Monofone vs polyfone synth: Wat is beter?

In het begin van elektronische synthese waren alle synthesizers grotendeels hetzelfde. Op dat moment waren alle geluiden analoog, wat betekent dat alle synthesizers vertrouwden op een analoog elektrisch signaal om een geluid te maken. Hier waren complexe schakelingen voor vereist en daarom werden deze synths monofoon genoemd.

Wat betekent dit en wat is het verschil tussen monofone vs polyfone synthesizers die vandaag de dag gecreëerd wordt?

»» ontdek hier onze synthesizer TOP 10 »

 

Belangrijkste verschillen

Vandaag de dag zijn er twee primaire soorten synthesizers die we kunnen kopen. Een type is monofoon, wat betekent dat maar een noot per keer gespeeld kan worden. De andere is polyfoon, wat betekent dat meerdere noten tegelijkertijd gespeeld kunnen worden.

Moderne digitale synthesizers van vandaag de dag zijn voornamelijk polyfoon, vanwege het feit dat digitale synths niet alle geavanceerde en gecompliceerde schakelingen nodig hebben die hun analoge voorouders gebruikte. Wat betekent dat het maken van een synth met polyfone mogelijkheden lang niet zo duur is als voorheen.

In traditionele analoge synths moet je elke klank individueel geleiden door de signaalketen om een geluid te creëren. Dit betekende dat het erg moeilijk was om fysiek meer dan een klank keten in de behuizing van klassieke analoge synthesizers te stoppen.

Om deze reden kwamen ze niet veel voor in de eerste dagen van elektronische muziekproductie. Het was niet totdat digitale synthese meer normaal werd, dat polyfonie echt populair begon te worden.

 

De opkomst van digitaal

Digitale synthesizers representeren een fundamentele omschakeling in hoe synthese motoren werkte toen ze 40 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd werden. Een van de eerste digitale synths was de Fairlight CMI, welke digitale sample technologie aan de wereld introduceerde.

Novation Bass Station II analoge synthesizer

Deze synthesizer was echter erg duur met een prijs van meer dan €20.000 en het was niet tot een paar jaar later in 1983 dat een werkelijk waar revolutionair product aangekondigd werd. De Yamaha DX-7 werd de eerste digitale synthesizer die echt populair werd, wat grotendeels kwam door de veel goedkopere prijs van zo’n €2.000. Het uitbrengen van de DX-7 betekende het begin van het afnemen van de hoeveelheid analoge synthesizers op de markt en vandaag de dag zijn ze bijna allemaal verdwenen. Recent begint analoge synthese weer populairder te worden en dit houdt de technologie vandaag de dag in leven.

De nieuwe digitale synths konden vaak zowel polyfoon als monofoon zijn, wat afhing van de voorkeur van de gebruiker. Men dacht misschien dat dit het moment was dat monofone synths zouden verdwijnen, maar niks was minder waar. Waarom zijn deze synths zelfs vandaag nog populaire opties?

 

Verschillen in geluid

Het grootste verschil tussen een polyfone en monofone synth vind je terug in hoe de synth gespeeld wordt. Keyboardspelers moeten elk instrument op een andere manier gebruiken en het creëren van melodieën en progressies op elke biedt unieke uitdagingen en voordelen.

Veel gebruikers zullen je echter ook vertellen dat er een duidelijk verschil is tussen de geluiden die elk model kan produceren. Zo zweren veel keyboardspelers er bij dat een monofone synth geluiden kan produceren die veel voller voelen en meer aanwezig zijn dan bij een polyfone synth. Deze theorie lijkt bewezen te worden door te kijken naar verschillende instrumenten die een polyfone aard hebben, zoals de saxofoon.

Waarom kopen we dit instrument als we er maar een noot per keer mee kunnen spelen? Nou, dat is simpel, want die enkele nooit bevat een bepaalde hoeveelheid expressie en karakter die moeilijk om na te bootsen is met welk ander instrument dan ook.

Monofone synth gebruikers voelen hetzelfde over de instrumenten die zij uitkiezen. Om deze reden wordt een monofone synth anders ontwikkeld dan een polyfone. Een monofone synth geeft de geluidsontwerper namelijk de mogelijkheid om een extreem grote klank te creëren, aangezien het instrument maar verantwoordelijk is voor een noot per keer. Polyfone instrumenten kunnen echter veel verschillende noten per keer produceren en moeten daarom ontworpen worden met een iets dunner geluid in gedachten, om de zintuigen niet te overweldigen of niet te dof te klinken voor de luisteraar.

 

Koopoverwegingen

Wanneer je probeert te besluiten welke soort synthesizer je moet kopen, zou je een aantal dingen in overweging moeten nemen op het gebied van monofone vs polyfone synths. Zo zijn veel monofone synthesizers goedkoper dan hun polyfone tegenhangers, wat grotendeels komt door de veel eenvoudigere constructie en de interne schema’s die hiervoor vereist zijn.

Je zou moeten besluiten of je dit mee wilt nemen in je koopbeslissing of niet. Overweeg je beoogde speelstijl en waar je de synth voor zal gebruiken. Is dit bijvoorbeeld de eerste synthesizer die je koopt? Zal je hem gebruiken voor al je muziekproductie behoeften of zal hij juist meer een aanvullende rol hebben? Als het je primaire instrument wordt, dan raden we aan om een polyfoon instrument te kopen.

Zoals we al aangegeven hebben zullen deze je de grootste flexibiliteit in je muziek geven en veel modellen kan je vandaag de dag ook met een monofone modus spelen.

Als je echter op zoek bent naar iets om je andere keyboard aan te vullen of de analoge geluiden van vroeger wilt ontdekken, dan is een monofone optie mogelijk ook geweldig voor je. Er zijn vandaag de dag nog steeds een aantal exceptionele monofone synthesizers beschikbaar, welke geluiden hebben die erg moeilijk om na te bootsen zijn in elk ander product.

Roland Juno Gi polyfone synthesizer

Je budget zou je ook mee moeten nemen wanneer je je uiteindelijke beslissing maakt. Zoals we al aangegeven hebben kunnen monofone synths over het algemeen vaak goedkoper zijn, vooral wanneer we het over analoge synthesizers hebben, dus het is belangrijk om dat in gedachten te houden wanneer je een strikt budget hebt. Er zijn echter voldoende geweldige digitale polyfone synths beschikbaar en als je op zoek bent naar een eerste synth, dan zijn deze misschien de beste keuze.

Uiteindelijk zal je deze keuze voor jezelf moeten maken, gebaseerd op wat het beste voor jou, je muziek en je stijl is.

Om het iets makkelijker voor je te maken hebben we hieronder een aantal van onze favoriete monofone en polyfone synths opgenoemd. Gebruik dit als een beginpunt voor je onderzoek om je te helpen beslissen welke het beste bij je wensen en behoeften zal passen.

 

Noemenswaardige monofone synthesizers

Dit zijn een aantal monofone synths die we erg fijn vinden:

Arturia MicroBrute (€299)

Arturia MicroBrute reviewDe MicroBrute is een van de meest uniek klinkende monofone analoge synthesizers die we ooit gehoord hebben, wat voor een groot deel komt door zijn monofone design en Steiner-Parker filter. Er zijn maar twee octaven van mini toetsen beschikbaar en zijn een beetje aan de goedkope kant, dus als je iets meer zoekt op dat gebied, dan is er ook nog de grotere MiniBrute.

Voor ons biedt deze kleine jongen echter de essentie van geluid in een zeer betaalbaar pakket.

Een aantal belangrijke specificaties:

 • 100% analoog audiosignaal
 • Steiner-Parker 2-pole multimode filter (Low Pass, Band Pass, High Pass)
 • Analoge voltage bestuurde oscillator
 • Oscillator mixer (Overtoon, zaagtand, blokvorm, driehoeksgolf, audio in op achterste paneel)
 • 12V DC 1A stroomadapter

 

Novation Bass Station II (€449)

Novation Bass Station II analoge synthesizerDe Novation Bass Station II is nog een synth die de harten van degene die hem gebruikt hebben makkelijk overwonnen heeft. De originele versie werd uitgebracht in de jaren 90, net toen de analoge synths weer populair begonnen te worden.

De nieuwe versie belooft veel van dezelfde features, maar is bijgewerkt voor de 21e eeuw.

Specificaties:

 • 25 noten synth action keyboard
 • Aftertouch kan gekoppeld worden voor het moduleren van:
  • Filter frequentie
  • LFO 1 naar Osc pitch
  • Osc 2 snelheid
 • Pitch wiel
 • Modulation wiel kan gekoppeld worden aan:
  • LFO 2 naar filter frequentie
  • LFO 1 naar Osc pitch
  • Osc 2 pitch
 • Octaaf omhoog/omlaag knoppen
 • 64 fabriek presets
 • 64 slot voor gebruiker patches (en patch dump mogelijkheid voor het opslaan van meer)
 • Master volume draaiknop

 

Korg MS-20 Mini (€659)

Korg MS-20 Mini monofone synthesizerWe hoeven vrij weinig over dit beest te zeggen voor personen die hem al kennen. Hij werd voor het eerst in 1987 uitgebracht en de MS-20 is een van de meest legendarische monosynths die ooit gecreëerd is. Deze versie waar we het nu over hebben werd in 2013 uitgebracht en heeft alle kracht, flexibiliteit en bereik van het origineel in een bijgewerkt frame die werkt op een handige 9V stroomvoorziening.

Gebruikers van deze synth beweren dat het de beste hardware synth is en hij biedt een hoeveelheid modulation geleidingsopties wat gewoon duizelingwekkend is. De kans is klein dat je ooit alles geprobeerd zal hebben wat je op het besturingsinterface van deze synth kan vinden.

Specificaties:

 • Keyboard: C – C; 37 noten (3 octaven), mini keyboard speciaal ontwikkeld voor de MS-20 Mini
 • Koptelefoon: Koptelefoon output (stereo 1/8-inch mini aansluiting 33 Ω 48mW
 • USB: Type B, USB-MIDI input/output
 • MIDI: MIDI input
 • Stroomvoorziening: DC 9V
 • Afmetingen: B493 x D257 x H208mm
 • Gewicht: 4,8kg
 • Accessoires: AC adapter (9V/1,7A), Patch koord x 10

 

Moog Sub Phatty (€888)

Moog Sub Phatty analoge synthesizerDe Sub Phatty is mogelijk wel de best klinkende analoge synth voor onder de €1.000 die we ooit gehoord hebben. Alles van deze synth voelt enorm kwalitatief aan, van de solide constructie tot een aantal van de beste synth geluiden die ooit gemaakt zijn. Er is een hoop dat je op prijs kan stellen. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje naar deze specificaties:

 • Geluidsmotor: Analoog
 • Aantal toetsen: 25
 • Soort toetsen: Semi-gewogen
 • Andere besturingen: Pitch Bend, Mod Wheel
 • Geluidsbron: 2 variabele golfvorm oscillators, 1 blokvorm sub oscillator, 1 ruis generator

Als je op zoek bent naar de beste analoge synthese voor minder dan €1.000, dan zal het lastig zijn om iets beters dan dit te vinden. De combinatie van effecten, geluiden en esthetica maken de Sub Phatty een makkelijke keuze.
>> Klik hier voor de beste online aanbiedingen >

 

Aanbevolen polyfone synthesizers

Dit zijn een aantal polyfone synths die het waard zijn om te overwegen:

Roland Juno Gi

Roland Juno Gi polyfone synthesizerDe Roland Juno Gi is een synthesizer met 61 toetsen die een hoop features heeft en vol zit met prachtige geluiden, professionele effecten en een volle polyfonie van 128 noten. Deze synth heeft een aantal van de beste geluiden die we ooit gehoord hebben en ze zijn handig georganiseerd in live sets die erg goed werken voor personen die live met hun instrument willen spelen. Neem maar eens een kijkje naar deze specificaties en we hoeven dan vast niet veel meer te zeggen:

 • Meer dan 1.300 kwalitatieve geluiden die geoptimaliseerd zijn voor live optreden
 • Intuïtieve gebruikersinterface, waaronder aparte Tone Category knoppen en een groot scherm
 • 8-track digitale recorder onboard met gitaar/mic/line inputs
 • Verbind een gitaar en speel/neem op met ingebouwde pro gitaar effecten die afgeleid zijn van de BOSS GT serie
 • Hoge capaciteit SDHC kaart slot voor data opslag en direct afspelen
 • Volledige computer integratie via MIDI controller modus en ingebouwde audio/MIDI interface
 • Lichtgewicht, compacte behuizing met de mogelijkheid om hem aan te drijven met batterijen
 • Volledige mobiliteit wanneer je hem gebruikt met een accu aangedreven PA of versterker, zoals een Roland BA-330 of KC-110
 • Meegeleverde Cakewalk Production Plus Pack maakt de Juno-Gi een compleet DAW pakket voor je PC

 

Korg Minilogue (€629)

Korg Minilogue analoge synthesizerDe Korg Minilogue is een van de beter gewaardeerde polyfone analoge synths die we in de laatste 10 jaar gezien hebben. Het is een polyfone synth met maximaal vier klanken en hij zit vol met features die zijn prijs meer dan rechtvaardigen. Dit ding ziet er geweldig uit, speelt fantastisch en voelt geweldig om aan te raken. Er is niet veel meer dan je zou mogen verwachten.

Specificaties:

 • Keyboard: 37 toetsen (slim key, aanslaggevoelig)
 • Programma: 200 programma’s (100 presets / 100 gebruikers)
 • Elk programma bevat voice modus en sequence data instelligen
 • Tot maximaal acht favoriete programma’s kunnen geregistreerd worden

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Conclusie

Hopelijk heeft deze gids je wat helderheid gegeven over de primaire verschillen tussen monofone en polyfone synthesizers en ook een idee gegeven wat je volgende aanschaf zou moeten worden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo