Dave Smith Instruments Prophet REV2 review

Synthesizer Dave Smith Instruments Prophet REV2 review
9

€1.384,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dave Smith Instruments Prophet REV2 review
Dave Smith Instruments Prophet REV2 review
€1.384,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 11:32 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Het is moeilijk te geloven dat het negen jaar geleden is dat DSI de naam Prophet opnieuw introduceerde in een wereld die schreeuwt om opnieuw uitgevonden instrumenten in plaats van digitale emulaties van klassieke analoge synths. Wanneer we terugkijken naar het moment had de community grote twijfels toen DSI dit deed, maar de Prophet 08 overtuigde vele (echter niet iedereen) van de twijfelaars en maakte de weg vrij voor de Prophet 12 en de Prophet Pro 2, de Prophet 6 en de OB-6, welke allemaal verschillende smaken van hybride analoge/digitale synthese boden. Ik heb ze allemaal in de handen gehad en vergeleken met hun voorouders – de Prophet 600, de Prophet 5, de Pro One en zelfs de 4-stemmige Oberheim – en ik ben zonder uitzondering onder de indruk geweest. Dus de vraag van vandaag is: kan de Prophet REV 2 verder bouwen op dit succes? Je ontdekt het in deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review.

Overzicht

Voordelen:

 • Behoudt het karakter van Prophet 08, maar met veel meer kracht en flexibiliteit
 • Is klein, licht en handig, maar voelt stevig en robuust aan
 • Het keyboard voelt goed aan en biedt zowel snelheids- als aftertouch-gevoeligheid
 • Is goedkoper dan zijn broers en zussen
 • Kan prachtig klinken

Nadelen:

 • Er is geen polyfone unison modus
 • Je moet twee handen gebruiken om de sequencer te transponeren
 • Er zijn geen snelkoppelingen voor programmaselectie

Dave Smith Instruments Prophet REV2 review:

De voicing

Dave Smith Instruments Prophet REV2 SynthesizerHet Rev 2 keyboard en de bijbehorende desktop module worden geleverd in twee versies: een 8-stemmig model en een voor de rest identiek 16-stemmig model, en je kan de eerstgenoemde upgraden naar de laatstgenoemde met behulp van de Rev 2 Expander Kit. Beide versies zijn bi-timbraal, zodat je een afzonderlijk geluid, elk met een eigen effect, arpeggio en sequence, in lagen A en B van elk programma kan creëren. Deze kunnen dan samengevoegd worden of aan weerszijden van een door de gebruiker gedefinieerd splitsingspunt worden geplaatst. Voor het kleinere model reduceert layering de polyfonie tot 4-stemmig, terwijl het voor het grotere model wordt teruggebracht tot 8-stemmig, zoals je zou verwachten. Je kan elke laag afzonderlijk horen en bewerken of tijdens het beluisteren van het composietgeluid en lagen kopiëren of omwisselen binnen een programma. In het begin kon je geluiden niet kopiëren van het ene programma naar het andere, maar dit werd gecorrigeerd in v1.0.7.2 van het besturingssysteem. Als je laag B uitschakelt, wordt laag A afgespeeld met de volledige polyfonie van het instrument.

Elke stem biedt twee ontkoppelbare, mengbare DCO’s met optionele toetsensynchronisatie (die de golfvorm start wanneer je op de toets drukt) en de mogelijkheid om van het toetsenbord te worden losgekoppeld. Er is ook een subscillator, een octaaf onder osc 1, en een witte ruis generator. Je kan de golfvormen van de oscillatoren vormen (niet alleen de pulsgolf), waarbij je een initiële vorm kiest en deze naar behoeven moduleert. Bovendien kan je met een ‘slop’-parameter van de oscillator fouten toevoegen aan de toonhoogten van elke oscillator om van je mooie, stabiele DCO’s verschrikkelijke, inconsistente VCO’s te maken. Oh ja… en je kan osc 1 tot osc 2 hard-syncen voor de gebruikelijke reeks van effecten, die de Rev 2 aardig goed doet.

De uitgang van de oscillatorsectie wordt dan aangeboden aan hetzelfde Curtis laagdoorlaatfilter dat gebruikt wordt in de Prophet 08. Dit biedt resonante 12dB/oct en 24dB/oct modi, waarvan de laatste zelf zal oscilleren bij hoge resonantie-instellingen. Het karakter is zoals je zou verwachten – warm en flexibel, maar misschien niet zo agressief als sommige mensen zouden willen. De cutoff requentie van het filter wordt beïnvloed door een speciale vijftraps (DADSR) contourgenerator. De amplitude hiervan is aanslaggevoelig en kan met positieve of negatieve polariteit worden toegepast. De maximale vertraging voordat de contour zijn reis door de ADSR-trappen begint is niet lang – ongeveer zes seconden – maar de maximale aanvals-, verval- en releasetijden zijn geweldig; ongeveer 25 seconden voor de aanval en verval, en ongeveer 40 seconden voor de release. De A- en D-tijden zijn op hun snelst, geruststellend traag. Je kan de cutoff frequentie ook moduleren via de uitgang van osc 1. De mogelijkheden hiervan zijn enorm: je kan de pitch van osc 1 schuiven om allerlei klonterige klankkleuren en andere gesofisticeerde effecten te creëren en, als het filter zelfoscillerend is, kun je zelfs 2-op FM-geluiden maken op deze manier.

De audioversterker van elke stem wordt aangestuurd door een tweede, aanslaggevoelige DADSR-contour. Het versterkergedeelte heeft slechts één extra parameter: Pan Spread, waarbij de stemmen aan weerszijden van het midden afwisselen met een hoeveelheid die wordt bepaald door de parameterwaarde. Daarnaast is er een VCA niveau (‘Initial Level’) parameter weggestopt in het Diversen menu, en dit laat de synth toe om te dreunen als dat je aanspreekt.

Beste Dave Smith Instruments Prophet REV2 Review

De Rev 2 zit vol met modulatie opties, niet een van de minste is een acht slots modulatie matrix waarmee je je keuze van 22 bronnen kan sturen naar je keuze van 53 bestemmingen, waarbij elk slot een individuele, bipolaire hoeveelheid controle heeft. Dit programmeren kan eenvoudiger zijn dan je je mogelijk denkt – houd gewoon de Bronknop ingedrukt en stel de regelaar in die je wilt definiëren als de modulatiebron, en doe dan hetzelfde met de Bestemmingstoets. Dit biedt geen toegang tot de volledige lijst van bronnen of bestemmingen, maar het is een snelle manier om de meest voorkomende te programmeren, en je hebt via het scherm toegang tot de rest op de gebruikelijke manier.

Vier modulatiebronnen zijn LFO’s die vijf golfvormen, toetsensynchronisatie en master clock synchronisatie bieden, en je kan deze toepassen met hun speciale bestemmingsknop of via de modulatiematrix. Hun maximale frequenties leken niet de beloofde 500Hz te bereiken in de specificatie, maar aan de andere kant van de schaal, vond ik dat ik ze ver onder de geclaimde 0,022Hz kon forceren tijdens deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review voor een aantal ongelooflijk langzame sweeps. Er is ook een extra envelope die ingesteld kan worden met behulp van een andere speciale Bestemmingsbesturing of via de matrix. Je kan deze zo instellen dat deze desgewenst een loop vormt, wat betekent dat je hiermee ongebruikelijke golfvormen kan creëren. Met de aanval, het verval en de release op nul gezet, is de maximaal haalbare frequentie rond de 400Hz, wat interessante mogelijkheden suggereert. Aan de andere kant van de schaal kon ik de laagste frequentie tijdens deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review meten in minuten/cycli.

Andere voicing mogelijkheden omvatten individuele Programma volumes naast de totale master volumeregeling, octaaf transponeren, vasthouden, en een flexibel portamento (de snelheid van die kan afzonderlijk bepaald worden voor osc 1 en osc 2) met gelijke snelheid en gelijke tijd modi, en zowel legato als niet-legato opties. Er zijn ook twee panmodi die bepalen hoe het geluid wordt beïnvloed wanneer pan een modulatiebestemming is. De eerste is van invloed op de verspreiding van individuele noten, om te bepalen hoe ‘breed’ het geluid in het stereoveld is, terwijl de tweede het mogelijk maakt om de hele Layer naar links of rechts te bewegen, net zoals wanneer je de panning knop op een mixer gebruikt. De Rev 2 biedt ook de gebruikelijke reeks toetsmodi: lage, hoge en laatste noot prioriteit, met of zonder multi-triggering, en deze zijn met name relevant bij het gebruik van de monofone Unison-modus, waarmee je een enkele toon kan spelen met maximaal 16 stemmen. Vreemd genoeg is er geen polyfone unison waarmee je bijvoorbeeld vier noten zou kunnen spelen, elk met vier stemmen. Maar een positief punt, is dat er akkoordherinnering is en, net als andere Prophets van de afgelopen jaren, biedt het tal van alternatieve tuning schalen die je, als je wilt, kan vervangen door alternatieven gedownload van het internet. Laten we snel verder gaan naar het volgende gedeelte van deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

De arpeggiator, sequencer en effecten

Elke laag bevat een arpeggiator die omhoog, omlaag, omhoog/omlaag, willekeurig en ‘as played’ modi biedt over één, twee of drie octaven, waarbij elke noot tot drie keer herhaald wordt, naar keuze. Timing kan worden afgeleid van de interne klok, MIDI klok, een externe trigger bron of externe audio en, als je wilt, geeft een handige re-latching functie je de mogelijkheid om een bestaande arpeggio vast te houden en vervolgens, wanneer je een nieuw akkoord speelt, een nieuwe arpeggio te creëren in plaats van de nieuwe noten toe te voegen aan het bestaande patroon. Het is eenvoudig en werkt goed.

Dave Smith Instruments Prophet REV2 Review desktop module

Er zit ook een dual-mode sequencer in elke Layer. De eerste modus biedt een enkele, 64-staps, zesstemige polyfone track en je kan hier naast spelen met niet-toegewezen stemmen. Programmeringsnoten, koppelingen en rusttijden zijn eenvoudig en als je een fout maakt, kun je elke noot afzonderlijk bewerken. Je kan sequenties kopiëren en uitwisselen tussen lagen, maar niet van of naar een ander programma, wat je mogelijk frustrerend zal vinden. Onverwacht, is dat je het programma kan wijzigen terwijl een sequentie wordt afgespeeld en het nieuwe geluid zal verdergaan. Helaas vereist transpositie tijdens afspelen dat je op de Opnametoets en de gewenste toets drukt, wat onpraktisch is omdat het twee handen kan vereisen, dus DSI zou echt een betere manier moeten vinden om dit te bereiken. De tweede modus is een 4-tracks, 16-staps sequencer welke de ‘gated sequencer’ genoemd wordt, en je moet een noot indrukken en vasthouden op het klavier of via MIDI om deze te laten draaien (vandaar de naam). Hiermee kun je maximaal vier modulatie tracks maken en afspelen, maar je kan het ook tonen laten afspelen door een of meer tracks naar de frequenties van de oscillatoren te leiden. De programmering is parametrisch maar eenvoudig; selecteer het gewenste nummer en de gewenste bestemming en voer vervolgens bij elke stap waarden in met de waardeknop. De enige complexiteit kom je tegen bij het gebruik van de Slew-functie beschikbaar op tracks twee en vier, waarmee je programmeerbare hoeveelheden glide toe kan passen op de overgangen van waarden intracks een en drie. Interessant is dat de vier tracks verschillende aantallen stappen kunnen hebben, wat betekent dat je sequenties kan maken die erg lang duren om te herhalen. Welke modus je ook gebruikt, je slaat de sequentie op door het programma die deze bevat op te slaan.

Elk van de lagen van de Rev 2 hebben hun eigen effectenprocessor en elk van deze biedt 13 algoritmen; drie smaakvarianten van vertraging, een chorus, drie phasers, twee flangers, een nagalm, een ringmodulator, vervorming en een resonant hoogdoorlaatfilter. Elk algoritme biedt slechts twee parameters. De eerste bepaalt de vertragingstijd, de modulatiesnelheid, enzovoort, terwijl de tweede de grootte van het effect bepaalt. Dit zijn, samen met de natte/droge mix, bestemmingen in de modulatiematrix, zodat je er veel meer mee kan doen dan je zou verwachten. Natuurlijk zijn deze mogelijkheden verre van uniek voor de Rev 2, maar er is iets aan de manier waarop de bedieningselementen en menu-opties zijn geregeld dat experimenteren aangemoedigd wordt. Daarom zou ik de effecten eerder als onderdeel van het gezonde ontwerpproces willen behandelen dan als vervangers voor externe processoren. Als alternatief kun je ze verslaan om een puur analoog signaalpad van de oscillatoren naar de buitenwereld te garanderen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het gebruik

Herinner je je nog de beroemde caféscene in When Harry Met Sally? Zo ja, dan kan je vast wel inbeelden hoe ik reageerde toen ik de Rev 2 uit zijn doos haalde voor deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review. Ja, ja, ja… JA! Vijf octaven. Niet drie, of vier, maar vijf! Als ik slechts één kritiekpunt magt uiten op de recente uitgaven van DSI, dan zou het de breedte van hun keyboards zijn, waardoor ze voor mij beperkt bruikbaar zijn zonder ze aan te sluiten op een 61- of 76-noten controller. Maar net als de Prophet 08, biedt de Rev 2 een verstandige aanvulling van zwart-wit op basis van de kwalitatieve snelheid en aanslaggevoelige toetsenbord mechanisme die je kan vinden op de Prophet 6 en OB-6. Let wel, het was niet alleen de breedte van het toetsenbord dat die reactie ontlokte; het was de hele uitstraling en het gevoel van het instrument, en de bouwkwaliteit. Ik ben verliefd geworden op mijn Prophet 600 sinds ik hem halverwege de jaren tachtig kocht en, voor sommige geluiden, gebruikte ik hem in plaats van een Prophet 5 omdat er iets was (en nog steeds is) dat ‘precies goed’ voelde. Tegenwoordig voelt de Rev 2, met uitzondering van de positie van de pitch-bend- en modulatiewielen, in veel gevallen hetzelfde voor mij.

Goedkoopste Dave Smith Instruments Prophet REV2 Review

Op dit punt in deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review moet ik toegeven dat ik verbaasd was toen ik hoorde dat DSI hun nieuwe baby de Prophet Rev 2 had genoemd in plaats van de Prophet 16. Maar toen ik het begon te spelen, begreep ik de beslissing. Ondanks het feit dat er twee keer zoveel stemmen, waveshaping, een uitgebreide modulatiematrix, digitale effecten en meer zijn, is de onderliggende architectuur en het karakter hetzelfde als dat van Prophet 08, zelfs zoveel dat hij compatibel is met programma’s van de Prophet 08. Voor mij is dit geweldig, maar als je geen fan bent van de ’08, dan ben je het er misschien niet mee eens. Hoe dan ook… Ik selecteerde ‘jump to current position’ als mijn voorkeursmethode voor het gebruik van de draaiknoppen (hij biedt ook de pass-through en relatieve modi) en, bij afwezigheid van een Live Panel modus, riep ik de basis sjabloon patch op, en begon met programmeren. Ik ontdekte tijdens deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review meteen dat de kleine afmetingen van de Rev 2 de kracht binnenin verloochent, en was al snel bezig met het programmeren van pads en ensembles van echte diepte, etherische patches zoals spookachtige stemmen op basis van gefilterde ruis (de laagdoorlaatfilters volgden bijna perfect over een breed scala), orgels die de filters gebruiken als de vierde ‘drawbar’ per stem, elektrische piano’s en andere toetsenborden, en zelfs geluiden die doen denken aan vroege digitale synths. Natuurlijk creëert de Rev 2 ook uitstekende leads en bassen, en doet een ‘grote ouderwetse analoog’, hoewel een overdrive zijn mogelijkheden op deze gebieden nog verder zou hebben uitgebreid. Ik had ook veel plezier met de effecten, bijvoorbeeld het aanroepen van een BBD-vertraging met maximale feedback (zodat het voor onbepaalde tijd doorliep) en het gebruik van het MIDI-nootnummer om de vertragingstijd te regelen tijdens het arpeggiëren van geschikte geluiden. Dit veranderde niet alleen de herhalingssnelheid tijdens het spelen, maar ook de toonhoogtes van de bestaande noten in de loop, wat fascinerend was. Stel je voor dat je vroege Tangerine Dream tracks speelt op een tape machine met een ovale kaapstander terwijl je op en neer stuitert op een boot in een hevige storm. Spanning of zeeziekte? Jij beslist.

Goedkope Dave Smith Instruments Prophet REV2 Review

De Rev 2 is voorzien van een echte bi-timbrale modus via MIDI, waarmee je de A Lagen van twee willekeurige programma’s kan afspelen met behulp van aangrenzende MIDI-kanalen, met stemmen 1-8 toegewezen aan de eerste en stemmen 9-16 toegewezen aan de tweede. Dit maakt het mogelijk om twee klanken onafhankelijk van elkaar af te spelen over het gehele MIDI-notenbereik, wat heel anders is dan het splitsen en gelaagd afspelen dat beschikbaar is vanaf het klavier zelf. Toen ik dit testte, kwam ik een paar kleine bugs tegen, maar ik begrijp dat deze op het punt staan om aangepakt te worden in het nieuwste besturingssysteem, dus ik hoef ze hier niet meer te delen. Oh ja, en terwijl we het hebben over MIDI, reageert de Rev 2 op polyfone aftertouch via MIDI, wat een extra bonus is.

Natuurlijk is geen synthesizer perfect, en ik vond een handvol tekortkomingen tijdens deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review. Je kan bijvoorbeeld de streams van MIDI CCs of NRPNs die gegenereerd worden wanneer je een bovenpaneel of prestatiecontrole aanpast niet in kaart brengen, wat handig zou zijn als je het zou willen gebruiken om andere instrumenten en soft synths aan te sturen. Een andere minpunt is de jaren tachtig methode van patch naamgeving, maar misschien nog wel frustrerender is het ontbreken van een categorie zoekmogelijkheid of andere soorten snelkoppelingen bij het oproepen van geluiden; het vinden van iets specifieks in het grote geheugen kan een lange en vervelende oefening zijn als je niet ongeveer weer waar het is of als je niet de software editor/library (zie kader) bij de hand hebt. Gelukkig heb ik bijna geen operationele problemen ondervonden. Ik ben me ervan bewust dat sommige mensen een lichte geluidsbloeding hebben gemeld als het filter open is maar er geen noot wordt afgespeeld, dus testte ik dit met een analoge mixer en ontdekte ik dat de versterking zo hoog moest zijn dat de achtergrondgeluiden en -zoem veel significanter waren dan de ontluchting. Ik denk dan ook dat dit genegeerd kan worden. Het enige zorgwekkende moment dat ik tijdens mijn tijd met de Rev 2 in deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review beleefde, was toen de oscillator- en filterkalibratieroutine één keer niet meer werkte. Powercycling ontgrendelde het, en ik was toen in staat om de synthesizer zonder problemen te kalibreren.

Het achterpaneel

De Rev 2 heeft onafhankelijke stereo-uitgangen voor Layer A en Layer B, zodat je hem kan gebruiken als twee onafhankelijke analoge mono/polysynths. Als je niets aansluit op de B-uitgangen, worden beide lagen, zoals je zou verwachten, uitgevoerd via de A-uitgangen. Daarnaast is er een 1/4-inch TRS stereo hoofdtelefoonaansluiting die hetzelfde signaal uitzendt als de Layer A uitgangen, wat betekent dat als je kabels in de B uitgangen hebt gestoken, alleen Layer A te horen is, wat een tekortkoming is.

Achterpanel Dave Smith Instruments Prophet REV2

Er zijn drie analoge besturingsingangen. Het gebruik van twee van deze zijn duidelijk: Sustain accepteert een standaard TRS sustainpedaal, terwijl Pedal/CV het mogelijk maakt om een expressiepedaal of externe CV te gebruiken als een bron in de modulatie matrix. De derde – Sequencer – kan gebruikt worden met zowel een pedaal of een extern analoog signaal om aan/uit commando’s te geven voor de sequentie en de arpeggiator, of triggers om door een sequentie te stappen, of triggers en poorten voor de contourgeneratoren van de synth.

Hiernaast vind je een conventionele set MIDI in/out/thruaansluitingen en een USB B-bus die bidirectionele MIDI draagt maar geen audio. De Rev 2 voldoet aan de klasse USB 2, zodat er geen stuurprogramma’s nodig zijn. Tot slot is er een IEC-aansluiting voor de interne, universele (100V-240V, 50Hz/60Hz) voeding.

De editor

Naast de mogelijkheid om programma’s en banks via MIDI naar een andere Rev 2 te sturen, kun je programma’s en banks in SysEx-formaat op de gebruikelijke manier exporteren en herladen. Deze worden echter altijd opnieuw geladen op de locaties waarvan ze afkomstig zijn, dus het kan lastig zijn om de positie te onthouden van waaruit een bepaald SysEx-bestand is ontstaan, en later je programma’s te herschikken om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks overschrijft bij het herladen.

Het antwoord hierop is de SoundTower SoundEditor. Dit maakt alle parameters van de synthesizer zichtbaar (inclusief de parameters die anders alleen via menu’s toegankelijk zijn), biedt een zeer welkome sequentie-editor en bevat, naast de conventionele bewerking, de gebruikelijke toevoegingen van SoundTower voor het willekeurig genereren van programma’s, mixing, morphing en muteren. Maar het is ook een krachtige bibliothecaris die je in staat stelt om je geluiden te herschikken en toe te wijzen aan categorieën, die veel problemen oplost. Op dit moment is er alleen een stand-alone versie beschikbaar, maar er wordt een AU/VST versie beloofd, en dit zal het mogelijk maken om de Rev 2 volledig te automatiseren vanuit je plug-in host.

Conclusie van deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review

De Prophet 6, de Prophet 12 en de Prophet Rev. 2 hebben veel eigenschappen gemeen, maar nu ik veel tijd met elk model heb doorgebracht, waardeer ik het onderscheid tussen hen. Met zijn VCO’s, Poly-Mod, monotimbrale architectuur en jaren zeventig geluid, is de Prophet 6 het model dat het meest lijkt op de vroegste Prophets en zal aantrekkelijk zijn voor personen die verlangen naar een Prophet 5. De digitale oscillatoren en de verbeterde faciliteiten van de Prophet 12 zijn daarentegen geschikter voor spelers die eigentijdse geluidsdesignmogelijkheden nodig hebben. Daartussenin zit de Rev 2; deze is geavanceerder dan de Prophet 6, maar blijft trouwer aan het ouderwetse ideaal dan de Prophet 12. Gezien zijn prijs denk ik snel dat het de Prophet voor veel spelers zal worden. Als geld een probleem zou zijn en ik een voor mezelf zou willen kopen, dan zou de Rev 2 waarschijnlijk de Prophet zijn die ik zou kiezen.

Ik hoop dat deze Dave Smith Instruments Prophet REV2 review je heeft geholpen om een weloverwogen keuze te maken.

Vergelijk prijzen nu bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 11:32 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

9 Totale Score
Fantastische synth, maar duur

Behoudt het karakter van Prophet 08, maar met veel meer kracht en flexibiliteit

Zoek je iets anders? Bekijk dan onze Beste Synthesizer TOP 10.

1 Reactie
 1. Antwoord
  Dr. Bram Willemse 2019/01/08 op 7:08 pm

  Altijd interessant en informatief om ‘reviews’ te lezen over instrumenten die ik ofwel van plan ben te kopen (dus ter oriëntatie) ofwel ter bevestiging dat ik reeds een goede keuze heb gemaakt ;-). De DSI Prophet-8 Rev-2 is een voorbeeld van zo’n apparaat.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo