Korg SP170s piano review

Je kan in je leven nooit echt tevreden zijn. Het is gewoon zo dat je leven altijd ietsje pietsje beter kan, ook al is het al geweldig. Een gratis ijsje kan geperfectioneerd worden met wat hagelslag. Een gloednieuwe Harley Davidson is geweldig, maar hij zou nog mooier zijn in het rood. Ik kan zo blijven doorgaan, maar ik denk dat je mijn punt wel snapt.

Dit is niet anders als het op een digitale piano van Korg aankomt. Ze hadden al een geweldig toestel met de Korg SP-170, maar dat  was volgens hen nog niet genoeg. Ze voegden hier nog een kleine ‘s’ aan toe, waarmee ze tonen dat ze klaar zijn om er terug tegen aan te gaan, hopelijk ben jij dit ook. We kennen allemaal het gezegde, “Als het werkt, dan werkt het.” Blijkbaar kon Korg zich hier toch niet aan houden.

De Korg SP170s piano bouwt verder op alles wat zijn voorganger zo geweldig maakte, en voegt hier nog enkele verbeteringen aan toe, zonder dat ze iets veranderen aan de prijs. Het ontwerp van de piano is voor het grootste deel hetzelfde, met een simpele maar toch mooie opbouw en een glad oppervlak. Dit toestel wordt weer geleverd met betrouwbare en (optioneel) bijpassende houten poten en een muziekstandaard. Spijtig genoeg kan je de 170s niet kopen in de gelimiteerde rode versie, deze was bij de eerste editie wel beschikbaar. Hij is wel nog steeds beschikbaar in zwart en ivoorwit.

Specificaties en eigenschappen van de Korg SP170s piano

Eén van de eerste dingen die je zal merken indien je geen ervaring hebt met de 170, zijn de nieuwe toetsen van de piano! Ik kon mijn ogen niet geloven wanneer ik deze voor het eerst zag, eerst vond ik het zelfs wat negatief, als een restaurant dat zijn beroemde recept verandert, of als een atleet die afstapt van zijn bekendste vreugdedansje. Hier kunnen wel enkele redenen voor zijn, volgens mij hadden te veel mensen moeite met het systeem waarbij de toetsen al de functies van de piano controleren.

De waarheid is dat deze knoppenloze functionaliteit van de 170 niet helemaal verdwenen is. De ontwikkelaars van Korg hebben gewoon een nieuwe mogelijkheid toegevoegd, enkele van deze nieuwe knoppen staan nu namelijk in voor dezelfde taak. Het is gewoon niet zo dat ze een volledig nieuw controlepaneel of een lading knopjes toegevoegd hebben. Je vindt slechts 4 knopjes terug op het oppervlak van het toestel. Dit zijn de aan/uitknop, de volumeknop (deze bevonden zich vroeger aan de achterkant van de 170), de nieuwe “pianoknop” en de toonknop.

Zoals je je misschien wel herinnert van de 170, moest je vroeger de A#7,B7 en C8 toets gelijktijdig indrukken om de vele functies te kunnen bereiken, hierna moest je nog op een specifieke toets drukken voor de bijbehorende functie. Nu krijg je de keuze. Om één van de tien tonen te kiezen moet je gewoon herhaaldelijk op de toonknop drukken, hierdoor wissel je tussen al de verschillende tonen. Indien je op de pianoknop drukt, ga je onmiddellijk terug naar de standaardtoon, piano 1, ongeacht welke toon je gebruikt op dat moment.

Voor diegenen die gewend waren aan het oude systeem: dit is nu vervangen door gelijktijdig op de pianoknop en de toonknop te drukken. Al de functies van de 170 zijn weer van de partij, en behoren toe aan exact dezelfde toetsen als voorheen, van transponeertoetsen en MIDI-kanalen tot demoliedjes.

Eén ding dat nog steeds hetzelfde is, is de geweldige klank van elke toon, vooral de standaard concertvleugel. Ik heb naast mijn ervaring met akoestische piano’s een groot aantal digitale piano’s kunnen beoordelen, en ik ben tot de conclusie gekomen dat  Korg er perfect in geslaagd is om de klank van een echte akoestische piano te simuleren. Je merkt gewoon dat ze veel tijd gespendeerd hebben om elke toon noot voor noot te samplen en te masteren op deze 88-toetsige piano. Dit is een geweldig voordeel voor elke geavanceerde speler of amateur, je moet je nooit meer zorgen maken dat je slechte speelgewoontes opbouwt met een ander toestel waar je niet aan gewend bent, of dat je gewend wordt aan een toon en klank waardoor je een achterstand oploopt wanneer je op een echte piano speelt.

Alle tien tonen van de Korg SP 170s maken ook hier terug hun opwachting. Er zijn twee concertvleugeltonen, de eerste voelt elegant en warm aan, de tweede is zuiverder en helderder. Er zijn ook twee elektrische pianotonen, waarvan één strak en authentiek klinkt, de andere is wat moderner. Daarnaast heb je ook een klassieke klavecimbel en een elektrische klavecimbel, er is ook een vloeiende vibrafoon aanwezig. Tenslotte is er een sterk pijporgel, een elektrisch orgel en een geweldige strijkersectie.

Eén van de meer opmerkelijke toevoegingen aan de Korg SP 170s is zijn verbeterd stereosysteem. Met de 170 moest je vaak een versterker aansluiten om de klank beter naar buiten te brengen. Dit is niet het geval bij de 170s Twee 10cm x 5cm ovale luidsprekers zijn toegevoegd, zelfs de algemene structuur van het toestel zijn vernieuwd om resonantie en tonen beter over te brengen. Je kan nog steeds een versterker en luidsprekers aansluiten als je er op staat dat je buren je laatste nieuwe compositie ook horen.

Ik zal ervan uitgaan dat de meeste mensen die interesse hebben in een digitale piano niet wensen dat hun buren hun horen, daarom zijn de twee koptelefoonaansluitingen aan de achterkant van het toestel een welkome toevoeging. De mogelijkheid om twee koptelefoons tegelijkertijd te gebruiken laat je toe om pianolessen te nemen of duetten te oefenen. Deze aansluitingen kunnen ook gebruikt worden om digitale recorders of de bovengenoemde externe versterker aan te sluiten.

Conclusie van de Korg SP170S piano review

De prijs is misschien nog wel de beste eigenschap van de Korg SP170s piano. Je kan deze machine overal kopen voor een prijs van iets minder dan €450 tot €600. Naar mijn mening is dat een mooie deal voor al de functies van dit toestel en de duidelijke professionaliteit die er achter schuilgaat. Ik heb vrienden die zeiden dat sommige workstations van €3000-€4000 niet eens dezelfde kwaliteit bieden, alleen veel meer tonen. Als je hier nog een degelijke  pianobank aan toevoegt, is elke pianist in staat om een geweldige ervaring tegemoet te gaan met dit kunstwerkje.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of bekijk Korg reviews. Tenzij je onmiddellijk de beste digitale piano zoekt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo