Wat maakt een digitale piano kwalitatief?

De piano is een van de beste introductie instrumenten. Voor velen is dit het eerste instrument die hen helpt om nog meer te leren. Nu we dat gezegd hebben, is het wel belangrijk dat een beginner met een digitale piano speelt die geschikt is voor zijn/haar behoeften. Personen die al gewend zijn aan de piano en hun vaardigheden langzaam aan beginnen te verbeteren, moeten een piano hebben die met hen meegroeit.

Digitale piano fabrikanten zoals Yamaha, Casio en Roland brengen continu nieuwe modellen uit om te concurreren in de markt. Of je nu begint met het leren spelen van een piano of al aardig gewend bent aan het instrument, in beide gevallen kan het lastig zijn om vast te stellen wat een piano kwalitatief maakt. Het is belangrijk om te onthouden dat goede kwaliteit niet noodzakelijk het duurste product betekent. Op het gebied van digitale piano’s bepalen we de kwaliteit van een instrument op basis van de features die hij te bieden heeft en hoe goed hij aan de behoeften van het bedoelde gebruik voldoet.

In dit artikel hebben we de belangrijkste features opgenoemd die een kwalitatieve digitale piano zou moeten bezitten en waar je op moet letten. We hebben features toegelicht waar beginners naar zouden moeten zoeken en van zouden moeten profiteren en er is ook een hoofdstuk voor ervaren spelers en hoe zij geavanceerde piano’s kunnen beoordelen op basis van hun behoeften.

LEES OOK: Digitale piano kopen tips?

 

Geluidskwaliteit begrijpen

Een kwalitatieve piano zal geluidsspecificaties en features hebben die uiteindelijk het verschil maken welk instrument je koopt. Geluidskwaliteit is in elke omgeving belangrijk, omdat het een optreden in een positieve of negatieve manier kan beïnvloeden. Wanneer je op zoek bent naar een digitale piano, dan zijn dit een aantal geluidsspecificaties die je zou moeten overwegen:

 • Speakersysteem
 • Additionele geluidstechnologie
 • Maximale polyfonie

Kwalitatieve piano’s hebben minimaal twee speakers en hebben hopelijk een aantal ingebouwd op het instrument. Als je optreedt en gehoord moet worden, dan wil je speakers die luid en duidelijk zijn. Hiervoor moet je een kijkje nemen naar het wattage, wat uiteindelijk zal bepalen hoe helder en duidelijk het geluid is. Speakers van digitale piano’s met een lagere kwaliteit hebben meestal een wattage van 5, terwijl kwalitatieve piano’s twee speakers zullen hebben met elk tenminste 10-15 watt. Als je een digitale piano uitprobeert en het geluid vaag is met storing of te scherp voor het menselijk oor, dan is dit een minder kwalitatieve digitale piano en zal hij het niet lang volhouden.

Maximale polyfonie is iets wat middenklasse tot professionele spelers zouden moeten overwegen. Een 32 noten polyfonie is zo’n beetje het laagste en deze digitale piano’s zijn niet bedoeld voor iemand die liedjes met 2+ klanken of gecompliceerde akkoorden speelt. Een kwalitatieve piano zal een polyfonie van tenminste 64 noten bieden om zowel beginners als middenklasse spelers tevreden te stellen. Speel een paar akkoorden en luister hoe de overgangen klinken. Hoe goed mengen de noten? Met een lagere polyfonie zal je merken dat noten wegvallen en dit maakt het geluid een beetje twee dimensionaal.

Alesis Cadenza

 

 

De bouwkwaliteit maakt uit

We hebben allemaal wel eens gehoord van de Engelse uitdrukking ‘don’t judge a book by its cover’, waar we in het Nederlands schijn bedriegt voor gebruiken. Deze uitdrukking is erg toepasselijk bij digitale piano’s. Voor elke digitale piano is het moeilijk om te concurreren met de echte esthetica van een akoestische piano. Er zijn echter voldoende modellen die geleverd worden in klassieke kleuren en afwerkingen die je helpen om het digitale te vergeten. Als de fabrikant voor de buitenkant geen kwalitatieve materialen heeft gebruikt, dan moet je je afvragen hoe het dan met de rest van de piano zit, maar bepaal je keuze hier niet alleen op.

 • Key action
 • Gewicht en afmetingen
 • Materialen

Gewogen key action of graded hammer action is enorm belangrijk in een kwalitatieve piano. Ga met een wijde boog om piano’s met toetsen die een licht en plastic gevoel hebben. Verwar dit echter niet met piano’s die plastic toetsen hebben. Sommige bieden matte, ebbenhouten of ivoren afwerkingen die echt een impact hebben op hoe de toetsen onder je vingers voelen. Als je een digitale piano uittest en er achterkomt dat je nagels blijven haken in gaten of dat de toetsen glad zijn, dan is het je geld niet waard. Aanslaggevoelige toetsen reageren op hoe je de toetsen indrukt, maar let goed op hoe ze reageren. Als je licht drukt, dan zouden de toetsen snel moeten reageren. Als je een lang en hard muziekstuk speelt, dan zouden de toetsen accuraat aan moeten blijven houden.

Digitale piano’s verschillen in gewicht en afmetingen. Deze afmetingen veranderen ook wanneer je extra features zoals sustainpedalen en standaarden toevoegt. Alhoewel wij vinden dat het gewicht en de afmetingen van een digitale piano niet noodzakelijk de kwaliteit bepalen, vinden we wel dat afmetingen zouden moeten passen bij de hoeveelheid features die aangeboden worden. Wat we hiermee bedoelen, is dat een grote zware digitale piano verscheidene features zou moeten bieden daarbij passen. Zo niet, ga dan voor een slanker en meer compact design, vooral als draagbaarheid belangrijk voor je is.

Verwacht niet dat je digitale piano gemaakt zal zijn van authentieke palissander dat in je woonkamer zal vergaan. Digitale piano’s zijn precies dat: digitaal. De meeste zijn gemaakt om draagbaar te zijn, terwijl andere geweldige frames hebben om te goed te laten mengen met de decoratie in je huis. Je wilt uiteraard niet dat je digitale piano op de grond valt tijdens het transporteren of er stukken afvallen. Als je echter wilt dat je digitale piano het uithoudt, dan zou je ervoor moeten zorgen dat de gebruikte materialen veelvuldig gebruik aan kunnen. Minder kwalitatieve digitale piano’s hebben vaak plastic met een hoop glans dat het meer een leerpiano voor kinderen maakt. Dit is niet een ultieme beslissingsfactor, maar als de kwaliteit aan de buitenkant niet goed is, inspecteer dan goed de binnenkant, aangezien de materialen daar mogelijk ook een gebrek aan kwaliteit hebben.

Roland digitale piano

 

Belangrijke features die je nodig hebt

Omdat je een budget hebt, betekent het niet dat je niet de nodige hoeveelheid features in een digitale piano zou moeten hebben. De meest kwalitatieve piano’s zullen niet alleen een legio aan features hebben welke uiteenlopen van een uitgebreide klank selectie tot technologische hoogstandjes, maar ze zullen ook net zo goed presteren. Met het bedoelde gebruik in ons achterhoofd hebben we een lijst met features samengesteld die elke digitale piano zou moeten hebben op basis van het vaardigheidsniveau en/of prijsklasse. Wanneer je de markt aan het verkennen bent, wees dan niet verrast dat je piano’s tegenkomt die buiten je budget vallen, maar lang niet zoveel bieden als je zou verwachten. Het doel is om ervoor te zorgen dat je piano aan je behoeften voldoet, naast features voor een geweldige speelervaring bieden.

 

Voor beginners

Voor beginners hoeft een kwalitatieve piano niet noodzakelijk een grote verscheidenheid aan features te hebben. Wat ze wel zouden moeten hebben is een goed setje basis features waarmee een beginner zijn handen en oren kan trainen. Digitale piano’s voor beginners zouden niet duurder dan €500 moeten zijn voor kinderen en €1.000 voor volwassenen. Er zijn een aantal piano’s die hier net buiten vallen, maar voor iemand die net begint is het niet noodzakelijk om meer dan dit te spenderen. Met de bouw en geluidskwaliteit in gedachten zouden beginners op zoek moeten gaan naar de onderstaande features (alle features zouden minimaal in de piano moeten zitten):

 • 8 klanken of geluiden
 • 64 noten polyfonie (128 maximaal)
 • Leer tools
 • Koptelefoon aansluiting

Leer tools is een van de belangrijkste features die digitale piano’s zouden moeten hebben, voornamelijk voor beginners. Als je digitale piano niet een van de onderstaande leer tools heeft, dan moet je direct lessen nemen of YouTube video’s volgen:

 • Opneem en afspeel mogelijkheden
 • Dual modus (ook wel bekend als split modus)
 • Demo liedjes
 • Toetsen die oplichten
 • Prestatie gradatie

Toetsen die oplichten zijn een geweldige manier om te leren, maar zorg er wel voor dat je naar alle specificaties kijkt voordat je mogelijk een piano koopt die bedoeld is voor een klein kind. Een prestatie gradatie is iets wat maar weinig digitale piano’s hebben, maar de dual modus zou in elke digitale piano moeten zitten. Het is niet een piano waar je mee kan leren spelen als hij geen leer tools heeft, dus houdt dit in gedachten wanneer je op zoek gaat.

Yamaha digitale piano

 

Meer ervaren spelers

Voor spelers die meer zullen doen dan leren of oefenen met de piano, zijn er een aantal dingen die ze zouden mogen verwachten bij een kwalitatieve digitale piano. Er zijn voldoende middenklasse tot professionele piano’s die niet duurder zijn dan €1.500. Als je een digitale piano wilt kopen die tussen de €1.800 en €2.500 kost, doe dat dan met het doel om regelmatig op te treden in klassieke omgevingen, zoals concerten en voordrachten.

 • 64+ noten polyfonie
 • App mogelijkheden
 • Geavanceerde geluidstechnologie
 • Stage piano instellingen

Muziekstukken die meer dan een klank hebben spelen, naast liedjes die een hoop vingerwerk vereisen, zullen beter gaan op piano’s met een hogere polyfonie. Meer ervaren spelers kunnen profiteren van gepersonaliseerde instellingen en toegevoegde features die bij app integratie beschikbaar zijn om optredens te verbeteren of te ondersteunen. Een geavanceerd speakersysteem is iets waar een professionele speler of iemand die vaak optreedt van zal kunnen profiteren, dus ga op zoek naar een hogere wattage en energieverbruik.

Deze features werken samen met stage piano instellingen, welke het mogelijk maken om het geluid van de piano door de andere instrumenten te laten snijden. Zonder een goed geluidsbeheer is de kans groot dat de piano overstemt wordt door andere klanken en instrumenten, vooral als er slagwerk aanwezig is. Je digitale piano zou aanwezig moeten zijn tijdens een optreden, zelfs als het maar voor ondersteuning is.

Budget zorgen

Uiteindelijk moet je digitale piano’s vergelijken om degene te vinden die echt bij je behoeften past. Een digitale piano voor beginners is alleen maar kwalitatief als hij van een beginnende student een middenklasse speler kan maken. Wanneer je besluit hoeveel je maximaal wilt betalen, zou in gedachten moeten houden waarom je piano wilt leren spelen. Jonge kinderen en tieners zouden een piano voor beginners moeten gebruiken, totdat ze zeker weten dat het iets is wat ze voort willen zetten. Als je weet dat je een piano wilt hebben die je helpt om te spelen, oefenen of relatief simpele stukken uit te voeren, kies dan voor een middenklasse piano die niet te geavanceerd is, maar features heeft waar je mee kan leren.

Als je echt door wilt zetten met de piano en al een aantal jaren speelt, dan zou je na de relatief geavanceerde middenklasse piano over moeten stappen op iets beters. Je weet wanneer het tijd is voor iets nieuws wanneer de mogelijkheden die de piano biedt niet voldoende zijn of wanneer je in andere omgevingen begint te spelen. Goede kwalitatieve middenklasse piano’s zijn nooit meer dan €1.200 en kunnen het aardig lang volhouden voordat ze vervangen moeten worden.

Casio PX750

 

Doe je huiswerk

Koop nooit een piano alleen op basis van de prijs. Vermijd het uitkiezen van piano’s gebaseerd op extreme prijzen, zoals de goedkoopste of degene die in de aanbieding is. Ga ook met een wijde boog om flitsende digitale piano die features bieden die je niet eens uit kan spreken. Tenzij je een piano zelf hebt uitgeprobeerd en besloten hebt wat je fijn vindt, zou je niet een piano online moeten kopen op basis van reviews of video’s. Een ieder zijn handen bewegen anders en reageren op verschillende materialen, maar iedereen ervaart geluid ook anders. Er zijn voldoende objectieve kwaliteiten om te overwegen in een digitale piano, maar je speel en leerervaring moeten altijd de prioriteit hebben.


Vergelijk nu prijzen bij:
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo