Korg SP250 piano review

Korg SP250 piano

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Korg SP250 piano review
Korg SP250 piano review

Het bedrijf Korg is in 1963 opgericht in Japan door Tsutomu Katoh en Tadashi Osanai, sindsdien hebben ze hun merk uitgebouwd tot wat het vandaag is, met een groot aanbod aan professionele en duurzame producten. Dit jaar viert het bedrijf z’n 50ste verjaardag. Korg stond altijd al bekend als fabrikant van goede muziektoestellen, maar ze werden daarna steeds meer bekend doordat de enkele van de betere digitale piano’s op de markt begonnen te produceren.

De Korg SP250 piano is zeker en vast zo’n product. Wanneer je er voor het eerst mee in contact komt, ziet hij er misschien wat vanzelfsprekend uit. Om eerlijk te zijn, ziet hij er op het eerste zicht uit als een simpel keyboard. Wanneer je echter de kans krijgt om dit toestel te bespelen, besef je dat het zoveel meer in huis heeft.

Specificaties en eigenschappen van de Korg SP250 piano

De Korg SP 250 valt niet ver van de boom als je hem vergelijkt met de voorgaande pianoreeksen, hij lijkt vooral op de Korg SP170 en zijn broertje, de Korg 170s. Hij behoudt veel van de simpele, maar toch mooie look, en voegt hier nog wat flair aan toe. De pikzwarte afwerking bedekt een groot deel van de buitenkant, maar nu zijn de twee stereospeakers aan elkaar verbonden zodat ze één geheel vormen dat het grootste deel van de bovenkant van de piano inpalmt. Interessant is dat de speakers het enige onderdeel van de piano is dat je naar wens kan aanpassen, ze zijn beschikbaar in zwart of grijs.

Onder de speakers vind je nog een invloed van de 170-reeks, namelijk een controlepaneel met vele knopjes en toetsen. De zijkanten van het controlepaneel zijn afgewerkt in houtstructuur, hiermee onderscheidt deze piano zich wat van de rest. De 88 gewogen toetsen zijn mooi ingepast net onder het controlepaneel, ze zijn zo gemaakt dat ze perfect de uitgestrektheid van een echte vleugelpiano nabootsen.

De Korg SP250 piano wordt geleverd met een standaard die makkelijk in elkaar kan gestoken worden, deze past ook goed in de gehele opbouw van de piano. De standaard is stevig en speciaal zo gemaakt dat de dwarsbalk zeker niet in de weg zit voor de pianist, ook is deze wat verzonken om plaats te bieden aan het demppedaal dat bij het toestel geleverd wordt. De demppedaal klikt handig op de standaard en heeft een variabele sustain, deze is namelijk gebouwd om te kunnen reageren op het half indrukken van de pedaal.

De toetsen van de Korg SP 250 voelen net aan als die van een echte akoestische piano. Deze piano beschikt over het revolutionaire toetsmechanisme van Korg, RH3 genaamd. RH3 staat voor Real Weighted Hammer Action 3, het is dus de derde generatie van hun beproefde hamer-actie technologie, deze vind je nu dus terug in al hun toppiano’s. Om het simpel te zeggen, RH3 voelt gewoon geweldig aan. Zodra je je vingers  op de toetsen plaatst, kan het zijn dat je denkt dat je op een echte akoestische piano speelt in plaats van op een digitale piano. Elke toets voelt perfect gewogen aan, en de piano is mooi gradueel ingedeeld over de hele lengte van het toetsenbord. De toetsen voelen dus lichter aan bij de boventonen en zwaarder bij de bastonen. Als dat geen aandacht voor precisie is dan weet ik het ook niet meer.

Korg heeft zelfs de tonen in een nieuw jasje gestoken, zodat deze beter reageren met het RH3-systeem, je zal dus meteen merken dat de sampling van elke toon veel langer duurt. Dit zorgt er voor dat de demppedaal perfect zijn werk kan doen, je kan nu niet alleen veel respons halen uit het begin van de toon, maar ook uit de hele duur van de toon.

Als je gewend bent aan de 170-reeks, word je misschien wel weggeblazen door de hoeveelheid tonen van de 250. De Korg SP 250 beschikt over een collectie van 30 tonen, 20 meer dan de Korg SP-170 en 25 meer dan de Casio CDP-120. Hoewel de 250 nog lang niet in de buurt komt van een Workstation, krijgt de pianist toch veel meer opties om mee te werken, waardoor dit toestel nu meer kan gebruikt worden in een omgeving waar de prestaties tellen. Tel hierbij nog de dual-layered functie, waarmee je twee tonen tegelijkertijd kan spelen.

Elk van deze 30 tonen zijn toegankelijk via het controlepaneel, welke ook over enkele nieuwigheden beschikt. De volumeknopjes van de vorige piano’s zijn vervangen door één hoofdvolumeregelaar, terwijl de reverb-, chorus- en touch-functies nu hun eigen knoppen hebben. De touch-functie blijft hetzelfde als bij andere modellen, met een Light setting (een zachte aanraking zal nog steeds klank produceren), een Normal setting (standaard toetsrespons van een piano), en een Heavy setting (luide noten worden enkel geproduceerd met een harde aanslag). De transponeerfunctie blijft ook hetzelfde, waardoor de speler van toetsen kan veranderen zonder zijn handen te verplaatsen.

Op het controlepaneel zit ook een nieuwe “bank” knop, waarmee je alle 30 tonen via de corresponderende klankknoppen kan bereiken. Er zijn 6 concertvleugels, 6 verschillende elektrische piano’s, 3 jazz en 3 kerkorgels, 2 klavecimbels, 2 strijkersecties, 3 koren en zelfs een akoestische gitaar.

In het achterste paneel van de Korg SP 250 bevinden zich een poort voor een demppedaal, twee belangrijke MIDI input/output aansluitingen, twee afzonderlijke audio input aansluitingen, samen met een aansluiting voor een AC/DC adapter. De output aansluitingen zijn een welkome nieuwigheid, vorige modellen moesten het namelijk hebben van de koptelefoonaansluiting om externe versterkers en digitaal opnamemateriaal aan te sluiten. Er zijn twee koptelefoonaansluitingen aan de voorkant van de piano, een kenmerk van alle piano’s van Korg, dit laat toe dat twee mensen tegelijkertijd van de piano kunnen genieten, of het nu is om een duet te oefenen of voor een privé pianoles.

Conclusie Korg SP 250

De Korg SP250 piano is al een geweldige piano op zich, en de vele nieuwigheden maken van deze piano een uitblinker tegenover sommige van zijn voorgangers. Toch zorgt dit er ook voor dat deze meer kost dan zijn voorgangers. Eerlijk gezegd hangt het gewoon af waar je als individuele pianist naar op zoek bent. Toch moet je proberen de verkoopprijs van 900€ proberen te vermijden, je moet deze piano namelijk kunnen vinden voor ongeveer €600 tot €700. Voor die prijs is het een geweldig toestel, en met al die hightech snufjes waarover deze piano beschikt, zou geen enkele pianist teleurgesteld mogen zijn.

Voor meer informatie omtrent digitale piano’s lees je best eens mijn diepgaande overzichten, maar ook de bijkomende beoordelingen die gelinkt zijn aan de home piano pagina.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of kijk ook eens naar het de beste digitale piano van dit moment.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo