Yamaha CP40 Review

OPGELET: Deze piano is vervangen door een nieuwer model. Lees hier de nieuwe Yamaha CP88 review

 

Yamaha is één van die namen die synoniem zijn voor muziekinstrument, en ze zijn al even bekend om hun motorfietsen. Hoewel die twee producten niets met elkaar te maken lijken te hebben, is Yamaha de onversaagde producent.

Yamaha CP stage piano’s werden voor het eerst geïntroduceerd in 1976 en combineren jarenlange ervaring met de noden van hedendaagse toetsenisten. Deze zogenaamde “elektrische akoestische piano’s” betekenden een revolutie voor muziekoptredens doordat muzikanten hun pianoklank overal kunnen meenemen.

Klik hier voor de beste prijs & gebruikersratings >>>

Yamaha CP40 review

De Stage Piano Yamaha CP40 Review

De kwaliteit van Yamaha overstijgt tijd en stijl, en dit werd nog maar eens bewezen door recente Grammy-winnaars als Lady Antebellum en Chick Corea. Zelfs Elton John, de Piano Man, bespeelt een Yamaha. En de CP40 stage piano, een Yamaha digitale piano met 88 toetsen, biedt klanken uit Yamaha’s premium collectie, de Yamaha CFIIIS.

stage piano yamaha cp40De vooruitgang van de technologie maakte muziek veelzijdiger, wat ook te zien is in optredens. Dankzij de digitale piano kunnen muzikanten tijdens live optredens de klank reproduceren die het publiek verwacht.

Een stage piano als de Yamaha CP40 kan het geluid van een akoestische piano nabootsen. Dit door middel van samples, of digitale opnames van iedere noot die een echte piano kan produceren, opgeslagen op de geheugenkaart van de digitale piano. Wanneer de muzikant een toets indrukt wordt de respectievelijke noot afgespeeld. Het is kunst die kunst nabootst, en het geluid klinkt veel realistischer dan toen de eerste digitale piano’s op de markt kwamen, in de jaren 80.

Toen Torakusu Yamaha het bedrijf oprichtte in 1887 was het een producent van piano en rietorgels, maar na de Tweede Wereldoorlog maakten ze de stap van muziek naar motorfietsen, zonder die plek als de wereldleider in muziekinstrumenten op te geven. Digitale piano’s scheppen graag op over hun geluid en vergelijken het met akoestische piano’s; ook prijzen ze zichzelf op hun grootte, die hen gemakkelijk te transporteren maakt.

Dat verklaart de veelzijdigheid van Yamaha, maar hoe zit het met digitale piano’s?  Een model dat geprezen wordt door muziekanten is de Yamaha CP Series.  Als je Chuck Leavell, die bij de Rolling Stones speelde en de Allman Brothers, vraagt waarom hij zweert bij de CP-serie voor zijn stage piano’s, is zijn antwoord dat “het Yamaha-model even realistisch klinkt als een echte piano – Vooral in de Rock-en-Roll-modus.

 

Eigenschappen van de Roland 800

Yamaha CP40 closeDe intuïtieve interface van de CP40 betekent dat de klank die je krijgt tijdens het spelen snel bereikt kan worden. Met de functie ‘categorie selecteren’ kan je je favoriete klanken spelen, of de meest gebruikte.

De CP40 heeft de capaciteit om je favoriete klanken op te slaan, niet enkel voor piano, maar ook andere snaarinstrumenten, bass, clavinet en pads. Danzij deze database kan je kiezen uit een breed gamma aan muziek, voor welke performance dan ook. Als muzikant is dat belangrijk, daar het je taak is over te brengen wat de klant wenst.

Ongeacht hoe donker het podium is, met de CP40’s lichtgevende knoppen is het gemakkelijk de klanken te splitsen en layeren, en van een een volledige piano te gaan naar een pianoklank met viool. Met een simpele druk op de knop speel je zo terug piano over het hele toetsenbord, dankzij de solo-functie.

De Yamaha CP-series doet het over het algemeen vrij goed bij spelers die optreden, dus het kan haast niet misgaan met een model uit deze reeks.

 

Digitale Piano – Verklarend Woordenboek

Maar voor we verder in detail treden over de verdiensten van de CP40 en hem vergelijken met de CP4, bekijken we eerst enkele termen.

 1. Voices” verwijst naar het aantal verschillende beschikbare klanken (van enkelen tot honderden).
 2. Met key-split kan de muzikant een klank aan de lage helft van het keyboard toewijzen, een andere aan de hoge helft. Je kan bijvoorbeeld een akoestisch piano-geluid toewijzen aan de lage toetsen, een elektrische aan de hoge. Zo klinkt de piano meer jazz.
 3. Volledig gewogen betekent dat de toetsen hetzelfde zullen aanvoelen in gewicht ten opzichte van de akoestische piano. De hameractie bootst zowel het gewicht van de toetsen als de beweging van de hamertjes in een echte piano na.
 4. Graduele hameractie betekent dat de bass van het instrument zwaarder weegt dan de toetsen aan de treble-kant. Voor iemand die ervaring heeft met akoestische piano’s kan het moeilijk zijn over te schakelen op een instrument zonder gewogen toetsen.
 5. In dual mode of layer wordt één klank over de andere geplaatst: Bijvoorbeeld piano over strijkers.

Yamaha CP40 back

 

Yamaha CP40 vs CP4

In deze sectie bespreken we enkele van de grootste verschillen tussen de Yamaha CP4 en CP40, beiden excellente stage piano’s.

Dit zijn enkele eigenschappen van de Yamaha CP4:

 • 45 akoestische pianoklanken
 • 341 voices
 • 47 vintage elektrische piano’s
 • 62 VCM(Virtual Circuit Modeling)- effecten
 • 43 voorgeprogrammeerde instellingen
 • Grote, lichtgevende toetsen die het makkelijker maken splits en layers te creëren.
 • 88 toetsen van natuurlijk hout met graduele hameractie
 • 17.6 kilogram
 • Prijs: €2000+

 

Yamaha CP 40 backDe Yamaha CP40 beschikt over:

 • 15 akoestische pianoklanken
 • 247 voices
 • 35 vintage elektrische piano’s
 • 62 VCM(Virtual Circuit Modeling)- effecten
 • 297 voorgeprogrammeerde instellingen
 • Grote, lichtgevende toetsen die het makkelijker maken splits en layers te creëren.
 • 88 toetsen met graduele hameractie
 • 16,3 kilogram
 • Prijs: €1500

Ziezo, een vergelijking tussen twee van de beste Yamaha CP stage piano’s. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeftes zal ieder van deze modellen je de ervaring geven die jij en je publiek verwachten.

 

Je CP40 onderhouden

De CP40 is niet alleen draagbaar, maar ook ontzettend gemakkelijk in onderhoud. Hoewel, als dit instrument zich in een plaats bevindt waarin de temperatuur abrupt verandert, verhoogt dit het risico op condensatie aan de binnenkant.

Als de CP40 bewaard wordt op een plaats waar de temperatuur onder het vriespunt is of meer dan 100 graden bedraagt moet je het instrument gradueel opwarmen om problemen met condensatie te vermijden.

 

Conclusie Yamaha CP40 Review

De Yamaha CP Stage Series maakt deel uit van Yamaha’s traditie in excellente muziek. Muzikanten die ervaring hebben met andere digitale piano’s noemen de CP40 een draagbare versie van Yamaha’s CFills akoestische piano, en de Yamaha-kwaliteit hoor je duidelijk. Je Yamaha CP40 klinkt net als een akoestische piano met dat verschil dat je de CP40 onder je arm kan dragen.

Voor meer info over beschikbare Yamaha piano’s kan je terecht op Bax-Shop, voor de beste prijzen.

Klik hier indien je wil weten welke digitale piano de beste Yamaha op de markt is, en de piano’s onderling te vergelijken.

 

Klik hier voor de beste prijs & gebruikersratings >>>

 

Voor meer reviews van digitale piano’s kan je terecht bij onze Digitale Piano Review Gids of onze Stage Piano TOP 10.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo