Korg ARP Odyssey review

Beste Korg ARP Odyssey Review
7.5

€1.699,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Korg ARP Odyssey review
Korg ARP Odyssey review
€1.699,00

De originele ARP Odyssey werd voor het eerst in het begin van de jaren 70 uitgebracht en was en antwoord op de zeer succesvolle MiniMoog. De Odyssey werd bekend vanwege zijn prachtige dynamische geluiden en diversiteit, welke succesvol mengde met zachte snaarachtige pads of boven rock gitaarsolo’s uitschreeuwde. De Odyssey werd de favoriet van funk muzikanten, voornamelijk de Herbie Hancock. Zowel de MiniMoog als de Odyssey hielpen een decennium van muzikanten definiëren en maakte de weg vrij voor toekomstige synthesizers. Vanwege zijn iconische geschiedenis, was er vraag naar het herleven van de klassieke synthesizer. Wat de consumenten gekregen hebben, is een synthesizer die werkelijk het ouderwetse geluid, gevoel en diversiteit van de originele Odyssey biedt. Alhoewel de replica van de oude synthesizer aardig nauwkeurig is op alle gebieden (afgezien van de afmetingen van de toetsen), was de originele Odyssey niet perfect op elk gebied. Dit Korg model bootst vele van deze tekortkomingen van het origineel perfect na. In deze Korg ARP Odyssey review zal ik deze synthesizer uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:33 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Korg ARP Odyssey review:

Het gevoel

Het grootste verschil tussen de Korg ARP Odyssey en het origineel zijn de afmetingen van de synth en de toetsen.

Korg ARP Odyssey synthesizer review

Het nieuwe model heeft 86% van de afmetingen van het origineel, wat een geweldige aanpassing zou zijn als hiervoor geen opoffering gemaakt hoefde te worden. Om de afmetingen van het keyboard te verkleinen, moest Korg de breedte van de toetsen aanpassen, waardoor ze nog niet zo klein zijn als de mini-toetsen die je vandaag de dag bij moderne synthesizers ziet, maar niet net zo groot als die van het origineel.

Voor veel spelers die gewend zijn aan de originele ARP Odyssey, zal het even duren voordat ze gewend geraakt zijn aan deze kleinere toetsen. Het verlaagt de kwaliteit van de synthesizer niet significant, maar het was fijn geweest als Korg voor de originele afmetingen van de toetsen had gekozen. Ik weet niet of die 24% kleinere afmetingen zo belangrijk zijn dat daarvoor de toetsen kleiner gemaakt moeten worden.

Het gevoel van de toetsen (afgezien van de korte breedte) is erg bevredigend en ze dempen wanneer je ze indrukt, dus je krijgt niet een luid klikkend geluid tijdens het spelen. Ik speel vaak met een koptelefoon omdat mijn vrouw in de kamer zit en zij stelt het zeker op prijs dat de synthesizertoetsen niet klikken.

In tegenstelling tot alle andere moderne synthesizers op de markt, heeft de nieuwe Odyssey geen draaiknoppen. Hij maakt in plaats daarvan gebruik van schuifregelaars en schakelaars om de oscillators te manipuleren. Mijn grootste probleem met deze schuifregelaars, is dat ze niet solide aanvoelen. Ze zijn aardig wiebelig, wat ook het probleem bij de originele Odyssey was.

Beste Korg ARP Odyssey Review

In plaats van te focussen op het nabootsen van het gevoel van het origineel, was het in dit geval beter geweest om de schuifregelaars te vervangen met iets dat steviger aanvoelt en moderner is. En dit is iets wat elke keer terug zal komen tijdens mijn Korg ARP Odyssey review. De originele Odyssey nabootsen is het doel, maar dit doel wordt zover doorgetrokken, dat dit de algehele kwaliteit van de synth beïnvloedt.

LEES OOK: Ga je een synthesizer kopen? Lees onze koopgids.

Het geluid van de Korg ARP Odyssey

Het geluid van de originele ARP Odyssey is een klassieker voor elke muzikant die opgegroeid is in de jaren 70 en elke synthesizerliefhebber. De grootste aantrekkingskracht van dit nieuwe model, is de mogelijkheid om de ouderwetse geluiden van het origineel na te bootsen. Hij doet dit ongelofelijk goed en in alle gevallen klinken de standaard geluidsgolven van de nieuwe versie hetzelfde als het origineel. Als je een oscilloscoop aansluit op de originele Odyssey en het nieuwe model, dan weet ik zeker dat de golven er bijna identiek uit zullen zien.

Aangezien de nieuwe Odyssey een modern instrument is, zijn er natuurlijk een aantal moderne technologieën (zoals MIDI en USB) toegevoegd, om gebruikers meer mogelijkheden te geven. De MIDI maakt echter gebruik van de meest standaard toepassingen; vast kanaal en vaste snelheid. De MIDI is een fijne functie, maar geeft je geen echte controle over MIDI-parameters.

Korg ARP Odyssey Review

Ook is er een zogenaamde ‘Drive’ schakelaar, wat in essentie post-filter toevoegt om je geluiden zwaarder en dikker te maken. Dit effect is nog een poging om de ARP Odyssey naar de moderne markt te brengen, want agressieve, gewichtige, verstoorde harmonieën zijn vandaag de dag in (dit wordt gedemonstreerd met het succes van de Moog Sub Phatty). Moderne synthgeluiden is natuurlijk niet waar het om gaat bij dit nieuwe model; het gaat om de iconische, ouderwetse geluiden naar de moderne markt brengen.

Een functie van de nieuwe Odyssey die mogelijk sommige personen af zal schrikken, is de vereiste om de oscillators erg fijn te stemmen. Er zijn twee schuifregelaars om de frequentie van elke oscillator aan te passen; een voor ruw stemmen en de andere voor fijn stemmen. Wanneer je de oscillators samen laat, mogelijk een octaaf uit elkaar, dan er is geen lcd-scherm die aangeeft wanneer ze perfect gestemd zijn. In plaats daarvan moet je vertrouwen op je oren.

Dit is een onvolmaakt systeem, vooral voor personen die sonische perfectionisten zijn. Zonder een intern systeem dat objectieve feedback geeft over de feedback van elke oscillator, zal dit de kans op fouten vergroten. Dit hetzelfde systeem van de originele Odyssey, maar het was fijn geweest als dit bijgewerkt zou zijn voor meer nauwkeurigheid.

achterzijde synth Korg ARP Odyssey

De filteropties van dit nieuwe model zijn een van de eenvoudigste, maar meest belonende functies van de synthesizer in zijn geheel. Hij is uitgerust met drie verschillende VCF-soorten, welke allemaal een referentie zijn van de originele ARP. Elke filter klinkt geweldig en gebruik maken van de schuifregelaars om je filterplaatsing te manipuleren voelt goed aan (ondanks de wiebeligheid).

Naast de schuifregelaar voor het filter zit eentje voor de resonantie. Deze twee bewerkingsparameters werken uitstekend samen en zijn intuïtief; ze zitten precies naast elkaar, zodat je direct hun individuele niveaus kan zien. Met deze parameters spelen op een zaagtand golfvorm zal je ongetwijfeld aangename, harmonische complexe ARP-effecten geven, die 40 jaar later nog steeds in zijn.

Een van mijn favoriete functies van de nieuwe Odyssey, is dat speciale karakter bereiken door het gebruik van de pitch besturingsopties van de synth aan de linkerkant. Een simpele druk op die middelste witte knop kan een statisch geluid omtoveren in een dynamische klank met persoonlijkheid, welke prachtig elektronisch is. De manier waarop dit de melodie op aangehouden noten kan veranderen is ongelofelijk en ik ben er echt een fan van. Op sommige tijdens het spelen voelde ik me echt verbonden met het unieke karakter van de synth.

Al met al verricht deze synthesizer bijna perfect werk om de klassieke geluiden van de oude ARP Odyssey modellen na te bootsen. Of je solo’s van Herbie Hancock na wilt bootsen of de Odyssey snaarpads van ‘Rocket Man’ van Elton John wilt reproduceren, het is allemaal mogelijk met de nieuwe Odyssey.

Ouderwetse aantrekkingskracht

Goedkope Korg ARP Odyssey Review

Door met dit nieuwe model te spelen ga je terug naar de tijd van de originele Odyssey en het instrument verricht uitstekend werk om de persoonlijkheid na te bootsen. Als je alleen al naar het instrument kijkt, is er geen twijfel over mogelijk dat het een Odyssey is. Alhoewel ouderwets iets niet direct beter maakt, heeft dit nieuwe model een karakter dat je niet kan ontkennen en dat karakter maakt het een genot om dit instrument te bespelen.

Hieronder zal ik kort voor de personen die de oude Odyssey kennen, samenvatten welke veranderingen er bij dit nieuwe model doorgevoerd zijn vergeleken met de originele modellen

  1. Kleinere afmetingen (zowel behuizing als toetsen)
  2. Stevigere schuifregelaars (maar blijkbaar niet stevig genoeg)
  3. Toevoeging van MIDI en USB
  4. Post-filter drive schakelaar
  5. Toegevoegde transpositie optie

Wat volgens mij belangrijk is om te begrijpen met betrekking tot de veranderingen die doorgevoerd zijn van het oude naar het nieuwe model, is dat afgezien van de afmetingen niks van het oude model ontbreekt. De primaire wijzigingen zijn nieuwe toevoegingen met de bedoeling om het instrument te verbeteren. Dit betekent dat wanneer je de nieuwe ARP Odyssey koopt, je de functies en geluiden van het origineel krijgt, plus meer. Je zal niets missen en dat is geweldig.

LEES OOK: Bekijk alle Korg Piano reviews

Doelgroep en conclusie van deze Korg ARP Odyssey review

De Korg ARP Odyssey slaagt met geweldig succes waar hij voor gemaakt is. Het is een synthesizer die bedoeld is om de ouderwetse geluiden en functies van een nu al 40 jaar oude synthesizer te bieden. Elk geluid dat je kan maken met het nieuwe model is zal ervoor zorgen dat je aan het oude model denkt. Ze zijn zonder twijfel kennissen van elkaar en daarom is dit een geweldig succes en een prachtig gebouwd instrument, die de magie van de originele Odyssey modellen biedt.

Het probleem is echter dat alhoewel dit nieuwe model de geluiden van de originele Odyssey biedt, sommige functies van het origineel al onvolmaakt waren. Ik denk dat een aantal subtiele wijzigingen ten opzichte van de originele modellen niet verkeerd geweest zou zijn, zoals een meer betrouwbaar stemsysteem voor de oscillator en een stevige constructie van de schuifregelaar.

De doelgroep van de nieuwe Odyssey is iemand met enorm veel interesse in de geschiedenis en het geluid van oudere synthesizer modellen. Dit is niet een instrument die bedoeld is voor nieuwkomers, omdat ze mogelijk niet op prijs zullen stellen wat de Odyssey biedt op het gebied van het nabootsen van ouderwetse geluiden. Het is het perfecte instrument voor iemand die bekend is met het oude model en een spiksplinternieuwe wil hebben, in plaats van een oud model tweedehands te kopen in een digitale piano winkel.

Personen die geen interesse hebben in het ouderwetse geluid van de ARP Odyssey zullen mogelijk niet onder de indruk zijn van dit nieuwe model, aangezien hij veel functies mist die moderne synthesizers wel hebben. Het is belangrijk om te begrijpen dat Korg niet een moderne synthesizer probeert te maken; dit nieuwe model is bedoeld als herinnering aan de pionierende synths van de jaren 70 en op dat gebied slaagt het bedrijf uitstekend.

We hopen dat je genoten hebt van deze Korg ARP Odyssey review.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:33 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo