Yamaha YDP-S54 review

Yamaha YDP-S54
8

€1.075,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha YDP-S54 review
Yamaha YDP-S54 review
€1.075,00

Moet je de Yamaha YDP-S54 kopen?

Yamaha staat bekend om de productie van digitale piano’s met een hoge kwaliteit. De Yamaha YDP-S54 is één van de volgende digitale piano’s in de rij die aan die hoge verwachtingen moet blijven voldoen.

De Yamaha YDP-S54 is de opvolger van de populaire YDP-S52 en onderdeel van de Arius-serie digitale piano’s. Dit zijn de piano’s waar beginners plezier mee kunnen beleven, maar die ook nog robuust genoeg zijn voor middenklasse spelers.

Kan de YDP-S54 echter de hype waarmaken? En hoe presteert hij ten opzichte van zijn voorganger, de YDP-S52? In onze Yamaha YDP-S54 review gaan we je helpen om deze vragen te beantwoorden. We zullen alle unieke eigenschappen die de S54 bijzonder maken echt onder de loep nemen en je helpen bepalen of hij je zuurverdiende centen waard is.

Een mooi, slank ontwerp

Eén van de eerste dingen die we direct mooi vinden aan de YDP-S54, is de esthetica. De uitstraling is uiteraard niet het belangrijkste wanneer het op een instrument aankomt (het gaat natuurlijk meer om het gevoel in je handen en het geluid dat je hoort).

Yamaha YDP-S54 voorkant

Wat volgens ons echter indrukwekkend is aan de Yamaha YDP-S54, is dat de uitstraling niet alleen esthetisch aantrekkelijk is. Yamaha heeft het instrument namelijk doelbewust gemaakt om zeer functioneel te zijn in je woonruimte.

Met de YDP-S54 heeft Yamaha een compactere en slankere digitale piano gemaakt. We hebben snel een kijkje genomen naar de afmetingsverschillen van deze digitale piano en andere uit dezelfde Arius-serie. We waren positief verrast hoe de YDP-S54 er in slaagt om eruit te springen met zijn merkbaar kleinere afmetingen.

yamaha ydp s54 review beste digitale piano

De afmetingen zijn 135,3 x 79,2 x 30,9 cm (dit springt echter naar 97,6 x 31,7 cm met de klep open). De Yamaha YDP-164 is daarmee vergeleken ongeveer 5 cm hoger en 10 cm dieper. Het verschil is nog groter wanneer we de YDP-S54 vergelijken met de Yamaha YDP-184 (welke helaas alleen maar beschikbaar is in de VS). Deze is ongeveer 10 cm breder, 10 cm hoger en maar liefst 15 cm dieper. Een kleiner formaat betekent ook een lichter instrument.  De YDP-S54 weegt zo’n 42 kg, terwijl dit 56 kg voor de YDP-184 is.

Zoals je kan zien wilde Yamaha dus echt dat de YDP-S54 veel meer vorm zou krijgen in je ruimte. Ze weten dat kopers genieten van de Arius-serie hen kan bieden als een pianist, maar ook dat deze niet noodzakelijk onbeperkte ruimte in hun huis hebben voor een nieuwe digitale piano. De compactere Yamaha YDP-S54 is dus niet alleen een welkome verandering, maar ook een belangrijke. Nu zal je namelijk veel minder problemen hebben om de S54 in een kleinere slaapkamer of studiekamer van een kind te plaatsen vergeleken met andere modellen van de Arius-serie.


De geluiden van de Yamaha YDP-S54

De YDP-S54 wordt geleverd met slechts 10 klanken. Zoals gewoonlijk is kwaliteit echter belangrijker dan kwantiteit. Wanneer het aankomt op de pianoklanken, kan je echt genieten van die kwalitatieve geluiden.

yamaha arius ydp s54 piano digitaal spelen

De Yamaha YDP-S52 gebruikte Pure CF geluidsengine van Yamaha. Dit is verbeterd bij de S54. Je kan nu genieten van de pianosamples van de Yamaha CFX Concert Grand Piano. Bovendien krijg je ook nog eens een ‘Mellow Grand Piano’ klank, die nagenoeg perfect is voor klassieke muziek. De laatste vleugelpiano is de ‘Bright Piano’, welke erg geïnspireerd lijkt door jazz.

Naast de pianoklanken krijg je nog een aantal andere gebruikelijke klanken. Je kan genieten van vibrafoon, klavecimbel, snaarinstrumenten, klassiek orgel en zelfs een DX elektrische piano. Deze laatste vinden we persoonlijk geweldig, vooral als je een fan ban van de R&B ballads uit de jaren 80. De DX elektrische piano doet ons altijd denken aan liedjes die artiesten zoals Luther Vandross in die tijd zouden hebben geproduceerd.


Pedalen en versterking

De YDP-S54 wordt geleverd met drie pedalen: het sustain, soft en sostenuto pedaal. Half-demper wordt ook geboden, wat natuurlijk erg fijn is. Dit betekent dat je het pedaal tot de helft kan indrukken, waardoor je een kortere sustainlengte krijgt.

yamaha arius ydp s54 gesloten digitale piano toetsen

Het luidsprekersysteem op deze piano is ook vrij goed, gezien de afmetingen en prijs. Je krijgt twee luidsprekers van elk 20 watt, waardoor je in totaal 40 watt aan vermogen hebt. Dit is een significante sprong voorwaarts ten opzichte van bijvoorbeeld de Yamaha YDP-144, die slechts 8 watt per luidspreker of een totaal van 16 watt vermogen biedt.

Wat betreft de luidsprekers en versterking biedt de YDP-S54 hetzelfde als de YDP-164. Je moet helemaal naar de YDP-184 gaan om een verbetering te zien in de geluids- en vermogensafdeling ten opzichte van de YDP-S54. Dit duurdere model biedt namelijk 30 watt per luidspreker en dus een totaal van 60 watt.

Bovendien beschikt de YDP-184, in tegenstelling tot de YDP-144, YDP-S54 en YDP-164, over luidsprekers die iets groter zijn (16 cm per luidspreker in vergelijking met slechts 12 cm per luidspreker op de drie andere piano’s).


De Yamaha YDP-S54 en de Smart Pianist app

Bij de YDP-S54, zoals veel van deze nieuwere piano’s in de Arius-serie, kan je gebruik maken van de Smart Pianist app. Je kan hierbij bijna alle functies en instellingen van de piano in de app op je iPhone of iPad bedienen.

Wat we fijn vinden aan deze app, is dat je een visuele bevestiging krijgt van alles wat je doet en selecteert in de piano. Hij is namelijk niet uitgerust met een lcd-scherm. Als je van klank wilt wisselen, dan is er een afbeelding van het instrument dat je kan selecteren en dan hoef je alleen maar op de knop te tikken.

smart pianist app yamaha ydp s54

Als je iets simpels als de klank veranderen zonder de app wilt doen, dan moet je de ‘Voice’-knop ingedrukt houden en tegelijkertijd op een toets drukken in de tweede octaaf. Welke toets je in moet drukken hangt uiteraard af van het instrument dat je wilt gebruiken. Kun je het zo doen? Natuurlijk, het is niet zo moeilijk om hier aan te wennen. Het is echter veel gemakkelijker om de app te gebruiken.

Je kan meer dan alleen klanken selecteren met de app. Zo kan je de liedjes die je creëert opnemen, het klavier splitsen, twee liedjes samenvoegen, de algehele instellingen/configuraties van je piano opslaan en nog veel meer.

Als je een beginner bent, dan zal je waarschijnlijk echt gebruik willen maken van de split- en opnamefunctie. Het klavier splitsen is altijd handig. Zodoende ben je in staat om een muziekstuk met je linkerhand te spelen en vervolgens datzelfde stuk met je rechterhand te spelen. Het helpt je echt om je te leren wat je handen precies moeten doen en waarom wanneer je piano speelt.

Daarnaast kan je ook opnemen wat je speelt. Dus nu kun je een stuk met je linkerhand spelen en opnemen. Vervolgens speel je dat stuk af en begin je met je rechterhand te oefenen, waarbij je de opname als leidraad of referentie gebruikt. Als ritme of tempo een zorg is, dan staat er natuurlijk ook een ingebouwde metronoom tot je beschikking op de YDP-S54.

kleine digitale piano ruimtebesparend yamaha arius ydp-s54

Een laatste ding dat waarschijnlijk het vermelden waard is, is het deksel.  Het deksel van de YDP-S54 doet denken aan wat je in sommige moderne kasten tegenkomt. Allemaal bedoeld om je vingers te beschermen en harde slaggeluiden te verminderen.

Wanneer je het deksel namelijk over de toetsen gaat sluiten, is er nu een ingebouwd mechanisme dat het deksel langzaam en gelijkmatig sluit. Hoe snel je dus ook probeert het deksel te sluiten (expres of per ongeluk), het deksel zal langzaam over de toetsen heen zakken.


Yamaha YDP-S52 vs Yamaha YDP-S54

Het vinden van de beste Yamaha digitale piano in 2019 en daarna is niet gemakkelijk. Als je echter geïnteresseerd bent in de YDP-S54, of momenteel de YDP-S52 bezit of daar ooit mee gespeeld hebt, dan is het nu een goed moment om de twee modellen met elkaar te vergelijken. Laten we dus even de tijd nemen om te praten over de verschillen tussen de YDP-S52 en de YDP-S54.

yamaha ydp s52 vergelijken met yamaha ydp s54

Het grootste verschil zit volgens ons in het vleugelpianogeluid en de toetsenactie van de S54 vergeleken met de S52.

In de YDP-S52 krijg je de Yamaha Graded Hammer key action. In de YDP-S54 krijg je echter de Graded Hammer Effect action of GH3. Deze actions lijken uiteraard erg veel op elkaar, maar de GH3 action zwaait iets sneller terug dan de GH. Dit is bedoeld om een akoestische piano nog meer na te bootsen. Met de S54 krijg je ook synthetische ivoren toetsenlaag. De witte toetsen bieden ook veel grip. Dit is erg geweldig, omdat het helpt om te voorkomen dat je vingers van de toetsen afglijden.

Daarnaast is het geluid anders. De YDP-S52 is voorzien van de Yamaha CF vleugelklank, terwijl de S54 gebruik maakt van de Yamaha CFX vleugelklank. De CFX Piano klinkt veel expressiever en gedurfder dan de CF. De kans is groot dat als je de CF Piano al eerder hebt gehoord, je het rijke verschil in klank kan horen. Helaas wordt de S52 niet meer verkocht, maar mocht je toch interesse hebben dan zul je deze vast nog wel ergens tweedehands kunnen verkrijgen.


Conclusie

Over het geheel genomen is de Yamaha YDP-S54 een zeer goede digitale piano. Het is een betaalbare digitale piano voor beginners in de Arius-serie die een slank ontwerp, een paar geweldige leermiddelen en compatibiliteit met de Smart Pianist app biedt.

Het is niet de absolute beste digitale piano in de Arius-serie (daarvoor moet je waarschijnlijk naar de YDP-184 kijken). Hij is echter zeker het overwegen waard en zal zeer waarschijnlijk een mooie aanvulling in je huis zijn.

8 Totale Score
Slank en betaalbaar

Deze slanke piano heeft een geweldig formaat voor kleinere huizen en kamers. Ideaal voor op de kamer van je kinderen of natuurlijk voor jezelf. De vele mogelijkheden maken dit een uitstekende piano voor zowel beginnende als meer ervaren pianisten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo