Casio Privia PX 850 review

Casio staat al langer bekend als een vermaard producent van muziekinstrumenten, met hun voorkeur voor moderne innovaties en producten zijn ze dit zeker nog op de dag van vandaag. Ik heb me echter altijd afgevraagd of er interne competitie is tussen bepaalde afdelingen binnen bedrijven. Ik ben er zeker van dat voor een bepaald bedrijf gaan werken, de enige mogelijkheid is om dit te weten te komen. Maar het lijkt er sterk op dat dit het geval is bij misschien wel de twee grootse digitale piano afdelingen van Casio, namelijk Privia en Celviano. Het lijkt alsof men de beste eigenschappen van één productlijn neemt en deze doorgeeft aan de ander, en schitterende ideeën en constructiemodellen komen voor in beide lijnen. Waarschijnlijk is er helemaal geen onderlinge competitie, en is de wil om goede producten onder hetzelfde dak te creëren de drijfveer tot een goede samenwerking tussen de twee. Wat hier ook het geval mag zijn, ik hoop dat dit zo blijft doorgaan, want hierdoor worden prachtige digitale piano’s aan de wereld geopenbaard. De nieuwe digitale piano Casio Privia PX 850 is een resultaat van die openbaring. Dit is het kind van Casio en privia om het zo te zeggen. Het is het paradepaardje van de gehele serie, en dat ene instrument waar ze hun hele geloofwaardigheid op inzetten. En als je het uitzicht, het gevoel en de prestaties van de Privia PX 850 bekijkt, zou ik zeggen dat het een goede zet is. Dit recent uitgebrachte juweel van een instrument kan echt wonderen verrichten.

De opbouw van de Casio PX 850

De opbouw van de Casio Privia PX-850 wordt gekarakteriseerd door een behuizing waardoor het lijkt dat het een staande piano is. Het voelt niet langer aan alsof je op één van de vorige Privia concertpiano’s speelt. De Casio PX 850 is een echt kunstwerk dat het gevoel van een klassieke piano vermengt met de recentste Casio technologie. Een instrument met drie pedalen,bestaande uit het zachte, sostenuto en dempingpedaal, staat tot uw beschikking,. Een mooie, ebbenhouten afwerking bedekt de rest van de piano. Casio heeft echter een nieuwe deksel simulator toegevoegd, die het toelaat om het bovenste gedeelte op te tillen zoals een echt pianodeksel, waardoor je een helderder en levendiger geluid krijgt. Het is echt geweldig om te horen. De enige opmerking die ik zou kunnen hebben over de opbouw van de piano is de samenstelling van de gebruikte materialen. Er zit zoveel klasse in dit instrument, dat het juist zou zijn om wat echt hout te gebruiken. Het materiaal dat men voor de borden gebruikt is een soort van spaanplaat, wat goedkoop aanvoelt. Dit doet natuurlijk niets af van het uitzicht van de piano – hij ziet er geweldig uit – maar ik denk dat, als je echt hout zou gebruiken, je deze piano naar een nog hoger niveau tilt. Dat is echter maar mijn mening.

 

Dat geluid…Dat mooie geluid

Eén ding dat ik niet kan betwisten is het mooie geluid dat de Casio PX 850 produceert. Het geluid is niet van deze wereld, en er zijn momenten dat je echt niet kan geloven dat dit een digitale piano is. De piano is perfect voor mensen die een alternatief zoeken voor een concertpiano omdat deze te duur is. Deze piano is makkelijk duizenden euro’s goedkoper dan een gebruikte concertpiano, maar produceert een geluid dat te vergelijken is met het echte werk. De overeenkomst met het geluid van een echte concertpiano is zonder meer het visitekaartje van de 850, en toont hoeveel tijd en moeite er gestoken is in het fabriceren van deze beleving door Casio. Dat geluid wordt gesteund door Casio’s Multi-Dimensional Morphing AiR Sound Source. AiR is Casio’s nieuwste revolutionaire toongeneratie systeem, dat gemaakt is om een nieuw niveau van realisme te geven aan digitale piano’s. Casio heeft al meerdere onderscheidingen gewonnen voor eerdere technieken en technologieën, en het Acoustic and Intelligent Resonator (AiR) systeem verbetert dit door gebruik te maken van concertpiano samples van vier verschillende niveaus en drie keer meer geheugen dan het AiF Linear Morphing systeem om een echt groots pianogeluid te brengen. Ze hebben ook een innovatieve demper en een simulator voor snaarresonantie en hamerreactie toegevoegd aan het geluidsysteem dat het effect nabootst van een demperpedaal die alle 88 snaren tegelijk aantast.

 

Andere functies

De kernactiviteit van de PX-850 wordt gesteund door Casio’s nieuwste Tri-Sensor Scaled Hammer action syteem. Dit bijzondere toetsenbord brengt de handen van elke echte pianist, die al aan een echte akoestische piano heeft gezeten, tot leven. Je hoeft je niet langer zorgen te maken dat je je handen fout traint met plastieken, klavierachtige toetsen die geen weerstand bieden. Je krijgt met deze piano ook een realistische nabootsing van gewichtige toetsen die zwaarder zijn bij de bas en lichter worden naarmate je hoger gaat. Je zal echt verstelt staan dat dit een elektronisch toetsenbord is. Met de 850 kan je voor het eerst de hamerreactie controleren van het hamermechanismesysteem. Er zijn vier verschillende instellingen die de vertraging exact naar jouw wensen bijstellen. Deze nieuwe innovatie heeft mij echt doen inzien hoe gedetailleerd de digitale piano’s van deze generatie zijn en waarom zoveel mensen de overstap maken van conventionele piano’s naar digitale piano’s.  De PX-850 heeft een tot nu toe ongekende 256-noten polyfonie, waarmee hij beter doet dan elke digitale piano op de markt. Deze piano kan alles aan, dus geen enkele combinatie van geavanceerde stukken of meervoudig spel zorgt er voor dat deze piano ook maar één noot laat vallen. Hij heeft ook een handige split- en duetfunctie die je toelaat om de piano op te splitsen in andere instrumenten zoals een bas, of twee identieke bereiken geschikt voor een duet of een pianoles. Er zijn ook twee stereoaansluitingen voor standaard hoofdtelefoons om dit te ondersteunen. De PX-850 heeft de mogelijkheid voor 2-sporen opname, en wordt geleverd met transponeer-, nagalm-, chorus- en digitale signaalverwerkingsfunctie. Hij heeft beide types USB-poorten, met een USB to Host poort die automatisch verbindt met andere MIDI toestellen en computers, en een USB to Device poort die verbindt met zoiets als een USB-stick.

Conclusie van de Casio PX 850 review

Voor iedereen die een alternatief zoekt voor een echte akoestische piano is de Casio Privia PX 850 piano een echte no-brainer. Dit is het beste wat de Privia lijn te bieden heeft, en misschien wel de meest veelzijdige piano die Casio te bieden heeft. Hij heeft een catalogusprijs van 1400€, maar je moet hem goedkoper kunnen vinden voor ongeveer 900€.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of kijk ook eens naar het beste casio piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo