Yamaha CP88 en Yamaha CP73 review
Yamaha CP88 en Yamaha CP73 stagepiano kopen?
Yamaha kondigde hun nieuwste stagepiano’s aan, de Yamaha CP88 en Yamaha CP73. De timing hiervan werd natuurlijk gedaan vanwege de wereldbekende NAMM muziekconferentie. We willen aan het begin van deze review direct duidelijk maken dat we enorm genoten hebben van deze twee nieuwe stagepiano’s. Het klavier is het grootste verkooppunt, aangezien de toetsen van natuurlijk hout gemaakt zijn. Het gevoel hiervan is gewoon geweldig en dit wordt door vele gebruikers beaamd. De vering van de toetsen is uitstekend en de action is precies wat je zou verwachten van een stagepiano. Toen we de Yamaha CP88 en Yamaha CP73 voor het eerst zagen, moesten we direct denken aan Nord, alleen in een andere kleur uiteraard. Lees voor de rest van onze bevindingen de hele review.
Als je bij dit artikel terecht bent gekomen, maar eigenlijk op zoek bent naar een kwalitatieve digitale piano voor beginners, neem dan zeker een kijkje naar de Yamaha P45. De prijs is zeer aantrekkelijk en wordt hoog aangeschreven door het overgrote deel van de pianogebruikers.
We waren verrast om zo snel een nieuwe stagepiano van Yamaha te zien. Het bedrijf heeft namelijk nog niet zo lang geleden de Yamaha P-515 uitgebracht. Klik op de link voor een volledige review van dat model, om hem zodoende te vergelijken met deze twee nieuwe stagepiano’s.
Vergelijk nu prijzen van Yamaha CP88 bij:
Vergelijk nu prijzen van Yamaha CP73 bij:
Functies
- NW-GH3-klavier met synthetische ebbenhouten/ivoren deklagen.
- Drie verschillende vleugelpiano’s, waaronder de Bösendorfer.
- Interessant is dat Yamaha klanken van twee buffetpiano’s heeft toegevoegd.
- Vijf verschillende elektrische pianoklanken voor ultieme expressiviteit.
- Yamaha CP OS updates verbeteren functies en voegen nieuwe instrumentklanken toe.
- Effecten en bedieningselementen voor elke sectie.
- Soundmundo, wat je toegang geeft tot duizenden gratis klanken.
- Mogelijk om te schakelen tussen klanken zonder dat dit duidelijk merkbaar is (oude klanken vallen niet eerst weg, om vervolgens over te gaan op de nieuwe klank).
- Eén-op-één UI, wat je rechtstreekse controle geeft.
Klavier
Dit is een onderdeel waar iedere serieuze pianist eerst naar vraagt. We hebben tijdens de inleiding al aangegeven dat dit klavier fantastisch is. We willen echter uitleggen waarom. Persoonlijk vinden we dat houten toetsen veel realistischer voelen dan andere synthetische toetsen. Ook vinden we dat ze zwaarder aanvoelen, wat zeker goed werkt met de action die de toetsen hebben.
De bovenkant van de toetsen hebben een laagje ebbenhout en ivoor en ze zijn poreus. Dit is bedoeld om de toetsen meer grip te geven. Vooral de nieuwe en iets duurdere digitale piano’s van Yamaha hebben dit ook en dit is iets wat we zeer op prijs stellen. Tijdens het spelen kan het namelijk zijn dat je begint te zweten en deze extra grip helpt om te voorkomen dat je vingers van de toetsen glijden.
Het klavier is gewogen, dus het lagere uiteinde is zwaarder dan het hogere uiteinde, net als bij een akoestische piano. Dit maakt het mogelijk om meer dynamisch te zijn wanneer je expressief speelt of wanneer je muziekstukken speelt die dynamiek vereisen.
Klanken
De primaire pianosamples zijn de Yamaha CFX, Yamaha S700 en de Bösendorfer Imperial 290. Wanneer je deze samples hoort, dan moet je echt een expert zijn om vast te stellen dat deze geluiden niet uit een echte akoestische piano komen. Tijdens het spelen waren we echt verrast hoe goed de klanken nagebootst worden. De Bösendorfer is één van de meest bekende samples, vanwege het realisme en de expressiviteit die geboden wordt.
Ook de elektrische pianoklanken van de Yamaha CP88 en Yamaha CP73 zijn geweldig. Ze zijn erg expressief en klinken prachtig. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden die je een idee kunnen geven wat je kan verwachten. Aangezien dit stagepiano’s zijn, zal je geen synth-engine op deze keyboards vinden.
Design
Deze stagepiano’s zijn duidelijk gemaakt om de reizen van en naar optredens te overleven en makkelijker te maken. De CP88 weegt nog geen 19 kg en de CP73 is net iets zwaarder dan 13 kg. Je zal dus zeker geen problemen hebben om ze met je mee te nemen.
De duurzaamheid van deze keyboards is ook uitstekend en we hadden echt het gevoel dat ze tegen een stootje kunnen. Het houten klavier dat we eerder noemde is ook erg stevig en kan echt een hoop misbruik weerstaan.
Wanneer je deze stagepiano’s bekijkt is het moeilijk om ze niet te vergelijken met keyboards van Nord, wat zeker weten een compliment is. De connectiviteit is tot slot erg professioneel voor een studio of live optreden met USB MIDI-audio. Als je wilt kan het keyboard zelfs gebruiken als een MIDI-controller en de meeste functies zouden prima werken.
Effecten
Op het gebied van effecten is het aanbod simpel, maar effectief. De geluidssecties hebben hun eigen effectenkanalen. Een uniek iets, is dat je een klank kan wijzigen terwijl je een noot ingedrukt houdt zonder dat het geluid wegvalt. Tot slot krijg je master effecten met delay, reverb en master EQ, met aparte besturingen om je favoriete geluiden makkelijk en tijdens gebruik aan te passen.
Voor wie zijn de Yamaha CP88 en Yamaha CP73 bedoeld?
Volgens ons zijn dit stagepiano’s voor serieuze pianisten en niet beginners.
Hiermee bedoelen we niet dat ze niet fantastisch zijn voor beginners, maar ze bieden gewoon te veel voor hun vaardigheidsniveau. Dit zijn zulke geweldige stagepiano’s en persoonlijk denken we alleen dat geavanceerde spelers het maximale uit ze kunnen halen.
Bekijk de onderstaande piano’s als je op zoek bent naar een beginners piano of andere stagepiano van Yamaha
Vergelijk nu prijzen van Yamaha CP88 bij:
Vergelijk nu prijzen van Yamaha CP73 bij:
Conclusie
Dit zijn volgens ons echt moderne stagepiano’s. De klanken zijn geweldig, de toetsen voelen fantastisch aan en het design is perfect voor de doelgroep. Het enige minpunt is waarschijnlijk het kleine scherm, wat voor de prijs zeker groter had mogen zijn. We ervoeren echter geen problemen tijdens het gebruik en het was eenvoudig genoeg om door de menu’s te navigeren.
Een hoop personen zullen deze stagepiano’s vergelijken met de Yamaha CP4 en we denken dat het overgrote deel de voorkeur zal geven aan de Yamaha CP88 of Yamaha CP73. Ze kosten echter respectievelijk ruim € 2200 en rond de € 1800. Je moet er dus wel echt zeker van zijn dat dit de piano’s voor je zijn voordat je één van deze koopt.