Korg Prologue review
Dus hier is hij! Het instrument waar we op gewacht en gehoopt hebben. Een volledige analoge polysynth van Korg, na hun enorme vorm in de afgelopen jaren, met hun verschillende instap synths en de Volca-reeks.
In deze Korg Prologue review zullen we kijken of hij zijn beloften van de NAMM 2018 waar kan maken.
Positieve- en negatieve eigenschappen van de Korg Prologue
- Mooi ontwerp en constructie
- Opmerkelijk creatief oscillatorgedeelte
- Prachtige mix van analoog en digitaal
- Zeer goed doordachte specificaties
- Geen sequencer aan boord
- Patches terughalen kan een beetje omslachtig zijn
Met een stijlvolle constructie en ontwerp heeft Korg een professionele synthesizer ontworpen die presteert als een live toetsenbord en een studio gebaseerde machine.
Belangrijkste specificaties
- Volledig programmeerbare analoge polysynth
- Professioneel klavier met volledige afmetingen
- 8- of 16-stemmige versies beschikbaar
- Hoogwaardige FX-sectie ingebouwd
- Zeer stijlvolle afwerking van aluminium en hout
- Arpeggiator aan boord, met tal van instellingen
- Open API voor door de gebruiker gemaakte golfvormen en FX
- Bi-timbraal; samenvoegen en splitsen
Ontwerp
Maak kennis met de de Prologue, die, zoals de naam al doet vermoeden, iets van een ietwat grootse schaal biedt, en dit met de designethiek waar Korg bekend om is geworden. De Prologue is beschikbaar in een 8- of 16-stemmige vorm, waarbij het 8-stemmige model een volledig formaat klavier met vier octaven biedt, terwijl de 16-stemmige hier nog een octaaf bij op doet om een totaal van vijf te bieden.
Het toetsenbord is erg goed bespeelbaar en aanslaggevoelig, zonder aftertouch, maar met een perfecte synth-actie die snel is, maar toch ietwat licht gedempt qua reactie. Het fraaie houten materiaal bedekt de beide uiteinden van het klavier en dit kan een klein probleem vormen voor degenen die ervoor kiezen om op te treden met dit keyboard.
De bovenste en onderste C’s zijn een beetje blootgesteld, wat enigszins doet denken aan het ontwerp van de oude Arp Odyssey. En net als de oude Odyssey kunnen ze erg gevoelig zijn voor stoten of kunnen ze ergens achter blijven haken wanneer je het keyboard uit de koffer of doos haalt. Begrijp me niet verkeerd, hij ziet er prachtig uit, maar ik heb het gevoel dat de blootgestelde eindnoten misschien vragen om problemen als je regelmatig optreedt met dit instrument.
Het bedieningspaneel deelt de ontwerpesthetica met zijn goedkopere broers en zussen en heeft een kleine boog, met wat aanvoelt als een prachtig ontworpen zwart voorpaneel. De draaiknoppen hebben geen enkele wiebel, je krijg alleen een geweldig gevoel van kwaliteit, die de gebruiker uitnodigt om direct vanaf het begin te spelen en naar behoeven aan te passen.
De draaiknoppen hebben een gevoerde inkeping bovenaan, om de positie van de knop aan te geven, waardoor het heel gemakkelijk is om de exacte locatie te zien. De pitch en mod draaiwielen zijn links van het paneel geplaatst, net boven het klavier, en hoewel ze prima zijn, bieden ze niet helemaal dezelfde kwaliteit als de rest van de versierde onderdelen.
Hier is een klein beetje zijdelingse beweging te zien, maar die voel je alleen maar door de uitmuntendheid die je voor de rest aantreft. Rondom de achterkant is de MIDI beschikbaar via conventionele MIDI-aansluitingen en USB, terwijl er ook Sync I/O is op mini-jacks, om goed samen te werken met Volcas of modulair. Je vindt er ook een ingebouwde voeding en een paar 1/4-inch audio outs; dit is een analoog beest en hij is in stereo.
Wanneer je hem aanzet heb je geduld nodig. Het belangrijkste onderdeel van deze synthesizer zijn de analoge schakelingen en je zult ongeveer 30 seconden moeten wachten tot de Prologue zijn oscillatoren afgestemd heeft. Wanneer hij eenmaal klaar is, is ‘Running Brass’ de eerste preset die je uitnodigt om te spelen. Je hoeft niet al te veel te gissen wat dit geïnspireerd heeft, en zoals ik later zou ontdekken, deelt de Prologue een kleine geluidsstempel met modellen zoals de Yamaha CS-80.
Het is altijd leuk om door de presets te bladeren, en als iets vreemds je aandacht trekt, voer dan een reverse-engineering van de patch uit om te zien hoe het is gedaan. Met 250 beschikbare fabriekspatches en nog eens 250 extra plekken voor gebruikerspatches is er genoeg om je te inspireren, rechtstreeks uit de doos. De fabriekspatches zijn mooi in elkaar gezet en geven een goed overzicht van wat je kan doen, maar het plezier begint pas echt als je in de architectuur gaat graven.
De oscillators
De belangrijkste bouwstenen van de Prologue zijn drie oscillatoren, alle drie links van het voorpaneel. De VCO’s 1 en 2 zijn identiek en bieden een keuze uit zaagtand, driehoek en blokvorm golven. Dit kan allemaal verder worden gewijzigd met behulp van de ‘Shape’ draaiknop, die de cyclus of complexiteit van de golfvorm verandert. Dit is een bijzondere keuze, omdat de Prologue hierdoor onder een andere groep valt dan de meer traditionele klassieke poly, welke deze mate van controle zelden mogelijk zou maken. De sonische structuren die op dit moment kunnen ontstaan, zijn op zich al vrij inspirerend.
Zelfs de subtiliteit van een driehoekgolf kan eenvoudig en effectief worden bewerkt tot iets meer metaalachtigs qua constructie, waarbij de resulterende som wordt weergegeven op het scherpe display van de Prologue. Deze dient zowel als een oscilloscoop en een handige weergave om instellingen te bevestigen. Beide VCO’s bieden een viertraps octaafbediening, naast een volledig instelbare pitchbediening.
Het beginnen van mijn experimenten met alleen deze twee VCO’s brengt een extra dimensie van interactie in focus met de toevoeging van de modulatie mogelijkheden, die rechtstreeks beschikbaar zijn vanaf het voorpaneel.
De kruismodulatie presenteert zich als eerste; om subtiel te beginnen is de resulterende rev-achtige klank van elke toenemende VCO die tegen zichzelf slaat geweldig. Sync en Ring Mod zijn hier ook beschikbaar, waarbij de eerste een beetje tam klinkt, in vergelijking met de meer alomtegenwoordige syncklanken van de klassieke Amerikaanse synths, maar de toevoeging van de Ring Mod maakt elke tekortkoming meer dan goed.
Dit is de moeilijkste van het mod gedeelte, en op dit punt moet ik de golfvorm controle wederom benoemen, want dit kan echt voor een sonische krachtpatser zorgen. Speel rond met de vorm van de modulerende VCO en je zal je urenlang vermaken.
Als je jezelf zo diep geworteld voelt in een enkele sectie van een synthesizer zoals ik deed met alleen de twee VCO’s, dan is dit duidelijk een teken van een inspirerende synthesizer.
Laten we verder gaan naar de derde oscillator, die op het voorpaneel beschreven wordt als ‘Multi Engine’ en deze biedt niet geheel verrassend erg uiteenlopende facetten. In de meest simplistische modus levert ‘Noise’ vier klankkleuren op basis van ruis, terwijl de ‘Shape’ draaiknop onderdelen zoals filteren regelt.
Een grote favoriet hier is de ‘Decim’ klankkleur, die sample rate vermindering biedt, en direct zal inspireren wanneer je kracht aan percussieve patches toevoegt. De volgende modus is VPM (Variable Phrase Modulation), welke speciaal voor de Prologue ontwikkeld is.
In werkelijkheid is het vergelijkbaar met een basis FM-synth constructie, met een enkele drager en modulator, waarbij de resulterende tonen erg veel lijken op een aantal van de meer fundamentele DX-tonen die aan het einde van de jaren 1980 geproduceerd werden. Ze zijn echter interessant en bruikbaar, grotendeels dankzij de altijd aanwezige Shape controle, die de snelheid van de modulatie zal verhogen, wat scherpe en vaak metalen boventonen creëert.
Het laatste aspect van deze derde oscillator is mogelijk de meest opwindende en verleidelijke, omdat het de gebruiker in staat stelt om tot 16 van hun eigen oscillator programma’s te uploaden en op te slaan voor toevoeging aan synthesizer patches. Het maken van deze tonen gebeurt via die gratis software van Korg, die helaas nog niet beschikbaar was tijdens deze Korg Prologue review.
De Prologue wordt echter wel met een enkele golf aan boord geleverd, maar er bestaat geen twijfel over dat dit een gebied is voor verdere uitbreiding, waardoor de gebruiker in staat zal zijn om voortdurend bij te werken en creatief te groeien, en de oscillator na verloop van tijd te verversen met nieuwe golven.
Alle drie de oscillatoren voeden zich rechtstreeks in een eenvoudige drie fader-mixer direct daarnaast voordat ze de filtersectie binnengaan, maar ik kan niet verdergaan naar het volgende gedeelte van deze Korg Prologue review zonder te verwijzen naar de ‘Voice mod’ sectie, die ook een grote rol zal spelen bij het creëren van het VCO-geluid.
Zoals eerder bij de Minilogue te zien was, is er keuze uit vier stemmodi: Poly, Mono, Unison en Chord. Deze spreken grotendeels voor zich. Het is moeilijk om het overschakelen naar de Unison-modus te weerstaan en zodoende 32 VCO’s te stapelen, gewoon omdat het kan, maar het is de verleiding van de Voice Depth en Spread-regelaars hier die de meesten van ons zal prikkelen.
De Spread draaiknop zal de VCO’s over het stereospectrum verspreiden, wat resulteert in een absoluut gigantisch feest van ruimte, waarbij ontstemming beïnvloed wordt door de stemdiepte. Om terug te komen op de favoriete Shape controle, verschijnen subtonen bovendien met een dergelijk gemak dat het binnen een mum van tijd de grond onder de doen zal schudden.
Het is belangrijk om te onthouden dat 2/3de van het oscillatorgedeelte analoog is, waarbij de Multi Engine de laatste digitale 1/3de is. Dit betekent dat je het beste van twee werelden krijgt, maar ook het ontstemmingspotentieel van een analoge synthesizer.
De VCO verloor een beetje de stemming binnen de eerste 20 minuten van gebruik, maar het handmatig stemmen van de oscillatoren resulteerde in een zeer betrouwbare machine. Aangezien het opnieuw kunnen stemmen van de VCO erg belangrijk is, vond ik het een beetje vreemd dat de knop hiervoor niet erg voor de hand liggend is. Na de handleiding bekeken te hebben en twee knoppen tegelijkertijd in te drukken was het echter wel mogelijk.
Filter
Na de creativiteit van het oscillatorgedeelte is het filter aan de beurt. Met een centraal gelegen Cut Off draaiknop, die ook iets groter is, is het filter een vast 2-polig ontwerp die Low Pass biedt, met de gebruikelijke resonantie en key-tracking. Omdat deze 2-polig is, is hij bijzonder stevig, maar met een grote mate van draaiknopresolutie
Het filter klinkt scherp en karaktervol. Desondanks vond ik de resonantie vrij snel in het terugspringen, maar wanneer het een beetje terughoudend was, was er een mooie vernuftigheid aan het bovenste uiteinde die een beetje doet denken aan het Polivoks-gebaseerde ontwerp. Key-tracking wordt toegepast in hoeveelheden van 0, 50% of 100% via een schakelaar.
Er is een zekere low-end reductie wanneer resonantie wordt toegepast, maar Korg loopt al ver voor op ons hier, omdat ze een drive schakelaar hebben toegevoegd, welke vervorming zal toepassen in stappen van 0, 50% of 100%. Dit effect plaatst de low-end toon perfect terug, terwijl het prachtig rommelt met die high-end resonanties, om nog meer karakter te geven aan het bovenste uiteinde.
Een veegbare High Pass Filter ontbreekt, maar er is ten minste een eenvoudige schakelaar die een basis HPF uitrol levert en die alle dreunen die in de onderzijde te horen zijn overtreft, wat vooral handig is wanneer de Drive aanwezig is.
Er worden twee volledige ADSR envelopes aangeboden, waarvan één direct wordt toegewezen aan de filtersectie, maar ook elders mogelijkheden biedt, zoals de mogelijkheid om de toonhoogte van de VCO’s te regelen. Het is jammer dat het niet mogelijk lijkt om de envelopes naar veel andere locaties te sturen, maar het is wel mogelijk om de envelope fase om te keren.
De LFO kan daarentegen naar een aantal modulatielocaties worden geleid, waaronder de oscillatorvorm, en kan makkelijk gekoppeld worden aan een bepaald signaal, terwijl de golfvormen zaagtand, driehoeksgolf en blokvormen aangeboden worden. De meest nuttige elementen van de toewijzing zijn direct beschikbaar via het voorpaneel, terwijl een duik in het menusysteem van de Prologue een grotere mate van toewijzingsopties mogelijk maakt.
FX, compressie en stapelen
Aan de rechterkant van de Prologue is een uitgebreide set effecten van hoge kwaliteit beschikbaar, met een onafhankelijke Delay/Reverb-sectie en een uitgebreidere modulatiesectie, waaronder Ensemble- en Chorus-effecten.
De verdikking van deze Mod-effecten is vrij goed en ze kunnen op zo’n manier geplaatst worden dat ze niet voor de hand liggen, maar zijn mogelijk niet altijd nodig gezien de royaalheid van de tonale constructie vooraan. Ik vond sommige nagalmen misschien iets te helder en resonant, maar gelukkig zijn er genoeg opties om uit te kiezen, met 10 beschikbare galmsoorten, welke toegankelijk zijn via het menusysteem van de Prologue.
Een unieke eigenschap van de 16-stemmige Prologue en welke niet beschikbaar is voor het 8-stemmige model, is de toevoeging van een backend compressor. De compressor biedt niet alleen een zekere mate van VU-meter informatie, maar zal ook nuttig zijn bij het comprimeren en vervangen van sommige lage frequenties die verloren kunnen gaan tijdens het bouwen van patches. Het is duidelijk wanneer het geactiveerd wordt, maar kan ook subtiel worden gebruikt, dankzij de toevoeging van een Gain controle. De Prologue beschikt ook over de mogelijkheid om het klavier samen te voegen en op te splitsen.
In deze modus halveert de totale polyfonie, maar het resultaat is de mogelijkheid om de ene klankkleur naast de andere te plaatsen op het klavier, of twee klankkleuren te stapelen voor een nog dieper geluidskarakter. In deze modus is het ook mogelijk om naadloos over te schakelen van de ene klankkleur naar de andere, maar als dit iets is dat je aantrekt, zal de uitgebreide polyfonie van de 16-stemmige Prologue duidelijk de moeite waard zijn, omdat er dan een 8-stemmig model gecreëerd wordt, in plaats van 4-stemmig bij het 8-stemmige model.
Heb ik dit instrument echt nodig?
Het idee dat je een polysynth nodig hebt is zeer discutabel, gezien de kracht van vele software-equivalenten voor een fractie van de prijs. Het kan worden beschouwd als iets voor bepaalde generaties, aangezien personen van een bepaalde leeftijd opgegroeid zijn met het luisteren naar en het spelen van polysynths. Maar de aantrekkingskracht van een polysynth zal waarschijnlijk meer te maken hebben met de manier waarop je van plan bent om te gebruiken.
Als je live speelt en polyfoon moet kunnen spelen, dan is dit een geweldige synthesizer om te overwegen. Maar als je hier ook nog het concept aan toevoegt dat het een beetje een analoge synthesizer is voor de volgende generatie, dan zal je het moeilijk vinden om de creatieve kant van wat de Prologue kan doen te negeren, en ik voelde me echt aangetrokken om het instrument te gebruiken. Het is de synthesizer voor spelers, maar hij zal zich ook prima thuis voelen in een studio.
Alternatieven
Dave Smith Instruments Prophet Rev 2
Dave Smith is in vorm wanneer het over polysynths gaat, en als een van de opvolgers van de Prophet 5 lijkt de Rev 2 erg op de Prologue.
Er is geen derde oscillator, maar wel een suboscillator en meer modulatiemogelijkheden.
Lees de uitgebreide Dave Smith Prophet Rev 2 review
Behringer DeepMind 12
Deze synthesizer begon zijn als een eerbetoon aan de Juno 106, maar werd dankzij het snelle team van Midas al snel een op zichzelf staand instrument.
Hij biedt een groot aantal modulatiemogelijkheden, met een volledig klavier die vier octaven biedt en dit allemaal voor een erg concurrerende prijs.
Lees de uitgebreide Behringer DeepMind 12 review
Conclusie van de Korg Prologue
Het overkoepelende punt dat na deze Korg Prologue review kan delen, is dat het echt een plezierige synthesizer is om te gebruiken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gemakkelijk het voorpaneel is om mee te werken, want het trekt je zowel esthetisch als creatief aan. Ik hou absoluut van de complexiteit van het oscillatorgedeelte.
Dit is voor mij het absolute middelpunt van de Prologue-actie en zodra de SDK-software beschikbaar is, gaat het een al erg creatief centrum verder uitbreiden. Het is echt een keyboard voor synthspelers en zal door velen ook zo gebruikt worden, terwijl de toevoeging van een arpeggiator met eenvoudige koppelingsfuncties aan andere Korg producten, zoals Volca’s, voor een geweldige Korg eco-structuur zorgt, eentje die echt goed gebouwd is en veel sonische creativiteit zal bieden.
We hopen dat je genoten hebt van deze Korg Prologue review! Heb je deze synthesizer zelf al in bezit? Deel dan je ervaringen hieronder, zodat andere lezers hiervan kunnen profiteren.