Yamaha YDP-S34 review: een betaalbare Yamaha Arius digitale piano?

Yamaha YDP-S34
7.5

€899,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha YDP-S34 review: een betaalbare Yamaha Arius digitale piano?
Yamaha YDP-S34 review: een betaalbare Yamaha Arius digitale piano?
€899,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 11:28 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Moet je de Yamaha YDP-S34 kopen?

In dit artikel zullen we uitgebreid een kijkje nemen naar alle functies die de Yamaha YDP-S34 te bieden heeft. De YDP-S34 is één van de vele digitale piano’s van de Arius-serie van Yamaha. Deze serie bestaat uit klassieke console digitale piano’s. De Arius-modellen zullen dus op prijs gesteld worden door personen die van de uitstraling van buffetpiano’s houden.

Een mooie bonus is dat alle Arius-piano’s standaard geleverd worden met drie pedalen, net als een akoestische piano. Yamaha geeft aan dat ze met deze serie de kwaliteit van een akoestische piano willen bieden, maar daarnaast ook het gemak van een digitale piano. Daarnaast bestaat de Arius-serie uit instapmodellen. Je zal dus kunnen profiteren van functies die je zullen helpen tijdens het leren van piano spelen.


Wat krijg je voor de prijs?

De Yamaha YDP-S34 kan je momenteel voor nog geen € 800 kopen. Dit is redelijk betaalbaar voor een digitale piano. Met alle functies die je voor deze prijs krijgt, is de waarde voor je geld uitstekend. Wat zijn echter deze functies? We zullen ze hieronder met je delen.

yamaha ydp-s34 digitale piano met onderstel

Deze digitale piano heeft een Graded Hammer Standard (GHS) klavier. Het woord ‘graded’ is belangrijk, aangezien dit betekent dat je gewogen toetsen krijgt. Dit houdt in dat de toetsen aan de linkerkant van het klavier zwaarder aanvoelen dan de rechterkant, net als bij een akoestische piano.

Het GHS-klavier maakt snel herhalen van noten mogelijk, net als dat dit geval is bij het klavier van een akoestische piano. De mogelijkheid om noten snel te herhalen, betekent dat je muziekstukken kan spelen waarbij dezelfde noten snel keer op keer gespeeld moeten worden. Als je dus klassieke muziekstukken speelt waarbij snelle herhaling vereist is, dan zal je dezelfde toetsen action hebben als bij een akoestische piano, waar zo’n muzikale compositie vaak op gespeeld wordt.

Het GHS-klavier maakt ook een wijd bereik van dynamische expressie mogelijk. Dit betekent dat je een groot bereik van emotie uit kan drukken met dit klavier.


De klanken van de Yamaha YDP-S34

yamaha ydp-s34 digitale piano review

De Yamaha YDP-S34 heeft tien ingebouwde klanken, wat niet een hoop is. Deze digitale piano is echter uitgerust met geweldige samples van de vlaggenschip 9’ CFX concert vleugelpiano van Yamaha. De CFX vleugelpiano wordt gebruikt op sommige van de bekendste podia en wordt gezien als één van de beste moderne piano’s.

De beschikbaarheid van deze klank betekent uiteraard dat je een hoop waarde krijgt. Een standaard CFX akoestische piano kost ergens rond de € 150.000, dus € 800 voor de CFX en negen andere klanken is het zeker waard.

Polyfonie

lichtbruin yamaha ydp-s34

De Yamaha YDP-S34 heeft een maximale polyfonie van 192 noten. Dit is zeker niet slecht. Er zijn vergelijkbaar geprijsde piano’s die minder bieden, maar ook iets duurdere die een ongelimiteerde polyfonie bieden.

Met de polyfonie heeft men het over de hoeveelheid noten die tegelijkertijd afgespeeld kunnen worden. Technisch gezien kan de YDP-S34 dus 192 noten tegelijkertijd afspelen. Je moet echter wel onthouden dat effecten ook een deel van de polyfonie gebruiken. Daarnaast vereisen stereogeluiden meer polyfonie, omdat de klank van elke noot uit meerdere samples bestaat.

De meeste liefhebbers van digitale piano’s (waaronder ons) bevelen dus aan om een polyfonie van minder dan 128 noten te vermijden. De YDP-S34 zit hier ruim boven, dus op dat gebied krijgt het instrument onze goedkeuring.

Hoeveel effecten heeft de YDP-S34?

Deze beginnerspiano is uitgerust met vier niveaus van reverb. Reverb (ook wel galm) helpt je om de geluidsuitvoer van de digitale piano aan te passen, door te laten klinken of je in kamers van verschillende afmetingen speelt. Je kan dus bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je piano ver weg wordt afgespeeld, door het geluid van een grote kamer na te bootsen.

Andere dingen die je moet weten?

De Yamaha YDP-S34 is uitgerust met een zogenaamde ‘Acoustic Optimizer’ en ‘Stereophonic Optimizer’. De Acoustic Optimizer past de geluidsstroom vanuit de digitale piano aan, om zodoende de resonantie van het instrument aan te sturen en het algehele geluid te verrijken.

review yamaha ydp-s34 digitale piano

Daarnaast past Intelligent Acoustic Control (IAC) automatisch de EQ van de digitale piano aan, zodat de klank op elke volumeniveau geweldig is. Wanneer je bij sommige digitale piano’s het volume op een laag niveau hebt staan, dan raakt de harmonie tussen de bas en treble vaak verloren. De IAC elimineert dit probleem en zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit op elk niveau consistent blijft.

Deze functie zal vooral op prijs gesteld worden door personen die veel met een laag volume spelen. Denk bijvoorbeeld aan personen die op kamers of met familieleden wonen. Met IAC kan je oefenen zonder je zorgen te maken dat je je huisgenoten stoort, terwijl je volledig geniet van de geluidskwaliteit van de YDP-S34.

Terwijl sommige personen graag met een laag volume spelen om de mensen om hen heen niet te storen, geven andere personen de voorkeur aan het gebruik van een hoofdtelefoon. Bij sommige digitale piano’s is een groot verschil in geluidskwaliteit wanneer je met een hoofdtelefoon speelt. Het geluid lijkt uit de hoofdtelefoon te komen, wat de speelervaring minder bevredigend maakt.

witte ydp-s34 yamaha digitale piano

De Stereophonic Optimizer optimaliseert de geluidsuitvoer van de Yamaha YDP-S34 wanneer je een hoofdtelefoon gebruikt. Met deze functie lijkt het geluid uit de digitale piano te komen in plaats van de hoofdtelefoon. Dit resulteert in een natuurlijk klinkende speelervaring.

Spelers kunnen dus genieten van het volle geluid van de digitale piano, zelfs als ze een hoofdtelefoon gebruiken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je een inconsistente geluidskwaliteit krijgt, ongeacht de manier waarop je de digitale piano gebruikt.

De YDP-S34 is ook uitgerust met 50 liedjes waar je mee kan spelen. Als een beginner is het zeker weten goed om te oefenen naast opnames en nummers terwijl je leert om piano te spelen en muziek te lezen. Deze digitale piano maakt dat makkelijk voor je door ingebouwde nummers te bieden.


Vergelijking met de Yamaha YDP-S54

Aangezien de Yamaha YDP-S52 vervangen is door de Yamaha YDP-S54 (welke net iets meer dan € 1000 kost), kan je deze nu voor dezelfde prijs als de YDP-S34 vinden. Net als deze laatste is de YDP-S52 uitgerust met tien ingebouwde klanken. De primaire pianoklank komt echter van de CFIIS concertvleugel van Yamaha. Net als de CFX vleugelpiano is dit een wereldbekende piano, dus je krijgt een geweldig geluid en negen andere klanken voor een fractie van de prijs. De meeste kenners geven echter de voorkeur aan de CFX. De YDP-S52 heeft ook dezelfde hoeveelheid polyfonie en de Acoustic en Stereophonic Optimizers.

Het grootste verschil tussen de YDP-S34 en YDP-S52, is dat de laatste uitgerust is met een chorus effect. Dit helpt je om een voller en rijker geluid te creëren. Er zijn niet veel digitale piano’s die twee effecten in deze prijsklasse bieden, dus daardoor heeft de S52 een klein voordeel.

Net als de YDP-S34 krijg je 50 nummers waar je naast kan spelen. Ook dit is dus geweldig instrument voor beginners. Als je de YDP-S52 dus kan vinden voor ongeveer dezelfde prijs als de YDP-S34 (wat mogelijk lastig is, aangezien alleen het nieuwere model door de meeste webwinkels verkocht wordt), dan zal je iets meer krijgen voor een vergelijkbare prijs.


Vergelijking met de Yamaha YDP-143

De Yamaha YDP-143 kan je momenteel voor zo’n € 700 vinden, aangezien ook dit model vervangen is door een nieuw model (de YDP-144, welke we hieronder zullen bespreken). Dit maakt het de goedkoopste digitale piano in dit artikel.

Net als de andere digitale piano’s die we al hebben besproken krijg je een gewogen klavier, 10 ingebouwde klanken en een polyfonie van 192 noten. De YDP-143 maakt gebruik van de Pure CF geluidsengine, wat dezelfde is als de YDP-S52. De primaire pianoklank is dus ook de CFIIIS concertvleugel.

Ook krijg je 50 nummers om naast te spelen. Je krijgt echter ook een kopie van het muziekboek ’50 Greats for the Piano’. Je kan dus meespelen met bladmuziek terwijl je muziekstukken zoals ‘Clair de Lune’, ‘Für Elise’, “Barcarolle’, “Maple Leaf Rag’, “Cakewalk” en “The Entertainer’ speelt. De toevoeging van dit boek is geweldig. Bladmuziek kan namelijk erg snel duur worden. Door het toevoegen van dit boek wordt je dus al een beetje op weg geholpen.

De muziekstukken in het muziekboek zijn geschikt voor alle vaardigheidsniveaus, dus je kan langzaam aan naar een hoger niveau gaan terwijl je piano leert spelen. Alhoewel dit muziekboek een leuke extra is, kan je makkelijk online bladmuziek van de nummers vinden. Als je echter de voorkeur geeft aan een papieren versie, dan is de YDP-143 een betere keuze.

Gezien het feit dat de YDP-143 en YDP-S34 nagenoeg hetzelfde bieden, is in onze ogen de YDP-143 een betere keuze. Let echter op dat webwinkels hun voorraad van dit instrument niet meer aan zullen vullen, dus profiteer van deze lagere prijs zolang het nog kan.


Vergelijking met de Yamaha YDP-164

Tot slot willen we de YDP-S34 ook kort vergelijken met de Yamaha YDP-164, wat één van de nieuwste piano’s van de Arius-serie is. Er zijn een aantal noemenswaardige voordelen die we hieronder zullen benoemen.

Ten eerste is de YDP-164 groter en zwaarder. Hij weegt 42 kg, wat zo’n 6 kg zwaarder is dan de YDP-S34. Het grootste verschil tussen de twee piano’s zie je terug in het klavier. Het GHS-klavier van de YDP-S34 wordt bij de YDP-164 vervangen door het GH3-klavier met synthetische ivoren en ebbenhouten toetslagen. Deze toetsen bieden aardig wat grip. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je vingers van de toetsen afglijden.

Beide piano’s bieden echter de klank van de CFX concertvleugel, dus dat is een groot pluspunt als je geïnteresseerd bent in de YDP-S34 en een beetje geld wilt besparen. Ingebouwde klanken (10) en polyfonie (192) zijn ook hetzelfde.

Op het gebied van geluid zal je echter een groot verschil merken. In plaats van maximaal 16 watt uit twee luidsprekers, krijg je bij de YDP-164 een maximum van 40 watt uit twee luidsprekers. Dat is een flink verschil. Dus als je van plan bent om in grotere ruimtes te spelen, dan is de YDP-164 de beste keuze voor je. Je betaalt zo’n € 1000 voor dit instrument, maar het klavier en het krachtigere geluid zijn dit zeker waard als je dit budget beschikbaar hebt.


Conclusie

De Yamaha YDP-164 is de beste digitale piano in dit artikel. De YDP-S34 en YDP-144 zitten hier echter niet heel ver achter. De toetsen action van de YDP-164 is veel beter. Als een beginnende pianist is het belangrijk dat je speelervaring zo dicht mogelijk in de buurt komt van een akoestische piano. Alhoewel geen enkele digitale piano dit volledig na kan bootsen, komt de YDP-164 het dichtst in de buurt van de besproken instrumenten.

ash white yamaha ydp-s234

Als de extra € 200 buiten je budget valt, kies dan voor de Yamaha YDP-S34, YDP-S52 of YDP-144. Alle besproken Arius-piano’s bieden:

  • 192 noten polyfonie
  • 10 ingebouwde klanken
  • 50 nummers waar je naast kan spelen
  • Gewogen klavier (alhoewel de kwaliteit van de YDP-163 en YDP-164 duidelijk beter is)
  • Acoustic Optimizer
  • Stereophonic Optimizer

Aangezien al deze digitale piano’s nagenoeg dezelfde functies bieden, mis je niet echt veel als je besluit om voor een goedkoper model te kiezen.

7.5 Totale Score
Voor beginners en gevorderden

De Yamaha YDP-S34 is een uitstekende piano om mee te beginnen. Maar ook als je al wat meer ervaring hebt en op zoek bent naar een nieuwe digitale piano, zal deze je niet teleurstellen. Bekijk ook de alternatieven in Arius-serie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo