Dave Smith Mopho X4 review

Beste Dave Smith Mopho X4
7

€1.099,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dave Smith Mopho X4 review
Dave Smith Mopho X4 review
€1.099,00

Dave Smith Instruments heeft het vorige Mopho synthesizer model opgevolgd met een synthesizer die een strak nieuw ontwerp, meer diversiteit en meer geluidsmogelijkheden heeft. Op het eerste gezicht is het moderne esthetische uiterlijk het grootste verschil van de Mopho X4 ten opzichte van zijn voorganger. Weg is de heldere, aandachttrekkende gele verflaag van de originele Mopho en dit is een aangename verandering. In deze Dave Smith Mopho X4 review zullen we hem uitgebreid bespreken.

Terwijl de digitale piano’s van Nord zonder klachten hun heldere rode esthetica kunnen behouden met elk nieuw model, was het zonneschijn geel van de Mopho meer een doorn in het oog. Het ontwerp van de Mopho X4 bestaat uit een zwart scherm met houten uiteinden, wat duidelijk geïnspireerd is op de microKorg.

Dave Smith Mopho X4 review

Afgezien van de strakke uitstraling van het toetsenbord, is Dave Smith Instruments (DSI) erin geslaagd om een toegankelijke robuuste synthesizer te maken die de verbeelding van de synthspeler weet te pakken door duidelijke syntheseopties op het voorpaneel aan te bieden. Waar de microKorg een complexe grid aanbiedt op het voorpaneel om de veelzijdigheid te vergroten met minder draaiknoppen, profiteert de Mopho X4 van een meer gereserveerd, minimalistisch ontwerp, wat experimenteren aanmoedigt in plaats van je constant bij de hand te nemen.

De Mopho X4 biedt handige functies die niet beschikbaar waren in hun vorige synthesizer en vanwege deze verbeteringen is de Mopho X4 niet alleen een waardige opvolger van de Mopho, maar ook een waardige concurrent vergeleken met andere synthesizers op de markt.

 

Dave Smith Mopho X4 review:

Het gevoel

Het gevoel van dit keyboard is volgens ons tijdens deze Dave Smith Mopho X4 review een van de meest bevredigende karakteristieken. In tegenstelling tot de microKorg, hebben de 44 toetsen van de Mopho normale afmetingen; net zo groot als die van een vleugelpiano. Dit biedt meer nauwkeurigheid voor personen die gewend zijn aan keyboards of piano’s met normale toetsen.

Het nadeel van dit ontwerp is uiteraard dat het keyboard minder toetsen heeft, dan wanneer er gekozen zou zijn voor smallere toetsen. Vanwege dit behaalt het keyboard net geen bereik van vier octaven. Het gebruik van de octaafbesturingen op het voorpaneel breiden het bereik van het keyboard echter uit naar zeven octaven.

Goedkope Dave Smith Mopho X4De action van de toetsen zelf is snel en reageert goed, wat aanslaggevoelige parameters biedt die bevredigend en belonend zijn. Vanwege de snelle reactie van de toetsen maakt de Mopho X4 het makkelijk om snelle passages, herhalende noten en glissando’s te spelen.

Het gevoel van de draaiknoppen, wielen en knoppen op het voorpaneel zijn ook aangenaam. De draaiknoppen bewegen aardig soepel, wat analoge besturing biedt over filters, golfvormen en evelopes. Dit geeft de speler een grote hoeveelheid controle over elk geluid. Het pitchbend wiel werkt ook soepel, wat een comfortabele hoeveelheid aandacht terug op zijn neutrale plaats geeft.

Al met al is het gevoel van het keyboard aardig aangenaam en niets lijkt op de verkeerde plaats te zitten. Alhoewel sommige consumenten mogelijk teleurgesteld zullen zijn met een bereik van minder dan vier octaven, bieden de normale toetsen en octaaftranspositie optie een adequaat compromis. De afmetingen van het keyboard zelf zijn precies goed en meer toetsen toevoegen om tot een bereik van vier octaven te komen zou de afmetingen vergroten tot een oncomfortabele lengte.

 

 

Het geluid van de Dave Smith Mopho X4

De Mopho X4 heeft vier banks met in de fabriek geïnstalleerde patches, waardoor je direct uit de doos een grote geluidsvariatie tot je beschikking hebt. Als je ervaring hebt gehad met de Tetra of de Prophet 08, dan kan je vergelijkbare resultaten verwachten van de Mopho X4. Hij biedt een diepe bas, knapperige leads en soepele pads, welke je allemaal makkelijk kan manipuleren met de bewerkingsparameters op het voorste paneel.

De synthesizer kan geluiden produceren voor een enorme variatie van muzikale stijlen, welke uiteenlopen van progressieve rock tot EDM en techno. Het diepe gegrom van de sub-bas wordt net zo makkelijk geproduceerd als hoog geschreeuw van de leads of de hoge frequentie fluittonen van door sciencefiction geïnspireerde effecten. De patches op de Mopho X4 doen denken aan de Prophet 08 en dat is een goed iets.

Over het algemeen zijn de pads zwakker dan de bassen en de leads, maar dat wil niet zeggen dat ze geen waarde hebben. Ze klinken nog steeds geweldig en doen wat ze moeten doen, maar de zijn gewoon niet zo krachtig als de andere categorieën van het geluid. We waren over het algemeen blijer met de fabriekpads zodra we ze gebruikte met de arpeggiator, wat ze meer beweging voor een track geeft.

 

Polyfonie van de Dave Smith Mopho X4

Alhoewel de patch verscheidenheid en het bewerkingspotentieel van het keyboard eindeloos voelen, is de speler beperkt tot een polyfonie van vier noten, wat mogelijk limiterend zal voelen voor sommige gebruikers. Alhoewel we nooit echt onnodig beperkt voelde door deze beperking, waren we af en toe teleurgesteld door de onmogelijkheid om akkoorden te bouwen met meer dan een akkoordische extensie. Als je bijvoorbeeld een C9 akkoord wilt uitvoeren, welke vijf unieke pitches bevat, dan zal je een noot tijdens de constructie van de akkoord achterwege moeten laten. Dit is uiteraard geen probleem met op triade gebaseerde liedjes of simpele monofonische leadlijnen. Het compositorische potentieel van subtiele pads kan er flink onder leiden wanneer deze beperkt wordt door maar vier noten.

Beste Dave Smith Mopho X4

Alhoewel het af en toe limiterend is, werken constructies met vier klanken geweldig voor de meeste liedjes. Wanneer je een krachtige koper patch gebruikt om een akkoordprogressie te creëren, dan is het aardig effectief om de triade in de rechterhand te spelen terwijl je de baslijn versterkt met de linker. Er zijn momenten waarop de polyfonie van maximaal vier noten echt schijnt. De toevoeging van een polyfonie van vier noten is hetgeen dat de Mopho X4 helpt om de originele Mopho het meest te verbleken en alhoewel het mogelijk meer complexe akkoordprogressies en door klank leidende opties limiteert, hadden we nooit het gevoel dat we door dit limiet echt teleurgesteld werden.

Het is mogelijk om de hoeveelheid klanken met de Tetra uit te breiden, welke ook door Dave Smith Instruments geproduceerd wordt. Alhoewel het fijn is dat er een oplossing bestaat om de limiterende polyfonie van de Mopho X4 te omzeilen, ontmoedigt een paar honderd euro extra betalen voor extra klanken deze optie. Als je uiteraard van plan bent om de Tetra te gebruiken voor meer dan alleen de mogelijkheid om de polyfonie van de Mopho X4 te versterken, dan is het een geweldige oplossing.

 

Doelgroep

Alhoewel de Mopho X4 erg divers en complex is, worden de parameteropties op een erg nette en georganiseerde manier gepresenteerd. Het leren van analoge synthese lijkt niet een uitdagende taak met een steile leercurve wanneer je met deze synth speelt. Het is mogelijk zelfs de beste optie in de industrie om te leren hoe synthese werkt.

Goedkoopste Dave Smith Mopho X4Het voorste paneel presenteert elke categorie van synthese opties:

  1. Oscillators
  2. Envelopes
  3. Arpeggiator
  4. Modulatie
  5. Mixer
  6. LFO
  7. Filter
  8. Andere parameters

Deze duidelijkheid en het simplistische ontwerp van het keyboard gecombineerd met de LED-lichten die aangegeven welke optie aan of uit staat, biedt zelfs voor amateurspelers een soepele synthese ervaring. Veel synthesizers op de markt bieden een uitgebreide diversiteit via een complexe indeling van knoppen, draaiknoppen, schakelaars, LED-lichten en aansluitingen die er erg gecompliceerd uit kunnen zien. De Mopho X4 begrijpt echter zijn doel en hij moedigt de speler aan met zijn eenvoudige ontwerp.

Het ding dat deze synthesizer tegenhoudt om de perfecte synthesizer te zijn voor het leren is de prijs. We zouden een amateur niet aanbevelen om €500 neer te leggen voor een keyboard om op te leren. Het is bijna altijd beter om op een goedkoper model te leren en als je daarna door wilt gaan, dan ga je voor de duurdere modellen.

Als je een amateur bent die serieus is over het leren van analoge synthese en het niet erg vindt om meer dan €1.000 (vanaf prijs €1.099) te betalen voor een synth, dan zouden we deze synth sterk aanbevelen om op te leren en de instructies van het keyboard aanvullen met online gidsen en analoge synthese blogs. Elke amateur die aarzelt om zoveel te spenderen aan keyboard om op te leren zal profiteren om te beginnen op een goedkoper model, zoals de microKorg, Korg Minilogue of zelfs een Korg digitale piano.

De meer ervaren speler zal geweldige bevrediging vinden in deze compacte, maar krachtige synthesizer. Iedereen die ervaring heeft met het bewerken van synthese parameters zal de Mopho X4 een geweldig hulpmiddel voor experimenteren vinden. De eenvoudige lay-out van het keyboard zorgt voor bevrediging direct uit de doos, omdat het niet nodig is om door alle gebruiksinstructies te lezen.

Dit keyboard zal ervaren keyboardspelers bevredigen met diverse geluiden maar simplistische interface en zal amateurspelers een schoon, minimalistisch paneel bieden om comfortabel te worden met geluidssynthese. De primaire karakteristiek die beginners mogelijk zal tegenhouden in de prijsklasse.

 

 

Conclusie van deze Dave Smith Mopho X4 review

De Mopho X4 ontwerpt of innoveert niet op het gebied van hoe synthese werkt of hoe muziek gespeeld wordt. Hij biedt niks wat je niet kan doen op een andere synthesizer. Maar dat is prima, want dat is ook niet het doel. De Mopho X4 biedt de gebruiker een verfijnde manier van geluidssynthese – niet een vernieuwing.

Eenvoudige bewerkingsfuncties, strakke esthetica, mobiliteit, comfort en veelzijdigheid zijn geen nieuwe karakteristieken in de keyboard industrie. Er zijn echter weinig keyboards of synthesizers die alle deze karakteristieken bieden. De Mopho X4 biedt deze wel en de compromissen die gemaakt worden om dit te bereiken zijn niet zo significant dat hij hierdoor minder interessant wordt.

Alles wat hij doet, doet hij goed, maar niet perfect. Normale toetsen is een geweldige eigenschap, alhoewel het bereik van de toetsen hierdoor verkleind moet worden. Een maximale polyfonie van vier noten is een fantastische upgrade vergeleken met de monofonische instelling van de originele Mopho, maar het is nog steeds limiterend op zijn eigen manier.

We hopen dat je van deze Dave Smith Mopho X4 review hebt genoten.

 

7 Totale Score
Alles wat hij doet, doet hij goed, maar niet perfect

De Mopho X4 ontwerpt of innoveert niet op het gebied van hoe synthese werkt of hoe muziek gespeeld wordt. Hij biedt niks wat je niet kan doen op een andere synthesizer. Maar dat is prima, want dat is ook niet het doel. De Mopho X4 biedt de gebruiker een verfijnde manier van geluidssynthese - niet een vernieuwing.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo