Ben je op zoek naar een piano met een effectieve en intuïtieve interface? Of misschien naar een piano die relatief licht is en gemakkelijk van plek naar plek verplaatst kan worden? Wel, als je bereid bent wat geld uit te geven aan vakwerk, dan raad ik je met klem aan eens te kijken naar de Yamaha CP4 Stage Piano en deze review verder te lezen.

Features

Dit instrument is ontworpen voor een ander doel dan verschillende andere digitale piano’s die we in deze serie bekeken hebben. Het is bijvoorbeeld geen meubelstuk of een educatief instrument. Dat betekent echter niet dat deze piano niet vol zit met mogelijkheden.

Dit is zeker een keyboard voor de werkende mens en past zowel thuis als op het podium. Er wordt geen standaard bijgeleverd, dus daar zal je zelf voor moeten zorgen.

In ieder geval noemt Yamaha zelf de CP4 “Simpelweg de beste podiumpiano die Yamaha ooit gemaakt heeft”. Hoewel ik dat niet in twijfel trek, zou ik de piano zelf ook willen omschrijven als de “digitale Yamaha piano die denkt dat hij een synthesizer is en alles heeft wat er mogelijkerwijs in gepropt kon worden”. En dat bedoel ik niet neerbuigend! Voor dit geld krijg je echt een monsterkeyboard. Hier zijn een paar van de highlights:

 • Beroemde vleugel- en andere klassieke klanken
 • Lagen aanbrengen en het toetsenbord splitsen met 1 druk op de knop
 • Houten toetsen
 • Draagbaarheid
 • Krankzinnige hoeveelheid instrumentklanken: 433
 • Groot, backlit LCD display
 • 5-band EQ en Master Compressor
 • L/R en XLR outputs, alsook MIDI en USB
 • FC3 voetpedaal inclusief, met halfdemper

Geluidskwaliteit

Het is een groot voordeel dat Yamaha zo’n rijke geschiedenis heeft in het produceren van piano’s en keyboards van wereldklasse voor ons plezier. De geluiden die je met de CP4 krijgt zijn ongeëvenaard, behalve dan misschien door de instrumenten waarvan de geluiden zijn afgeleid. Bij veel van de geluiden krijg je verschillende varianten, elk met andere effecten.

Bovendien heb je buiten de gebruikelijke akoestische en elektrische pianoklanken maar liefst 321 ingebouwde klanten gebaseerd op de marktleidende MOTIF synthesizer, waaronder bas, orgel, klavecimbel, drums, strijkinstrumenten.

Geweldige samples

Enkele voorbeelden van de legendarische akoestische instrumentsamples zijn”

 • CFX concertvleugel, bekend om zijn klankkwaliteit en power waarmee je zelfs de grootste concertzalen kan vullen.
 • CFIIIS concertvleugel, helder met een resonerende bas
 •  S6 vleugel, met een rijkere, warmere en diepere klank, daarmee de ideale keuze voor ensemble werk of als achtergrond bij zang.

Plugged In

De CP4 is ook uitgerust met enkele klassieke vintage elektrische pianoklanken, waaronder:

 1. CP80 elektrische vleugel, waarvan de iconische klank op talloze opnames van over de hele wereld te horen is.
 2. DX7 elektrische piano, waarvan het geluid onmiskenbaar is. Als je net als ik in de jaren ’80 bent opgegroeid, weet je precies wat ik bedoel.
 3. 1970’s Wurlitzer, opnieuw een geluid dat met niets te vergelijken is en dat je op vele opnames uit die tijd hoort.
 4. Twee verschillende varianten op de Fender Rhodes

Terzijde; de elektrische concertvleugel heet zo omdat hij nog steeds hamer en snaren gebruikt, net als een akoestische vleugel. Wat hem elektrisch maakt is het gebruik van pickups, zoals op een elektrische gitaar.

Een elektrische piano slaat ofwel flat steel riet aan, zoals op de Wurlitzer, or stijf staaldraad, zoals op de Rhodes.

Special Effects

De elektrische pianoklanken die ik eerder al noemde worden bereikt door een speciaal door Yamaha ontwikkelde technologie, die door Yamaha Virtual Circuitry Modeling (VCM) genoemd wordt. Met deze technologie wordt gestreefd naar een zo realistisch mogelijke digitale reproductie van componenten die in traditionele elektrische circuits gebruikt worden, zoals weerstand en condensatoren. Op deze manier gedraagt VCM-technologie zich zoals zijn analoge tegenhanger, wat resulteert in de muzikale nabootsing van analoge geluidskwaliteiten.

De knopjes

Het control panel is voor gebruiksgemak ontworpen. Er is een Voice Category functie waar je elk geluid dat je maar wilt kan oproepen. Dit gaat sneller dan wanneer je door alle geluiden moet scrollen. Je favoriete geluiden kun je in elke categorie opslaan. Je kan lagen aanbrengen in je geluiden of het toetsenbord splitsen met 1 druk op de knop.

Zoals boven al vermeld, krijg je een ingebouwde 5-band EQ (via sliders), een backlit LCD display en een scrollwieltje om gemakkelijk te navigeren.

Au naturel

De CP4 heeft een toetsenbord van natuurlijk hout, met een afwerking die eruit ziet als ivoor (hoewel ze niet de textuur van ivoor hebben). Zoals zovele instrumenten van dit type is de toetsaanslag wat Yamaha noemt  “graded hammer action”, wat betekent dat de toetsen bij de lagere tonen zwaarder aanslaan en de toetsen lichter aanslaan naarmate je hogere tonen aanslaat.

Dit is overigens ook de manier waarop de toetsaanslag ontworpen is op een akoestische vleugel. Hoe dan ook, een van de coole features die deze piano anders maken dan andere piano’s is wat Yama de “Damper Sensor” noemt. Hiermee kun je bijvoorbeeld dezelfde noot herhalen met perfecte articulatie. De klank vermengen zich zoals zou gebeuren op een akoestische vleugel, zonder gebruik van het sustainpedaal.

CP4 vs de CP40

Het leek me belangrijk de CP4 met de CP40 te vergelijken, omdat de Yamaha CP40 het kleine broertje van de CP4 is.

De CP40 heeft enkel het CF vleugelgeluid. Hij heeft wel alle andere elektrische pianoklanken en andere geluiden die de CP4 heeft, waaronder drums, maar hij heeft niet zoveel verschillende varianten. De CP40 heeft bovendien plastic toetsen, terwijl de CP4 houten toetsen heeft.

De Yamaha CP40 heeft 3 band EQ en heeft geen XLR outputs aan de achterkant. Hij heeft echter wel het FC3 pedaal, wat goed is. De CP40 is bovendien een paar honderd euro goedkoper dan zijn grote broer, dus is een goede optie voor een kwaliteitsinstrument met net iets minder toeters en bellen.

De Yamaha CP4 vs Roland RD800

De Roland RD800 is misschien wel de sterkste concurrent van de CP4.

Dit keyboard maakt gebruik van Roland’s Super NATURAL pianoklanken en komt met 5 verschillende akoestische klanken, waaronder die van een staande piano, 5 verschillende vintage elektrische pianoklanken en meer dan 1100 andere klanken, zoals orgels, moderne synthesizerklanken, strijkinstrumenten, bas, enzovoorts.

De toetsaanslag is Roland’s Progressive Hammer Action met repetitiemechanisme. De toetsen voelen aan als echt ebbenhout/ivoor.

Het control panel heeft een fraaie lay-out met meer dan genoeg knoppen voor real-time sound morphing zoveel als je wilt.

Yamaha CP4 vs de Kurzweil Artis

De Kurzweil Artis is een andere interessante kandidaat voor een vergelijking. Op het eerste gezicht ziet hij er ongeveer hetzelfde uit als de CP4. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik aan Kurzweil denk, dan denk ik “piano”, omdat de digitale piano van Kurzweil vroeger de standaard was in de digitale industrie.

De Artis podiumpiano heeft 32 varianten van een Duitse vleugel, Hammond, Vox, en Farfisa orgelklanken; 256 fabrieksprogramma’s voor elektrische piano, strijkinstrumenten, klavecimbel, enz.; 256 meerlagige klanken; vele effecten; en 3 band EQ en 17 extra ingebouwde sliders en knoppen.

De Artis is ongeveer net zo duur als de Yamaha, dus een 1-op-1 vergelijking is hier eigenlijk wel noodzakelijk.

Yamaha vs Nord

Hoewel deze piano niet meer gemaakt wordt, wil ik toch de Nord NP88 niet onvermeld laten als vergelijkbaar met de CP4. Je kan de piano overigens nog steeds kopen. Hij is duurder dan de CP4.

Een van de redenen hiervoor zou kunnen zijn dat je bij de NP88 een dvd krijgt met elle pianoklanken in hun pianobibliotheek. Je kan de pianoklanken in de piano volledig vervangen door de klanken op de dvd door de piano aan te sluiten via een USB-kabel en de klanken direct van de dvd te downloaden. Wat je ook zegt, dit is echt heel cool. Bovendien zijn de keyboards van Nord rood. Gesproken over boven de rest uit steken…

Yamaha CP4 gebruikershandleiding

Ik wil hier ook even kort vermelden dat als je de officiële gebruikershandleiding voor de CP4 nodig hebt, je die hier kan downloaden.  Dit is vooral handig als je niet alleen wilt weten hoe de piano werkt en welke features hij heeft, maar je ook wilt weten welke garantievoorwaarden er voor deze piano zijn.

Wat de CP4 betreft, die koop je met een beperkte garantie van 3 jaar.

Conclusie Yamaha CP4 review

Zoals gebruikelijk vraag je je nu misschien af: en wat nu?

De CP4 is nog niet zo lang op de markt, dus de jury is er nog niet helemaal uit in hoeverre de CP4 de gemiddelde gebruiker zal bevallen. Er zijn echter al een paar gebruikers die zo goed geweest zijn hun ervaringen al met ons te delen. De grootste plussen aan deze piano zijn de realistische klanken en de kwaliteit en reactie van de toetsaanslag.

In tegenstelling tot enkele andere instrumenten die we in deze serie bekeken hebben wordt de CP4 niet met ingebouwde speakers geleverd. Dit is absoluut iets waar je over na moet denken, want je zult nog weer een paar honderd euro uit moeten trekken voor een degelijke versterker.

Maar als dat geen probleem voor je is en kritische blikken van anderen je ook niet interesseren, dan is dit een piano waarvan je kan zeggen dat je trots bent dat je hem hebt.

3 Opmerkingen
 1. review cp4. Yamaha zegt van zichzelf dat dit de beste digitale stage piano is die ze ooit hebben gebouwd.Dus beter dan voorganger cp 300.Met notabene houten toetsen.Mensen laat je niet misleiden want het is een nep piano met alleen wat goeie acoustische pianoklanken en voor de rest lijkt het wel alsof je geconfronteerd wordt met goedkope canvas achtige klanken.Houten toetsen zegt helemaal niets. is niet meer of minder dan een materiaal keus, en hout verkooptbeter maar heeft verder geen enkele functie.
  helaas een naar product van yamaha, dit in tegenstelling met andere producten van yamaha.

 2. Ik ben het niet met toetsenboy eens. Ik heb de CP4 nu 1,5 jaar naast mijn Roland FantomG8 die gebruik maakt van Supernaturel sound. Heb de CP4 gekocht omdatdie de helft weegt van mijn Roland en omdat de geluiden een mooie aanvulling zijn op vele geluiden van de Roland. De Yamaha klinkt en speelt behoorlijk goed als piano. De Electronische piano’s, vooral de Rhodes, zijn ook overtuigend. De selectie uit de Motif klinkt ook echt als een Motif, maar je kan er niet zoveel aan instellen. De orgels vind ik minder goed, vooral vanwege een irritante percussie op meeste orgelsounds. De moeite van het proberen waard. Kwalitatief goed. Vooral een kwestie van smaak.

 3. Het is zeker een goede piano met een goede aanslag!
  Een nadeel is dat het keyboard best omvangrijk is en dus lastig is om te verplaatsen , niet te zwaar maar geen lichtgewicht. Neemt iets te veel ruimte in op het podium. De samples zijn best goed, o.a. van Rhodes en Wurlitzer. Al met al een goede keyboard die toch iets te groot en onhandig is om mee te nemen naar optredens.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo