Moog MiniMoog Model D review

Moog MiniMoog Model D Review
8

€3.899,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Moog MiniMoog Model D review
Moog MiniMoog Model D review
€3.899,00

Moog is al zestig jaar aanwezig op de markt en heeft een aantal erg populaire synthesizers geproduceerd. Wanneer je het woord synth of synthesizer hoort, dan denken de meeste spelers en dan voornamelijk veteranen aan de Moog naam. Het eerste geluid waar we zo aan kunnen denken is de opening van Rush in hun liedje Tom Sawyer, die de uitstekende producten van Moog gebruikt hebben om hun muzikale stijl te verrijken. In deze Moog MiniMoog Model D review zullen we dieper duiken in een model die recent opnieuw uitgebracht is, de MiniMoog Model D Remake. Het model werd voor het eerst uitgebracht in 1981 en is vandaag de dag beschikbaar voor die-hard muziekfans en producers.

 

Moog MiniMoog Model D review:

Wat is veranderd (en wat niet)

Alhoewel veel van zijn functies onveranderd zijn gebleven sinds zijn lancering meer dan dertig jaar geleden, van Appalachisch hout tot de draaiknoppen zelf, heeft Moog deze kans genomen om bepaalde functies aan dit instrument toe te voegen.

Een van de grotere veranderingen bij dit nieuwe model, is de toevoeging van een aparte LFO. Deze LFO kan in een vierkante of driehoekige vorm gezet worden en een rate draaiknop zit direct boven het pitch wiel. Standaard staat deze ingesteld op driehoekig, maar je kan het veranderen naar vierkant door te draaien aan de knop.

Goedkope Moog MiniMoog Model D Review

Moog heeft deze kans ook genomen om een MIDI interface te bouwen, alhoewel deze wel erg basis is. Hij kan geen MIDI CC data versturen en je moet 5-pin DIN verbindingen gebruiken. In de hedendaagse wereld waar we allemaal gewend zijn geraakt aan USB, is dit een beetje een teleurstelling.

 

Meer belangrijke features voor de Moog MiniMoog Model D

In dit artikel zullen we de MiniMoog vergelijken met de Moog Voyager, de Dave Smith Prophet 08 en de Moog Sub 37, waarbij de laatste de enige is die MIDI via USB mogelijkheden heeft.

Beste Moog MiniMoog Model D Review

Nog een belangrijke functie die Moog besloot om toe te voegen, is de MiniMoog een Fatar TP-9 model te maken, wat gebruikers de mogelijkheid geeft om snelheid te versturen en de voltages van de aftertouch te beheren. Alhoewel je hier niet standaard gebruik van kan maken, heeft hij CV outputs aan de achterkant van het apparaat om deze functies in te schakelen. Deze CV outputs worden ook gepaard met trim pots om het voltage bereik van het instrument te beheren.

En tot slot is er nog een ding dat Moog aangepast heeft en dat is de stroomvoorziening. Oorspronkelijk waren de design principes om dit instrument een mobiel analoog synthesizer systeem te maken. Met de remake is de unit voor de stroomvoorziening nu extern, om dit principe nog meer kracht bij te zetten. Dit maakt hem meer mobiel, door de verlaging van het algehele gewicht van het instrument.

 

Als het niet kapot is…

Onze eerste indruk van de Moog MiniMoog nam ons mee op een reis terug naar de jaren 80, aangezien veel van de functies hetzelfde zijn als hoe het was bij het originele model. Beginnend aan de linkerkant van het instrument, laten we een kijkje nemen naar de pitch draaiknoppen.

Alhoewel we het op prijs kunnen stellen dat Moog een ouderwets instrument na wil bouwen, moeten we toegeven dat we teleurgesteld waren met hoe goedkoop de pitch wielen waren. Aangezien we met een hoop keyboards en synthesizers gespeeld hebben, geven we de voorkeur aan soepelere pitch wielen in tegenstelling tot meer stijve.

Die van de MiniMoog zijn twee plastic wielen met randjes, waar we niet echt opgewonden van worden. Vergeleken met de Moog Sub 37, welke uitstekende wielen heeft en de Dave Smith Prophet 08, loopt de MiniMoog een beetje achter op dit gebied. Dit is mogelijk een beetje muggenziften en gezien het feit dat Moog een ouderwets instrument na wil maken, mogelijk niet belangrijk.

Maar desalniettemin vinden we dat dit kleine aspect bijgewerkt had moeten worden.

Nu gaan we verder naar de draaiknoppen en schakelaars en we zijn blij om te zien dat deze net zo robuust zijn als bij het originele model. Wij geven de voorkeur aan synthesizers met een stevige action, omdat dit ons meer controle geeft wanneer we kleine aanpassingen maken. Vergeleken met de Dave Smith Prophet 08, welke kleine draaiknoppen heeft met een glij actie, voelen we dat de MiniMoog beter bij onze grote handen past. Bij de Prophet hebben we het gevoel dat veranderingen meer langdradig zijn en zijn beter geschikt voor iemand met kleinere handen.

De Moog MiniMoog Model D heeft een setje van 41 toetsen. Zijn opvolger, de Moog Voyager heeft 61 toetsen en springt zonder problemen uit tussen de 61 toetsen digitale keyboard tegenhangers. De Dave Smith heeft vijf octaven en de Moog Sub 37 heeft 3 octaven. Dit plaatst hem in het lagere middensegment op het gebied van bereik, maar je moet onthouden dat hij ontworpen is voor mobiliteit. Met die overweging is 41 toetsen een uitstekende afmeting.

Persoonlijk vinden we het fijn hoe de toetsen in bij onze handen passen. We hebben ongeveer hetzelfde gevoel bij de andere instrumenten, maar er gaat niets boven de aanraking en het gevoel van de MiniMoog. Op dit gebied hebben we het gevoel dat het instrument verder komt dan de concurrentie en een mooie voorsprong heeft op het gebied van speelbaarheid.

 

Een ongetemd geluid

Om te twijfelen over de vaardigheid van Moog om een kwalitatief geluid te maken, zou absurd zijn. Niemand kan betwisten dat Moog uitstekend klinkende instrumenten creëert, welke gebruikt zijn in vele muziekgenres.

Dus de grote vraag is als volgt: hoe klinkt de remake ten opzichte van het originele model dat in de jaren 80 is uitgebracht? Het antwoordt is simpel – het geluid van de remake is heel erg goed.

Goedkoopste Moog MiniMoog Model D Review

Een hoop synth liefhebbers hebben zelfs het geluid van de MiniMoog vergeleken met zijn beoogde opvolger, de Moog Voyager. Maar als je een MiniMoog geluid wilt, dan moet je een MiniMoog kopen. Alhoewel de Moog Voyager de volgende logische stap had moeten zijn na het Model D, hebben de twee instrumenten compleet verschillende geluidskarakteristieken.

De geluiden van de MiniMoog zijn robuust, rijk en krachtig, wat de Moog Voyager  simpelweg niet kan produceren. Het is duidelijk dat het geluid van de MiniMoog uniek blijft en het komt uiteindelijk echt neer op een vraag: naar wat voor soort geluid ben je op zoek?

Wij geven persoonlijk de voorkeur aan de MiniMoog. Het geluid is zo vol in alle bereiken vergeleken met andere instrumenten, voornamelijk de Voyager. Om een beter idee te krijgen waar we het over hebben, kan je de website van Moog bezoeken en luisteren naar samples van de verschillende instrumenten.

 

Heb je een zaag nodig om door een muur van geluid te zagen?

De MiniMoog wordt geleverd met deze verschillende golfvormen en combinaties:

  • Driehoeksgolf
  • Driehoeksgolf-zaagtand (Oscillator–1, Oscillator–2)
  • Achterwaartse zaagtand (Oscillator–3)
  • Zaagtand
  • Blokgolf
  • Wijde puls
  • Nauwe puls

Moog MiniMoog Model D reviewVergeleken met de Voyager, welke driehoeksgolf, blokvorm, sinus, zaagtand, s&h en s&h soepel heeft, de Dave Smith Prophet 08 heeft een driehoeksgolf, zaagtand, zaagtand/driehoeksgolf combo, puls en puls modulation en de Sub 37, welke driehoeksgolf, zaagtand, blokgolf en sinus heeft.

Waar hij misschien lijdt ten opzichte van de concurrentie is prijs. Alhoewel het geluid geweldig is en je de mogelijkheid hebt om volledig te profiteren van het hardware geluid van Moog, is €3.899 best prijzig.

De Voyager is zelfs nog duurder dan dit, terwijl de Prophet 08 en de Sub 37 minder dan de helft van de prijs van de MiniMoog zijn, waarbij de laatste twee op hetzelfde niveau als de beste budget synthesizers geplaatst worden.

Misschien is het nodig om iets dieper het geluid van de MiniMoog te ontleden om te kijken of de prijs gerechtvaardigd is.

 

Dieper in het geluid snijden

Het signaal pad is ouderwets Moog; ze hebben dit instrument gebouwd door gebruik te maken van hun 24dB per octaaf ladder filter, gevoed door drie oscillators, welke allemaal door een mixer sectie gaan. Oscillator 3 kan oscillators 1 en 2 moduleren en hij word geleverd met drie stadia envelope voor luidheid en het filter. Over het algemeen is er niks zo indrukwekkend op het gebied van de oscillators van de MiniMoog dat we hier heel veel aandacht aan hoeven te besteden. Er is niets nieuws met betrekking tot de functionaliteit van het instrument ten opzichte van het originele model, wat als positief of negatief gezien kan worden. Dit vinden wij helemaal niet erg en we herhalen graag iets wat we eerder aangegeven hebben – als het niet kapot is, dan hoef je het ook niet te repareren.

Op het gebied van de 24dB-per-octaaf ladder filter, is een van de dingen die overgenomen is van het originele instrument, hoe deze reageert op wanneer de speler zachter speelt in plaats van met een hogere snelheid. Hij klinkt vaak helderder en luider, wat een voordeel kan zijn voor spelers die dat realisme willen wanneer je nagaat hoe akoestische spelers vaak luider en helderder spelen wanneer ze sneller spelen. Het is een subtiel verschil, maar kan een groot genoeg voordeel zijn ten opzichte van software en andere digitale tegenhangers die beschikbaar zijn.

 

Conclusie van deze Moog MiniMoog Model D review

Dus, biedt de MiniMoog voldoende, voornamelijk op het gebied van geluid, om het hoge prijskaartje te rechtvaardigen?

Nou, ja en nee.

Voor ons is de Moog MiniMoog Model D een soort van combinatie tussen nostalgie, een geweldig product met een kwalitatieve merknaam en luxe. We denken dat veel artiesten het eens zullen zijn dat je veel meer betaalbare instrumenten kan vinden, zoals de Moog Sub 37 en Dave Smith Prophet 08.

Je krijgt misschien niet het geluid van de MiniMoog, maar je kan iets vergelijkbaars of in de buurt van wat je zoekt vinden. Het is een geweldig instrument en zeker waard om te bezitten, maar je moet jezelf afvragen of de nostalgie van het verleden zoveel geld in het heden waard is.

 

 

8 Totale Score
Het is een geweldig instrument en zeker waard om te bezitten

Je krijgt misschien niet het geluid van de MiniMoog, maar je kan iets vergelijkbaars of in de buurt van wat je zoekt vinden. Het is een geweldig instrument en zeker waard om te bezitten, maar je moet jezelf afvragen of de nostalgie van het verleden zoveel geld in het heden waard is.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo