Dave Smith Prophet 6 review

Dave Smith Prophet 6 review
9.5

€2.949,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dave Smith Prophet 6 review
Dave Smith Prophet 6 review
€2.949,00

De Dave Smith “Sequential Circuits” Prophet 6 is een analoge polyfonische synth met 6 klanken. Dave Smith Instruments bracht 20 jaar na de ondergang van het bedrijf nieuw leven in de “Sequential Circuits” naam toen DSI besloot om weer terug te stappen in de analoge synth wereld. De originele Prophet 5 was de eerste programmeerbare poly synth die zijn instellingen intern op kon slaan en vanuit verschillende banks teruggehaald konden worden in plaats van dat je de instellingen handmatig moest opschrijven in een notitieboek. Dat keyboard wordt zelfs gezien als een van de meest belangrijke synths in de elektronische muziek geschiedenis. Vandaag zullen we uitgebreid de Prophet 6 bekijken in deze Dave Smith Prophet 6 review.  We zullen hem ook rechtstreeks vergelijken met andere Dave Smith producten, zoals de Prophet ’08 en ook de Dave Smith Pro 2.

 

Dave Smith Prophet 6 review:

Fysieke eigenschappen

Het feit dat we de fysieke eigenschappen van deze synth op kunnen noemen, zegt een hoop over de huidige stand van zaken in de consumenten industrie voor muziekinstrumenten. De meeste jongere muzikanten zijn meer bekend met zachte synths en andere virtuele instrumenten dan dat ze het zijn met deze fysieke modellen, maar de tijden veranderen.

Dave Smith Prophet 6 review

Veel muzikanten kunnen een tijd niet zo lang geleden herinneren dat er niet veel fysieke synth keyboards waren en ze waren ook niet populair. Jongere muzikanten en ook oudere die de goede tijden herinneren van deze instrumenten, worden aangetrokken door het feit dat keyboards zoals Prophet 6 of de nieuwere Moogs fysiek zijn. Ze zitten niet in een computer en ze zijn ook niet onderdeel van een Korg digitale piano of een workstation zoals de Korg Kronos. De fysieke verbinding met de muziek keert terug wanneer je de behoefte voor software verwijderd.

De Prophet 6 is een erg stijlvol instrument. Omringd door donkere, geolied mahonie en gloeiend rood van verschillende lichtjes, dit keyboard heeft zowel een retro als moderne uitstraling. Het instrument heeft ook een zilveren naamplaatje op het bovenste paneel waar “Prophet-6” op staat en nog eentje aan de onderkant met “Sequential Circuits”. Dit is een vergelijkbare uitstraling met veel instrumenten van de DSI synth lijn.

Elk draaiknop, knop en wiel hebben een kwalitatief gevoel op al deze drie instrumenten. De draaiknoppen op de Pro 2 zijn iets stijver en degene op de ’08 zijn iets vrijer, maar al met al voelen ze geweldig aan. Aparte functie draaiknoppen worden goed toegepast op deze instrumenten.

Het keyboard zelf is half-gewogen met 49 toetsen. De Pro 2 en Prophet ’08 zijn anders, aangezien ze respectievelijk 44 en 61 toetsen hebben. Aangezien dit niet een digitale piano met 88 toetsen is, is de half-gewogen keuze voor deze Prophet 6 perfect.

Vorm volgt functies hier en dit keyboard is niet bedoeld om klassiek mee te spelen. De Pro 2 en Prophet 6 hebben over het algemeen een beter gevoel vergeleken met de Prophet ’08, maar zijn desalniettemin nog steeds aardig vergelijkbaar.

Beste Dave Smith Prophet 6 Review

De instrumenten zijn zo’n 90 cm lang, ongeveer 30 cm breed en bijna 13 cm hoog en wegen maar 9 kg. De algehele afmetingen en het gewicht zijn vergelijkbaar met zowel de Pro 2 als de Prophet ’08 en zullen niet een factor zijn wanneer je moet kiezen welke de beste voor je is.

 

 

Verbindingen

Er zijn verscheidene verbindingen op het achterpaneel van de Prophet 6:

 1. Mono/links en recht 1/4-inch outputs
 2. Stereo 1/4-inch koptelefoon output
 3. In, out en through MIDI poorten
 4. USB
 5. Low-pass filter cutoff expressiepedaal input
 6. Volume expressiepedaal input
 7. Sustain voetschakelaar input
 8. Sequencer start/stop voetschakelaar input
 9. AC stroomvoorziening input.

Er zijn veel verschillen tussen de verbindingen van de drie instrumenten, maar het meest interessante is dat de Pro 2 gebruik maakt van CV (controle voltage) inputs en outputs en ook audio inputs. Dit maakt het mogelijk om de Pro 2 te koppelen met modulaire instrumenten, welke vandaag de dag steeds populairder worden.

Uniek voor de ’08, is een tweede setje outputs met de naam “Output B”.

Dave Smith Prophet 6 ReviewDe Prophet ’08 mist zowel de low-pass filter cutoff pedaal input als een sequencer start/stop input, waardoor hij minder divers is dan de Prophet 6. Daarnaast maakt het gebrek aan een USB bij de ’08 het iets lastiger om te communiceren met een computer opstelling.

Wij denken dat de Prophet 6 precies genoeg verbindingen heeft: het zou te veel gevraagd zijn om meer te willen, maar misschien als er een externe BPM tap pedaal input was geweest (wat geen van de DSI modellen biedt), zou hij perfect zijn.

 

Het brein

Voordat we gaan kijken hoe de synth klinkt, is het belangrijk om te omschrijven en bekijken hoe hij functioneert. De Prophet 6 is een analoge poly synth. Wat betekent dat hij afhankelijk is van door voltage aangestuurde oscillators, analoge filters, envelopes en meer om zijn geluiden te maken. De term analoog is de laatste tien jaar weer helemaal tot leven gekomen, maar Dave Smith gebruikt dit niet alleen voor de marketing: dit keyboard zou elke analoge liefhebber tevreden moeten stellen.

De ’08 gebruikt ook analoge oscillators, maar deze zijn DCO (digitaal aangestuurd) in plaats van VCO. De Pro 2 valt onder een compleet andere categorie en bouwt op volledig digitale oscillators. Alhoewel sommige personen beweren dat er significante verschillen zijn, moet je al een lange tijd onderdeel zijn van het wereldje om de subtiele timbrale verschillen van de instrumenten op te merken.

Goedkope Dave Smith Prophet 6 Review

Voor personen die nieuw zijn in de wereld van synths, is er een limiet van de hoeveelheid klanken die tegelijkertijd afgespeeld kunnen worden met dit keyboard. Je kan maar 6 noten tegelijkertijd spelen op dit keyboard. Dit is erg normaal, maar is mogelijk verrassend voor personen die gewend zijn software en andere minder analoge keyboard opstellingen. De Prophet 6 heeft 2 oscillators per klank, plus een sub oscillator, iets wat de Prophet ’08 mist.

De belangrijkste vergelijking tussen de 3 keyboards die we genoemd hebben is dit: zowel de Prophet 6 als ’08 zijn poly synths (de ’08 heeft 8 klanken in plaats van 6). De Pro 2 is een mono of para synth. Voor personen die op zoek zijn naar instrument waar je een akkoord op kan spelen, is de Pro 2 niet geschikt. Je kan in essentie maar een noot per keer spelen op de Pro 2, wat hem perfect maakt voor leads en synth baslijnen en ongeschikt om pads of andere harmonische elementen te spelen.

 

Routing

Dit is een Dave Smith Prophet 6 review en niet een handleiding, dus we zullen niet al te diep duiken in hoe je gebruik moet maken van de functies op de Prophet 6: dit is een erg diepe synth waar volgens ons elke lezer in verdwaald moet raken.

Ten eerste begint de routing van de Prophet 6 met de eerdergenoemde VCO analoge oscillators. Dit zijn continue variabele golfvorm oscillators, iets wat de Prophet ’08 mist. Dit maakt het mogelijk om een oneindig aantal (alhoewel gelimiteerd door beperkte perceptie) geluiden van blokvorm tot zaagtand tot driehoeksgolf te krijgen. De sub octaaf oscillator staat vast op een driehoeksgolf.

Om het kort te houden, is de lijst met routing mogelijkheden van de oscillators als volgt:

 1. Mixer: stuurt osc 1, osc 2, osc-1 sib octaaf en witte ruis hoeveelheid aan
 2. High pass filter
 3. Low pass filter
 4. Filter Envelope
 5. Versterker Envelope

Daarnaast heeft de Prophet 6 een LFO die gebruikt kan worden om verscheidene parameters te moduleren. De poly-mod sectie gaat zelfs dieper en maakt het mogelijk dat meerdere bronnen meerdere parameters tegelijkertijd moduleren.

Er is ook aftertouch toegevoegd aan de Prophet 6, wat betekent dat de synth reageert op de hoeveelheid druk die toegepast wordt op een toets na de eerste snelheidsmeting. Deze data kan gebruikt worden om veel aspecten van de Prophet 6 te moduleren, zoals amplitude, filters, LFO snelheid en diepte. Dit maakt het mogelijk om erg unieke geluiden te maken en maakt het een instrument dat erg leuk is om live op te spelen – zodra je hem onder de knie krijgt. We zullen toegeven dat het moeilijk is om alles in eerste instantie onder de knie te krijgen.

Typische pitch bend en mod wielen zijn toegevoegd aan de Prophet 6. Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, zijn deze ook erg variabel en aanpasbaar.

 

Andere functies van de Dave Smith Prophet 6

De Prophet 6 heeft ook een aantal andere functies die andere synths ook hebben, maar desalniettemin gaaf zijn. Zo zal je een sequencer en arpeggiator terugvinden op het instrument. De sequencer kan tot 64 treden gaan, inclusief noten en pauzes.

Wij zijn niet echt sequencer types, maar dit is vast een geweldige toevoeging voor andere gebruikers. De arpeggiator is erg leuk.

Goedkoopste Dave Smith Prophet 6 Review

Als je een fan bent van de show “Stranger Things”, dan moet je dit keyboard zeker uitproberen. Wij konden een bijna identiek arp geluid creëren die je hoort tijdens de intro van de show. Toen we dit model aan het uittesten waren, was er de Prophet 6, een Prophet ’08 en een Pro 2 naast elkaar en konden we een interessante arp creëren terwijl we improviseerde met pads op de ’08 en lead op de Pro 2.

Zowel de sequencer als de arpeggiator kunnen gekoppeld worden aan een master klok met een tap tempo of een externe MIDI klok. Een voordeel van de 6, is dat de vasthoudt functie dichter bij het keybed zit dan bij de ’08, wat het makkelijker maakt om deze te gebruiken tijdens een live optreden.

 

Hoe klinkt de Dave Smith Prophet 6

In het kort klinkt de Prophet 6 geweldig. Alle functies de we beschreven hebben zorgen voor een zeer diverse synthesizer. Je kan een heel erg wijd palet van timbres bereiken. Het kunnen grote en krachtige, volle en zelfs wilde, buitenaardse geluiden zijn.

Als we de Prophet 6 en ’08 naast elkaar zetten, dan moeten we toegeven dat ze een hoop overeenkomsten hebben, maar de diepte van de aanpasbaarheid gaat iets verder bij de 6. De Pro 2 heeft daarnaast meer opties voor geluiden, maar het blijft een monosynth.

Dus als je op zoek bent naar een monosynth, dan kan de Prophet 6 goed omgaan met leads, maar de Pro 2 is een beter instrument voor dit doel.

Naast dat hij fantastisch klinkt, heeft de Prophet 6 ook stereo effecten van studio kwaliteit, zoals reverbs, vertragingen, phasers, flangers en phase shifters. Maximaal twee effecten kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. Dit geeft de 6 echt een voorsprong ten opzichte van de ’08, welke helemaal geen effecten heeft.

Alle functies van deze synth samen zorgen voor een geweldig klinkend instrument voor in een studio of op het podium.

 

Conclusie van deze Dave Smith Prophet 6 review

De Prophet 6 is een geweldig keyboard. Als hij niet zo duur was (tegen de €3.000), hadden we al eentje in onze studio gehad. Alhoewel er overeenkomsten zijn tussen de verschillende modellen, scoort de 6 zelfs hoger dan de ’08 en Pro 2. Het is volgens ons simpelweg de beste analoge polysynth op de markt en we raden iedereen aan om hem uit te proberen.

9.5 Totale Score
De Prophet 6 is een geweldig keyboard

De Prophet 6 is een geweldig keyboard. Als hij niet zo duur was hadden we al eentje in onze studio gehad. Het is volgens ons simpelweg de beste analoge polysynth op de markt en we raden iedereen aan om hem uit te proberen

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo