Roland RP102 review

Roland RP102
7.5

€899,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland RP102 review
Roland RP102 review
€899,00

Moet je de Roland RP102 kopen?

Wanneer je op zoek gaat naar een gloednieuwe digitale piano, vooral een ideaal instrument voor beginners, dan zijn er een paar dingen die je echt moet hebben. Je hebt een digitale piano nodig die geweldig voelt (toetsen die een akoestische piano nabootsen). Daarnaast moet het geluid uitstekend zijn (een instrument met een prachtige klank en een hoge polyfonie).

Tot slot moet de piano geweldig zijn om te leren (iets met functies die je helpen om je vaardigheden te verbeteren). In deze Roland RP102 review zullen we je deze en meer punten bespreken, zodat je kan besluiten of dit instrument je geld waard is.


Geluid en gevoel

Zoals zoveel andere digitale piano’s van Roland, is de RP102 uitgerust met de SuperNATURAL geluidsengine. Wat je zult horen wanneer je speelt is een geluid dat rijk en vol is, wat muziek echt tot leven zal brengen. Dat is indrukwekkend, omdat de Roland RP102 voor nog geen € 800 gekocht kan worden.

Het is natuurlijk nog steeds een flink bedrag om te investeren in een digitale piano. Het is echter zeker goedkoper dan de Clavinova piano’s van Yamaha, waar sommige personen die RP102 mee vergelijken. Daarnaast is hij ook goedkoper dan de populaire Casio PX-870.

roland rp102 review

Qua klavier is de kans groot dat je net zo onder de indruk zal zijn. De toetsen hebben een gewogen hamer action met echappement. Dit betekent dat de toetsen zo goed mogelijk het gevoel van houten toetsen op een akoestische piano na proberen te bootsen, die geraakt worden door echte hamers. Het feit dat de toetsen gewogen zijn betekent daarnaast dat je zal merken dat deze van het lage naar het hoge uiteinde geleidelijk aan lichter worden.

Daarnaast hebben de toetsen een soort van ivoren gevoel, wat betekent dat ze stroever aanvoelen. Als je hier niet aan gewend bent, dan zal dit waarschijnlijk even wennen zijn. Het voordeel hiervan is echter dat wanneer je langer en meer complexe muziekstukken begint te spelen, de kans kleiner is dat zwetende vingers van de toetsen afglijden tijdens het spelen.

Nu we het over complexe muziekstukken hebben, is het ook een goed moment om te melden dat de Roland RP102 een maximale polyfonie van 128 noten biedt. Als je niet weet welke hoeveelheid je nodig hebt voor het spelen van een piano, dan is er niet één antwoord dat 100% juist is. Het hangt er vanaf wat je speelt. Wat we wel kunnen vertellen is dat een hogere polyfonie meestal beter is voor de lange termijn. Bij de polyfonie gaat het namelijk over hoeveel noten je tegelijkertijd kan spelen. Hoe hoger de polyfonie, hoe meer noten je theoretisch kan spelen. Een lagere polyfonie betekent dat je noten eerder vervallen, wat uiteindelijk de volheid of rijkheid van je muziekstuk verwijdert.

beginnerspiano roland rp102 review goedkoop

Een lagere polyfonie (wat wederom afhangt van wat je speelt) zorgt er mogelijk voor dat je meesterstuk een beetje vlak klinkt. Veel personen zoeken naar een piano met een polyfonie van 192 of 256 noten. Nu we dat gezegd hebben is 128 noten meer dan genoeg voor beginners en muziekstukken die iets complexer zijn. Zodoende kan je erop vertrouwen dat wanneer je groeit in je vaardigheden, de Roland RP102 met je mee kan groeien tot op een bepaald niveau. Wanneer de polyfonie niet meer voldoende is, is de kans groot dat je sowieso toch al klaar bent voor een duurdere piano voor meer geavanceerde spelers.

Op het gebied van klanken biedt de RP102 niet een hoop. Je krijgt vier pianoklanken en daarnaast 11 aanvullende klanken (denk aan snaarinstrumenten, fluiten, etc). De interessantere functie op dit gebied zijn waarschijnlijk de liedjes. Deze digitale piano wordt geleverd met 200 ingebouwde liedjes. Je krijgt alles van traditionele of klassieke liedjes tot oefenliedjes van bijvoorbeeld Hanon. Dit is wat je kan verwachten:

 • Luisteren – 9 liedjes
 • Piano meesterstukken – 40 liedjes
 • Easy piano – 8 liedjes
 • Czerny – 100 liedjes
 • Hanon – 20 liedjes
 • Schaal – 36 liedjes

We hebben eerder al aangegeven dat dit een erg mooie piano voor beginners is. Dit wordt waarschijnlijk goed weergegeven door de Twin Piano modus. Hiermee kan je het klavier van 88 toetsen precies in het midden splitsen. Hierdoor krijg je in essentie twee instrumenten met elk 44 noten. Wanneer je dit doet kan een vriend(in) of zelfs je pianoleraar naast je zitten. Zodoende kan je samen oefenen of een duet spelen, aangezien elk deel van het klavier een eigen middel C heeft.

Gebruik met tablet

Voor de avonden dat je tot laat wilt oefenen en niemand wilt storen, dan zal je blij zijn om te horen dat deze piano een aansluiting voor een koptelefoon heeft. Zodoende hoef je je geen zorgen te maken dat je de andere leden van het huis wakker maakt of stoort. Het enige negatieve van deze piano op het gebied van geluid, zijn waarschijnlijk de luidsprekers. Net als andere digitale piano’s in deze prijsklasse is hij uitgerust met twee luidsprekers. De versterking is echter maar 6 watt. Dus afhankelijk van wat je speelt of hoe krachtig je het geluid wilt hebben, voldoet dit mogelijk niet aan je behoeften.


Roland RP102 en de Piano Partner 2 app

Toen we een digitale piano zoals de Yamaha P-125 gebruikte, waren we grote fans van de interactiviteit van de Smart Pianist app. Deze app had namelijk erg mooie leerfuncties, zoals de ‘Chord Chart’. Wanneer je de Piano Partner 2 app van de Roland RP102 gebruikt, krijg je een erg vergelijkbare interactiviteit. Dit verbetert de ervaring van het spelen met de digitale piano.

Dus laten we de basis bespreken. De Piano Partner 2 app is een applicatie die je kan downloaden voor iOS of Android apparaten. Je kan hem dus gebruiken op smartphones van zowel Apple als Android en ook tablets, zoals de Apple iPad of Samsung Galaxy tablets.

roland piano partner 2

Het eerste wat we fijn vinden aan deze app voordat we in de verschillende functies duiken, is dat deze app in essentie fungeert als een groot lcd-scherm. Veel digitale piano’s hebben geen ingebouwd lcd-scherm. Het is dus een geweldig gevoel om je telefoon of tablet met de Piano Partner 2 app te verbinden via bluetooth (of een USB-kabel) en vervolgens heb je volledige controle over je piano met je mobiele apparaat.

Qua hoe deze app werkt met de RP102 is er een hoop positiefs. Je hebt volledige toegang tot de ingebouwde liedjes. Als je dus wilt schakelen van elektrische piano naar snaarinstrumenten, dan kan je dit doen door simpelweg op een knop te tikken op je mobiele apparaat, in plaats van dat je knoppen- en toetsencombinaties moet indrukken op de piano.

Je krijgt ook een functie die Roland DigiScore Lite noemt. Zoals aangegeven heeft de RP102 meer dan 200 ingebouwde liedjes. Deze functie helpt om deze liedjes te spelen. De functie geeft de muzieknoten weer die je moet spelen. Daarnaast zal je digitale bladmuziek automatisch omgeslagen worden terwijl het liedje verder afgespeeld wordt.

De app geeft je ook de mogelijkheid om aan te sturen hoe je het liedje wilt leren spelen. Dit betekent dat je het tempo kan aanpassen of bepaalde delen van het liedje kan herhalen, zodat je het liedje perfect kan leren spelen. Deze functies op zich zijn best gaaf, maar er is meer.

roland rp102 in huiskamer piano

De Piano Partner 2 app biedt ook een ritme functie, zodat je het principe van timing kan leren wanneer je verschillende muziekstijlen speelt. Als je graag piano leert spelen door te luisteren, dan biedt de app ook hiervoor een functie. Hij wordt ‘Flash Cards’ genoemd en helpt je om je oren te trainen voor de muziek. Ook kan je je vaardigheden voor het lezen van noten verbeteren. Dit wordt gedaan met behulp van spelletjes. Hoe dit werkt is vrij simpel. In de Piano Partner 2 app wordt een noot weergegeven en jij moet de juiste spelen. In andere gevallen hoor je de noot uit de luidsprekers komen en moet je aangeven welke het is.

Je wordt beloond op basis van je succes en je kan kiezen uit drie moeilijkheidsgraden, voor het geval je een grotere uitdaging wilt. Daarnaast heeft de app een opnamefunctie, om al je meesterwerken op te nemen. Er is zelfs een dagboek, waar je je dagelijkse oefenroutines in kan zetten en deze kan je zelfs delen op sociale media accounts.


Roland RP102 vs Yamaha YDP-164

Terwijl je de RP102 voor nog geen € 800 kan kopen, betaal je voor de Yamaha YDP-164 ruim € 200 meer en dus bijna € 1000. Wordt deze prijs echter gerechtvaardigd? De YDP-164 is uitgerust met de Graded Hammer 3 (GH3) action, wat een betere hamer action is dan de Graded Hammer Standard (GHS) of Graded Hammer (GH).

De maximale polyfonie is met 192 hoger, maar dat is geen verrassing gezien de prijs. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de RP102, welke maar 128 heeft. Tenzij je echter erg complexe muziekstukken gaat spelen (wat natuurlijk zeker mogelijk is), zal je niet snel het limiet van 128 noten bereiken.

Yamaha YDP-164

piano vergelijken yamaha ydp-164 roland rp102

Lees review

Qua afmetingen en gewicht verschillen de twee instrumenten niet veel van elkaar. De Roland RP102 is iets lichter dan de Yamaha YDP-164. In beide gevallen zal je ze echter na het plaatsen niet te veel meer willen verschuiven.

Al met al zal de piano van Yamaha langer met je door kunnen groeien. Wat de beste piano voor je is, hangt dus uiteindelijk af van je behoeften en of je bereid bent om de meerprijs te betalen. Beide piano’s zullen echter uiteindelijk vervangen moeten worden door iets beters naargelang je vaardigheden verbeteren.


Roland RP102 vs Roland FP-30

Ook willen we de RP102 snel vergelijken met de Roland FP-30, omdat ze veel dingen gemeen hebben. Beide digitale piano’s hebben dezelfde polyfonie en beide gebruiken de SuperNATURAL geluidsengine. Ook bieden ze beide ondersteuning voor bluetooth.

De FP-30 is ruim € 200 goedkoper dan de RP102 en het is een draagbare digitale piano, in plaats van een model dat in een aantrekkelijke kast gebouwd is. Dus wat is het verschil? Er zijn een paar noemenswaardige, die we nu zullen bespreken.

Roland FP-30

vergelijking roland fp-30 roland rp102

Lees review

Ten eerste heeft de RP102 meer dan 200 ingebouwde liedjes. De FP-30 biedt er maar 30. Als dit dus belangrijk voor je is, dan is dit een flink verschil.

Qua luidsprekers krijg je bij de FP-30 echter twee keer 11 watt. Dit is bijna twee keer zoveel als de 6 watt per luidspreker van de RP102. Dus ondanks de piano draagbaar is, minder liedjes biedt en goedkoper is, is hij krachtiger op het gebied van geluid. De belangrijkheid hiervan is wederom afhankelijk van waar je de RP102 voor wilt gebruiken of in welke ruimte. Het is echter zeker belangrijk om in gedachten te houden.


Alternatieven

Mocht je interesse hebben om ook alternatieven te overwegen, bekijk dan de reviews hieronder van vergelijkbare digitale piano’s.

Yamaha P-125
Yamaha P-125
Yamaha DGX-660
Yamaha DGX-660
Casio PX-160
Casio PX-160


Conclusie

Uiteindelijk is geen enkele digitale piano perfect. Voor zo’n € 800 krijg je met de RP102 echter een geweldig instrument dat er mooi uitziet in je huis dankzij de meubelachtige esthetica.

Hij biedt voldoende klanken en liedjes om je bezig te houden. De mogelijkheid om hem met de Piano Partner 2 app te gebruiken, betekent daarnaast dat beginners waarschijnlijk effectiever en met meer plezier kunnen oefenen. Dit laatste is volgens ons één van de belangrijkste dingen, vooral tijdens het leren.

voorkant roland rp102 beste beginnerspiano goedkoop
7.5 Totale Score
Ideaal voor beginners

De RP102 is een geweldig instrument dat er mooi uitziet in je huis dankzij de meubelachtige esthetica. Hij biedt voldoende klanken en liedjes om je bezig te houden. Met de Piano Partner 2 app leert iedere beginner piano spelen.

1 Reactie
 1. Prachtige piano om mee te beginnen.
  Helaas heeft de piano partner app maar kort gefunctioneerd. Na een update maakt de piano geen connectie meer met de Android.
  Wat erg jammer is, want hier had ik de piano speciaal voor gekocht.
  Na contact te hebben gehad met Roland is het probleem nog steeds niet verholpen.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo