Moog Sub 37 review

Moog Sub 37 Review
9

€1.599,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Moog Sub 37 review
Moog Sub 37 review
€1.599,00

Wanneer professionele audio muzikanten de term analoge synthesizer horen, dan krijgen ze mogelijk een kleine glimlach op hun gezicht. Dat komt waarschijnlijk omdat ze aan de legendarische Moog synthesizers denken. Waar ze mee bekend zijn, is mogelijk het dikste, warmste analoge synth geluid dat vandaag de dag op de markt beschikbaar is. Wat ze mogelijk niet weten, is dat het verhaal zo’n vijftig jaar geleden begon. Robert Moog, waar de naam van de Moog synthesizers op gebaseerd is, begon toen hij een student was in de jaren 60. Hij maakte echter geen synthesizers. Hij begon met het maken van theremins. Dit zijn apparaten die de beweging van je hand volgen en corresponderen met een frequentie. Robert Moog nam dit idee en transformeerde het in een meer praktisch niveau. En alhoewel je vandaag de dag nog steeds theremins kan kopen, is de synthesizer enorm populair geworden en een hoop personen vinden dat dit komt door het werk van Moog. Daarom willen we het in deze Moog Sub 37 review van vandaag hebben over een nieuwere versie van de analoge synth die synthesizers op de kaart heeft gezet voor de mainstream muziek in de jaren 70. Sindsdien hebben we een hoop geweldige synth ontwikkelaars gezien, zoals Dave Smith bijvoorbeeld.

We willen je graag vertellen waarom de Moog Sub 37 een van onze favoriete analoge synths is, wat we er fijn aan vinden, wat we andere synths beter vinden doen en hoe hij presteert ten opzichte van andere synths, zoals de Dave Smith Pro 2, Moog Voyager, Minimoog Model D en de Moog Sub Phatty (wat je allemaal terug zal kunnen lezen in deze Moog Sub 37 review).

We zullen ons focussen op de features, geluiden, gewicht en draagbaarheid en prijzen van deze synths om je te helpen wanneer het tijd wordt om te besluiten welke analoge synth het beste bij je wensen en behoeften past.

 

Moog Sub 37 review:

Eerste indruk

Toen we de Sub 37 uitprobeerde om ons voor te bereiden voor deze Moog Sub 37 review, was een van de meest opvallende karakteristieken hoe hij lijkt te zweven. De toetsen, de frequenties, alles stroomt soort van samen.

Dus wanneer je een snelle C schaal speelt over het keyboard met 37 toetsen, dan is het net of je met je hand over water gaat en kleine rimpels maakt. Dat klinkt misschien een beetje erg poëtisch, maar we denken dat je wel begrijpt wat we bedoelen. Hij is erg makkelijk om te spelen.

Nog beter zelfs zijn de filters. De standaard cutoff en resonantie filters zijn erg krachtig. De cutoff filter helemaal naar boven draaien zorgde dat de zaagtand golfvorm een scherpe kettingzaag werd. Draai hem naar beneden en je krijgt een schoorsteen, gedempt geluid waarmee je een baby aan het slapen kan krijgen.

Beste Moog Sub 37 ReviewWat we graag doen wanneer we de filters testen, is de cutoff en resonantie helemaal omhoog draaien, de resonantie laten staan en de cutoff langzaam verlagen. Dit veroorzaakt een soort van sci-fi geluid die verschillende stappen in het frequentiebereik daalt en het lijkt alsof je muziek in de ruimte maakt.

Dus we weten dat hij schoon en nauwkeurig klinkt, de filters zijn goed. Als hij hier problemen mee heeft, dan weet je dat ze het instrument beter hadden kunnen ontwerpen. De Moog slaagt uiteraard voor deze test, maar daar hadden we eigenlijk ook nooit twijfels over. Als je iets dat goedkoper is koopt, zoals de Korg Volca synth, dan zal je zien dat deze niet zo schoon is. Maar deze is bijna letterlijk tien keer zo goedkoop met een prijs van €169, dus je krijgt waar je voor betaald (de Moog Sub 37 is verkrijgbaar vanaf €1599).

 

Geluiden, presets en Moog arpeggiator

Dus we stellen de waarde van een goede monofonische synth op prijs, wat betekent dat je maar een noot per keer kan spelen en alhoewel deze synth hier perfect in is, stellen we de polie modus nog meer op prijs, wat de synth omtovert in een polyfonische synth, wat betekent dat je meer dan een noot per keer kan spelen. Voor ons is dit altijd handig wanneer we synth akkoorden willen spelen en met een mono synth kan je geen akkoorden spelen. Als synth en keyboard spelers hebben we voor ruim vijftig procent wat we nodig hebben, akkoorden nodig, dus het is altijd goed om die optie te hebben. Ook al is het een synth met maar 37 toetsen, is er nog steeds genoeg ruimte om die grotere akkoorden te spelen.

Als je niet bekend bent met oscillators, dan kunnen we je vertellen dat ze de geluidsgolven die uit je synth komen manipuleren. De Sub 37 maakt het mogelijk om twee oscillators tegelijkertijd te gebruiken, wat iets is dat alleen in de laatste jaren beschikbaar is gekomen. Dus als je een zaagtand en blokvorm wilt combineren, dan kan je dat zonder problemen doen.

Onze favoriete combinatie is de sinus golf, een soepel rond geluid en de zaagtand, het bekende scherpe synth geluid. Dit rond de smaak van het hele geluid af en verdikt deze, wat de bekende Moog dikte alleen maar dikker maakt.

Laten we het over presets gaan hebben. Wij hebben door de meeste gescrold en er zijn meer dan genoeg. Er zijn er ongeveer 250 en ze zijn allemaal aardig geweldig. Het enige ding met de presets, is dat ze echter zo specifiek zijn. Als je niet onmiddellijk dat exacte geluid wilt hebben, dan zal je een beetje bewerking moeten doen om het geluid zo te krijgen als je graag wilt.

Zodra je echter bekend raakt met synths, dan weet je hoe je hem moet laten doen wat jij wilt. Als hij bijvoorbeeld te scherp klinkt, dan kan je het cutoff filter verlagen of zelfs de oscillator veranderen naar een andere golfvorm als je iets radicaal anders wilt hebben.

Goedkoopste Moog Sub 37 ReviewDe Moog arpeggiator is een van onze favorieten. Er zijn opties om verschillende patronen te doen en er is ook een step sequencer waar je geleidelijk aan noten toe kan voegen om sequenties aan melodieën toe te voegen. Wij gebruiken dit soort features graag voor het schrijven en muziekproductie en we raden aan dat je hetzelfde doet als je ooit geïnteresseerd bent in het gebruiken van synths voor opnames en productie.

We gaan het verderop in deze Moog Sub 37 review iets meer hebben over de prijs, maar twee andere dingen die we erg belangrijk vinden als synth enthousiastelingen zijn de mobiliteit en speelbaarheid. De Sub 37 weegt 10kg, wat zeker niet licht is voor ons, maar ook niet erg zwaar is. Als je deze synth gaat kopen, dan raden we zeker weten aan om in ieder geval een soft case te kopen, aangezien je hem niet per ongeluk wilt laten vallen.

Op het gebied van speelbaarheid stellen we het erg op prijs dat er zowel audio en koptelefoon outputs zijn, met de optie om het volume voor elke output apart aan te passen. Dus als ik het geluid op het podium wil dempen, maar een nieuw geluid uit willen kiezen en testen, dan is dit mogelijk. Op de website van Moog kan je meer uitgebreide informatie over alle features en de erg technische specificaties vinden, voor het geval je hier in geïnteresseerd bent.

 

 

Specificaties Moog Sub 37

Dit zijn een aantal noemenswaardige specificaties van de Sub 37:

  • Monofonisch / Duo-parafonisch
  • 37 toetsen, aanslaggevoelig
  • Delay, Attack, Hold, Decay, Sustain, Release envelopes
  • 256 presets
  • Arpeggiator en Step Sequencer die je kan synchroniseren
  • Cutoff en resonantie filters
  • 10kg
  • Audio en koptelefoon outputs

 

Moog Sub 37 vs de concurrentie

De Moog Sub 37 kost €1.599, maar we willen pas aan het einde van deze Moog Sub 37 review de prijs bespreken, omdat we eerst een aantal andere analoge synthesizers willen bespreken die vandaag de dag beschikbaar zijn op de markt en hoe ze presteren ten opzichte van de Sub 37.

 

Sub 37 vs Dave Smith Pro 2

De synths van Dave Smith zijn mogelijk wel de sterkste concurrenten van Moog. Als er een geweldige synth beschikbaar komt, dan zullen er ook andere komen die de synth markt willen veroveren. De Pro 2 is een van deze concurrenten. Net als de Moog Sub 37 is hij zowel monofonisch als parafonisch, wat betekent dat je een polyfonie van maximaal vier noten kan krijgen wanneer je dat nodig hebt.

Zoals we eerder al aangegeven hebben is dit voor ons een geweldige analoge synthesizer. Hij ziet er lang niet zo origineel uit als de iconische Moog vorm, maar een hoop personen vinden het fijn dat hij platter en meer mobiel is met 8kg.

Een verschil van deze synth is dat je meer toetsen krijgt, 49 om precies te zijn. Die toetsen zullen je echter wel geld kosten, aangezien deze synth verkrijgbaar is vanaf €2.199. Qua geluid is hij erg dik, maar misschien niet zo dik als de Moog, maar zeker weten analoog. De toetsen voelen soepel aan en ze zijn ook aanslaggevoelig. Dus als je simpel gezegd meer van alles wilt, met een vergelijkbare kwaliteit, neem dan een kijkje naar de Pro 2.

 

Sub 37 vs Sub Phatty

Bij sommige producten komt de concurrentie van hetzelfde merk. Dus hoe presteert de Moog Sub Phatty ten opzichte van de Sub 37? Nou, het geluid is zeker vergelijkbaar. Dit instrument klinkt geweldig. Alles wat we fijn vinden aan de Sub 37 kan je terugvinden in de Sub Phatty.

Er zijn echter een aantal enorme verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld maar 25 toetsen. Hij is alleen maar monofonisch, wat voor ons een dealbreaker is, maar een hoop mensen die synth bas spelen gebruiken alleen maar mono synths. Dat geldt echter niet voor ons. Maar de filters zijn net zo krachtig en het geluid is net zo scherp, krachtig en dik. Hij kost ook maar €888, dus hij is bijna de helft goedkoper dan de Sub 37. Als synth bass je ding is, dan is dit een monster die je zeker moet kopen.

Moog Sub 37

 

Sub 37 vs Minimoog Model D

Richting de top van de prijsklasse vind je de Model D, welke verkrijgbaar is vanaf €3.899. De Model D is de ouderwetse Moog synth uit de jaren 70 waar alle ruimtelijke sci-fi muziekstukken vandaan kwamen. Zijn ouderwetse geluid is ongeëvenaard wanneer we het over alle Moogs hebben. Er zijn drie krachtige oscillators, met gedetailleerde variaties van golfvormen waar je uit kan kiezen. Daarnaast zijn er ook twee ruis generators, terwijl de meeste synths maar een of helemaal geen een hebben.

Hij heeft 44 toetsen en weegt 14,5kg, wat betekent dat hij nog steeds erg mobiel is en hij heeft zeker weten meer dan genoeg outputs, waaronder een MIDI in/out en het besturingspaneel kan verlaagt worden om hem makkelijker op te bergen. Hij is prachtig om naar te kijken en behoudt zeker weten het ouderwetse geluid, volgens ons zelfs nog meer dan de Sub 37. Maar zoals je hebt kunnen lezen is hij erg duur, dus je moet wel erg serieus zijn als je er over nadenkt om een te kopen.

 

Sub 37 vs Voyager

Tot slot zullen we het gaan hebben over de Voyager. De nieuwe Voyagers zijn sterk gebaseerd op de originele Model D, maar met een paar aanpassingen. Een belangrijk verschil dat we opgemerkt hebben, is het X/Y espressie touch pad die je in het midden van de console kan vinden, tussen de oscillators en de filters. Je kan er mee spelen om bestaande klanken te moduleren op basis van een parameter die je geselecteerd hebt. Dit is echt een gave feature en het maakt het zeker weten mogelijk om op een manier met de synth te spelen die in het verleden niet mogelijk was, wat je kan helpen om het synth spelen te transformeren in iets nieuws.

Het is geweldig om deze soort innovatie te zien en alhoewel Moog deze stijl van pad niet ontwikkelt heeft, is het desalniettemin een geweldige toevoeging. Net als de Model D heeft hij een hoop opties voor voltage besturing, wat je niet echt net zo makkelijk kan doen op de Sub 37. De Voyager kost €3.599 en je betaald voor de beste kwaliteit geluiden die op de markt beschikbaar zijn als je eentje koopt.

Goedkope Moog Sub 37 Review

 

Conclusie van deze Moog Sub 37 review

Er zijn een hoop geweldige synths beschikbaar van verschillende bedrijven, maar de synths van Bob Moog zijn sommige van de beste. De Sub 37 past perfect in de Moog serie als iets waar een serieuze synth enthousiasteling van zal houden voor een prijs onder de €2.000. Hij is mobiel, toegankelijk thuis en op het podium en erg leuk om mee te spelen.

Hij mist misschien een aantal van de features die je wel bij de duurdere Moog modellen krijgt, maar hij heeft ook meer features dan iets zoals de Sub Phatty, wat een betere keuze is als je liever synth bas en monofonische melodieën speelt in plaats van akkoorden.

Maar ons favoriete onderdeel van de Sub 37, is dat hij geweldig voelt, terwijl hij tegelijkertijd zowel oud als nieuw klinkt. Er zullen altijd manieren zijn om het klassieke synth geluid uit te breiden en de Sub 37 geeft je de tools om dit te bereiken.

9 Totale Score
Geweldige synth

De Sub 37 past perfect in de Moog serie als iets waar een serieuze synth enthousiasteling van zal houden voor een prijs onder de €2.000. Hij is mobiel, toegankelijk thuis en op het podium en erg leuk om mee te spelen.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo