Casio PX-860 vs PX-850: welke is beter?

Als onderdeel van een terugkerend renovatieproces heeft Casio een aantal van hun best verkochte piano’s volgestopt met nieuwe features en verbeteringen. Een van deze instrumenten is het vlaggenschip model in de Privia serie, de bekende PX-850 digitale piano, welke nu vervangen is door de nieuwe Casio Privia PX-860. Zo’n goed product verbeteren is een lastige opgave, maar Casio heeft dit doel bereikt door alle akoestische pianogeluiden en technologie van hun bekende PX-5S piano toe te voegen aan de PX-860 en het uiteindelijke resultaat is duidelijk merkbaar.

Het ontwerp van de PX-860

Deze nieuwe digitale piano is verkrijgbaar voor zo’n €950 en is beschikbaar in dezelfde varianten als het vorige model (zwart, wit en walnoot bruin, welke allemaal geleverd worden met een elegante en verwarmende glanzende afwerking). Er wordt standaard een meubelstijl standaard meegeleverd en ook een muziekstandaard en een passend drie pedalensysteem.

Laten we eens uitzoeken wat er in de doos zit:

  • Casio PX-860 88 toetsen digitale piano
  • Meubelstijl standaard met muziekstandaard en drie pedalensysteem
  • Koptelefoon aansluiting
  • Muziekboek
  • AC adapter

De bouwkwaliteit van de standaard is niet veel verandert ten opzichte van het vorige model en blijft redelijk goed voor de prijs. Hij verschilt echter van andere digitale piano’s (die in een meubelstuk verandert kunnen worden door een standaard toe te voegen), want hij is ontworpen om in een huis te staan. Andere piano’s zijn makkelijk te verplaatsen, maar met een gewicht van 35 kg is het erg lastig om de PX-860 te verplaatsen.

Casio PX860 digitale piano

Deksel simulator

De PX-860 heeft dezelfde besturing als de meeste instapmodellen van Casio. Aan de linkerkant van het voorste paneel zit een power knop, volumeregelaar, multifunctionele functie knop, audio opname sectie met start/stop en liedjes opname, de metronome en duet modes en de gebruikelijke drie knopjes om de meeste gebruikte geluiden te onthouden (concert vleugel, moderne vleugel en elektrische piano).

Aan de onderkant van de achterkant zit het connectiviteitspaneel, welke bestaat uit de RJ aansluiting voor het drievoudige pedalensysteem, twee USB poorten (één voor externe opslag en de andere een USB naar host terminaal voor MIDI gebruik met een PC/Mac). Er is ook een stereo line output (om te verbinden met een extern P.A. systeem) en tot slot de DC 24V aansluiting.

Door de functie knop te gebruiken kan je toegang krijgen tot verscheidene verborgen features die het mogelijk maken om het geluid, de reactie van de toetsen en alle mechanische emulaties mee aan te passen (zoals de Hammer reactie of de snaarresonantie. De PX-860 biedt ook een lid simulator waarmee je vier verschillende posities van een vleugelpianodeksel kan emuleren (verwijderd, volledig open, semi-open of gesloten). Deze feature doet geweldig werk om het akoestische pianogeluid erg anders en meer realistisch te maken dan ooit vergeleken met andere producten in deze prijsklasse. Met de PX-860 zullen zowel beginners als studenten een geweldige ervaring hebben zonder te veel geld te spenderen aan hun eerste digitale piano.

Maar is dit nieuwe model ook beter dan de oude? Nou het antwoordt ligt in het geluid.

De beste en nog meer

Er zijn veel dingen die de PX-860 op een hoger niveau brengen op het gebied van geluidskwaliteit wanneer je hem vergelijkt met zijn voorganger. De eerste is de adoptie van dezelfde akoestische piano samples van de Casio PX-5S die in de geluidsbron zaten van de PX-850, waardoor dit model aan de top staat van alle producten die beschikbaar zijn in deze prijsklasse.

De pianogeluiden worden verrijkt door de Hall simulatie, een technologie die de ruimte van grote concerthallen en stadiums kan emuleren door meer audiëntie, galm en diepte toe te voegen. Dit maakt een geavanceerde realisme en inlevingsvermogen mogelijk wanneer je aan het spelen bent, aangezien je het gevoel zal hebben dat je een concert voor duizenden personen geeft in een grote hal. En dankzij een van de hoogste hoeveelheid polyfonen (256) ooit op een instrument van deze prijsklasse hoef je je waarschijnlijk niet druk te maken over noten die wegvallen wanneer je meer complexe muziekstukken gaat spelen.

Casio PX850

Nog een reden om voor de PX-860 te kiezen in plaats van de 850 is het keyboard, dat ook wel bekend is als het tri-sensor scaled hammer action keyboard. Deze technologie maakt een realistische gewogen actie mogelijk zonder veren te gebruiken. Aangezien het een digitale piano is en niet een akoestische, zijn de veren vervangen door een systeem van drie sensors die de expressie en mechanische nuances van een echte vleugelpiano kopiëren. De ebbenhouten en ivoren matte texturen die gebruikt worden door Casio, emuleren de materialen die gebruikt worden bij echte hammer gewogen toetsenborden van een echte vleugelpiano en zorgen voor een erg natuurlijke sensatie.

Een orkest in je handen

Een van de nieuwe features van Casio PX-860 is de Ensemble Library met Concert Play. Dit is een uitgebreidere versie van de muziekbibliotheek waar tien bekende opgenomen stukken van klassieke muziek inzitten. De muziekstukken zijn uitgevoerd door een echt orkest van professionele musici. Je kan met deze liederen meespelen door één van de 18 ingebouwde geluiden te gebruiken en waarbij het tempo aangepast wordt op basis van je behoeften als je met ze wil oefenen en spelen, net alsof je de leidende pianist van het orkest bent. De ervaring van deze modus wordt afgespeeld door het geïntegreerde speakersysteem, welke bestaat uit vier 20W speakers die een diep, krachtig en verwarmend geluid bieden. De bibliotheek heeft ook zestig ingebouwde deuntjes die je mee kan spelen. Maar in tegenstelling tot de concert modus worden deze deuntjes opgenomen in MIDI en uitgevoerd door het interne geluidssysteem.

Als je je progressie in de gaten wilt houden, zodat je een liedje echt goed onder de knie kan krijgen, dan kan je gebruik maken van de 2-track digitale recorder, waar je je meesterstuk mee kan opnemen en daarnaast kan spelen. Je kan ook in duo modus spelen (waardoor het keyboard in tweeën wordt gedeeld, wat geweldig kan zijn als een student ondersteunt wordt door een leraar) en de prestaties opnemen.

Zij aan zij

Het is duidelijk dat Casio met de PX-860 de beste onderdelen van de PX-850 heeft gepakt en deze beter heeft gemaakt door verschillende nieuwe features toe te voegen. Uiteindelijk wil je echter simpelweg een ding weten: is het het waard om €950 te spenderen aan deze nieuwe versie of zou je voor een betere aanbieding van het oude model moeten zoeken.

Casio PX860

Alhoewel fabrikanten vaak maar kleine updates toevoegen aan hun best verkopende producten, heeft Casio in dit geval de PX-860 echt verbetert en hem nog steeds relatief betaalbaar gelaten. Vanwege dit raden we je echt aan om voor dit nieuwe model te kiezen, tenzij je echt een geweldige deal voor de PX-850 kan vinden.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of kijk ook eens naar het beste casio piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo