikale reis begint. Er zijn daarnaast hulpmiddelen die vooral handig zijn voor beginners.

Een aantal hulpmiddelen

Sommige personen genieten van technologie, terwijl andere het tolereren om hun doel te bereiken en weer andere blijven er zover mogelijk vandaan. Ongeacht van welke groep bij je past, kan piano software je vriend maken je echt helpen om snel progressie te maken om het gebied van leren en de algehele vaardigheid om je zelf te leren hoe je moet spelen.

Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar, maar dit zijn een aantal van de beste.

eMedia piano en keyboard methode

Dit is gecreëerd door een pianist die voorheen les gaf op een populaire Amerikaanse muziekschool en de software heeft een hoop te bieden. Beginners zullen voornamelijk de interactieve feedback op prijs stellen en ook de populaire liedjes die gebruikt worden tijdens de lessen. Er is een uitgebreide uitleg wat je kan verwachten van de software en ook hoe andere gebruikers de software beoordelen.

De piano die oplicht

Deze is misschien niet geschikt voor het budget van iedereen, maar het kan zeker geen kwaad om er een kijkje naar te nemen. Hij wordt bestempeld als de piano die iedereen kan spelen en elk van de 61 toetsen licht op in verschillende heldere kleuren, wat je op zo’n manier begeleidt dat zeker niet als saai omschreven kan worden.

Je kan deze piano draadloos met je iPad verbinden of via een USB kabel met je PC.

Plaatsing van de handen

Conclusie

Nou dat is het, we hebben je de basis geleerd om te beginnen als een ontluikende pianist. Je hebt nu al een geweldige houding, juiste plaatsing van de handen en je kan zelfs alle witte toetsen op de piano opnoemen en spelen.

Je voelt je zelf verzekerd dat je jezelf piano kan leren spelen. Je kent ook een aantal aardig indrukwekkende softwarepakketten die vandaag de dag beschikbaar zijn op de markt.

Hopelijk vond je dit artikel erg behulpzaam en we hopen dat je nu in ieder geval iets meer weet over jezelf piano leren spelen dan aan het begin van dit artikel.

Veel succes!

1 Reactie
 1. Mijn naam is Loek Bloemers
  IK heb de acoorden bladen ontvangen, en heb daar mee gestudeerd. wat is de volgende stap die ondernomen dienr tre worden

  mvr. gr. Loek Bloemers

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo