Dave Smith OB-6 review

Dave Smith OB-6 review
9.5

€2.999,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dave Smith OB-6 review
Dave Smith OB-6 review
€2.999,00

De Dave Smith OB-6 is een droom voor synthesizer liefhebbers, een samenwerking van twee legendarische namen – Dave Smith en Tom Oberheim. In de jaren 70 toen de synths voor het eerst uitgebracht werden, waren de twee nog rivalen, maar ze hebben nu hun krachten gebundeld om dit beest van een instrument te produceren. Veel personen hebben al gekozen voor de OB-6, aangezien veel personen de vaardigheid van Oberheim om kwalitatieve instrumenten te maken op prijs stellen naast de verbinding met Dave Smith. Maar wat maakt de OB-6 speciaal? En kan hij echt opboksen tegen zoiets als de Dave Smith Prophet 6? Dat zijn de primaire vragen die in deze Dave Smith OB-6 review zullen beantwoorden, waarbij we duiken in noemenswaardige functies, geluidskwaliteit en nog veel meer.

 

Dave Smith OB-6 review:

Twee identieke gezichten

Wanneer je de OB-6 en de Prophet 6 voor het eerst benaderd, dan zien ze er erg identiek uit. Beide hebben houten panelen en zwart gegoten stalen exterieurs. Beide gebruiken dezelfde soort draaiknoppen en pitch wielen en hebben ook rode LED lichten om aan te geven welk programma je op dat moment gebruikt. Wij vinden de rode LED lichten mooi, aangezien wij vinden dat het makkelijker te lezen is dan blauwe LEDs die sommige andere instrumenten hebben.

Dave Smith OB-6 review

Onze eerste indruk van de OB-6, is dat hij er erg modern uitziet een aanvoelt. De draaiknoppen en pitch wielen zijn soepel en hebben een kwalitatief gevoel. De knoppen zelf zijn echter een beetje teleurstellend. Ze voelen goedkoop aan, wat voornamelijk komt doordat ze van plastic gemaakt zijn. Dit is waar we dan ook uiteindelijk op neerkomen na onze eerste opwindende gevoelens.

Toen we de toetsen aanraakte, hadden we ook het gevoel dat deze goedkoop aanvoelde – maar ze zijn tenminste niet zacht en ze hebben een aardig goede action. Wij komen van de wereld van piano’s en zijn daarom gewend om met volledig gewogen keybeds te spelen.  De OB-6 heeft een half-gewogen keybed. Alhoewel dit prima is voor de doelgroep van de OB-6, is het belangrijk om op te merken dat als je net uit ons uit de piano wereld komt en naar de wereld van synthesizers gaat, dit mogelijk een dealbreaker voor je kan zijn of dat je gewoon meer tijd nodig zal hebben om te wennen aan het gevoel en de aanraking van de toetsen.

De Prophet-6 is niet anders dan de OB-6 op dit gebied. Voor het overgrote deel zijn deze twee piano’s hetzelfde op cosmetisch gebied en ook het gevoel is vergelijkbaar. Waar ze het meeste van elkaar verschillen is geluid.

Beste Dave Smith OB-6 Review

 

Dave Smith OB-6 & Prophet 6 – Verschillend, maar enigszins vergelijkbaar

Op de Dave Smith Instrument website kan je een PDF-document downloaden, waarbij al hun instrumenten naast elkaar worden gezet op het gebied van specificaties, zodat je noemenswaardige verschillen makkelijk op kan merken. Wanneer je dit document bekijkt, dan zal je opmerken dat de OB-6 en Prophet 6 erg veel op elkaar lijken.

Dit is een korte lijst met een aantal van dezelfde functies:

  • 6 klanken
  • 2 oscillators per klank
  • Dual Digital Effects Processor
  • 1 globale LFO
  • 2 envelopes
  • 64-staps polyfonische sequencer
  • Arpeggiator
  • 4 octaven, 49 toetsen
  • MIDI In, Out, Thru
  • 1 sustain, 1 volume, 1 LP filter cutoff, 1 seq start/stop

Net als bij de Prophet-6 veranderen hun golfvormen consistent. Bij oscillator 1 beweegt hij tussen zaagtand tot een puls, terwijl oscillator 2 kan gaan van pulse, naar zaagtand tot driehoeksgolf. Dit geeft hem meer ruimte om aan te passen aan verschillende functies, in tegenstelling tot andere producten die meer statisch van aard zijn.

Goedkoopste Dave Smith OB-6 Review

De OB-6 deelt ook de arpeggiator van de Prophet. Je hebt de optie om tussen de 30 tot 250 bpm te kiezen of synchronisatie implementeren met een MIDI timing klok. De arpeggio’s kunnen tot 3 octaven dekken, met vijf opties: omhoog, omlaag, omhoog/omlaag, willekeurig en wijs toe. De laatste wordt gecreëerd door de gebruiker wanneer je de toetsen indrukt waar je een arpeggio op wilt.

De arpeggiator heeft een vasthoudt optie, wat hem de mogelijkheid geeft om te blijven spelen totdat deze losgelaten wordt. Je kan ook meer complexe patronen creëren met een functie die ‘relatching’ genoemd wordt. Dit maakt het mogelijk om een noot van het originele patroon vast te houden terwijl je extra noten toevoegt.

Nog een vergelijkbare functie is hun gedeelde sequencer. Zoals aangegeven in de bovenstaande lijst heb je 64 stappen om mee te werken. Elk stap kan 6 noten vasthouden, zodat je akkoorden en melodieën vast kan houden. Ook is er een voetschakelaar om rests banden te programmeren en ook de huidige sequentie progressie transponeren. Terwijl sequenties afspelen kan je ook live spelen met een van de vrije klanken.

 

Vol geluid vs tamme Prophet

Wanneer je de Dave Smith OB-6 naast de Prophet-6 zet op een versterker om hun geluid te testen, dan zal je een significant verschil merken. De Dave Smith OB-6 klinkt gewoon vetter en voller. Het is als een leeuw aan een lijn die wacht op het juiste moment om los te breken.

Dave Smith OB-6 ReviewDe Prophet-6 voelt daarentegen aan als de oudere versie van de OB-6 – meer terughoudend en er wordt meer een nadruk gelegd op een tammer geluid. Hij zit misschien niet zo op de rand, maar legt meer nadruk op het gebruik maken van deze strakkere controle.

Een discussiepunt waar de synth gemeenschap veelvuldig over heeft gesproken is het limiet van 4 octaven. Veel zouden zeggen dat dit genoeg is, terwijl andere weer zeggen dat dit niet genoeg is om een muziekstuk te creëren met meer dynamisch bereik in de klanken. Met een prijs van zo’n €3.000 (afhankelijk van waar je hem koopt en of je een kwalitatieve gebruikte kan vinden) is het mogelijk lastig om een aanschaf te rechtvaardigen. Vooral omdat je een betaalbare digitale piano met geweldige klanken voor de helft van de prijs kan vinden. Maar als je dat ouderwetse analoge geluid wilt hebben, dan is dat hetgeen wat je er jammer genoeg voor moet betalen.

Alhoewel we vinden dat het geluid op de OB-6 uitstekend is, is er een ding dat deze synthesizer had moet hebben, maar niet heeft – een LCD menuscherm. Je kan patches die je met de OB-6 maakt uiteraard opslaan, maar je kan ze geen naam geven en daarom voelt het een beetje minder intuïtief. Aangezien hij aan de redelijk prijzige kant is, zijn we een beetje verrast dat dit niet toegevoegd is.

 

Andere overwegingspunten bij de Dave Smith OB-6

Wanneer je in een aantal van de globale functies duikt, is het vaak nodig om een handleiding bij de hand te hebben. Dit is wederom een geval waar een LCD-scherm erg behulpzaam geweest zou zijn, alhoewel het waard is om op te merken dat de OB-6 en Prophet-6 waarschijnlijk geen schermen hebben, omdat ze ontwikkeld zijn als ouderwetse analoge synths (zoals de Oberheim OB-8 bijvoorbeeld).

Goedkope Dave Smith OB-6 Review

Iets wat het ook waard is om op te merken, is dat je de arpeggiator en sequencer jammer genoeg niet tegelijkertijd kan gebruiken. Dit zou een geweldige functie geweest zijn om toe te voegen en zouden de gebruiker zelfs nog meer opties gegeven hebben. Dit is jammer genoeg ook iets wat de waardering van dit instrument nog meer verlaagd. Alhoewel het maar een klein minpuntje is, zou het de kers op de taart zijn voor een potentiële koper.

Nog een punt waar dit instrument achterloopt, is het gebrek aan multitimbraal gebruik. Dit zou uiteraard de kosten nog meer opgedreven hebben, maar wij denken dat deze hogere prijs gerechtvaardigd had kunnen worden, aangezien dit zoveel meer opties aan de gebruiker zou hebben gegeven.

 

Conclusie van deze Dave Smith OB-6 review

Elke synth fan heeft een persoonlijke voorkeur – of ze nu meer leunen richting Roland, Oberheim of andere synth fabrikanten. Wij hebben altijd de voorkeur gegeven aan Roland, maar nu we dat gezegd hebben, moeten we toegeven dat we het geluid van de Dave Smith OB-6 echt op prijs stellen, vooral wanneer je hem vergelijkt met de Prophet-6. Wij denken dat het geluid al met al beter is en als we een keuze tussen de twee moesten maken, dan hadden we voor de OB-6 gekozen.

Het is lastig om een goedkope polysynth op de markt te vinden, maar wij denken dat je altijd het prijskaartje en wat het instrument te bieden heeft moet overwegen. In het geval van de OB-6 denken we dat dit een uitstekend instrument is, maar als je een persoon bent die het gevoel heeft dat hij of zij verloren zou zijn zonder een LCD-scherm, ergens anders moet zoeken. 

Al met al denken we dat als je de kleine eigenaardigheden en moderne aanleg door de vingers kan zien, dat alleen het geluid van de OB-6 het al waard kan maken voor je.

We hopen dat je genoten hebt van deze Dave Smith OB-6 review.

 

 

9.5 Totale Score
Een uitstekend instrument

In het geval van de OB-6 denken we dat dit een uitstekend instrument is, maar als je een persoon bent die het gevoel heeft dat hij of zij verloren zou zijn zonder een LCD-scherm, ergens anders moet zoeken. 

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo